दक्षिणपूर्व एसियाका विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूची

स्वतन्त्र विश्वकोश, नेपाली विकिपिडियाबाट
यसमा जानुहोस्: परिचालन, खोज्नुहोस्

सन् २०१४ सम्ममा दक्षिणपूर्व एसियाका ९ वटा देशहरूको ३७ वटा सम्पदालाई संयुक्त राष्ट्र शैक्षिक, वैज्ञानिक एवं सांस्कृतिक संगठन (युनेस्को)द्वारा विश्व सम्पदा क्षेत्रमा मान्यता प्रदान गरिएको छ । जसमा इन्डोनेसिया, भियतनाम, थाइल्याण्ड, फिलिपिन्स, मलेसिया, म्यानमार, कम्बोडिया तथा लाओस रहेका छन् । दक्षिणपूर्व एसियामै रहेको ब्रुनाई र सिङ्गापुरमा कुनै सम्पदालाई युनेस्कोले हाल सम्म मान्यता दिएको छैन ।[१][२] यस क्षेत्रमा रहेको इन्डोनेसिया र भियतनामको सबैभन्दा बढी ८-८ वटा सम्पदा सूचीकृत गरिएको छ ।[३] यस क्षेत्रबाट सबैभन्दा पहिले १९९१ मा १५औं शत्रमा सामेल गरिएको थियो ।[४]

इन्डोनेसियाका विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूची[सम्पादन गर्ने]

सम्पदा क्षेत्र चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकर)
वर्ष विवरण सन्दर्भहरू
बोरोबुदुर मन्दिर परिसरहरू A terraced pyramid like structure with a stupa on top. मगेलाङ रिजेन्सी, केन्द्रीय जाभा
७°३६′२८″ दक्षिण ११०°१२′१३″ पूर्व / ७.६०७७८° दक्षिण ११०.२०३६१° पूर्व / -7.60778; 110.20361 (Borobudur Temple Compounds)
सांस्कृतिक:
(i), (ii), (vi)
१९९१ ५९२[५]
बाली प्रान्तको सांस्कृतिक परिदृश्य Rice terrace at entrance to Gunung Kawi temple demonstrate the traditional Subak irrigation system, Tampaksiring, Bali. बाली
८°२०′०″ दक्षिण ११५°०′०″ पूर्व / ८.३३३३३° दक्षिण ११५.०००००° पूर्व / -8.33333; 115.00000 (Cultural Landscape of Bali Province)
सांस्कृतिक:
(ii), (iii), (v), (vi)
7004195200000000000१९,५२० (४८,२००) २०१२ ११९४[६]
कोमोदो राष्ट्रिय निकुञ्ज Waran lying on its belly in a dry grass area. पूर्व नुसा टेङ्गगरा
८°३३′ दक्षिण ११९°२९′ पूर्व / ८.५५०° दक्षिण ११९.४८३° पूर्व / -8.550; 119.483 (Komodo National Park)
प्राकृतिक:
(vii), (x)
7005219322000000000२,१९,३२२ (५,४१,९६०) १९९१ ६०९[७]
लोरेन्ज राष्ट्रिय निकुञ्ज A rocky mountain ridge. पपुवा
४°४५′ दक्षिण १३७°५०′ पूर्व / ४.७५०° दक्षिण १३७.८३३° पूर्व / -4.750; 137.833 (Lorentz National Park)
प्राकृतिक:
(vii), (ix), (x)
7006235000000000000२३,५०,००० (५८,००,०००) १९९९ ९५५[८]
प्रम्बनन मन्दिर परिसरहरू Symmetrically arranged stone buildings. The steep roofs are decorated with a large number of small stupas. केन्द्रीय जाभा
७°४५′८″ दक्षिण ११०°२९′३०″ पूर्व / ७.७५२२२° दक्षिण ११०.४९१६७° पूर्व / -7.75222; 110.49167 (Prambanan Temple Compounds)
सांस्कृतिक:
(i), (iv)
१९९१ ६४२[९]
सङ्गिरण प्रारम्भिक मानव क्षेत्र Upper part of a petrified skull including some teeth. केन्द्रीय जाभा
७°२४′०″ दक्षिण ११०°४९′०″ पूर्व / ७.४००००° दक्षिण ११०.८१६६७° पूर्व / -7.40000; 110.81667 (Sangiran Early Man Site)
सांस्कृतिक:
(iii), (vi)
7003560000000000000५,६०० (१४,०००) १९९६ ५९३[१०]
सुमात्राको उष्णप्रदेशीय वर्षावन धरोहर सुमात्रा,
२°३०′ दक्षिण १०१°३०′ पूर्व / २.५००° दक्षिण १०१.५००° पूर्व / -2.500; 101.500 (Tropical Rainforest Heritage of Sumatra)
प्राकृतिक:
(vii), (ix), (x)
7006259512400000000२५,९५,१२४ (६४,१२,६९०) २००४ सन् २०११ देखि यस सम्पदालाई खतरापूर्ण घोषित गरिएको छ । ११६७[११][१२]
उजुङ कुलोन राष्ट्रिय निकुञ्ज Rocky ground within a tropical forest. बनटेनलमपुङ
६°४५′ दक्षिण १०५°२०′ पूर्व / ६.७५०° दक्षिण १०५.३३३° पूर्व / -6.750; 105.333 (Ujung Kulon National Park)
प्राकृतिक:
(vii), (x)
7004785250000000000७८,५२५ (१,९४,०४०) १९९१ ६०८[१३]

