पश्चिमी एसियाका विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूची

स्वतन्त्र विश्वकोश, नेपाली विकिपिडियाबाट
यसमा जानुहोस्: परिचालन, खोज्नुहोस्

सन् २०१४ सम्ममा पश्चिमी एसियाका १७ वटा देशहरूको ८२ वटा सम्पदालाई संयुक्त राष्ट्र शैक्षिक, वैज्ञानिक एवं सांस्कृतिक संगठन (युनेस्को)द्वारा विश्व सम्पदा क्षेत्रमा मान्यता प्रदान गरिएको छ । जसमा अर्मेनिया, अजरबैजान, बहराइन, साइप्रस, इरान, इराक, इजरायल, जोर्डन, लेबनान, ओमान, प्यालेस्टाइन, साउदी अरब, सीरिया, टर्की, संयुक्त अरब इमिरेट्स, कतारयमन रहेका छन् । [१][२] यस क्षेत्रमा रहेको इरानकोको सबैभन्दा बढी १७ सम्पदा सूचीकृत गरिएको छ ।[३]

विषयसूची

अर्मेनियाका विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूची[सम्पादन गर्ने]

सम्पदा क्षेत्र चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकड)
वर्ष विवरण सन्दर्भहरू
हघपतसनाहिनको गुम्बाहरू Small church of dark stone with a central tower topped by a conical roof. हघपतसनाहिन, लोरी प्रान्त,  अर्मेनिया
४१°५′४२″ उत्तर ४४°४२′३७″ पूर्व / ४१.०९५००° उत्तर ४४.७१०२८° पूर्व / 41.09500; 44.71028 (Monasteries of Haghpat and Sanahin)
सांस्कृतिक:
(ii)(iv)
7000265000000000000२.६५ (६.५); मध्यवर्ती क्षेत्र २४ (५९) १९९६ [४]
गेगहार्डको गुम्बा र माथिल्लो अजात उपत्यका Stone church with a central tower topped by a conical roof. गोघ्त, कोटायक प्रान्त,  अर्मेनिया
४०°९′३२″ उत्तर ४४°४७′४८″ पूर्व / ४०.१५८८९° उत्तर ४४.७९६६७° पूर्व / 40.15889; 44.79667 (Monastery of Geghard and the Upper Azat Valley)
सांस्कृतिक:
(ii)
7000270000000000000२.७० (६.७) २००० [५]
महलएचमियातसिनको चर्च तथा जार्तनोत्सको पुरातात्विक क्षेत्र Stone church with a central tower topped by a conical roof and several smaller towers. अर्माभिर प्रान्त,  अर्मेनिया
४०°९′३४″ उत्तर ४४°१७′४३″ पूर्व / ४०.१५९४४° उत्तर ४४.२९५२८° पूर्व / 40.15944; 44.29528 (Cathedral and Churches of Echmiatsin and the Archaeological Site of Zvartnots)
सांस्कृतिक:
(ii)(iii)
7001740000000000000७४ (१८०) २००० [६]

अजरबैजानका विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूची[सम्पादन गर्ने]

सम्पदा क्षेत्र चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकड)
वर्ष विवरण सन्दर्भहरू
गोबुस्तान चट्टान सांस्कृतिक कला परिदृश्य Petroglyphs of humans. गरदाघ रेयन र अबशेरोन रेयन जिल्लाहरू,  अजरबैजान
४०°७′३०″ उत्तर ४९°२२′३०″ पूर्व / ४०.१२५००° उत्तर ४९.३७५००° पूर्व / 40.12500; 49.37500 (Gobustan Rock Art Cultural Landscape)
सांस्कृतिक:
(iii)
7002537000000000000५३७ (१,३३०); मध्यवर्ती क्षेत्र ३,०९६ (७,६५०) २००७ [७]
बाकुको पर्खाल सहर सहित शिरवंशाह दरबारमैदेन टावर Ruins of underground buildings and a building with cuppola above ground. अबशेरोन,  अजरबैजान
४०°२२′०″ उत्तर ४९°५०′०″ पूर्व / ४०.३६६६७° उत्तर ४९.८३३३३° पूर्व / 40.36667; 49.83333 (Walled City of Baku with the Shirvanshah's Palace and Maiden Tower)
सांस्कृतिक:
(iv)
7001220000000000000२२ (५४) २००० [८]

