सामग्रीमा जानुहोस्

भारतका गभर्नर जनरलहरूको सूची

विकिपिडिया, एक स्वतन्त्र विश्वकोशबाट

भारत का गभर्नर जनरल (१८५७ देखि १९४७ सम्म, भाइसराय र भारत का गभर्नर जनरल) भारतीय उपमहाद्वीप मा ब्रिटिश राज को प्रधान कार्यालय थियो। यो सूची स्वतन्त्रता भन्दा पहिले भारत र पाकिस्तान को सबै वायसराय र गभर्नर जनरलहरु, भारतीय संघ को दुई गभर्नर जनरल र पाकिस्तानी डोमिनियन को चार गभर्नर जनरल प्रदर्शित गर्दछ।

कार्यालय १७७३ मा फोर्ट विलियम को राष्ट्रपति को गभर्नर जनरल को शीर्षक संग सिर्जना गरीएको थियो।

भारतपाकिस्तानले १९४७ मा स्वतन्त्रता पाएपछि वाइसरॉयको उपाधि हटाइयो, तर गभर्नर-जनरलको पद दुबै नयाँ रियासतहरुमा क्रमशः १९५० र १९५६ मा रिपब्लिकन संविधान अपनाए सम्म जारी रह्यो।

फोर्ट विलियम प्रेसिडेन्सी (बंगाल) का गभर्नर, १७७३-१८३३

[सम्पादन गर्नुहोस्]
# नाम छवि राज्यपाल (बाट) गभर्नर (सम्म)
वारेन हेस्टिंग्स 20 अक्टोबर 1773 १ फेब्रुअरी १8५
सर जोन म्याकफर्सन



</br> (कार्यकारी)
</img> १ फेब्रुअरी १8५ 12 सेप्टेम्बर 1786
अर्ल कर्नवालिस [१] </img> 12 सेप्टेम्बर 1786 २ October अक्टोबर १9 3 ३
सर जोन शोर </img> २ October अक्टोबर १9 3 ३ मार्च १9 8।
सर एलार्ड क्लार्क



</br> (कार्यकारी)
</img> मार्च १9 8 18 मई 1798
6 बिहानको अर्ल [२] </img> 18 मई 1798 30 जुलाई 1805
7 मार्कस कर्नवालिस </img> 30 जुलाई 1805 ५ अक्टोबर १5०५
8 सर जर्ज बारलो, बीटी



</br> (कार्यकारी)
</img> 10 अक्टोबर 1805 31 जुलाई 1807
प्रभु मिन्टो </img> 31 जुलाई 1807 4 अक्टोबर 1813
१० मोइराको अर्ल [३] </img> 4 अक्टोबर 1813 9 जनवरी 1823
११ जोन एडम्स



</br> (कार्यकारी)
</img> 9 जनवरी 1823 १ अगस्ट १23२३
१२ प्रभु Amherst [४] </img> १ अगस्ट १23२३ १३ मार्च १28२
१३ विलियम बटरवर्थ बेली



</br> (कार्यकारी)
</img> १३ मार्च १28२ 4 जुलाई 1828
१४ लर्ड विलियम बेन्टिंक </img> 4 जुलाई 1828 १33३३

भारत के गभर्नर जनरल, १८३३-१८५८

[सम्पादन गर्नुहोस्]
# नाम छवि राज्यपाल (बाट) गभर्नर (सम्म)
१४ लर्ड विलियम बेन्टिंक </img> १33३३ 20 मार्च 1835
१५ सर चार्ल्स Metcalfe, बीटी



</br> (कार्यकारी)
</img> 20 मार्च 1835 4 मार्च 1836
प्रभु अकल्याण्ड [५] </img> 4 मार्च 1836 28 फरवरी 1842
प्रभु एलेनबरो </img> 28 फरवरी 1842 जून 1844
विलियम Wilberforce बर्ड



</br> (कार्यकारी)
</img> जून 1844 23 जुलाई 1844
१। सर हेनरी हार्डिंग [६] </img> 23 जुलाई 1844 12 जनवरी 1848
२० डलहौजी को अर्ल [७] 12 जनवरी 1848 28 फरवरी 1856
२१ भिसकाउन्ट क्यानिंग </img> 28 फरवरी 1856 १ नोभेम्बर १58५

भारत का गभर्नर जनरल र भाइसराय, १८५८-१९४७  

[सम्पादन गर्नुहोस्]
# नाम छवि राज्यपाल (बाट) गभर्नर (सम्म)
२२ भिसकाउन्ट क्यानिंग [८] </img> १ नोभेम्बर १58५ २१ मार्च १6२
२३ एल्गिन को अर्ल </img> २१ मार्च १6२ 20 नोभेम्बर 1863
२४ सर रोबर्ट नेपियर



</br> (कार्यकारी)
</img> २१ नोभेम्बर १6३ २ डिसेम्बर १6३
२५ सर विलियम डेनिसन



</br> (कार्यकारी)
</img> २ डिसेम्बर १6३ 12 जनवरी 1864
सर जोन लरेन्स, बीटी। 12 जनवरी 1864 12 जनवरी 1869
२। मेयो को अर्ल </img> 12 जनवरी 1869 8 फरवरी 1872
२। सर जोन स्ट्रेची