भियतनामका विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूची[सम्पादन गर्ने]

सम्पदा क्षेत्र चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकर)
वर्ष विवरण सन्दर्भहरू
थाङ लोङको शाही कोटको केन्द्रीय क्षेत्र - हनोई
Stone tower on top of a stone wall. The wall has circular wheel-shaped windows and a red flag with yellow star is raised on top of the tower.
हनोई, भियतनाम
२१°२′२२″ उत्तर १०५°५०′१४″ पूर्व / २१.०३९४४° उत्तर १०५.८३७२२° पूर्व / 21.03944; 105.83722 (Central Sector of the Imperial Citadel of Thang Long - Hanoi)
सांस्कृतिक:
(ii), (iii), (vi)
7001180000000000000१८ (४४); मध्यवर्ती क्षेत्र १०८ (२७०) २०१० [१४]
हो वंशको कोट A gate built of massive grey stones. भिन लो जिल्ला, थान हो प्रान्त, भियतनाम
२०°४′४१″ उत्तर १०५°३६′१७″ पूर्व / २०.०७८०६° उत्तर १०५.६०४७२° पूर्व / 20.07806; 105.60472 (Citadel of the Ho Dynasty)
सांस्कृतिक:
(ii), (iv)
7002156000000000000१५६ (३९०); मध्यवर्ती क्षेत्र ५,०७९ (१२,५५०) २०११ [१५]
हुए धरोहरहरूको परिसर Staircase leading to a building of dark stone. A simple decorated gate is at the top of the staircase. थुआ थिन-हुए प्रान्त, भियतनाम
१६°२८′१०″ उत्तर १०७°३४′४०″ पूर्व / १६.४६९४४° उत्तर १०७.५७७७८° पूर्व / 16.46944; 107.57778 (Complex of Hué Monuments)
सांस्कृतिक:
(iii), (iv)
१९९३ [१६]
हा लोङ खाडी Forested rocks in the sea. कवाङ निन प्रान्त, भियतनाम
२०°५४′ उत्तर १०७°६′ पूर्व / २०.९००° उत्तर १०७.१००° पूर्व / 20.900; 107.100 (Ha Long Bay)
प्राकृतिक:
(vii), (viii)
7005150000000000000१,५०,००० (३,७०,०००) १९९४ [१७]
होइ एन प्राचीन सहर Street lined by rows of two-storied stone houses opening onto the street. कवाङ नाम प्रान्त, भियतनाम
१५°५३′०″ उत्तर १०८°२०′०″ पूर्व / १५.८८३३३° उत्तर १०८.३३३३३° पूर्व / 15.88333; 108.33333 (Hoi An Ancient Town)
सांस्कृतिक:
(ii), (v)
7001300000000000000३० (७४); मध्यवर्ती क्षेत्र २८० (६९०) १९९९ [१८]
माय सन मन्दिर Ruins of buildings of red stone with niches and sculptures. The roof of one of the structures is partially covered in grass. कवाङ नाम प्रान्त, भियतनाम
१५°३१′०″ उत्तर १०८°३४′०″ पूर्व / १५.५१६६७° उत्तर १०८.५६६६७° पूर्व / 15.51667; 108.56667 (My Son Sanctuary)
सांस्कृतिक:
(ii), (iii)
7002142000000000000१४२ (३५०); मध्यवर्ती क्षेत्र ९२० (२,३००) १९९९ [१९]
फोङ ना-के बङ राष्ट्रिय निकुञ्ज Landscape with river and densely forested hills. कवाङ बिन प्रान्त, भियतनाम
१७°३२′१४″ उत्तर १०६°९′५″ पूर्व / १७.५३७२२° उत्तर १०६.१५१३९° पूर्व / 17.53722; 106.15139 (Phong Nha-Ke Bang National Park)
प्राकृतिक:
(viii)
7004857540000000000८५,७५४ (२,११,९००) २००३ [२०]
ट्राङ एन परिदृश्य परिसर Tam Cốc in Hoa Lư Ancient Capital निन बिन प्रान्त, भियतनाम
२०°१५′२४″ उत्तर १०५°५३′४७″ पूर्व / २०.२५६६७° उत्तर १०५.८९६३९° पूर्व / 20.25667; 105.89639 (Trang An - Ninh Binh)
मिश्रित:
(v), (vii), (viii)
२०१४ [२१]