बहराइनका विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूची[सम्पादन गर्ने]

सम्पदा क्षेत्र चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकड)
वर्ष विवरण सन्दर्भहरू
कलात अल-बहराइन – प्राचीन बन्दरगाह र दिलमुनको राजधानी Bahrain Fort. उत्तरी प्रशासनिक क्षेत्र बहराइन
२६°१४′ उत्तर ५०°३१′ पूर्व / २६.२३३° उत्तर ५०.५१७° पूर्व / 26.233; 50.517 (Bahrain Fort)
सांस्कृतिक:
(ii), (iii), (iv)
7001320000000000000३२ (७९) २००५ [९]
बहराइन पर्लिङ निशाना – पर्लिङ, एउटा टापुको अर्थव्यवस्थाको गवाही Isa Bin Ali House. मुहारक, बहराइन
२६°५०′ उत्तर ५०°५९′ पूर्व / २६.८३३° उत्तर ५०.९८३° पूर्व / 26.833; 50.983 (Isa Bin Ali House)
सांस्कृतिक:
(iii)
7004350870000000000३५,०८७ (८६,७००) २०१२ [१०][११]

साइप्रसका विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूची[सम्पादन गर्ने]

सम्पदा क्षेत्र चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकड)
वर्ष विवरण सन्दर्भहरू
चोइरोकोइतिया Small white circular huts with flat roof. लरनाका जिल्ला,  साइप्रस
३४°४७′५४″ उत्तर ३३°२०′३६″ पूर्व / ३४.७९८३३° उत्तर ३३.३४३३३° पूर्व / 34.79833; 33.34333 (Choirokoitia)
सांस्कृतिक:
(ii)(iii)(iv)
१९९८ [१२]
त्रोदोस क्षेत्रका रङ्गीन चर्चहरू Constantine and Helen, Church of Archangel Michael, Pedoulas त्रोदोस हिमाल, लिमासोलनिकोसिया जिल्लाहरू,  साइप्रस
३४°५५′१३″ उत्तर ३३°५′४५″ पूर्व / ३४.९२०२८° उत्तर ३३.०९५८३° पूर्व / 34.92028; 33.09583 (Painted Churches in the Troodos Region)
सांस्कृतिक:
(iii)(vi)
१९८५ [१३]
[१४]
पफोस A colorful mosaic showing various people. पफोस जिल्ला,  साइप्रस
३४°४५′३०″ उत्तर ३२°२४′२०″ पूर्व / ३४.७५८३३° उत्तर ३२.४०५५६° पूर्व / 34.75833; 32.40556 (Paphos)
सांस्कृतिक:
(iii)(vi)
१९८० [१५]

इरानका विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूची[सम्पादन गर्ने]

