फिलिपिन्सका विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूची

स्वतन्त्र विश्वकोश, नेपाली विकिपिडियाबाट
Jump to navigation Jump to search

सन् २०१४ सम्ममा फिलिपिन्सका ६ वटा सम्पदालाई संयुक्त राष्ट्र शैक्षिक, वैज्ञानिक एवं सांस्कृतिक सङ्गठन (युनेस्को)द्वारा विश्व सम्पदा क्षेत्रमा मान्यता प्रदान गरिएको छ ।[१]


विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको स्थान[सम्पादन गर्ने]

विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूची[सम्पादन गर्ने]

युनेस्कोद्वारा विश्व सम्पदा क्षेत्र घोषित गरिएको फिलिपिन्सका सांस्‍कृतिक र प्राकृतिक स्थलहरूको सूची:

नाम: विश्व सम्पदा समितिद्वारा दिइएको नाम
क्षेत्र: फिलिपिन्सको इलाका तथा क्षेत्र
समय: स्थापना भएको वर्ष
युनेस्को डेटा: विश्व सम्पदा क्षेत्रमा सामेल गरिएको वर्ष तथा मापदण्ड
विवरण: सम्पदा क्षेत्रको बारेमा संक्षिप्त विवरण
  † खतरापूर्ण सम्पदा
सम्पदा क्षेत्र चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकर)
वर्ष विवरण सन्दर्भहरू
फिलिपिन्सका बरुके चर्चहरू
San Agustin Church.
मनिला
१४°३५′२०″ उत्तर १२०°५८′३०″ पूर्व / १४.५८८८९° उत्तर १२०.९७५००° पूर्व / 14.58889; 120.97500 (San Agustin Church)
सांस्कृतिक:
(ii, iv)
१९९३ [२]
भिगनको
एतिहासिक सहर
VIGAN CITY.
इलोकस सुर
१७°३४′ उत्तर १२०°२३′ पूर्व / १७.५६७° उत्तर १२०.३८३° पूर्व / 17.567; 120.383 (Vigan City)
सांस्कृतिक:
(x)
१९९ [३]
माउन्ट ह्यामीगुइटन रेन्ज वन्यजन्तु आरक्ष
Mount Hamiguitan.
दभाओ ओरिएन्टल
६°४४′२४″ उत्तर १२६°१०′५४″ पूर्व / ६.७४०००° उत्तर १२६.१८१६७° पूर्व / 6.74000; 126.18167 (Mount Hamiguitan Range Wildlife Sanctuary)
प्राकृतिक:
(iii)
२०१४ [४]
पोर्टो प्रिन्सिस भूमिगत नदी राष्ट्रिय निकुञ्ज
Puerto Princesa Subterranean River National Park.
पलावन
१०°१०′ उत्तर ११८°५५′ पूर्व / १०.१६७° उत्तर ११८.९१७° पूर्व / 10.167; 118.917 (Puerto Princesa Subterranean River National Park)
प्राकृतिक:
(vii), (ix)
१९९९ [५]
Rice Terraces of the Philippine Cordilleras
Rice Terraces of the Philippine Cordilleras.
इफुगाओ
१५°२०′ उत्तर ९८°५५′ पूर्व / १५.३३३° उत्तर ९८.९१७° पूर्व / 15.333; 98.917 (Rice Terraces of the Philippine Cordilleras)
सांस्कृतिक:
(iii), (iv), (v)
१९९५ [६]
तुबबतहा रिफ प्राकृतिक निकुञ्ज
Tubbataha Shark.
सुलु सागर
८°५५′ उत्तर ११९°५५′ पूर्व / ८.९१७° उत्तर ११९.९१७° पूर्व / 8.917; 119.917 (Tubbataha Reefs Natural Park)
प्राकृतिक:
(vii), (ix), (x)
१९९३ [७]

सन्दर्भ सामग्रीहरू[सम्पादन गर्ने]

  1. "World Heritage Properties in Philippines", UNESCO, अन्तिम पहुँच १ जुलाई २०१२ 
  2. "Baroque Churches of the Philippines", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  3. "Historic Town of Vigan", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  4. "Mount Hamiguitan Range Wildlife Sanctuary", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  5. "Puerto Princesa Subterranean River National Park", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  6. "Rice Terraces of the Philippine Cordilleras", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  7. "Tubbataha Reefs Natural Park", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 

बाह्य लिङ्कहरू[सम्पादन गर्ने]