मान्नाद्वारा अभिनित चलचित्रहरूको सूची

स्वतन्त्र विश्वकोश, नेपाली विकिपिडियाबाट
Jump to navigation Jump to search
১৯৮৪ সালে চিত্রনায়ক মান্না

सैयद मोहाम्मद आसलाम तालुकदार (मान्ना नामले परिचित, जन्म: १४ अप्रिल १९६४ - मृत्यु:१७ फेब्रुअरी २००६) एक प्रख्यात बङ्गलादेशी चलचित्र अभिनेता तथा निर्माता थिए।[१] बङ्गलादेश चलचित्रमा मुख्य रूपमा नायकको भूमिका निर्वाह गरेका मान्नाले थुप्रै सफल चलचित्रहरूमा काम गरेका थिए भने २६ वर्षको चलचित्र कार्यकालमा उनले व्यापक सफलता प्राप्त गरेका थिए। उनले थुप्रै सफल चलचित्रहरूमा काग गरेका कारण ढालिउडमा (बङ्गलादेशी चलचित्र उद्योग) उनी महानायकको रूपमा पनि परिचित थिए।[२] ढालिउड चलचित्रमा लामो समयदेखि मान्ना लोकप्रियताको हिसाबले राजा राज्जाक पछि शीर्ष स्थानमा रहन सफल भएका थिए। मान्नाद्वारा अभिनित आम्माजान नाम चलचित्र बङ्गलादेशी चलचित्रको इतिहासमै सबैभन्दा सफल र लोकप्रिय चलचित्र बन्न सफल भएको थियो।[३] उनले वीर सैनिक नामक एक चलचित्रमा उत्कृष्ट प्रदर्शन गरेका कारण उनले सर्वश्रेष्ठ अभिनेताको विधामा राष्ट्रिय चलचित्र पुरस्कार र आम्माजान चलचित्रका लागि उत्कृष्ट अभिनेता विधामा मेरिल प्रोथोम आलो पुरस्कार प्राप्त गरेका थिए।

उनी आठपटक मेरिल प्रोथोम आलो पुरस्कार अन्तर्गत विभिन्न विधामा मनोनीत भएका थिए भने उनले तीन पटक यस पुरस्कार जित्न सफल भएका थिए र यसबाहेक उनले बेश कयेकबार बाचसास पुरस्कार पनि जित्न सफल भएका थिए।[४] उनीद्वारा अभिनय केही उत्कृष्ट चलचित्रहरू: त्रास, दाङ्गा, कासेम मालार प्रेम, लुटतराज तेजी, आम्माजान, शान्त केनो मास्तान, कष्टो, वर्तमान, आब्बाजान, स्वामी स्त्रीर जुद्ध, वीर सैनिक, सिटि टेरर, मिनिस्टर, दुई बधु एक स्वामी, पिता मातार आमानत, अबुझ शिशु, साजघोर, उत्तरेर खेप, मायेर मर्जादा ओ काबुलिवत आदि छन्।[५][६]

चलचित्रहरूको सूची[सम्पादन गर्ने]

सार्वजनिक
वर्ष
चलचित्र चरित्र निर्देशक टिप्पणी सन्दर्भ
सन् १९८४ पागोली काजी हायात्त मान्ना अभिनित प्रथम चलचित्र
सन् १९८४ तवा आजहारुल इसलाम खान
सन् १९९० अग्नि पुरुष रायहानमुजिव
सन् १९९१ कासेम मालार प्रेम कासेम मोस्ताफा आनोवार एक नायकको हिसाबले प्रथम चलचित्र
सन् १९९२ दाङ्गा ओसि राजु काजी हायात्त
सन् १९९३ प्रेम दिवाना मनतमजुर रहमान आकबर
सन् १९९४ जीवोन दिये भालोबासि शाह आलम किरन
सन् १९९४ सिपाही राजु काजी हायात्त
सन् १९९४ डिस्को ड्यान्सार मनतमजुर रहमान आकबर
सन् १९९४ डिस्को बाइदानी जिल्लुर रहमान
सन् १९९४ महा भूमिकल्प सुभाष सोम
सन् १९९४ देशप्रेमिक काजी हायात्त