सम्पदा क्षेत्र चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकड)
वर्ष विवरण सन्दर्भहरू
इरानको अर्मेनियन गुम्बा कलाकृति Stone church in the mountains with two massive towers topped by a conical roof पश्चिम अजरबैजान, ३८°५८′४४″ उत्तर ४५°२८′२४″ पूर्व / ३८.९७८८९° उत्तर ४५.४७३३३° पूर्व / 38.97889; 45.47333 (Armenian Monastic Ensembles of Iran) सांस्कृतिक:
(ii)(iii)(vi)
२००८ [१६]
बम र उसको सांस्कृतिक परिदृश्य View over a large ruined city colored uniformly in a grey-brown tone. In the background there is a castle in overlooking the surrounding city. करमन, २९°०७′००.६८″ उत्तर ५८°२२′०६.५१″ पूर्व / २९.११६८५५६° उत्तर ५८.३६८४७५०° पूर्व / 29.1168556; 58.3684750 (Bam and its Cultural Landscape) सांस्कृतिक:
(ii)(iii)(iv)(v)
२००४ [१७]
बिसोतुन Frieze in a rock with many people. करमनशाह, ३४°२३′१८″ उत्तर ४७°२६′१२″ पूर्व / ३४.३८८३३° उत्तर ४७.४३६६७° पूर्व / 34.38833; 47.43667 (Bisotun) सांस्कृतिक:
(ii)(iii)
२००६ [१८]
गोलेस्तान दरबार Shams-ol-Emareh with the clock tower तेहरान, ३५°४०′४९.३२″ उत्तर ५१°२५′१३.८४″ पूर्व / ३५.६८०३६६७° उत्तर ५१.४२०५१११° पूर्व / 35.6803667; 51.4205111 (Golestan Palace) सांस्कृतिक:
(i)(ii)(iii)(iv)
२०१३ [१९]
गोन्बद-ए कबुस A tower toped with conical roof गोलेस्तान, ३७°१५′२८.९″ उत्तर ५५°१०′८.४″ पूर्व / ३७.२५८०२८° उत्तर ५५.१६९०००° पूर्व / 37.258028; 55.169000 (Gonbad-e Qabus) सांस्कृतिक:
(i)(ii)(iii)(iv)
२०१२ [२०]
इसफहानको मस्जिद-ए जामे Mosque Courtyard. इसफहान, ३२°४०′११″ उत्तर ५१°४१′७″ पूर्व / ३२.६६९७२° उत्तर ५१.६८५२८° पूर्व / 32.66972; 51.68528 (Masjed-e Jāmé of Isfahan) सांस्कृतिक:
(ii)
२०१२ [२१]
मेदन इमाम, इसफहान Large rectangular square surrounded by buildings some of which have cuppolas. इसफहान, ३२°३९′२७″ उत्तर ५१°४०′४०″ पूर्व / ३२.६५७५०° उत्तर ५१.६७७७८° पूर्व / 32.65750; 51.67778 (Meidan Emam, Esfahan) सांस्कृतिक:
(i)(v)(vi)
१९७९ [२२]
पसारगडे A small step pyramid like structure with a house-shaped structure on top. पर्स,३०°११′३८″ उत्तर ५३°१०′२″ पूर्व / ३०.१९३८९° उत्तर ५३.१६७२२° पूर्व / 30.19389; 53.16722 (Pasargadae) सांस्कृतिक:
(i)(ii)(iii)(iv)
२००४ [२३]
पर्सेपोलिस Ruins of a palace. फर्स, २९°५६′४″ उत्तर ५२°५२′२५″ पूर्व / २९.९३४४४° उत्तर ५२.८७३६१° पूर्व / 29.93444; 52.87361 (Persepolis) सांस्कृतिक:
(i)(iii)(vi)
१९७९ [२४]
शहर-ए सुखतह Shahr-e Sukhteh. सिस्तन र बलुचेस्तान प्रान्त, सांस्कृतिक:
(ii)(iii)(iv)
२०१४ [२५]
अर्दाबिलको शेख सफि अल-दिन खनेगाह र कलाकृति तिर्थस्थल Two cuppolas covered in blue, yellow and brown tiles. अर्दाबिल प्रान्त्र,३८°१४′५५″ उत्तर ४८°१७′२९″ पूर्व / ३८.२४८६१° उत्तर ४८.२९१३९° पूर्व / 38.24861; 48.29139 (Sheikh Safi al-din Khānegāh and Shrine Ensemble in Ardabil) सांस्कृतिक:
(i)(ii)(iv)
२०१० [२६]
शुशतर एतिहासिक जलीय प्रणाली Shushtar water mills. खुजेस्तान, ३२°१′७″ उत्तर ४८°५०′९″ पूर्व / ३२.०१८६१° उत्तर ४८.८३५८३° पूर्व / 32.01861; 48.83583 (Shushtar Historical Hydraulic System) सांस्कृतिक:
(i)(ii)(v)
२००९ [२७]
सोल्तानियाह Octagonal building with turquoise dome. जनजन,३६°२६′७″ उत्तर ४८°४७′४८″ पूर्व / ३६.४३५२८° उत्तर ४८.७९६६७° पूर्व / 36.43528; 48.79667 (Soltaniyeh) सांस्कृतिक:
(ii)(iii)(iv)
२००५ [२८]
तबरिज एतिहासिक बजार परिसर Covered arcade lined by shops. तबरिज,३८°४′५३″ उत्तर ४६°१७′३५″ पूर्व / ३८.०८१३९° उत्तर ४६.२९३०६° पूर्व / 38.08139; 46.29306 (Tabriz Historic Bazaar Complex) सांस्कृतिक:
(ii)(iii)(iv)
२०१० [२९]
तख्त-ए सोलेमन Ruins of buildings near a lake. पश्चिम अजरबैजान, सांस्कृतिक:
(i)(ii)(iii)(iv)(vi)
२००३ [३०]
चोघा जानबिल Ruins of a pyramid like structure. खुजेस्तान,३२°५′०″ उत्तर ४८°३२′०″ पूर्व / ३२.०८३३३° उत्तर ४८.५३३३३° पूर्व / 32.08333; 48.53333 (Tchogha Zanbil) सांस्कृतिक:
(iii)(iv)
१९७९ [३१]
पर्सियन बगैंचा Water basin in a garden, flowers trees and a building with open portico. पर्स,३०°१०′०″ उत्तर ५३°१०′०″ पूर्व / ३०.१६६६७° उत्तर ५३.१६६६७° पूर्व / 30.16667; 53.16667 (The Persian Garden) सांस्कृतिक:
(i)(ii)(iii)(iv)(vi)
२०११ [३२]

