टर्कीका विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूची

स्वतन्त्र विश्वकोश, नेपाली विकिपिडियाबाट
Jump to navigation Jump to search

सन् २०१४ सम्ममा टर्कीका १३ वटा सम्पदालाई संयुक्त राष्ट्र शैक्षिक, वैज्ञानिक एवं सांस्कृतिक सङ्गठन (युनेस्को)द्वारा विश्व सम्पदा क्षेत्रमा मान्यता प्रदान गरिएको छ ।[१]

विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको स्थान[सम्पादन गर्ने]

ढाँचा:World Heritage Sites in Turkey map

विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूची[सम्पादन गर्ने]

युनेस्कोद्वारा विश्व सम्पदा क्षेत्र घोषित गरिएको टर्कीका सांस्‍कृतिक र प्राकृतिक स्थलहरूको सूची:

सम्पदा क्षेत्र चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकड)
वर्ष विवरण सन्दर्भहरू
ट्रोयको पुरातात्विक क्षेत्र Ruined walls. क्यानेककले प्रान्त,  टर्की
३९°५७′२३″ उत्तर २६°१४′२०″ पूर्व / ३९.९५६३९° उत्तर २६.२३८८९° पूर्व / 39.95639; 26.23889 (Archaeological Site of Troy)
सांस्कृतिक:
(ii)(iii)(vi)
7002158000000000000१५८ (३९०) १९९८ [२]
बुर्साकुमालीकिजिक: ओट्टोमन साम्राज्यको जन्मथलो 71 Bursa la Grande Moschea.jpg बुर्सा प्रान्त,  टर्की
४०°११′५″ उत्तर २९°३′४४″ पूर्व / ४०.१८४७२° उत्तर २९.०६२२२° पूर्व / 40.18472; 29.06222 (City of Bursa)
सांस्कृतिक:
(i)(ii)(iii)(iv)(vi)
7002193000000000000१९३ (४८०) २०१४ [३]
सफरानबोलुको सहर White houses with red tile roofs on a hillside. कराबुक प्रान्त,  टर्की
४१°१५′३६″ उत्तर ३२°४१′२३″ पूर्व / ४१.२६०००° उत्तर ३२.६८९७२° पूर्व / 41.26000; 32.68972 (City of Safranbolu)
सांस्कृतिक:
(ii)(iv)(v)
7002193000000000000१९३ (४८०) १९९४ [४]
डिभरिगिको महान मस्जिद र अस्पताल Low building of reddish stone with a prominent decorated entrance. सिभास प्रान्त,  टर्की
३९°२२′२५″ उत्तर ३८°७′२५″ पूर्व / ३९.३७३६१° उत्तर ३८.१२३६१° पूर्व / 39.37361; 38.12361 (Great Mosque and Hospital of Divriği)
सांस्कृतिक:
(i)(iv)
7003201600000000000२,०१६ (४,९८०) १९८५ [५]
गोरेमे राष्ट्रिय निकुञ्जकेपाडोकियाको चट्टान क्षेत्रहरू White stone pinnacle rocks topped by a dark colored rock. नेभसेहिर प्रान्त  टर्की
३८°४०′०″ उत्तर ३४°५१′०″ पूर्व / ३८.६६६६७° उत्तर ३४.८५०००° पूर्व / 38.66667; 34.85000 (Göreme National Park and the Rock Sites of Cappadocia)
मिश्रित:
(i)(iii)(v)(vii)
7003957600000000000९,५७६ (२३,६६०) १९८५ [६]
हट्टुशा: हिट्टिटेको राजधानी Stone gate with sculpted lions. कोरम प्रान्त,  टर्की
४०°०′५०″ उत्तर ३४°३७′१४″ पूर्व / ४०.०१३८९° उत्तर ३४.६२०५६° पूर्व / 40.01389; 34.62056 (Hattusha: the Hittite Capital)
सांस्कृतिक:
(i)(ii)(iii)(iv)
7002268000000000000२६८ (६६०) १९८६ [७]
हेरापोलिस-पामुककले Hanging white limestone wall. डेनिज्ली प्रान्त,  टर्की
३७°५५′२६″ उत्तर २९°७′२४″ पूर्व / ३७.९२३८९° उत्तर २९.१२३३३° पूर्व / 37.92389; 29.12333 (Hierapolis-Pamukkale)
मिश्रित:
(iii)(iv)(vii)
7003107700000000000१,०७७ (२,६६०) १९८८ [८]
इस्तानबुलको एतिहासिक क्षेत्रहरू A large building with a square tower, three mosques and ten minarets near water. इस्तानबुल सिटी र इस्तानबुल प्रान्त,  टर्की
४१°०′३०″ उत्तर २८°५८′४८″ पूर्व / ४१.००८३३° उत्तर २८.९८०००° पूर्व / 41.00833; 28.98000 (Historic Areas of Istanbul)
सांस्कृतिक:
(i)(ii)(iii)(iv)
7002678000000000000६७८ (१,६८०) १९८५ [९]
नेमरुत डग Large sculpted heads of a bird and a human lying on the ground. अदियामन प्रान्त,  टर्की
३८°२′१२″ उत्तर ३८°४५′४९″ पूर्व / ३८.०३६६७° उत्तर ३८.७६३६१° पूर्व / 38.03667; 38.76361 (Nemrut Dağ)
सांस्कृतिक:
(i)(iii)(iv)
7001110000000000000११ (२७) १९८७ [१०]
केटलहोयुकको नियोलिथिक क्षेत्र Excavations at the southern area of the site. केन्द्रीय एनाटोलिया क्षेत्र,  टर्की
३७°४०′०″ उत्तर ३२°४९′४१″ पूर्व / ३७.६६६६७° उत्तर ३२.८२८०६° पूर्व / 37.66667; 32.82806 (Neolithic Site of Çatalhöyük)
सांस्कृतिक:
(iii)(iv)
7001370000000000000३७ (९१); buffer zone १११ (२७०) २०१२ [११]
पर्गामोन र उसको द्वि- तह सांस्कृतिक परिदृश्य Pergamon - 01.jpg बरगामा, इजमिर प्रान्त  टर्की
३९°७′३३″ उत्तर २७°१०′४८″ पूर्व / ३९.१२५८३° उत्तर २७.१८०००° पूर्व / 39.12583; 27.18000 (Pergamom)
सांस्कृतिक:
(i)(ii)(iii)(iv)(vi)
7002333000000000000३३३ (८२०); मध्यवर्ती क्षेत्र 7002477000000000000४७७ (१,१८०) २०१४ [१२]
सेलीमिए मस्जिद र उसको सामाजिक परिसर Large mosque with four minarets and a large dome of dark stone. एडिर्न, पूर्व थ्रेस,  टर्की
४१°४०′४०″ उत्तर २६°३३′३४″ पूर्व / ४१.६७७७८° उत्तर २६.५५९४४° पूर्व / 41.67778; 26.55944 (Selimiye Mosque and its Social Complex)
सांस्कृतिक:
(i)(iv)
7000250000000000000२.५० (६.२); मध्यवर्ती क्षेत्र ३८ (९४) २०११ [१३]
जान्थोस-लेटुन Ruins of buildings and of an amphitheatre. मुग्लाअन्ताल्या प्रान्त,  टर्की
३६°२०′६″ उत्तर २९°१९′१३″ पूर्व / ३६.३३५००° उत्तर २९.३२०२८° पूर्व / 36.33500; 29.32028 (Xanthos-Letoon)
सांस्कृतिक:
(ii)(iii)
7002126000000000000१२६ (३१०); मध्यवर्ती क्षेत्र ६३ (१६०) १९८८ [१४]


