एशियाली देशहरुको सूची

नेपाली विकिपीडियाबाट
यसमा जानुहोस्: परिचालन, खोज्नुहोस्
यो लेख वा खण्ड नेपाली भाषामा नभएर अर्को भाषामा लेखिएको छ।
यदि यो लेखमा तपाईंको योगदान छ भने यसलाई नेपाली भाषामा उल्था गर्नुहोला।
एक महिनासम्म उल्थानभएमा यसलाई हटाएर नयाँ लेख बनाइने छ ।


Translation arrow-indic.svg
यो लेखलाई अंग्रेजीबाट नेपालीमा अनुवाद गरिँदैछ
Asia (orthographic projection).svg

यस सूचीमा एशियाका सम्प्रभुता सम्पन्न देश र निर्भर प्रदेशहरू अनि यी देशहरूका राजधानी, भाषा, मुद्रा, जनसंख्या, क्षेत्रफलप्रति व्यक्ति सकल घरेलू उत्पाद दिइएकोछ।

इटलीस्पेनका केही भागहरू र माल्टा अफ्रीकी महाद्वीपीय प्लेटमा अवस्थित छन्, तर यी देशहरू यूरोपीय महाद्वीपमा छन्। सोकोट्रा द्वीप पनि महाद्वीपीय प्लेटमा छ, तर यो एशियायी देश यमनको भाग हो। मिश्र एशियासम्म फैलिएता पनि यो अफ्रिकाको देश मानिन्छ।

सम्प्रभु राज्य (देश)[सम्पादन गर्ने]

मान्यता प्राप्त देशहरू[सम्पादन गर्ने]

निम्नलिखित देशहरू संयुक्त राष्ट्रका सदस्य हुन्।

झण्डा नाम अधिकारिक नाम घरेलु नाम राजधानी मानचित्रा
Flag of Afghanistan.svg
अफगानिस्तान इस्लामी गणराज्य अफगानिस्तान काबुल LocationAfghanistan.svg
Flag of Armenia.svg
आर्मेनिया[१] गणतान्त्रिक अर्मेनिया येरेवेन LocationArmenia.svg
Flag of Azerbaijan.svg
अजरबैजान[१] गणतान्त्रिक अजरबैजान अजेरी: Azərbaycan Respublikası बाकु LocationAzerbaijan.svg
Flag of Bahrain.svg
बहराइन बहराइन अधिराज्य अरबी: مملكة البحرين
Mamlakat al-Baḥrayn
मानामा Map of Bahrain.svg
Flag of Bangladesh.svg
बंगलादेश गणतान्त्रिक बंगलादेश बंगाली: গণপ্রজাতন্ত্রী বাংলাদেশ ढाका LocationBangladesh.svg
Flag of Bhutan.svg
भूटान भुटान अधिराज्य जोङ्खा: Brug rGyal-Khab.svg
Brug rGyal-Khab
थिम्पु LocationBhutan.svg
Flag of Brunei.svg
ब्रुनाई ब्रुनाईको राज्य, शान्तिको वास मले: بروني دارالسلام
Negara Brunei Darussalam
बण्डर सेरि बेगावन LocationBrunei.png
Flag of Cambodia.svg
कम्बोडिया कम्बोडिया अधिराज्य खमेर: KingdomofCambodia.svg
Preăh Réachéa Nachâk Kâmpŭchéa
नोम पेन्ह LocationCambodia.svg
Flag of the People's Republic of China.svg
चीन[२] जनबादी गणतन्त्र चीन सरलीकृत चीनी: 中华人民共和国
Da Afġānistān Islāmī Jomhoriyat

परम्परागत चीनी: 中華人民共和國

Zhōnghuá Rénmín Gònghéguó
बेजिंग LocationPRChina.svg
Flag of Cyprus.svg
साइप्रस[१] गणतान्त्रिक साइप्रस ग्रीक: Κυπριακή Δημοκρατία
Kypriakí Dimokratía