मलेसियाका विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूची[सम्पादन गर्ने]

सम्पदा क्षेत्र चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकड)
वर्ष विवरण सन्दर्भहरू
लेङ्गगोङ उपत्यकाको पुरातात्विक धरोहर Lenggong Valley. पेराक, मलेसिया
५°४′ उत्तर १००°५८′ पूर्व / ५.०६७° उत्तर १००.९६७° पूर्व / 5.067; 100.967 (Lenggong Valley)
सांस्कृतिक:
(iii), (iv)
7002399000000000000३९९ (९९०) २०१२ [२२]
गुनुङ मुलु राष्ट्रिय निकुञ्ज Sunset or sunrise over a mountain landscape with fog in the valleys. उत्तरी सरावाक, बोर्नियो, मलेसिया
४°८′ उत्तर ११४°५५′ पूर्व / ४.१३३° उत्तर ११४.९१७° पूर्व / 4.133; 114.917 (Gunung Mulu National Park)
प्राकृतिक:
(vii), (viii), (ix), (x)
7004528640000000000५२,८६४ (१,३०,६३०) २००० [२३]
किनाबलु निकुञ्ज Mountain with a rocky top and forested slopes. There is a narro high waterfall on one side of the mountain slope. सबाह, बोर्नियो, मलेसिया
६°१५′ उत्तर ११६°३०′ पूर्व / ६.२५०° उत्तर ११६.५००° पूर्व / 6.250; 116.500 (Kinabalu Park)
प्राकृतिक:
(ix), (x)
7004753700000000000७५,३७० (१,८६,२००) २००० [२४]
मलाकाजर्ज टाउन, मलाकाको सिधा एतिहासिक सहरहरू Town scene with three-storied red houses and a red church. There is a three-storied clock tower standing on a square. मलाकापेनाङ, मलाय पेनिनसुला, मलेसिया
५°२५′१७″ उत्तर १००°२०′४५″ पूर्व / ५.४२१३९° उत्तर १००.३४५८३° पूर्व / 5.42139; 100.34583 (Melaka and George Town, Historic Cities of the Straits of Malacca)
सांस्कृतिक:
(ii), (iii), (iv)
7002148000000000000१४८ (३७०); मध्यवर्ती क्षेत्र २८४ (७००) २००८ [२५]

म्यानमारका विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूची[सम्पादन गर्ने]

क्र.सं. सम्पदा क्षेत्र चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकड)
वर्ष विवरण सन्दर्भहरू
प्यु प्राचीन सहरहरू Bawbawgyi Pagoda at Sri Ksetra, prototype of Pagan-era pagodas. मन्डाले प्रान्त, म्यान्मार
२२°२८′१२″ उत्तर ९५°४९′७″ पूर्व / २२.४७०००° उत्तर ९५.८१८६१° पूर्व / 22.47000; 95.81861 (Pyu Ancient Cities)
सांस्कृतिक:
(ii), (iii), (iv)
२०१४ [२६]

