अर्जेन्टिनाका विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूची

स्वतन्त्र विश्वकोश, नेपाली विकिपिडियाबाट
Jump to navigation Jump to search

अर्जेन्टिनाले युनेस्को विश्व सम्पदा सन्धि अगस्त २३ १९७८ मा हस्ताक्षर गरेको थियो ।[१] २०१४ सम्ममा ९ क्षेत्रहरू विश्वसम्पदा क्षेत्रको सुचीमा समावेश गरिएको छ, जसमा पाँच सांस्कृतिक क्षेत्रहरू र चार प्राकृतिक क्षेत्र छन् ।[१] थप ६ क्षेत्रहरू विश्वसम्पदा सुचीमा समावेश गर्न प्रस्तावित गरिएका छन् ।[१]

विश्व सम्पदा क्षेत्रहरू[सम्पादन गर्ने]

यी तालिकाहरूमा अर्जेन्टिनाका सुचिकृत र सुचिकृत नगरिएका विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूबारे जानकारी राखिएको छ :

नाम: विश्व सम्पदा समितीले सुचीकरण गरे बमोजिम
क्षेत्र: अर्जेन्टिनाका क्षेत्रहरूका
युनेस्को डेटा: क्षेत्रको रिफरेन्स नम्बर अनुसार; सुचीकरण गरिएको वर्ष; सुचीकरणको मापदण्ड : मापदण्ड (i) देखि (vi)  सम्म सांस्कृतिक, र (vii) देखि (x)  सम्म प्राकृतिक
वर्णन: क्षेत्रको बारेमा छोटो जानकारी

सुची[सम्पादन गर्ने]

सांस्कृतिक, प्राकृतिक तथा मिश्रित श्रेणीहरू[सम्पादन गर्ने]

सांस्कृतिक, प्राकृतिक तथा मिश्रित श्रेणीहरू[सम्पादन गर्ने]

नाम तस्विर क्षेत्र युनेस्को डेटा सन्दर्भ
लोस ग्लासिआरेस राष्ट्रिय निकुञ्ज View of the Perito Moreno Glacier सान्ता क्रुज १४५; १९८१; (vii)(viii) [२]
गुवारानिसको हेसुइट मिसनहरू: सान इग्नासियो मिनी, सान्ता आना, नुयेस्त्रा सेन्योरा दे लोरेटोसान्ता मारिया मायोर Ruins of San Ignacio Mini मिसियोनेस 275; 1983; (iv) [३]
इगुयाजु राष्ट्रिय निकुञ्ज View of the falls मिसियोनेस 303; 1984; (vii)(x) [४]
कुयेभा दे लास मानोस, रियो पिन्तुरास Stencilled hands at the Cuevas de las Manos सान्ता क्रुज 936; 1999; (iii) [५]
पेनिन्सुला भाल्देस Southern sea lions in the shore चुवुत 937; 1999; (x) [६]
इस्चिगुवालास्तो / तालाम्पाया प्राकृतिक पार्क The submarine rock formation in Ischigualasto Provincial Park 966; 2000; (viii) [७]
हेसुइट ब्लक र कोरडोबाको इस्तानसियास View of the Jesuit Estancia of Alta Gracia कोरदोबा 995; 2000; (ii)(iv) [८]
केब्रादा दे उआउआका View of a street in the town of Purmamarca हुहुय 1116; 2003; (ii)(iv)(v) [९]
कापाक नियान, आन्डियान सडक प्रणाली Llamas in the Inca road system, Mendoza province 1459; 2014; (ii)(iii)(iv)(vi) [१०]

सांस्कृतिक श्रेणी[सम्पादन गर्ने]

नाम तस्विर क्षेत्र युनेस्को डेटा सन्दर्भ
ट्याङ्गो Tango street art in Buenos Aires रियो डे ला प्लाटा बेसिन २००९ मा इन्टेन्जिबल हेरिटेजको रूपमा दर्ता [११]

प्रस्तावित सूची[सम्पादन गर्ने]

यो अस्थायी सूची मनोनीत क्षेत्रहरूहुन्, तर अझै मान्यता पाएका छैनन्।

नाम तस्विर क्षेत्र युनेस्को डेटा सन्दर्भ
भाये काल्चाकी View of the Quebrada de Cafayate 1582; Submission: 2001; (ii)(iii)(iv)(v)(vi) [१२]
सियर्रा दे लास किहादास राष्ट्रिय निकुञ्ज View of the desertic sierras सान लुइस 2021; Submission: 2005; (vii)(viii)(ix) [१३]
कासा कुरुतचेत View of Curutchet House ब्युनस आयर्स 5140; Submission: 2007; (i)(ii)(iv) [१४]
ला पायुनिया, काम्पस भोल्कानिकोस यान्कानेलो र पायुन मात्रु View of Payunia Volcano मेन्डोजा 5615; Submission: 2011; (vii)(viii) [१५]
लोस आलेरसेस राष्ट्रिय निकुञ्ज View of Futalaufquen lake चुवुत 5780; Submission: 2012; (vii)(x) [१६]
भूवैज्ञानिक, अवशेषविज्ञान र पुरातात्विक क्षेत्रिय निकुञ्ज पेहुयेन को-मोन्टे एर्मोसो View of Monte Hermoso near Punta Alta ब्युनस आयर्स 5851; Submission: 2014; (iii)(v)(vi)(viii)(ix) [१७]

सन्दर्भ[सम्पादन गर्ने]

  1. १.० १.१ १.२ "Argentina", Paris: UNESCO – United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, २०१४। 
  2. "Los Glaciares National Park", Paris: UNESCO – United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, २०१४। 
  3. "Jesuit Missions of the Guaranis: San Ignacio Mini, Santa Ana, Nuestra Señora de Loreto and Santa Maria Mayor (Argentina), Ruins of Sao Miguel das Missoes (Brazil)", Paris: UNESCO – United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, २०१४। 
  4. "Iguazu National Park", Paris: UNESCO – United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, २०१४। 
  5. "Cueva de las Manos, Río Pinturas", Paris: UNESCO – United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, २०१४। 
  6. "Península Valdés", Paris: UNESCO – United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, २०१४। 
  7. "Ischigualasto / Talampaya Natural Parks", Paris: UNESCO – United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, २०१४। 
  8. "Jesuit Block and Estancias of Córdoba", Paris: UNESCO – United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, २०१४। 
  9. "Quebrada de Humahuaca", Paris: UNESCO – United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, २०१४। 
  10. "Qhapaq Ñan, Andean Road System", Paris: UNESCO – United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, २०१४। 
  11. "Tango", Paris: UNESCO – United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, २०१४। 
  12. "Valle Calchaquí", Paris: UNESCO – United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, २०१४। 
  13. "Sierra de las Quijadas National Park", Paris: UNESCO – United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, २०१४। 
  14. "Casa Curutchet", Paris: UNESCO – United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, २०१४। 
  15. "La Payunia, Campos Volcánicos Llancanelo y Payún Matrú", Paris: UNESCO – United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, २०१४। 
  16. "Parque Nacional Los Alerces (PNLA)", Paris: UNESCO – United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, २०१४। 
  17. "Geological, Paleontological and Archaeological Provincial Reserve Pehuén Co – Monte Hermoso", Paris: UNESCO – United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, २०१४।