सन्दर्भ सामग्रीहरू[सम्पादन गर्ने]

  1. "World Heritage Properties in Turkey", UNESCO, अन्तिम पहुँच ३१ मार्च २०१५ 
  2. "Archaeological Site of Troy", UNESCO, अन्तिम पहुँच ७ Dec २०११ 
  3. "Bursa and Cumalıkızık: the Birth of the Ottoman Empire", UNESCO, अन्तिम पहुँच ४ Aug २०१४ 
  4. "City of Safranbolu", UNESCO, अन्तिम पहुँच ७ Dec २०११ 
  5. "Great Mosque and Hospital of Divriği", UNESCO, अन्तिम पहुँच ७ Dec २०११ 
  6. "Göreme National Park and the Rock Sites of Cappadocia", UNESCO, अन्तिम पहुँच ७ Dec २०११ 
  7. "Hattusha: the Hittite Capital", UNESCO, अन्तिम पहुँच ७ Dec २०११ 
  8. "Hierapolis-Pamukkale", UNESCO, अन्तिम पहुँच ७ Dec २०११ 
  9. "Historic Areas of Istanbul", UNESCO, अन्तिम पहुँच ७ Dec २०११ 
  10. "Nemrut Dağ", UNESCO, अन्तिम पहुँच ७ Dec २०११ 
  11. "Neolithic Site of Çatalhöyük", UNESCO, अन्तिम पहुँच ४ Aug २०१३ 
  12. "Pergamon and its Multi-Layered Cultural Landscape", UNESCO, अन्तिम पहुँच ४ Aug २०१४ 
  13. "Selimiye Mosque and its Social Complex", UNESCO, अन्तिम पहुँच ७ Dec २०११ 
  14. "Xanthos-Letoon", UNESCO, अन्तिम पहुँच ७ Dec २०११ 

बाह्य लिङ्कहरू[सम्पादन गर्ने]

ढाँचा:World Heritage Sites in Turkey