इजरायलका विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूची

स्वतन्त्र विश्वकोश, नेपाली विकिपिडियाबाट
Jump to navigation Jump to search

सन् २०१४ सम्ममा इजरायलका ८ वटा सम्पदालाई संयुक्त राष्ट्र शैक्षिक, वैज्ञानिक एवं सांस्कृतिक संगठन (युनेस्को)द्वारा विश्व सम्पदा क्षेत्रमा मान्यता प्रदान गरिएको छ ।[१]

विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको स्थान[सम्पादन गर्ने]

ढाँचा:World Heritage Sites in Israel map

विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूची[सम्पादन गर्ने]

युनेस्कोद्वारा विश्व सम्पदा क्षेत्र घोषित गरिएको इजरायलका सांस्‍कृतिक र प्राकृतिक स्थलहरूको सूची:

नाम: विश्व सम्पदा समितिद्वारा दिइएको नाम
क्षेत्र: राष्ट्रको इलाका तथा क्षेत्र
समय: स्थापना भएको वर्ष
युनेस्को डेटा: विश्व सम्पदा क्षेत्रमा सामेल गरिएको वर्ष तथा मापदण्ड
विवरण: सम्पदा क्षेत्रको बारेमा संक्षिप्त विवरण
  † खतरापूर्ण सम्पदा
सम्पदा क्षेत्र चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकड)
वर्ष विवरण सन्दर्भहरू
हाइफापश्चिमी गलिलीमा रहेको बहाइ पवित्र स्थलहरू Large white buildings in a landscape garden. हाइफा र उत्तरी जिल्ला,  इजरायल
३२°४९′४६″ उत्तर ३४°५८′१८″ पूर्व / ३२.८२९४४° उत्तर ३४.९७१६७° पूर्व / 32.82944; 34.97167 (Bahá’i Holy Places in Haifa and the Western Galilee)
सांस्कृतिक:
(iii)(vi)
7001630000000000000६३ (१६०); मध्यवर्ती क्षेत्र २५५ (६३०) २००८ [२]
बाइबल टेलहरू - मेगिडो, हजोर, बेर शेवा Ruins of building consisting of low walls of unhewn stones.  इजरायल
३२°३५′५०″ उत्तर ३५°१०′५६″ पूर्व / ३२.५९७२२° उत्तर ३५.१८२२२° पूर्व / 32.59722; 35.18222 (Biblical Tels - Megiddo, Hazor, Beer Sheba)
सांस्कृतिक:
(ii)(iii)(iv)(vi)
7001960000000000000९६ (२४०); मध्यवर्ती क्षेत्र ६०४ (१,४९०) २००५ [३]
मरेशाको गुफा र बेट गुभ्रिन Beit Guvrin 1.JPG दक्षिणी जिल्ला,  इजरायल
३१°३६′०″ उत्तर ३४°५३′४४″ पूर्व / ३१.६००००° उत्तर ३४.८९५५६° पूर्व / 31.60000; 34.89556 (Caves of Maresha and Bet-Guvrin)
सांस्कृतिक:
(V)
7002259000000000000२५९ (६४०) २०१४ [४]
धूप मार्ग – नेगेभमा रहेका मरुभूमि सहरहरू Ruins of buildings in a desert. नेगेभ,  इजरायल
३०°३२′२८″ उत्तर ३५°९′३९″ पूर्व / ३०.५४१११° उत्तर ३५.१६०८३° पूर्व / 30.54111; 35.16083 (Incense Route – Desert Cities in the Negev)
सांस्कृतिक:
(iii)(v)
२००५ [५]
मसादा Ruins of a building made of unhewn stones. दक्षिणी जिल्ला,  इजरायल
३१°१८′४९″ उत्तर ३५°२१′१०″ पूर्व / ३१.३१३६१° उत्तर ३५.३५२७८° पूर्व / 31.31361; 35.35278 (Masada)
सांस्कृतिक:
(iii)(iv)(vi)
7002276000000000000२७६ (६८०); मध्यवर्ती क्षेत्र २८,९६५ (७१,५७०) २००१ [६]
एकरको पुरानो सहर A fortress or a tower of a fortification. पश्चिमी गलिली,  इजरायल
३२°५५′४२″ उत्तर ३५°५′२″ पूर्व / ३२.९२८३३° उत्तर ३५.०८३८९° पूर्व / 32.92833; 35.08389 (Old City of Acre)
सांस्कृतिक:
(ii)(iii)(v)
7001630000000000000६३ (१६०) २००१ [७]
जेरुसेलमको पुरानो सहर र उसको पर्खालहरू Temple Mount.JPG इजरायल / प्यालेस्टाइन,
३१°४६′३६.१२″ उत्तर ३५°१४′३.१२″ पूर्व / ३१.७७६७०००° उत्तर ३५.२३४२०००° पूर्व / 31.7767000; 35.2342000 (Old City of Jerusalem and its Walls)
सांस्कृतिक:JerOld
(ii)(iii)(vi)
१९८५ [८]
माउन्ट कर्मेलमा मानव विकास क्षेत्रहरू: नहाल मेरोत / वादी एल-मुघरा गुफाहरू माउन्ट कार्मेल,  इजरायल
३२°४०′१२″ उत्तर ३४°५७′५५″ पूर्व / ३२.६७०००° उत्तर ३४.९६५२८° पूर्व / 32.67000; 34.96528 (Sites of Human Evolution at Mount Carmel: The Nahal Me’arot / Wadi el-Mughara Caves)
सांस्कृतिक:
(iii)(v)
7001540000000000000५४ (१३०); मध्यवर्ती क्षेत्र ३७० (९१०) २०१२ [९]
जेरुसेलमको पुरानो सहर र उसको पर्खालहरू City view with houses, churches and a building with a large golden dome. जेरुसेलम
३१°४७′०″ उत्तर ३५°१३′०″ पूर्व / ३१.७८३३३° उत्तर ३५.२१६६७° पूर्व / 31.78333; 35.21667 (Old City of Jerusalem and its Walls)
सांस्कृतिक:
(ii)(iii)(vi)
१९८१ [१०]
[११]
[१२]
तेल अभिभको सेतो सहर - आधुनिक स्तर White modern building. तेल अभिभ,  इजरायल
३२°४′०″ उत्तर ३४°४७′०″ पूर्व / ३२.०६६६७° उत्तर ३४.७८३३३° पूर्व / 32.06667; 34.78333 (White City of Tel-Aviv -- the Modern Movement)
सांस्कृतिक:
(ii)(iv)
7002140000000000000१४० (३५०); buffer zone १९७ (४९०) २००३ [१३]

