लेबनानका विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूची

स्वतन्त्र विश्वकोश, नेपाली विकिपिडियाबाट
Jump to navigation Jump to search

सन् २०१४ सम्ममा लेबनानका ५ वटा सम्पदालाई संयुक्त राष्ट्र शैक्षिक, वैज्ञानिक एवं सांस्कृतिक सङ्गठन (युनेस्को)द्वारा विश्व सम्पदा क्षेत्रमा मान्यता प्रदान गरिएको छ ।[१]

विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको स्थान[सम्पादन गर्ने]

ढाँचा:World Heritage Sites in Oman map

विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूची[सम्पादन गर्ने]

युनेस्कोद्वारा विश्व सम्पदा क्षेत्र घोषित गरिएको लेबनानका सांस्‍कृतिक र प्राकृतिक स्थलहरूको सूची:

नाम: विश्व सम्पदा समितिद्वारा दिइएको नाम
क्षेत्र: राष्ट्रको इलाका तथा क्षेत्र
समय: स्थापना भएको वर्ष
युनेस्को डेटा: विश्व सम्पदा क्षेत्रमा सामेल गरिएको वर्ष तथा मापदण्ड
विवरण: सम्पदा क्षेत्रको बारेमा संक्षिप्त विवरण
  † खतरापूर्ण सम्पदा
सम्पदा क्षेत्र चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकड)
वर्ष विवरण सन्दर्भहरू
अन्जर Ruins of buildings consisting of some arches. बेका प्रसासनिक,  लेबनान
३३°४३′३३″ उत्तर ३५°५५′४७″ पूर्व / ३३.७२५८३° उत्तर ३५.९२९७२° पूर्व / 33.72583; 35.92972 (Anjar)
सांस्कृतिक:
(iii)(iv)
१९८४ [२]
बालबेक Fairly well preserved classical building surrounded by columns. बेका प्रसासनिक,  लेबनान
३४°०′२५″ उत्तर ३६°१२′१८″ पूर्व / ३४.००६९४° उत्तर ३६.२०५००° पूर्व / 34.00694; 36.20500 (Baalbek)
सांस्कृतिक:
(i)(iv)
१९८४ [३]
बाइब्लोस A small port in a town. माउन्ट लेबनान प्रसासनिक,  लेबनान
३४°७′९″ उत्तर ३५°३८′५१″ पूर्व / ३४.११९१७° उत्तर ३५.६४७५०° पूर्व / 34.11917; 35.64750 (Byblos)
सांस्कृतिक:
(iii)(iv)(vi)
१९८४ [४]
ओदि कदिशा (पवित्र उपत्यका) र केडर्स इश्वरको गुफा (होर्स अल-रब) Landscape with barren hills in the background, a valley and a mountain slope with low trees in the foreground. उत्तर लेबनान प्रसासनिक,  लेबनान
३४°१४′३६″ उत्तर ३६°२′५६″ पूर्व / ३४.२४३३३° उत्तर ३६.०४८८९° पूर्व / 34.24333; 36.04889 (Ouadi Qadisha (the Holy Valley) and the Forest of the Cedars of God (Horsh Arz el-Rab))
सांस्कृतिक:
(iii)(iv)
१९९८ [५]
टायर Ruins of columns near the sea. दक्षिण लेबनान प्रसासनिक,  लेबनान
३३°१६′१५″ उत्तर ३५°११′४६″ पूर्व / ३३.२७०८३° उत्तर ३५.१९६११° पूर्व / 33.27083; 35.19611 (Tyre)
सांस्कृतिक:
(iii)(vi)
7002154000000000000१५४ (३८०) १९८४ [६]

सन्दर्भ सामग्रीहरू[सम्पादन गर्ने]

  1. "World Heritage Properties in Lebanon", UNESCO, अभिगमन मिति ३१ मार्च २०१५ 
  2. "Anjar", UNESCO, अभिगमन मिति १७ Aug २०११ 
  3. "Baalbek", UNESCO, अभिगमन मिति १७ Aug २०११ 
  4. "Byblos", UNESCO, अभिगमन मिति १७ Aug २०११ 
  5. "Ouadi Qadisha (the Holy Valley) and the Forest of the Cedars of God (Horsh Arz el-Rab)", UNESCO, अभिगमन मिति १७ Aug २०११ 
  6. "Tyre", UNESCO, अभिगमन मिति १७ Aug २०११ 

बाह्य लिङ्कहरू[सम्पादन गर्ने]

ढाँचा:World Heritage Sites in Lebanon