भियतनामका विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूची

स्वतन्त्र विश्वकोश, नेपाली विकिपिडियाबाट
Jump to navigation Jump to search

सन् २०१४ सम्ममा भियतनामका ८ वटा सम्पदालाई संयुक्त राष्ट्र शैक्षिक, वैज्ञानिक एवं सांस्कृतिक सङ्गठन (युनेस्को)द्वारा विश्व सम्पदा क्षेत्रमा मान्यता प्रदान गरिएको छ ।[१][२]


विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको स्थान[सम्पादन गर्ने]

ढाँचा:World Heritage Sites in Vietnam map

विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूची[सम्पादन गर्ने]

युनेस्कोद्वारा विश्व सम्पदा क्षेत्र घोषित गरिएको भियतनामका सांस्‍कृतिक र प्राकृतिक स्थलहरूको सूची:

नाम: विश्व सम्पदा समितिद्वारा दिइएको नाम
क्षेत्र: इन्डोनेसियाको इलाका तथा क्षेत्र
समय: स्थापना भएको वर्ष
युनेस्को डेटा: विश्व सम्पदा क्षेत्रमा सामेल गरिएको वर्ष तथा मापदण्ड
विवरण: सम्पदा क्षेत्रको बारेमा संक्षिप्त विवरण
  † खतरापूर्ण सम्पदा
सम्पदा क्षेत्र चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकर)
वर्ष विवरण सन्दर्भहरू
थाङ लोङको शाही कोटको केन्द्रीय क्षेत्र - हनोई
Stone tower on top of a stone wall. The wall has circular wheel-shaped windows and a red flag with yellow star is raised on top of the tower.
हनोई, भियतनाम
२१°२′२२″ उत्तर १०५°५०′१४″ पूर्व / २१.०३९४४° उत्तर १०५.८३७२२° पूर्व / 21.03944; 105.83722 (Central Sector of the Imperial Citadel of Thang Long - Hanoi)
सांस्कृतिक:
(ii), (iii), (vi)
7001180000000000000१८ (४४); मध्यवर्ती क्षेत्र १०८ (२७०) २०१० [३]
हो वंशको कोट A gate built of massive grey stones. भिन लो जिल्ला, थान हो प्रान्त, भियतनाम
२०°४′४१″ उत्तर १०५°३६′१७″ पूर्व / २०.०७८०६° उत्तर १०५.६०४७२° पूर्व / 20.07806; 105.60472 (Citadel of the Ho Dynasty)
सांस्कृतिक:
(ii), (iv)
7002156000000000000१५६ (३९०); मध्यवर्ती क्षेत्र ५,०७९ (१२,५५०) २०११ [४]
हुए धरोहरहरूको परिसर Staircase leading to a building of dark stone. A simple decorated gate is at the top of the staircase. थुआ थिन-हुए प्रान्त, भियतनाम
१६°२८′१०″ उत्तर १०७°३४′४०″ पूर्व / १६.४६९४४° उत्तर १०७.५७७७८° पूर्व / 16.46944; 107.57778 (Complex of Hué Monuments)
सांस्कृतिक:
(iii), (iv)
१९९३ [५]
हा लोङ खाडी Forested rocks in the sea. कवाङ निन प्रान्त, भियतनाम
२०°५४′ उत्तर १०७°६′ पूर्व / २०.९००° उत्तर १०७.१००° पूर्व / 20.900; 107.100 (Ha Long Bay)
प्राकृतिक:
(vii), (viii)
7005150000000000000१,५०,००० (३,७०,०००) १९९४ [६]
होइ एन प्राचीन सहर Street lined by rows of two-storied stone houses opening onto the street. कवाङ नाम प्रान्त, भियतनाम
१५°५३′०″ उत्तर १०८°२०′०″ पूर्व / १५.८८३३३° उत्तर १०८.३३३३३° पूर्व / 15.88333; 108.33333 (Hoi An Ancient Town)
सांस्कृतिक:
(ii), (v)
7001300000000000000३० (७४); मध्यवर्ती क्षेत्र २८० (६९०) १९९९ [७]
माय सन मन्दिर Ruins of buildings of red stone with niches and sculptures. The roof of one of the structures is partially covered in grass. कवाङ नाम प्रान्त, भियतनाम
१५°३१′०″ उत्तर १०८°३४′०″ पूर्व / १५.५१६६७° उत्तर १०८.५६६६७° पूर्व / 15.51667; 108.56667 (My Son Sanctuary)
सांस्कृतिक:
(ii), (iii)
7002142000000000000१४२ (३५०); मध्यवर्ती क्षेत्र ९२० (२,३००) १९९९ [८]
फोङ ना-के बङ राष्ट्रिय निकुञ्ज Landscape with river and densely forested hills. कवाङ बिन प्रान्त, भियतनाम
१७°३२′१४″ उत्तर १०६°९′५″ पूर्व / १७.५३७२२° उत्तर १०६.१५१३९° पूर्व / 17.53722; 106.15139 (Phong Nha-Ke Bang National Park)
प्राकृतिक:
(viii)
7004857540000000000८५,७५४ (२,११,९००) २००३ [९]
ट्राङ एन परिदृश्य परिसर Tam Cốc in Hoa Lư Ancient Capital निन बिन प्रान्त, भियतनाम
२०°१५′२४″ उत्तर १०५°५३′४७″ पूर्व / २०.२५६६७° उत्तर १०५.८९६३९° पूर्व / 20.25667; 105.89639 (Trang An - Ninh Binh)
मिश्रित:
(v), (vii), (viii)
२०१४ [१०]

सन्दर्भ सामग्रीहरू[सम्पादन गर्ने]

  1. "World Heritage Properties in Vietnam", UNESCO, अन्तिम पहुँच १ जुलाई २०१२ 
  2. "Composition of macro geographical (continental) regions, geographical sub-regions, and selected economic and other groupings", Geographical region and composition of each region, United Nations Statistics Division, २०१०, अन्तिम पहुँच २० अक्टोबर २०११ 
  3. "Central Sector of the Imperial Citadel of Thang Long - Hanoi", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  4. "Citadel of the Ho Dynasty", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  5. "Complex of Hué Monuments", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  6. "Ha Long Bay", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  7. "Hoi An Ancient Town", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  8. "My Son Sanctuary", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  9. "Phong Nha-Ke Bang National Park", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  10. "Trang An Landscape Complex", UNESCO, अन्तिम पहुँच २३ जुन २०१४ 

बाह्य लिङ्कहरू[सम्पादन गर्ने]

ढाँचा:World Heritage Sites in Vietnam