इराकका विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूची[सम्पादन गर्ने]

सम्पदा क्षेत्र चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकड)
वर्ष विवरण सन्दर्भहरू
अशुर (कलात शिरकत)
American soldiers on guard at the ruins of Ashur in 2008
सलाह अद दिन प्रसासनिक,  इराक
३५°२७′३२″ उत्तर ४३°१५′३५″ पूर्व / ३५.४५८८९° उत्तर ४३.२५९७२° पूर्व / 35.45889; 43.25972 (Ashur (Qal'at Sherqat))
सांस्कृतिक:
(iii)(iv)
7001700000000000000७० (१७०); मध्यवर्ती क्षेत्र १०० (२५०) २००३ [३३]
[३४]
एर्बिलको कोट The Citadel of Erbil. इराकी कुर्दिस्तान,  इराक
३६°११′२८″ उत्तर ४४°०′३३″ पूर्व / ३६.१९१११° उत्तर ४४.००९१७° पूर्व / 36.19111; 44.00917 (Erbil Citadel)
सांस्कृतिक:
(iv)
7001160000000000000१६ (४०); मध्यवर्ती क्षेत्र २६८ (६६०) २०१४ [३५]
हत्रा Ruins of buildings with columns. निनावा प्रसासनिक,  इराक
३५°३५′१७″ उत्तर ४२°४३′६″ पूर्व / ३५.५८८०६° उत्तर ४२.७१८३३° पूर्व / 35.58806; 42.71833 (Hatra)
सांस्कृतिक:
(ii)(iii)(iv)(vi)
7002324000000000000३२४ (८००) १९८५ [३६]
समर्रा पुरातात्विक सहर
A slightly ruined spiral tower of white stone.
सलाह अद दिन प्रसासनिक,  इराक
३४°२०′२८″ उत्तर ४३°४९′२५″ पूर्व / ३४.३४१११° उत्तर ४३.८२३६१° पूर्व / 34.34111; 43.82361 (Ashur (Qal'at Sherqat))
सांस्कृतिक:
(ii)(iii)(iv)
7004150580000000000१५,०५८ (३७,२१०); मध्यवर्ती क्षेत्र ३१,४१४ (७७,६३०) २००७ [३७]
[३८]

इजरायलका विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूची[सम्पादन गर्ने]