सन् १९९५ दुश्मनी मोहाम्मद मोताहार
सन् १९९५ राज पथेरराजा राजा नादिम माहमुद
सन् १९९५ साखी प्रमान बेलाल आहमेद
सन् १९९५ विशाल आक्रमन एफ आइ मानिक
सन् १९९५ बाबार आदेश मनतमजुर रहमान आकबर
सन् १९९६ बशिरा बशिरा मनतमजुर रहमान आकबर
सन् १९९५ शेष सङ्ग्राम गाजी जाहाङ्गीर
सन् १९९५ शेष थेला नूर होसेन बलाइ
सन् १९९५ आन्दोलन दुखाइ नादिम माहमुद
सन् १९९५ ओरा तिनजोन नूर होसेन बलाइ
सन् १९९६ चिर ऋनी मोस्ताफिजुर रहमान बाबु
सन् १९९६ रुटि नादिम माहमुद
सन् १९९६ खलनायक मनतमजुर रहमान आकबर
रुपसी नागिन देलोवार जाहान झन्टु
रुपेर रानी गोनेर राजा देलोवार जाहान झन्टु
रुस्तम रुस्तम बडिउल आलम खोकन
सन् १९९७ लुटरराज मान्ना काजी हायात्त मान्नाद्वारा निर्मित प्रथम चलचित्र
सन् १९९७ गुण्डा पुलिश शओकत जामिल
सन् १९९७ खुधार ज्वाला एनायेत करिम
सन् १९९८ मायेर कसम मोस्ताफा आनोवार
सन् १९९८ शान्त केनो मास्तान शान्त मनतमजुर रहमान आकबर
सन् १९९८ अन्ध आइन राजु सेलिम जावेद
सन् १९९८ देश दरदी शरिफउद्दिन खान दिपु
सन् १९९८ देशर माटि एनायेत करिम
सन् १९९८ लाठि राजु मनतमजुर रहमान आकबर
सन् १९९९ मरन कामड मालेक आफसारी
सन् १९९९ लाल बादशा बादशा मालेक आफसारी मान्नाद्वारा निर्मित चलचित्र
सन् १९९९ राजा राजा मालेक आफसारी मान्नाले यस चलचित्र मा दुई भूमिकामा अभिनय गरेका थिए
सन् १९९९ भन्ड बाबा उत्तोम आकाश
अग्नि तुफान मान्ना
अतिक्रम रनि आलमजीर कुमकुम
अन्धो प्रेम हासान मोस्ताफा आनोवार
अबुझ सन्तान हासान कामाल आहमेद
अमर देलोवार जाहान झन्टु
अशान्त आण्डन आण्डन मोस्ताफिजुर रहमान बाबु
आघात पाल्टा आघात आजाद मनतमजुर रहमान आकबर
आजकेर सन्त्रासी जीवोन रहमान
आब्बाजान आकबर काजी हायात्त मान्नाद्वारा निर्मित चलचित्र
आबार एकटि जुद्ध बादल खोन्दाकार मान्नाले यस चलचित्रमा दुई भूमिका निर्वाह गरेका थिए
आब्बास दारोवान आब्बास उत्तम आकाश
आम्मा गाजी माजहारुल आनोवार
सन् १९९८ तेजी काजी हायात्त
सन् १९९९ आम्माजान बादशा काजी हायात्त
सन् १९९९ के आमार बाबा मनतमजुर रहमान आकबर
सन् १९९९ खोबोर आछे रायहानमुजिव र आजिज आहमेद बाबुल
आमि एकाइ एकशा ओसि राजु
आमार जान आफतार खान टुलु
आमार प्रोतिज्ञा सोहानुर रहमान सोहान
आमादेर सोन्तान इम्पाहानी आरिफ जाहान
आरमान आरमान मनतमजुर रहमान आकबर
आलो आमार आलो हासान एम एम सरकार
आलीबाबा आली आबिद हासान बादल
ईमानदार मास्तान जिल्लुर रहमान
ए देश कार वाजेद आली बाबुल
एइ जे दुनिया गाजी माजहारुल आनोवार
एकरोखा पि ए काजोल
एतिम राजा राजा नादिम माहमुद
ओरा भयङ्कर शरिफउद्दिन खान दिपु
