इन्डोनेसियाका विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूची

स्वतन्त्र विश्वकोश, नेपाली विकिपिडियाबाट
Jump to navigation Jump to search

सन् २०१४ सम्ममा इन्डोनेसियाका ८ वटा सम्पदालाई संयुक्त राष्ट्र शैक्षिक, वैज्ञानिक एवं सांस्कृतिक सङ्गठन (युनेस्को)द्वारा विश्व सम्पदा क्षेत्रमा मान्यता प्रदान गरिएको छ ।[१][२]


विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको स्थान[सम्पादन गर्ने]

विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूची[सम्पादन गर्ने]

युनेस्कोद्वारा विश्व सम्पदा क्षेत्र घोषित गरिएको इन्डोनेसियाली सांस्‍कृतिक र प्राकृतिक स्थलहरूको सूची:

नाम: विश्व सम्पदा समितिद्वारा दिइएको नाम
क्षेत्र: इन्डोनेसियाको इलाका तथा क्षेत्र
समय: स्थापना भएको वर्ष
युनेस्को डेटा: विश्व सम्पदा क्षेत्रमा सामेल गरिएको वर्ष तथा मापदण्ड
विवरण: सम्पदा क्षेत्रको बारेमा संक्षिप्त विवरण
  † खतरापूर्ण सम्पदा
सम्पदा क्षेत्र चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकर)
वर्ष विवरण सन्दर्भहरू
बोरोबुदुर मन्दिर परिसरहरू A terraced pyramid like structure with a stupa on top. मगेलाङ रिजेन्सी, केन्द्रीय जाभा
७°३६′२८″ दक्षिण ११०°१२′१३″ पूर्व / ७.६०७७८° दक्षिण ११०.२०३६१° पूर्व / -7.60778; 110.20361 (Borobudur Temple Compounds)
सांस्कृतिक:
(i), (ii), (vi)
१९९१ ५९२[३]
बाली प्रान्तको सांस्कृतिक परिदृश्य Rice terrace at entrance to Gunung Kawi temple demonstrate the traditional Subak irrigation system, Tampaksiring, Bali. बाली
८°२०′०″ दक्षिण ११५°०′०″ पूर्व / ८.३३३३३° दक्षिण ११५.०००००° पूर्व / -8.33333; 115.00000 (Cultural Landscape of Bali Province)
सांस्कृतिक:
(ii), (iii), (v), (vi)
7004195200000000000१९,५२० (४८,२००) २०१२ ११९४[४]
कोमोदो राष्ट्रिय निकुञ्ज Waran lying on its belly in a dry grass area. पूर्व नुसा टेङ्गगरा
८°३३′ दक्षिण ११९°२९′ पूर्व / ८.५५०° दक्षिण ११९.४८३° पूर्व / -8.550; 119.483 (Komodo National Park)
प्राकृतिक:
(vii), (x)
7005219322000000000२,१९,३२२ (५,४१,९६०) १९९१ ६०९[५]
लोरेन्ज राष्ट्रिय निकुञ्ज A rocky mountain ridge. पपुवा
४°४५′ दक्षिण १३७°५०′ पूर्व / ४.७५०° दक्षिण १३७.८३३° पूर्व / -4.750; 137.833 (Lorentz National Park)
प्राकृतिक:
(vii), (ix), (x)
7006235000000000000२३,५०,००० (५८,००,०००) १९९९ ९५५[६]
प्रम्बनन मन्दिर परिसरहरू Symmetrically arranged stone buildings. The steep roofs are decorated with a large number of small stupas. केन्द्रीय जाभा
७°४५′८″ दक्षिण ११०°२९′३०″ पूर्व / ७.७५२२२° दक्षिण ११०.४९१६७° पूर्व / -7.75222; 110.49167 (Prambanan Temple Compounds)
सांस्कृतिक:
(i), (iv)
१९९१ ६४२[७]
सङ्गिरण प्रारम्भिक मानव क्षेत्र Upper part of a petrified skull including some teeth. केन्द्रीय जाभा
७°२४′०″ दक्षिण ११०°४९′०″ पूर्व / ७.४००००° दक्षिण ११०.८१६६७° पूर्व / -7.40000; 110.81667 (Sangiran Early Man Site)
सांस्कृतिक:
(iii), (vi)
7003560000000000000५,६०० (१४,०००) १९९६ ५९३[८]
सुमात्राको उष्णप्रदेशीय वर्षावन धरोहर सुमात्रा,
२°३०′ दक्षिण १०१°३०′ पूर्व / २.५००° दक्षिण १०१.५००° पूर्व / -2.500; 101.500 (Tropical Rainforest Heritage of Sumatra)
प्राकृतिक:
(vii), (ix), (x)
7006259512400000000२५,९५,१२४ (६४,१२,६९०) २००४ सन् २०११ देखि यस सम्पदालाई खतरापूर्ण घोषित गरिएको छ । ११६७[९][१०]
उजुङ कुलोन राष्ट्रिय निकुञ्ज Rocky ground within a tropical forest. बनटेनलमपुङ
६°४५′ दक्षिण १०५°२०′ पूर्व / ६.७५०° दक्षिण १०५.३३३° पूर्व / -6.750; 105.333 (Ujung Kulon National Park)
प्राकृतिक:
(vii), (x)
7004785250000000000७८,५२५ (१,९४,०४०) १९९१ ६०८[११]

सन्दर्भ सामग्रीहरू[सम्पादन गर्ने]

  1. "World Heritage Properties in Indonesia", UNESCO, अभिगमन मिति १ जुलाई २०१२ 
  2. "Composition of macro geographical (continental) regions, geographical sub-regions, and selected economic and other groupings", Geographical region and composition of each region, United Nations Statistics Division, २०१०, अभिगमन मिति २० अक्टोबर २०११ 
  3. "Borobudur Temple Compounds", UNESCO, अभिगमन मिति २८ मे २०१० 
  4. "Cultural Landscape of Bali Province", UNESCO, अभिगमन मिति १ जुलाई २०१२ 
  5. "Komodo National Park", UNESCO, अभिगमन मिति २८ मे २०१० 
  6. "Lorentz National Park", UNESCO, अभिगमन मिति २८ मे २०१० 
  7. "Prambanan Temple Compounds", UNESCO, अभिगमन मिति २८ मे २०१० 
  8. "Sangiran Early Man Site", UNESCO, अभिगमन मिति २८ मे २०१० 
  9. "Tropical Rainforest Heritage of Sumatra", UNESCO, अभिगमन मिति २५ जुन २०११ 
  10. "Danger listing for Indonesia's Tropical Rainforest Heritage of Sumatra", UNESCO, अभिगमन मिति २६ जुलाई २०११ 
  11. "Ujung Kulon National Park", UNESCO, अभिगमन मिति २८ मे २०१० 

बाह्य लिङ्कहरू[सम्पादन गर्ने]