तुर्की: Kıbrıs Cumhuriyeti

निकोसिया LocationCyprus.svg
Flag of Georgia.svg
जर्जिया[१] गणतान्त्रिक जर्जिया जर्जियन: საქართველო
Sakartvelo
टबिलिसी LocationGeorgia.svg
Flag of India.svg
भारत भारत गणराज्य हिन्दी: भारत गणराज्य
Bhārat Gaṇarājya
नयाँ दिल्ली LocationIndia.svg
Flag of Indonesia.svg
इण्डोनेशिया[३] गणतान्त्रिक इण्डोनेशिया इण्डोनेशियन: Republik Indonesia जकार्ता LocationIndonesia.svg
Flag of Iran.svg
इरान इस्लामिक गणतन्त्र इरान फारसी: جمهوری اسلامی ايران
Jomhuri-ye Eslāmi-ye Irān
तेहरान LocationIran.svg
Flag of Iraq.svg
इराक इराक गणतन्त्र अरबी: جمهورية العراق
Jumhūriyat Al-Irāq

कुर्दिश: كۆماری عێراق

Komarî Êraq
बागदाद LocationIraq.svg
Flag of Israel.svg
इजरायल इजरायल राज्य यहूदी: יִשְרָאֵל
Medīnat Yisrā'el

अरबी: إسرائيل

Dawlat Isrā'īl
जेरुसलम[४] LocationIsrael.svg
Flag of Japan.svg
जापान जापान जापानी: 日本国
Nippon-koku/Nihon-koku
टोक्यो LocationJapan.png
Flag of Jordan.svg
जोर्डन जोर्डन हासेमिट अधिराज्य अरबी: المملكة الأردنية الهاشميه
al-'Urdunn
अम्मान LocationJordan.svg
Flag of Kazakhstan.svg
कजाख्स्तान[१] कजाख्स्तान गणतन्त्र कजाख: Қазақстан Республикасы
Qazaqstan Respublïkası

रूसी: Республика Казахстан

Respublika Kazakhstan
अस्टाना LocationKazakhstan.png
Flag of North Korea.svg
उत्तर कोरिया कोरिया प्रजातान्त्रिक जन गणतन्त्र कोरियन: 조선민주주의인민공화국
Chosŏn Minjujuŭi Inmin Konghwaguk
प्योङ्याङ्ग Locator map of North Korea.svg
Flag of South Korea.svg
दक्षिण कोरिया कोरिया गणतन्त्र कोरियन: 대한민국
Daehan-minguk
सिओल Locator map of South Korea.svg
Flag of Kuwait.svg
कुवेत कुवेत राज्य अरबी: دولة الكويت
Dawlat al-Kuwait
कुवेत शहर LocationKuwait.png
Flag of Kyrgyzstan.svg
किर्गिस्तान किर्गिस्तान गणतन्त्र किर्गिज: Кыргыз Республикасы
Kırgız Respublikası

रूसी: Кыргызская Республика

Kyrgyzskaya Respublika
बिश्केक LocationKyrgyzstan.svg
Flag of Laos.svg
लाओस लाओ जनवादी लोकतांत्रिक गणराज्य लाओ: ສາທາລະນະລັດ ປະຊາທິປະໄຕ ປະຊາຊົນລາວ{rom|Sathalanalat Paxathipatai Paxaxon Lao}} वियनतियाने LocationLaos.svg
Flag of Lebanon.svg
लेबनान लेबनान गणतन्त्र अरबी: الجمهورية اللبنانية
al-Jumhūrīyah al-Lubnānīyah