कुख्यात खुनि नजरुल मनतमजुर रहमान आकबर
कठिन पुरुष शान्त शाहादात्त होसेन लिटन
कान्द केन मोन मोस्ताफा आनोवार
कोबरा इ आर खान
किलार सोहानुर रहमान सोहान
काला काफन शरिफउद्दिन खान दिपु
कलिजार टुकरा नूर होसेन बलाइ
सन् २००० उत्तोरेर खेप शाजाहान चौधरी
सन् २००० कष्ट काजी हायात्त
सन् २००० गुण्डा नाम्बार वान मनतमजुर रहमान आकबर
सन् २००० झड काजी हायात्त
क्रिमिनाल बेलाल आहमेद
गाद्दारी आनन्द साफि-इकबाल
गन दुश्मन इकबाल/बादशा मनोवार होसेन डिपलर
गन धोलाइ रविन नादिम माहमुद
गोरोम हावा बुलबुल आहमेद
गोरीब केनो काँदे नादिम माहमुद
गोरीबेर दादा शाहादात्त होसेन लिटन
गोरीबेर बउ कामाल आहामेद
गोरीबेर बोन्धु देलावार जाहान झन्टु
गहोर बादशा बानेछा परी जीवोन रहमान
घोर बाडि देलावार जाहान झन्टु
चक्रान्तेर शिकार एम ए मालेक
चिटार नाम्बार वान सिद्दिकी जामाल नान्टु
चरम अपमान मोहाम्मद आसलाम
छोटो बउ जयनुद्दिन आहमेद
जिद्दी ड्राइभार उत्तोम आकाश
जादरेल बोउ देलावार जाहान झन्टु
जोन्मो शत्रु आविद हासान बादल
जानरेबाजि आओकात होसेन
जनतार बादशा बादशा नादिम माहमुद
जीवोन एकसोङ्घोर्षो विप्लव महम्मद हान्नान
जीवोनेर गोल्प गाजी माजहारुल आनोवार
जुम्मन कमाइ जुम्मन उत्तोम आकाश
जारका आबुल खायेर बुलबुल
ढाका पयसा मोतालेव होसेन
टोकाइ रङ्वाज नादिम माहमुद
टोकाइयेर हाते अस्त्र केनो महाराज तालुकदार
टप टेरर आविद हासान बादल
ठान्डा माथारखुनि आन्दार शाहादत्त होसेन लिटन नायक र खलनायकको भूमिकामा मान्ना
ढाकाइया मास्तान मनतमजुर रहमान आकबर
तेजी पुरुष विप्लव पस ए काजोल
तेजी सन्तान बडो भाइ रायहान मुजिव
तान्डर लीला काजी हायात्त
त्रास काजी हायात्त
दुइ बोधु एक स्वामी एफ आइ मानिक मान्नाद्वारा निर्मित चलचित्र
दानव बडिउल आलम खोकन
दाफन जाहाङ्गीर दुई भूमिकामा मान्ना
देशद्रोही रवि काजी हायात्त
দুশমন दुनिया शफिकुफ इसलाम
दुःखिनी मा देलावार जाहान झन्टु
धोका हासान जोबायेर काजी हायात्त
धरो अपूर्व काजी हायात्त
ध्वङ्स विशाल/विजय बडिउल आलम खोकन
नागिनी सापिनी मोस्ताफा आनोवार
नेता मुन्ना शाहीन-सुमन
निष्पाप आलमगीर
नायक राजु/बोमा मानिक इम्पाहानी आरिफ जाहान
नाजायेज एम आलम साकी
प्रतिवादी मास्टार छटकु आहमेद
पाञ्जा काजी हायात्त
प्रेमेर स्मृति जुलहास चौधरी पलाश
प्रेमेर मरा जले डेबेना मतिउर रहमान बादल
पारले ठेकाओ बाबुल रेजा
पालकी देलोवार जाहान झन्टु
फाँसी मोस्ताफा आनोवार
फायार मोहाम्मद होसेन
फुल शज्या सुभाष दत्त
वर्तमान कबिर काजी हायात्त
बाघेर बाच्चा एम एम सरकार
बाँचाओ देश पि ए काजोल
बादशा भाइ दाराशिको
बादशा केनो चाकर बादशा आरमान
