थाइल्याण्डका विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूची

स्वतन्त्र विश्वकोश, नेपाली विकिपिडियाबाट
Jump to navigation Jump to search

सन् २०१४ सम्ममा थाइल्याण्डका ५ वटा सम्पदालाई संयुक्त राष्ट्र शैक्षिक, वैज्ञानिक एवं सांस्कृतिक संगठन (युनेस्को)द्वारा विश्व सम्पदा क्षेत्रमा मान्यता प्रदान गरिएको छ ।[१]


विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको स्थान[सम्पादन गर्ने]

विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूची[सम्पादन गर्ने]

युनेस्कोद्वारा विश्व सम्पदा क्षेत्र घोषित गरिएको थाइल्याण्डका सांस्‍कृतिक र प्राकृतिक स्थलहरूको सूची:

नाम: विश्व सम्पदा समितिद्वारा दिइएको नाम
क्षेत्र: थाइल्याण्डको इलाका तथा क्षेत्र
समय: स्थापना भएको वर्ष
युनेस्को डेटा: विश्व सम्पदा क्षेत्रमा सामेल गरिएको वर्ष तथा मापदण्ड
विवरण: सम्पदा क्षेत्रको बारेमा संक्षिप्त विवरण
  † खतरापूर्ण सम्पदा
सम्पदा क्षेत्र चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकर)
वर्ष विवरण सन्दर्भहरू
बन चियाङ पुरातात्विक क्षेत्र
Vase with red and white design.
उडोन थनी प्रान्त
१७°३२′५५″ उत्तर १०३°४७′२३″ पूर्व / १७.५४८६१° उत्तर १०३.७८९७२° पूर्व / 17.54861; 103.78972 (Ban Chiang Archaeological Site)
सांस्कृतिक:
(iii)
7001640000000000000६४ (१६०) १९९२ [२]
डोङ फयायेन-खाओ याई वन्यजन्तु परिसर
Medium sized waterfall in a tropical forest.
सराबुरी र अन्य
१४°२०′ उत्तर १०२°३′ पूर्व / १४.३३३° उत्तर १०२.०५०° पूर्व / 14.333; 102.050 (Dong Phayayen-Khao Yai Forest Complex)
प्राकृतिक:
(x)
7005615500000000000६,१५,५०० (१५,२१,०००) २००५ [३]
अयुटथायाको एतिहासिक सहर Ruins of stupas of various sizes. अयुटथाया प्रान्त
१४°२०′५२″ उत्तर १००°३३′३८″ पूर्व / १४.३४७७८° उत्तर १००.५६०५६° पूर्व / 14.34778; 100.56056 (Historic City of Ayutthaya)
सांस्कृतिक:
(iii)
7002289000000000000२८९ (७१०) १९९१ [४]
सुखोथाइको एतिहासिक सहर र सम्बद्ध एतिहासिक सहरहरू
Large white seated Buddha statue.
सुखोथाइकमफेङ फेट प्रान्त
१७°०′२६″ उत्तर ९९°४७′२३″ पूर्व / १७.००७२२° उत्तर ९९.७८९७२° पूर्व / 17.00722; 99.78972 (Historic Town of Sukhothai and Associated Historic Towns)
सांस्कृतिक:
(i), (iii)
7004118520000000000११,८५२ (२९,२९०) १९९१ [५]
थुङ्गयाई-हवाई खा खेङ वन्यजन्तु आरक्ष
A river flowing through a forested mountain landscape.
कन्चनाबुरी, टकउठाइ थानी प्रान्त
१५°२०′ उत्तर ९८°५५′ पूर्व / १५.३३३° उत्तर ९८.९१७° पूर्व / 15.333; 98.917 (Thungyai-Huai Kha Khaeng Wildlife Sanctuaries)
प्राकृतिक:
(vii), (ix), (x)
7005622200000000000६,२२,२०० (१५,३७,०००) १९९१ [६]

सन्दर्भ सामग्रीहरू[सम्पादन गर्ने]

  1. "World Heritage Properties in Thailand", UNESCO, अभिगमन मिति १ जुलाई २०१२ 
  2. "Ban Chiang Archaeological Site", UNESCO, अभिगमन मिति २८ मे २०१० 
  3. "Dong Phayayen-Khao Yai Forest Complex", UNESCO, अभिगमन मिति २८ मे २०१० 
  4. "Historic City of Ayutthaya", UNESCO, अभिगमन मिति २८ मे २०१० 
  5. "Historic Town of Sukhothai and Associated Historic Towns", UNESCO, अभिगमन मिति २८ मे २०१० 
  6. "Thungyai-Huai Kha Khaeng Wildlife Sanctuaries", UNESCO, अभिगमन मिति २८ मे २०१० 

बाह्य लिङ्कहरू[सम्पादन गर्ने]

ढाँचा:World Heritage Sites in Thailand