कम्बोडियाका विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूची[सम्पादन गर्ने]

सम्पदा क्षेत्र चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकड)
वर्ष विवरण सन्दर्भहरू
अङ्कोर Ruins of a large structure with five large towers at the top. सिम रिप प्रान्त, कम्बोडिया
१३°२६′ उत्तर १०३°५०′ पूर्व / १३.४३३° उत्तर १०३.८३३° पूर्व / 13.433; 103.833 (Angkor)
सांस्कृतिक:
(i), (ii), (iii), (iv)
7004400000000000000४०,००० (९९,०००) १९९२ [२७][२८]
[२९]
प्रिह विहार मन्दिर Ruins of a stone building erected on a stone platform. The roof above the main entrance is decorated. प्रिह विहार प्रान्त, कम्बोडिया
१४°२३′१८″ उत्तर १०४°४१′२″ पूर्व / १४.३८८३३° उत्तर १०४.६८३८९° पूर्व / 14.38833; 104.68389 (Temple of Preah Vihear)
सांस्कृतिक:
(i)
7002155000000000000१५५ (३८०); buffer zone २,६४३ (६,५३०) २००८ [३०]

फिलिपिन्सका विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूची[सम्पादन गर्ने]

सम्पदा क्षेत्र चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकर)
वर्ष विवरण सन्दर्भहरू
फिलिपिन्सका बरुके चर्चहरू
San Agustin Church.
मनिला
१४°३५′२०″ उत्तर १२०°५८′३०″ पूर्व / १४.५८८८९° उत्तर १२०.९७५००° पूर्व / 14.58889; 120.97500 (San Agustin Church)
सांस्कृतिक:
(ii, iv)
१९९३ [३१]
भिगनको
एतिहासिक सहर
VIGAN CITY.
इलोकस सुर
१७°३४′ उत्तर १२०°२३′ पूर्व / १७.५६७° उत्तर १२०.३८३° पूर्व / 17.567; 120.383 (Vigan City)
सांस्कृतिक:
(x)
१९९ [३२]
माउन्ट ह्यामीगुइटन रेन्ज वन्यजन्तु आरक्ष
Mount Hamiguitan.
दभाओ ओरिएन्टल
६°४४′२४″ उत्तर १२६°१०′५४″ पूर्व / ६.७४०००° उत्तर १२६.१८१६७° पूर्व / 6.74000; 126.18167 (Mount Hamiguitan Range Wildlife Sanctuary)
प्राकृतिक:
(iii)
२०१४ [३३]
पोर्टो प्रिन्सिस भूमिगत नदी राष्ट्रिय निकुञ्ज
Puerto Princesa Subterranean River National Park.
पलावन
१०°१०′ उत्तर ११८°५५′ पूर्व / १०.१६७° उत्तर ११८.९१७° पूर्व / 10.167; 118.917 (Puerto Princesa Subterranean River National Park)
प्राकृतिक:
(vii), (ix)
१९९९ [३४]
Rice Terraces of the Philippine Cordilleras
Rice Terraces of the Philippine Cordilleras.
इफुगाओ
१५°२०′ उत्तर ९८°५५′ पूर्व / १५.३३३° उत्तर ९८.९१७° पूर्व / 15.333; 98.917 (Rice Terraces of the Philippine Cordilleras)
सांस्कृतिक:
(iii), (iv), (v)
१९९५ [३५]
तुबबतहा रिफ प्राकृतिक निकुञ्ज
Tubbataha Shark.
सुलु सागर
८°५५′ उत्तर ११९°५५′ पूर्व / ८.९१७° उत्तर ११९.९१७° पूर्व / 8.917; 119.917 (Tubbataha Reefs Natural Park)
प्राकृतिक:
(vii), (ix), (x)
१९९३ [३६]

लाओसका विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूची[सम्पादन गर्ने]