बाप बेटार लडाइ एफ आइ मानिक
बाप बेटा ४२० आजिजुर रहमान बुलि
बाबा एफ आइ मानिक
बाबार कसम बदिउल आलम खोकन
बाबा मास्तान जिल्लुर रहमान
वास्तव दुरन्त बदिउल आलम खोकन
बाङ्लार हिरो आण्डन आहमेद नासिर
बिग बोस मनतमजुर रहमान आकबर
विद्रोही मास्तान ओस्ताद जाहाङ्गीर आलम
विद्रोही सालाउद्दिन सालाउद्दिन एफ आइ मानिक
भयानोक सङ्धोर्षो नयोन मनतमजुर रहमान आकबर
भाइ आझारुल इसलाम खान
भाइयेर आदर देलोवार जाहान झन्टु
भिलेन राजु इम्पाहानी आरिफ जाहान
भेजा विडाल शहीदुल इसलाम खोकन
मनि काञ्चन स्वपन चौधरी
मनेर साथे जुद्ध राजु आहमेद नासिर मान्नाद्वारा निर्मित चलचित्र
महा सम्मेलन नादिम माहमुद
मानुष ए जे राना
माथा नष्ट राजु/न्याडा मास्तान साफि-इकबाल
मायेर बदला गालिव काजी आलमगीर
मायेर मर्जादा दिलीप विश्वास
मातृभूमि नादिम माहमुद
मिनिस्टार काजी हायात्त
मुक्ति चाइ मोहाम्मद होसेन
मुसा भाइ मुसा एम बि मानिक
मोस्ताफा भाइ मोस्ताफा इम्पाहानी-आरिफ जाहान
मृत्युदाता एम आलम साकी
जन्त्रना काजी हायात्त मान्ना अभिनित चलचित्र
जमदुत पि ए काजोल
रनाङ्गन एफ आइ मानिक बङ्गलादेश र भारतको संयुक्त उत्पादन
राजधानी आसलाम मोहाम्मद होसेन जेमी
राजा बङ्गलादेशि राजा देलोवार जाहान झन्टु
राजा नाम्बार वान राजा शरिफउद्दिन खान दिपु
राजु मास्तान राजु आबुल खायेर बुलबुल
रिक्शावालार प्रेम रकिबुল आलम रकिब
शक्तेर भक्त नूर होसेन बलाइ
शादी मुबारक अशोक घोष
शिमुल पारुल देलोवार जाहान झन्टु
शेष प्रतिक्खा मुखलेछुर रहमान गोलाप
शेष बङ्शधर शाह आलम किरन बङ्गलादेश र भारतद्वारा सह-उत्पादन गरिएको चलचित्र
कलकत्तामा 'बङ्शधर' नामले यो चलचित्र सार्वजनिक गरिएको थियो
शेष जुद्ध जय/हाक्का एफ आइ मानिक बङ्गलादेश र भारतको संयुक्त उत्पादित चलचित्र
दुई भूमिकामा मान्ना
सत्यवादी देलोवार जाहान झन्टु
सत्य मिथ्यारलडाइ मनोवार खोकन
सत्जेर विजय सोहानुर रहमान सोहान
सत्जेर सङ्ग्राम जिल्लुर रहमान
सन्त्रासी मुन्ना मुन्ना इम्पाहानी आरिफ जाहान
समाजकेबदले दाओ काजी हायात्त
साक्खात्त साइफुल आजम कासेम
स्वामी छिनताइ सोहानुर रहमान सोहान
स्वामी स्त्रीर जुद्ध एफ आइ मानिक मान्नाद्वारा निर्मित चलचित्र
स्त्रीर स्वप्नो देलोवार जाहान झन्टु
सुलतान सुलतान राजा एफ आइ मानिक
हातियार आजिज आहमेद बाबुल
हिसाव निकाश प्रमोद कर
हृदय निये जुद्ध मोस्ताफा आनोवार
खमा मालेक आफसारी
खमतार गरोम पि ए काजोल
खत विखत मनोवार खोकन
सन् २००१ बोमा हामला मालेक आफसारी दुई भूमिकामा मान्ना
सन् २००१ रङ्वाज बादशा बादशा मनतमजुर रहमान आकबर
सन् २००२ भाइया एफ आइ मानिक दुईवटा भूमिकामा मान्नम