सम्पदा क्षेत्र चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकड)
वर्ष विवरण सन्दर्भहरू
हाइफापश्चिमी गलिलीमा रहेको बहाइ पवित्र स्थलहरू Large white buildings in a landscape garden. हाइफा र उत्तरी जिल्ला,  इजरायल
३२°४९′४६″ उत्तर ३४°५८′१८″ पूर्व / ३२.८२९४४° उत्तर ३४.९७१६७° पूर्व / 32.82944; 34.97167 (Bahá’i Holy Places in Haifa and the Western Galilee)
सांस्कृतिक:
(iii)(vi)
7001630000000000000६३ (१६०); मध्यवर्ती क्षेत्र २५५ (६३०) २००८ [३९]
बाइबल टेलहरू - मेगिडो, हजोर, बेर शेवा Ruins of building consisting of low walls of unhewn stones.  इजरायल
३२°३५′५०″ उत्तर ३५°१०′५६″ पूर्व / ३२.५९७२२° उत्तर ३५.१८२२२° पूर्व / 32.59722; 35.18222 (Biblical Tels - Megiddo, Hazor, Beer Sheba)
सांस्कृतिक:
(ii)(iii)(iv)(vi)
7001960000000000000९६ (२४०); मध्यवर्ती क्षेत्र ६०४ (१,४९०) २००५ [४०]
मरेशाको गुफा र बेट गुभ्रिन Beit Guvrin 1.JPG दक्षिणी जिल्ला,  इजरायल
३१°३६′०″ उत्तर ३४°५३′४४″ पूर्व / ३१.६००००° उत्तर ३४.८९५५६° पूर्व / 31.60000; 34.89556 (Caves of Maresha and Bet-Guvrin)
सांस्कृतिक:
(V)
7002259000000000000२५९ (६४०) २०१४ [४१]
धूप मार्ग – नेगेभमा रहेका मरुभूमि सहरहरू Ruins of buildings in a desert. नेगेभ,  इजरायल
३०°३२′२८″ उत्तर ३५°९′३९″ पूर्व / ३०.५४१११° उत्तर ३५.१६०८३° पूर्व / 30.54111; 35.16083 (Incense Route – Desert Cities in the Negev)
सांस्कृतिक:
(iii)(v)
२००५ [४२]
मसादा Ruins of a building made of unhewn stones. दक्षिणी जिल्ला,  इजरायल
३१°१८′४९″ उत्तर ३५°२१′१०″ पूर्व / ३१.३१३६१° उत्तर ३५.३५२७८° पूर्व / 31.31361; 35.35278 (Masada)
सांस्कृतिक:
(iii)(iv)(vi)
7002276000000000000२७६ (६८०); मध्यवर्ती क्षेत्र २८,९६५ (७१,५७०) २००१ [४३]
एकरको पुरानो सहर A fortress or a tower of a fortification. पश्चिमी गलिली,  इजरायल
३२°५५′४२″ उत्तर ३५°५′२″ पूर्व / ३२.९२८३३° उत्तर ३५.०८३८९° पूर्व / 32.92833; 35.08389 (Old City of Acre)
सांस्कृतिक:
(ii)(iii)(v)
7001630000000000000६३ (१६०) २००१ [४४]
जेरुसेलमको पुरानो सहर र उसको पर्खालहरू Temple Mount.JPG इजरायल / प्यालेस्टाइन,
३१°४६′३६.१२″ उत्तर ३५°१४′३.१२″ पूर्व / ३१.७७६७०००° उत्तर ३५.२३४२०००° पूर्व / 31.7767000; 35.2342000 (Old City of Jerusalem and its Walls)
सांस्कृतिक:JerOld
(ii)(iii)(vi)
१९८५ [४५]
माउन्ट कर्मेलमा मानव विकास क्षेत्रहरू: नहाल मेरोत / वादी एल-मुघरा गुफाहरू माउन्ट कार्मेल,  इजरायल
३२°४०′१२″ उत्तर ३४°५७′५५″ पूर्व / ३२.६७०००° उत्तर ३४.९६५२८° पूर्व / 32.67000; 34.96528 (Sites of Human Evolution at Mount Carmel: The Nahal Me’arot / Wadi el-Mughara Caves)
सांस्कृतिक:
(iii)(v)
7001540000000000000५४ (१३०); मध्यवर्ती क्षेत्र ३७० (९१०) २०१२ [४६]
जेरुसेलमको पुरानो सहर र उसको पर्खालहरू City view with houses, churches and a building with a large golden dome. जेरुसेलम
३१°४७′०″ उत्तर ३५°१३′०″ पूर्व / ३१.७८३३३° उत्तर ३५.२१६६७° पूर्व / 31.78333; 35.21667 (Old City of Jerusalem and its Walls)
सांस्कृतिक:
(ii)(iii)(vi)
१९८१ [४७]
[४८]
[४९]
तेल अभिभको सेतो सहर - आधुनिक स्तर White modern building. तेल अभिभ,  इजरायल
३२°४′०″ उत्तर ३४°४७′०″ पूर्व / ३२.०६६६७° उत्तर ३४.७८३३३° पूर्व / 32.06667; 34.78333 (White City of Tel-Aviv -- the Modern Movement)
सांस्कृतिक:
(ii)(iv)
7002140000000000000१४० (३५०); buffer zone १९७ (४९०) २००३ [५०]