सम्पदा क्षेत्र चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकड)
वर्ष विवरण सन्दर्भहरू
लुआङ प्रबाङको सहर Stone building with golden decorated entrance, stacked and very steep roofs. लुआङ प्रबाङ प्रान्त, लाओस
१९°५३′२०″ उत्तर १०२°८′०″ पूर्व / १९.८८८८९° उत्तर १०२.१३३३३° पूर्व / 19.88889; 102.13333 (Town of Luang Prabang)
सांस्कृतिक:
(ii), (iv), (v)
7004400000000000000४०,००० (९९,०००) १९९५ [३७]
चम्पासक सांस्कृतिक परिदृश्य भित्र रहेका भाट फो र सम्बद्ध प्राचीन बस्तीहरू Ruins of stone buildings in a very green lush mountain landscape. चम्पासक प्रान्त, लाओस
१४°२३′१८″ उत्तर १०४°४१′२″ पूर्व / १४.३८८३३° उत्तर १०४.६८३८९° पूर्व / 14.38833; 104.68389 (Temple of Preah Vihear)
सांस्कृतिक:
(iii), (iv), (vi)
7004390000000000000३९,००० (९६,०००) २००१ [३८]

थाइल्याण्डका विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूची[सम्पादन गर्ने]

सम्पदा क्षेत्र चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकर)
वर्ष विवरण सन्दर्भहरू
बन चियाङ पुरातात्विक क्षेत्र
Vase with red and white design.
उडोन थनी प्रान्त
१७°३२′५५″ उत्तर १०३°४७′२३″ पूर्व / १७.५४८६१° उत्तर १०३.७८९७२° पूर्व / 17.54861; 103.78972 (Ban Chiang Archaeological Site)
सांस्कृतिक:
(iii)
7001640000000000000६४ (१६०) १९९२ [३९]
डोङ फयायेन-खाओ याई वन्यजन्तु परिसर
Medium sized waterfall in a tropical forest.
सराबुरी र अन्य
१४°२०′ उत्तर १०२°३′ पूर्व / १४.३३३° उत्तर १०२.०५०° पूर्व / 14.333; 102.050 (Dong Phayayen-Khao Yai Forest Complex)
प्राकृतिक:
(x)
7005615500000000000६,१५,५०० (१५,२१,०००) २००५ [४०]
अयुटथायाको एतिहासिक सहर Ruins of stupas of various sizes. अयुटथाया प्रान्त
१४°२०′५२″ उत्तर १००°३३′३८″ पूर्व / १४.३४७७८° उत्तर १००.५६०५६° पूर्व / 14.34778; 100.56056 (Historic City of Ayutthaya)
सांस्कृतिक:
(iii)
7002289000000000000२८९ (७१०) १९९१ [४१]
सुखोथाइको एतिहासिक सहर र सम्बद्ध एतिहासिक सहरहरू
Large white seated Buddha statue.
सुखोथाइकमफेङ फेट प्रान्त
१७°०′२६″ उत्तर ९९°४७′२३″ पूर्व / १७.००७२२° उत्तर ९९.७८९७२° पूर्व / 17.00722; 99.78972 (Historic Town of Sukhothai and Associated Historic Towns)
सांस्कृतिक:
(i), (iii)
7004118520000000000११,८५२ (२९,२९०) १९९१ [४२]
थुङ्गयाई-हवाई खा खेङ वन्यजन्तु आरक्ष
A river flowing through a forested mountain landscape.
कन्चनाबुरी, टकउठाइ थानी प्रान्त
१५°२०′ उत्तर ९८°५५′ पूर्व / १५.३३३° उत्तर ९८.९१७° पूर्व / 15.333; 98.917 (Thungyai-Huai Kha Khaeng Wildlife Sanctuaries)
प्राकृतिक:
(vii), (ix), (x)
7005622200000000000६,२२,२०० (१५,३७,०००) १९९१ [४३]

सन्दर्भ सामग्रीहरू[सम्पादन गर्ने]