फ्रान्सेली: République libanaise

बेरूत LocationLebanon.svg
Flag of Malaysia.svg
मलेशिया मलेशिया मले: مليسياसरलीकृत चीनी: 马来西亚परम्परागत चीनी: 馬來西亞 क्वालालम्पुर LocationMalaysia.png
Flag of Maldives.svg
मालदिभ्स मालदिभ्स गणराज्य महल्: ދިވެހިރާއްޖޭގެ ޖުމުހޫރިއްޔާ
Divehi Rājjey ge Jumhuriyyā
माले LocationMaldives.png
Flag of Mongolia.svg
मंगोलिया मंगोलिया मंगोल: Монгол улс, Monggol ulus.svg
Mongol uls
उलान बाटोर LocationMongolia.png
Flag of Myanmar.svg
म्यानमार म्यानमार संघ बर्मेली: Pyi-daung-zu Myan-ma Naing-ngan-daw नेपीडह LocationMyanmar.svg
Flag of Nepal.svg
नेपाल संघीय लोकतान्त्रिक गणतन्त्र नेपाल नेपाली: संघीय लोकतान्त्रिक गणतन्त्र नेपाल
Sanghiya Loktāntrik Ganatantra Nepāl
काठमाडौं LocationNepal.svg
Flag of Oman.svg
ओमान ओमान सल्तनत अरबी: سلطنة عُمان
Salṭanat ʻUmān
मस्कट LocationOman.png
Flag of Pakistan.svg
पाकिस्तान इस्लामी गणतन्त्र पाकिस्तान उर्दू: اسلامی جمہوریہ پاکستان{rom|Islāmī Jumhūrī-ye Pākistān}} इस्लामाबाद LocationPakistan.svg
Flag of the Philippines.svg
फिलिपिन्स फिलिपिन्स गणतन्त्र फिलिपीनो: Republika ng Pilipinas मनिला LocationPhilippines.png
Flag of Qatar.svg
कतार कतार राज्य अरबी: دولة قطر
Dawlat Qaṭar
दोहा LocationQatar.png
Flag of Russia.svg
रुस[१] Russian Federation रूसी: Российская Федерация
Rossiyskaya Federatsiya
मस्को LocationRussia.svg
Flag of Saudi Arabia.svg
साउदी अरब साउदी अरब राज्य अरबी: المملكة العربية السعودية
al-Mamlaka al-ʻArabiyya as-Suʻūdiyya
रियाद LocationSaudiArabia.svg
Flag of Singapore.svg
सिंगापुर सिंगापुर गणतन्त्र सरलीकृत चीनी: 新加坡共和国मले: Republik Singapuraतमिल: சிங்கப்பூர் குடியரசு सिंगापुर शहर LocationSingapore.png
Flag of Sri Lanka.svg
श्रीलङ्का Democratic Socialist Republic of Sri Lanka सिंहली: ශ්‍රි ලංකා ප්‍රජාතාන්ත්‍රික සමාජවාදී ජනරජය

तमिल: இலங்கை ஜனநாயக சமத்துவ குடியரசு

Sri Jayawardenapura-Kotte LocationSriLanka.png
Flag of Syria.svg
सिरिया Syrian Arab Republic अरबी: جمهورية سوريا العربية
Al-Jumhūriyyah al-ʿArabiyyah as-Sūriyyah
Damascus LocationSyria.svg
Flag of Tajikistan.svg
Tajikistan Republic of Tajikistan ताजिक: Ҷумҳурии Тоҷикистон
Jumhurii Tojikiston
Dushanbe LocationTajikistan.svg
Flag of Thailand.svg
थाइल्याण्ड Kingdom of Thailand थाई: ราชอาณาจักรไทย
Ratcha Anachak Thai
ब्याङकक LocationThailand.svg
Flag of East Timor.svg
Timor-Leste[३][५] Democratic Republic of Timor-Leste तेटुम: Repúblika Demokrátika Timór Lorosa'eपोर्चुगिज: República Democrática de Timor-Leste Dili LocationEastTimor.svg
Flag of Turkey.svg
टर्कि[१] Republic of Turkey तुर्की: Türkiye Cumhuriyeti अंकारा LocationTurkey.svg
Flag of Turkmenistan.svg
तुर्केमेनिस्तान तुर्केमेनिस्तान तुर्कमेन: Türkmenistan Ashgabat LocationTurkmenistan.svg
Flag of the United Arab Emirates.svg
संयुक्त अरब इमिरेट्स संयुक्त अरब इमिरेट्स अरबी: دولة الإمارات العربية المتحدة
Dawlat al-Imārāt al-‘Arabīyah al-Muttaḥidah
अबु धाबी LocationUnitedArabEmirates.png
Flag of Uzbekistan.svg
Uzbekistan Republic of Uzbekistan उज्बेक: O‘zbekiston Respublikasi Tashkent LocationUzbekistan.png
Flag of Vietnam.svg
भियतनाम Socialist Republic of Vietnam भियतनामी: Cộng hòa xã hội chủ nghĩa Việt Nam हनोइ LocationVietnam.png
Flag of Yemen.svg
यमन गणतन्त्र यमन अरबी: الجمهورية اليمنية
Al-Jumhūriyyah al-Yamaniyyah
San‘a’ LocationYemen.png

Partially recognized and unrecognized states[सम्पादन गर्ने]

The states in this list have varied levels of recognition. None of them are members of the United Nations.