जोर्डनका विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूची[सम्पादन गर्ने]

सम्पदा क्षेत्र चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकड)
वर्ष विवरण सन्दर्भहरू
पेत्रा Facade of a building on a cliff face. मान प्रसासनिक,  जोर्डन
३०°१९′५०″ उत्तर ३५°२६′३६″ पूर्व / ३०.३३०५६° उत्तर ३५.४४३३३° पूर्व / 30.33056; 35.44333 (Petra)
सांस्कृतिक:
(i)(iii)(iv)
१९८५ [५१]
कुसेर अम्रा Small ruined stone building. जरका प्रसासनिक,  जोर्डन
३१°४८′७″ उत्तर ३६°३५′९″ पूर्व / ३१.८०१९४° उत्तर ३६.५८५८३° पूर्व / 31.80194; 36.58583 (Qasr Amra)
सांस्कृतिक:
(i)(iii)(iv)
१९८५ [५२]
उम्म अर-रसस (कस्त्रोम मेफा) Ruins of a building of white stone. मदाबा प्रसासनिक,  जोर्डन
३१°३०′६″ उत्तर ३५°५५′१४″ पूर्व / ३१.५०१६७° उत्तर ३५.९२०५६° पूर्व / 31.50167; 35.92056 (Um er-Rasas (Kastrom Mefa'a))
सांस्कृतिक:
(i)(iv)(vi)
7001240000000000000२४ (५९); मध्यवर्ती क्षेत्र ९० (२२०) २००५ [५३]
वादी रम संरक्षित क्षेत्र A dry mountain landscape with smoothened rocks. अकाबा प्रसासनिक,  जोर्डन
२९°३८′ उत्तर ३५°२६′ पूर्व / २९.६३३° उत्तर ३५.४३३° पूर्व / 29.633; 35.433 (Wadi Rum Protected Area)
मिश्रित:
(iii)(v)(vii)
7004741800000000000७४,१८० (१,८३,३००); मध्यवर्ती क्षेत्र ५९,१७७ (१,४६,२३०) २०११ [५४]

लेबनानका विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूची[सम्पादन गर्ने]