</br> (कार्यकारी)
</img> 9 फरवरी 1872 23 फरवरी 1872
प्रभु नेपियर



</br> (कार्यकारी)
</img> 24 फरवरी 1872 ३ मई १7२
३० प्रभु नर्थब्रुक </img> ३ मई १7२ 12 अप्रेल 1876
३१ प्रभु Lytton </img> 12 अप्रेल 1876 8 जून 1880
३२ रिपन को मार्कस </img> 8 जून 1880 १३ डिसेम्बर १4४
३३ डफरिन को अर्ल </img> १३ डिसेम्बर १4४ 10 डिसेम्बर 1888
३४ Lansdowne को मार्कस </img> 10 डिसेम्बर 1888 ११ अक्टोबर १9 4 ४
३५ एल्गिन को अर्ल </img> ११ अक्टोबर १9 4 ४ January जनवरी १99
३। केडलस्टोन को प्रभु कर्जन [९] </img> January जनवरी १99 18 नोभेम्बर 1905
३। मिन्टो को अर्ल </img> 18 नोभेम्बर 1905 23 नोभेम्बर 1910
३। पेनशर्ट को प्रभु हार्डिंग </img> 23 नोभेम्बर 1910 ४ अप्रिल १ 16 १
प्रभु चेम्सफोर्ड </img> ४ अप्रिल १ 16 १ २ अप्रिल १ 1 २१
४० पढ्ने को अर्ल </img> २ अप्रिल १ 1 २१ ३ अप्रिल १ 6 २
४१ प्रभु इरविन </img> ३ अप्रिल १ 6 २ १ April अप्रिल १ 31 ३१
४२ विलिंग्डनको अर्ल </img> १ April अप्रिल १ 31 ३१ १ April अप्रिल १ 36 ३
43 Linlithgow को मार्कस शैली = "पाठ-प align्क्तिबद्ध: केन्द्र;" १ April अप्रिल १ 36 ३ १ अक्टोबर १ 3 ४३
४४ भिसकाउन्ट वेभ </img> १ अक्टोबर १ 3 ४३ 21 फरवरी 1947
४५ बर्मा को Viscount माउन्टबेटन १०० पिक्सेल 21 फरवरी 1947 १५ अगस्ट १। ४

भारतीय संघ के गभर्नर जनरल, १९४७-१९५०

[सम्पादन गर्नुहोस्]
नाम तस्वीर कार्यालय प्रवेश कार्यालयको राजीनामा
लर्ड लुईस माउन्टबेटन [१०] 75px | 75px १५ अगस्ट १। ४ २१ जुन १ 8 ४
श्री

राजगोपालाचारी

२१ जुन १ 8 ४ 26 जनवरी 1950

पाकिस्तान का गभर्नर, १९४७-१९५६

[सम्पादन गर्नुहोस्]
नाम तस्वीर कार्यालय प्रवेश कार्यालयको राजीनामा
मुहम्मद शहजाद Hyuuygyyhjjjkk १४ अगस्ट १। ४ ११ सेप्टेम्बर १ 8 ४
ख्वाजा नाजीमुद्दीन १४ सेप्टेम्बर १ 8 ४ १ October अक्टोबर १ 1 ५१
गुलाम मुहम्मद १ October अक्टोबर १ 1 ५१ October अक्टोबर १ 5 ५५
इस्कंदर मिर्जा October अक्टोबर १ 5 ५५ 23 मार्च 1956

यो पनि हेर्नुहोस्

[सम्पादन गर्नुहोस्]
  • भारत के गभर्नर जनरल
  • प्रधान सेनापति, भारत
  • ब्रिटिश साम्राज्य
  • भारत का सम्राट
  • भारतीय स्वतन्त्रता आन्दोलन
  • भारतीय परिषद
  • ब्रिटिश राज
  • भारत का राज्य सचिव
  • भारत कार्यालय
  • भारतीय सिविल सेवा
  • भारत को विभाजन
  • बंगलादेश को इतिहास
  • भारत को इतिहास
  • पाकिस्तान को इतिहास
  1. 1792 में कॉर्नवॉलिस मार्कस बनाया गया।
  2. 1799 में वेलेस्ले मार्कस बनाया गया।
  3. 1816 में हेस्टिंग्स की मार्कस बनाया गया।
  4. 1826 में अर्ल एमहर्स्ट बनाया गया।
  5. 1839 में अर्ल ऑफ ऑकलैंड बनाया गया।
  6. 1846 में विस्काउंट हार्डिंग बनाया गया।
  7. 1849 में डलहौजी के मार्कस बनाया गया।
  8. 1859 में अर्ल ऑफ कैनिंग बनाया गया।
  9. 1904 में लॉर्ड एम्पथिल कार्यकारी गवर्नर जनरल थे
  10. 1947 में माउंटबेटन अर्ल बनाया गया।