इरानका विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूची

स्वतन्त्र विश्वकोश, नेपाली विकिपिडियाबाट
Jump to navigation Jump to search

सन् २०१४ सम्ममा इरानका १७ वटा सम्पदालाई संयुक्त राष्ट्र शैक्षिक, वैज्ञानिक एवं सांस्कृतिक सङ्गठन (युनेस्को)द्वारा विश्व सम्पदा क्षेत्रमा मान्यता प्रदान गरिएको छ ।[१]

विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको स्थान[सम्पादन गर्ने]

ढाँचा:World Heritage Sites in Iran map

विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूची[सम्पादन गर्ने]

युनेस्कोद्वारा विश्व सम्पदा क्षेत्र घोषित गरिएको इरानका सांस्‍कृतिक र प्राकृतिक स्थलहरूको सूची:

नाम: विश्व सम्पदा समितिद्वारा दिइएको नाम
क्षेत्र: राष्ट्रको इलाका तथा क्षेत्र
समय: स्थापना भएको वर्ष
युनेस्को डेटा: विश्व सम्पदा क्षेत्रमा सामेल गरिएको वर्ष तथा मापदण्ड
विवरण: सम्पदा क्षेत्रको बारेमा संक्षिप्त विवरण
  † खतरापूर्ण सम्पदा
सम्पदा क्षेत्र चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकड)
वर्ष विवरण सन्दर्भहरू
इरानको अर्मेनियन गुम्बा कलाकृति Stone church in the mountains with two massive towers topped by a conical roof पश्चिम अजरबैजान, ३८°५८′४४″ उत्तर ४५°२८′२४″ पूर्व / ३८.९७८८९° उत्तर ४५.४७३३३° पूर्व / 38.97889; 45.47333 (Armenian Monastic Ensembles of Iran) सांस्कृतिक:
(ii)(iii)(vi)
२००८ [२]
बम र उसको सांस्कृतिक परिदृश्य View over a large ruined city colored uniformly in a grey-brown tone. In the background there is a castle in overlooking the surrounding city. करमन, २९°०७′००.६८″ उत्तर ५८°२२′०६.५१″ पूर्व / २९.११६८५५६° उत्तर ५८.३६८४७५०° पूर्व / 29.1168556; 58.3684750 (Bam and its Cultural Landscape) सांस्कृतिक:
(ii)(iii)(iv)(v)
२००४ [३]
बिसोतुन Frieze in a rock with many people. करमनशाह, ३४°२३′१८″ उत्तर ४७°२६′१२″ पूर्व / ३४.३८८३३° उत्तर ४७.४३६६७° पूर्व / 34.38833; 47.43667 (Bisotun) सांस्कृतिक:
(ii)(iii)
२००६ [४]
गोलेस्तान दरबार Shams-ol-Emareh with the clock tower तेहरान, ३५°४०′४९.३२″ उत्तर ५१°२५′१३.८४″ पूर्व / ३५.६८०३६६७° उत्तर ५१.४२०५१११° पूर्व / 35.6803667; 51.4205111 (Golestan Palace) सांस्कृतिक:
(i)(ii)(iii)(iv)
२०१३ [५]
गोन्बद-ए कबुस A tower toped with conical roof गोलेस्तान, ३७°१५′२८.९″ उत्तर ५५°१०′८.४″ पूर्व / ३७.२५८०२८° उत्तर ५५.१६९०००° पूर्व / 37.258028; 55.169000 (Gonbad-e Qabus) सांस्कृतिक:
(i)(ii)(iii)(iv)
२०१२ [६]
इसफहानको मस्जिद-ए जामे Mosque Courtyard. इसफहान, ३२°४०′११″ उत्तर ५१°४१′७″ पूर्व / ३२.६६९७२° उत्तर ५१.६८५२८° पूर्व / 32.66972; 51.68528 (Masjed-e Jāmé of Isfahan) सांस्कृतिक:
(ii)
२०१२ [७]
मेदन इमाम, इसफहान Large rectangular square surrounded by buildings some of which have cuppolas. इसफहान, ३२°३९′२७″ उत्तर ५१°४०′४०″ पूर्व / ३२.६५७५०° उत्तर ५१.६७७७८° पूर्व / 32.65750; 51.67778 (Meidan Emam, Esfahan) सांस्कृतिक:
(i)(v)(vi)
१९७९ [८]
पसारगडे A small step pyramid like structure with a house-shaped structure on top. पर्स,३०°११′३८″ उत्तर ५३°१०′२″ पूर्व / ३०.१९३८९° उत्तर ५३.१६७२२° पूर्व / 30.19389; 53.16722 (Pasargadae) सांस्कृतिक:
(i)(ii)(iii)(iv)
२००४ [९]
पर्सेपोलिस Ruins of a palace. फर्स, २९°५६′४″ उत्तर ५२°५२′२५″ पूर्व / २९.९३४४४° उत्तर ५२.८७३६१° पूर्व / 29.93444; 52.87361 (Persepolis) सांस्कृतिक:
(i)(iii)(vi)
१९७९ [१०]
शहर-ए सुखतह Shahr-e Sukhteh. सिस्तन र बलुचेस्तान प्रान्त, सांस्कृतिक:
(ii)(iii)(iv)
२०१४ [११]
अर्दाबिलको शेख सफि अल-दिन खनेगाह र कलाकृति तिर्थस्थल Two cuppolas covered in blue, yellow and brown tiles. अर्दाबिल प्रान्त्र,३८°१४′५५″ उत्तर ४८°१७′२९″ पूर्व / ३८.२४८६१° उत्तर ४८.२९१३९° पूर्व / 38.24861; 48.29139 (Sheikh Safi al-din Khānegāh and Shrine Ensemble in Ardabil) सांस्कृतिक:
(i)(ii)(iv)
२०१० [१२]
शुशतर एतिहासिक जलीय प्रणाली Shushtar water mills. खुजेस्तान, ३२°१′७″ उत्तर ४८°५०′९″ पूर्व / ३२.०१८६१° उत्तर ४८.८३५८३° पूर्व / 32.01861; 48.83583 (Shushtar Historical Hydraulic System) सांस्कृतिक:
(i)(ii)(v)
२००९ [१३]
सोल्तानियाह Octagonal building with turquoise dome. जनजन,३६°२६′७″ उत्तर ४८°४७′४८″ पूर्व / ३६.४३५२८° उत्तर ४८.७९६६७° पूर्व / 36.43528; 48.79667 (Soltaniyeh) सांस्कृतिक:
(ii)(iii)(iv)
२००५ [१४]
तबरिज एतिहासिक बजार परिसर Covered arcade lined by shops. तबरिज,३८°४′५३″ उत्तर ४६°१७′३५″ पूर्व / ३८.०८१३९° उत्तर ४६.२९३०६° पूर्व / 38.08139; 46.29306 (Tabriz Historic Bazaar Complex) सांस्कृतिक:
(ii)(iii)(iv)
२०१० [१५]
तख्त-ए सोलेमन Ruins of buildings near a lake. पश्चिम अजरबैजान, सांस्कृतिक:
(i)(ii)(iii)(iv)(vi)
२००३ [१६]
चोघा जानबिल Ruins of a pyramid like structure. खुजेस्तान,३२°५′०″ उत्तर ४८°३२′०″ पूर्व / ३२.०८३३३° उत्तर ४८.५३३३३° पूर्व / 32.08333; 48.53333 (Tchogha Zanbil) सांस्कृतिक:
(iii)(iv)
१९७९ [१७]
पर्सियन बगैंचा Water basin in a garden, flowers trees and a building with open portico. पर्स,३०°१०′०″ उत्तर ५३°१०′०″ पूर्व / ३०.१६६६७° उत्तर ५३.१६६६७° पूर्व / 30.16667; 53.16667 (The Persian Garden) सांस्कृतिक:
(i)(ii)(iii)(iv)(vi)
२०११ [१८]