सन् २००२ मास्तानेर उपर मास्तान मनतमजुर रहमान आकबर
सन् २००२ मेजर साहेब मनतमजुर रहमान आकबर
सन् २००३ कठिन सीमार मनतमजुर रहमान आकबर
सन् २००३ टप सम्राट सम्राट मनतमजुर रहमान आकबर
सन् २००३ वीर सैनिक आली/आब्दुल्लाह देलोवार जाहान झन्टु यस चलचित्र मार्फत मान्नाले श्रेष्ठ अभिनेता विधामा राष्ट्रिय पुरस्कार जित्न सफल
सन् २००४ भाइयेर शत्रु भाइ मनतमजुर रहमान आकबर
सन् २००४ मान्ना भाइ मान्ना एफ आइ मानिक
सन् २००५ आमि जेल थेके बोल्छि ओमर फारुक मालेक आफसारी मान्नाद्वारा निर्मित चलचित्र
सन् २००५ जोडा खुन पि ए काजोल
सन् २००५ सिटी टेरर शान्त एम ए रहिम
सन् २००६ काबुलिवाला काबुलिवाला काजी हायात्त
सन् २००६ दापट नसिव मोतालेव होसेन
सन् २००७ उल्टा पाल्टा ६९ विजय, दुरजय मालेक आफसारी दुई भूमिकामा
सन् २००७ मेशिनम्यान साफि-इकबाल
सन् २००७ शत्रु शत्रु थेला जयनाল आवेदीन
सन् २००७ साजघोर शाह आलम किरन
सन् २००८ अबुझ शिशु शफिकुल इसलाम भैरवी
सन् २००८ आसलाम भाइ आसलाम इम्पाहानी आरिफ जाहान मान्नाले यस चलचित्रमा दुई भूमिका निर्वाह गरेका थिए
सन् २००८ बडलोकेर जामाइ पि ए काजोल
सन् २००८ पिता मातार आमानत एफ आइ मानिक मान्नाद्वारा निर्मित उत्कृष्ट चलचित्र
सन् २००८ पावार मनोवार खोकन मान्नाद्वारा अभिनित अधुरो चलचित्र
सन् २००८ दुइ दिनेर दुनिया बजलुर राशेद चौधरी
सन् २००८ बाबार जोन्नो जुद्ध बाबुवा मनतमजुर रहमान आकबर
सन् २००८ भालोबासर दुश्मन वाकिल आहमेद
सन् २००८ मा बाबार स्वप्नो रेजा लतिफ
सन् २००८ श्रेष्ठ सन्तान हिरोसिमा/बादशा रकिबुল आलम रकिब
सन् २००९ जगत सङ्सार रायहान मुजिव
सन् २००९ जीवोन निये जुद्ध निरञ्जन विश्वास
सन् २००९ हृदय थेके पावा मोहाम्मद होसेन जेमी
सन् २०१० दरिया पाडेर दौलति आब्दुल्लाह आल मामुन
सन् २०१० मोघल-ए-आजम सेलिम मिजानुर रहमान खान दिपु
सन् २०११ नष्ट जीवोन राज रकिबुল आलम रकिब चलचित्र

सन्दर्भ सामग्रीहरू[सम्पादन गर्ने]

  1. "মান্না"। सङ्ग्रह मिति १८ फेब्रुअरी २०१३ 
  2. "আজ চলচ্চিত্রের মহানায়ক মান্নার 8ম মৃত্যুবার্ষিকী"দৈনিক ইনকলাব (बाङ्ला भाषा)। 
  3. "ঢাকাই সিনেমার मेগাস্টার মান্নার জন্মদিন আজ"জাগো নিউজ (बाङ्ला भाषा)। सङ्ग्रह मिति २० अप्रिल २०२० 
  4. "ঢালিউড সিনেমায় দীর্ঘ সময় শীর্ষ জনপ্রিয় নায়ক রাজ রাজ্জাকের পর সুপাস্টার মান্না"সময় (बाङ्ला भाषा)। सङ्ग्रह मिति २० अप्रिल २०२० 
  5. "ফিরে এলো নায়ক মান্না"এনটিভী অনলাইন (बाङ्ला भाषा)। २०१५-०४-१५। सङ्ग्रह मिति २०२०-०५-१० 
  6. "নায়ক মান্না" (बाङ्ला भाषा)। २०१५-०४-१५। सङ्ग्रह मिति २०२०-०५-१०