  1. "Number of World Heritage Properties by region", UNESCO, अभिगमन मिति १० सेप्टेम्बर २०११ 
  2. "Composition of macro geographical (continental) regions, geographical sub-regions, and selected economic and other groupings", Geographical region and composition of each region, United Nations Statistics Division, २०१०, अभिगमन मिति २० अक्टोबर २०११ 
  3. "World Heritage List", UNESCO, अभिगमन मिति २८ मे २०१० 
  4. "Number of World Heritage properties inscribed each Year", UNESCO, अभिगमन मिति ८ सेप्टेम्बर २०११ 
  5. "Borobudur Temple Compounds", UNESCO, अभिगमन मिति २८ मे २०१० 
  6. "Cultural Landscape of Bali Province", UNESCO, अभिगमन मिति १ जुलाई २०१२ 
  7. "Komodo National Park", UNESCO, अभिगमन मिति २८ मे २०१० 
  8. "Lorentz National Park", UNESCO, अभिगमन मिति २८ मे २०१० 
  9. "Prambanan Temple Compounds", UNESCO, अभिगमन मिति २८ मे २०१० 
  10. "Sangiran Early Man Site", UNESCO, अभिगमन मिति २८ मे २०१० 
  11. "Tropical Rainforest Heritage of Sumatra", UNESCO, अभिगमन मिति २५ जुन २०११ 
  12. "Danger listing for Indonesia's Tropical Rainforest Heritage of Sumatra", UNESCO, अभिगमन मिति २६ जुलाई २०११ 
  13. "Ujung Kulon National Park", UNESCO, अभिगमन मिति २८ मे २०१० 
  14. "Central Sector of the Imperial Citadel of Thang Long - Hanoi", UNESCO, अभिगमन मिति २८ मे २०१० 
  15. "Citadel of the Ho Dynasty", UNESCO, अभिगमन मिति २८ मे २०१० 
  16. "Complex of Hué Monuments", UNESCO, अभिगमन मिति २८ मे २०१० 
  17. "Ha Long Bay", UNESCO, अभिगमन मिति २८ मे २०१० 
  18. "Hoi An Ancient Town", UNESCO, अभिगमन मिति २८ मे २०१० 
  19. "My Son Sanctuary", UNESCO, अभिगमन मिति २८ मे २०१० 
  20. "Phong Nha-Ke Bang National Park", UNESCO, अभिगमन मिति २८ मे २०१० 
  21. "Trang An Landscape Complex", UNESCO, अभिगमन मिति २३ जुन २०१४ 
  22. "Archaeological Heritage of the Lenggong Valley", UNESCO, अभिगमन मिति २ जुलाई २०१२ 
  23. "Gunung Mulu National Park", UNESCO, अभिगमन मिति २८ मे २०१० 
  24. "Kinabalu Park", UNESCO, अभिगमन मिति २८ मे २०१० 
  25. "Melaka and George Town, Historic Cities of the Straits of Malacca", UNESCO, अभिगमन मिति २८ मे २०१० 
  26. "Pyu Ancient Cities", UNESCO, अभिगमन मिति २२ जुन २०१४ 
  27. "Angkor", UNESCO, अभिगमन मिति २८ मे २०१० 
  28. 16th session 1992, pp. 37–38, annex VI
  29. 28th session 2004, pp. 66–67
  30. "Temple of Preah Vihear", UNESCO, अभिगमन मिति २८ मे २०१० 
  31. "Baroque Churches of the Philippines", UNESCO, अभिगमन मिति २८ मे २०१० 
  32. "Historic Town of Vigan", UNESCO, अभिगमन मिति २८ मे २०१० 
  33. "Mount Hamiguitan Range Wildlife Sanctuary", UNESCO, अभिगमन मिति २८ मे २०१० 
  34. "Puerto Princesa Subterranean River National Park", UNESCO, अभिगमन मिति २८ मे २०१० 
  35. "Rice Terraces of the Philippine Cordilleras", UNESCO, अभिगमन मिति २८ मे २०१० 
  36. "Tubbataha Reefs Natural Park", UNESCO, अभिगमन मिति २८ मे २०१० 
  37. "Town of Luang Prabang", UNESCO, अभिगमन मिति २८ मे २०१० 
  38. "Vat Phou and Associated Ancient Settlements within the Champasak Cultural Landscape", UNESCO, अभिगमन मिति २८ मे २०१० 
  39. "Ban Chiang Archaeological Site", UNESCO, अभिगमन मिति २८ मे २०१० 
  40. "Dong Phayayen-Khao Yai Forest Complex", UNESCO, अभिगमन मिति २८ मे २०१० 
  41. "Historic City of Ayutthaya", UNESCO, अभिगमन मिति २८ मे २०१० 
  42. "Historic Town of Sukhothai and Associated Historic Towns", UNESCO, अभिगमन मिति २८ मे २०१० 
  43. "Thungyai-Huai Kha Khaeng Wildlife Sanctuaries", UNESCO, अभिगमन मिति २८ मे २०१० 

बाह्य लिङ्कहरू[सम्पादन गर्ने]