सन्दर्भ सामग्रीहरू[सम्पादन गर्ने]

  1. "World Heritage Properties in Iran", UNESCO, अभिगमन मिति ३१ मार्च २०१५ 
  2. "Armenian Monastic Ensembles of Iran", UNESCO, अभिगमन मिति ३ डिसेम्बर २०१० 
  3. "Bam and its Cultural Landscape", UNESCO, अभिगमन मिति ३ डिसेम्बर २०१० 
  4. "Bisotun", UNESCO, अभिगमन मिति ३ डिसेम्बर २०१० 
  5. "Golestan Palace", UNESCO, अभिगमन मिति ८ जुलाई २०१३ 
  6. "Gonbad-e Qabus", UNESCO, अभिगमन मिति ८ जुलाई २०१३ 
  7. "Masjed-e Jāmé of Isfahan", UNESCO, अभिगमन मिति ८ जुलाई २०१३ 
  8. "Meidan Emam, Esfahan", UNESCO, अभिगमन मिति ३ डिसेम्बर २०१० 
  9. "Pasargadae", UNESCO, अभिगमन मिति ३ डिसेम्बर २०१० 
  10. "Persepolis", UNESCO, अभिगमन मिति ३ डिसेम्बर २०१० 
  11. "Shahr-e Sūkhté", UNESCO, अभिगमन मिति २२ जुन २०१४ 
  12. "Sheikh Safi al-din Khānegāh and Shrine Ensemble in Ardabil", UNESCO, अभिगमन मिति ३ डिसेम्बर २०१० 
  13. "Shushtar Historical Hydraulic System", UNESCO, अभिगमन मिति ३ डिसेम्बर २०१० 
  14. "Soltaniyeh", UNESCO, अभिगमन मिति ३ डिसेम्बर २०१० 
  15. "Tabriz Historic Bazaar Complex", UNESCO, अभिगमन मिति ३ डिसेम्बर २०१० 
  16. "Takht-e Soleyman", UNESCO, अभिगमन मिति ३ डिसेम्बर २०१० 
  17. "Tchogha Zanbil", UNESCO, अभिगमन मिति ३ डिसेम्बर २०१० 
  18. "The Persian Garden", UNESCO, अभिगमन मिति ३ डिसेम्बर २०११ 

बाह्य लिङ्कहरू[सम्पादन गर्ने]

ढाँचा:World Heritage Sites in Iran