Flag Short name Official name Domestic name Capital Map
Flag of Abkhazia.svg
Abkhazia[१][६] Republic of Abkhazia Abkhaz: Аҧсны
Apsny

Georgian: აფხაზეთი

Apkhazeti

Russian: Абхазия

Abkhaziya
Sukhumi Location of Abkhazia in Europe2.png
Flag of Nagorno-Karabakh.svg
Nagorno-Karabakh[१][६] Nagorno-Karabakh Republic अर्मेनियाली: Լեռնային Ղարաբաղ Հանրապետություն
Lernayin Gharabaghi Hanrapetutyun
Stepanakert Location Nagorno-Karabakh en.png
Flag of the Turkish Republic of Northern Cyprus.svg
Northern Cyprus[१][६] Turkish Republic of Northern Cyprus तुर्की: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Lefkoşa TRNC location.svg
Flag of Palestine.svg
State of Palestine[६] Palestine Arabic: دولة فلسـطين
As-Sulta Al-Wataniyya Al-Filastīniyya
Jerusalem (claimed)
Ramallah (de facto)
LocationPalestine.svg
Flag of South Ossetia.svg
South Ossetia[१][६] Republic of South Ossetia Ossetic: Республикæ Хуссар Ирыстон
Respublikæ Khussar Iryston

Georgian: სამხრეთ ოსეთის რესპუბლიკა

Samkhret Oseti

Russian: Республика Южная Осетия

Respublika Yuzhnaya Osetiya
Tskhinvali Location of South Ossetia in Europe2.png
Flag of the Republic of China.svg
Taiwan[७] Republic of China Traditional Chinese: 中華民國
Zhōnghuá Mínguó
Taipei LocationTaiwan.svg

Dependent territories[सम्पादन गर्ने]

Flag Short name Official name Domestic name Capital Political situation Location
Flag of the United Kingdom.svg
Akrotiri and Dhekelia The Sovereign Base Areas of Akrotiri and Dhekelia English: The Sovereign Base Areas of Akrotiri and Dhekelia Episkopi British overseas territory Cyprus SBAsInRed.png
Flag of the British Indian Ocean Territory.svg
British Indian Ocean Territory British Indian Ocean Territory English: British Indian Ocean Territory Diego Garcia British overseas territory Location of the British Indian Ocean Territory.png
Flag of Christmas Island.svg
Christmas Island Territory of Christmas Island English: Territory of Christmas Island Flying Fish Cove External territory of Australia Christmasisland.png
Flag of the Cocos (Keeling) Islands.svg
Cocos (Keeling) Islands Territory of Cocos (Keeling) Islands English: Territory of Cocos (Keeling) Islands West Island External territory of Australia Keelingislands.png
Flag of Hong Kong.svg
Hong Kong Hong Kong Special Administrative Region of the People's Republic of China Traditional Chinese: 香港特別行政區 Hong Kong Special Administrative Region of the People's Republic of China LocationHongKong.png
Flag of Macau.svg
Macau Macau Special Administrative Region of the People's Republic of China Chinese: 澳門特別行政區 Macau Special Administrative Region of the People's Republic of China LocationMacau.png

Notes[सम्पादन गर्ने]

  1. १.०० १.०१ १.०२ १.०३ १.०४ १.०५ १.०६ १.०७ १.०८ १.०९ १.१० Some territory could be argued to be a part of Europe or Asia.
  2. China is the short form name used internationally.
  3. ३.० ३.१ Some territory could be argued to be a part of Asia or Oceania.
  4. Jerusalem Law states that "Jerusalem, complete and united, is the capital of Israel", and the city serves as the seat of the government, home to the President's residence, government offices, supreme court, and parliament. United Nations Security Council Resolution 478 declared the Jerusalem Law "null and void" and called on member states to withdraw their diplomatic missions from Jerusalem. The United Nations and all member nations maintain their embassies in other cities such as Tel Aviv, Ramat Gan, and Herzliya (see the CIA Factbook and Map of Israel). The Palestinian Authority sees East Jerusalem as the capital of a future Palestinian state.
  5. Also known as East Timor.
  6. ६.० ६.१ ६.२ ६.३ ६.४ Not recognized by UN.
  7. Taiwan: Republic of China is the name recognised as official by the Taipei authorities; Taiwan is the name used by governments which broke off diplomatic relations with Taipei after the UN resolution of October 1971; the name Chinese Taipei is used for sporting events and membership of APEC (Asia-Pacific Economic Cooperation), and reputedly for Taiwan’s application to the WTO as the short form of Independent Customs Territory of Taiwan, Penghu, Kinmen and Matsu. It competes as Chinese Taipei in sporting events.

हेर्नुहोस्[सम्पादन गर्ने]

List of Asian countries by GDP