सन्दर्भ सामग्रीहरू[सम्पादन गर्ने]

  1. "World Heritage Properties in Israel", UNESCO, अभिगमन मिति ३१ मार्च २०१५ 
  2. "Bahá’i Holy Places in Haifa and the Western Galilee", UNESCO, अभिगमन मिति १७ Aug २०११ 
  3. "Biblical Tels - Megiddo, Hazor, Beer Sheba", UNESCO, अभिगमन मिति १७ Aug २०११ 
  4. "Byblos", UNESCO, अभिगमन मिति १७ Aug २०११ 
  5. "Incense Route – Desert Cities in the Negev", UNESCO, अभिगमन मिति १७ Aug २०११ 
  6. "Masada", UNESCO, अभिगमन मिति १७ Aug २०११ 
  7. "Old City of Acre", UNESCO, अभिगमन मिति १७ Aug २०११ 
  8. "Old City of Jerusalem and its Walls", UNESCO, अभिगमन मिति १७ अगस्ट २०११ 
  9. "Sites of Human Evolution at Mount Carmel: The Nahal Me’arot / Wadi el-Mughara Caves", UNESCO, अभिगमन मिति १६ Jul २०१२ 
  10. "Old City of Jerusalem and its Walls", UNESCO, अभिगमन मिति १७ Aug २०११ 
  11. "World Heritage Committee: Sixth session" (PDF), UNESCO, पृ: 10–12, अभिगमन मिति २६ जुन २०११ 
  12. "UNESCO replies to allegations", UNESCO, १५ जुलाई २०११, अभिगमन मिति २० अक्टोबर २०११ 
  13. "White City of Tel-Aviv -- the Modern Movement", UNESCO, अभिगमन मिति १७ Aug २०११ 

बाह्य लिङ्कहरू[सम्पादन गर्ने]

ढाँचा:World Heritage Sites in Israel