सम्पदा क्षेत्र चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकड)
वर्ष विवरण सन्दर्भहरू
अन्जर Ruins of buildings consisting of some arches. बेका प्रसासनिक,  लेबनान
३३°४३′३३″ उत्तर ३५°५५′४७″ पूर्व / ३३.७२५८३° उत्तर ३५.९२९७२° पूर्व / 33.72583; 35.92972 (Anjar)
सांस्कृतिक:
(iii)(iv)
१९८४ [५५]
बालबेक Fairly well preserved classical building surrounded by columns. बेका प्रसासनिक,  लेबनान
३४°०′२५″ उत्तर ३६°१२′१८″ पूर्व / ३४.००६९४° उत्तर ३६.२०५००° पूर्व / 34.00694; 36.20500 (Baalbek)
सांस्कृतिक:
(i)(iv)
१९८४ [५६]
बाइब्लोस A small port in a town. माउन्ट लेबनान प्रसासनिक,  लेबनान
३४°७′९″ उत्तर ३५°३८′५१″ पूर्व / ३४.११९१७° उत्तर ३५.६४७५०° पूर्व / 34.11917; 35.64750 (Byblos)
सांस्कृतिक:
(iii)(iv)(vi)
१९८४ [५७]
ओदि कदिशा (पवित्र उपत्यका) र केडर्स इश्वरको गुफा (होर्स अल-रब) Landscape with barren hills in the background, a valley and a mountain slope with low trees in the foreground. उत्तर लेबनान प्रसासनिक,  लेबनान
३४°१४′३६″ उत्तर ३६°२′५६″ पूर्व / ३४.२४३३३° उत्तर ३६.०४८८९° पूर्व / 34.24333; 36.04889 (Ouadi Qadisha (the Holy Valley) and the Forest of the Cedars of God (Horsh Arz el-Rab))
सांस्कृतिक:
(iii)(iv)
१९९८ [५८]
टायर Ruins of columns near the sea. दक्षिण लेबनान प्रसासनिक,  लेबनान
३३°१६′१५″ उत्तर ३५°११′४६″ पूर्व / ३३.२७०८३° उत्तर ३५.१९६११° पूर्व / 33.27083; 35.19611 (Tyre)
सांस्कृतिक:
(iii)(vi)
7002154000000000000१५४ (३८०) १९८४ [५९]

ओमानका विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूची[सम्पादन गर्ने]

सम्पदा क्षेत्र चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकड)
वर्ष विवरण सन्दर्भहरू
ओमानको अफजल सिंचाई प्रणाली Aflaj Irrigation Systems of Oman. अल बतिनाह क्षेत्र,  ओमान
सांस्कृतिक:
(v)
१,४५६ ३,६०० २००६ [६०]
बटको पुरातात्विक क्षेत्रहरु, अल-खुत्म र अल-एन Archaeological Sites of Bat, Al-Khutm and Al-Ayn. अल दहिराह क्षेत्र,  ओमान
सांस्कृतिक:
(iii), (iv)
१९८८ [६१]
बहला किल्ला Bahla Fort. अल दखिलियाह क्षेत्र,  ओमान
सांस्कृतिक:
(iv)
१९८७ [६२]
धूपको भूमि Frankincense Trail. धोफर प्रसासनिक,  ओमान
सांस्कृतिक:
(iii), (iv)
८५० २,१०० २००० [६३]

प्यालेस्टाइनका विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूची[सम्पादन गर्ने]

सम्पदा क्षेत्र चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकड)
वर्ष विवरण सन्दर्भहरू
जिससको जन्मस्थल: चर्च अफ द न्याटिभिटी र तिर्थ मार्ग, बेथलेहम
View of The Church of the Nativity from Manger Square.
बेथलेहम प्रसासनिक,  प्यालेस्टाइन

३१°४२′१६″ उत्तर ३५°१२′२८″ पूर्व / ३१.७०४४४° उत्तर ३५.२०७७८° पूर्व / 31.70444; 35.20778 (Church of the Nativity)

सांस्कृतिक:
(iv), (vi)
7000298000000000000२.९८ (७.४) २०१२ [६४][६५]
प्यालेस्टाइन: जैतून र लहराको भूमि - दक्षिणी जेरुसलेम, बत्तिरको सांस्कृतिक परिदृश्य
View of The Beitar.
बेथलेहम प्रसासनिक,  प्यालेस्टाइन

३१°४३′११″ उत्तर ३५°७′५०″ पूर्व / ३१.७१९७२° उत्तर ३५.१३०५६° पूर्व / 31.71972; 35.13056 (Land of Olives and Vines)

सांस्कृतिक:
(iv), (v)
२०१४ [६६]
जेरुसेलमको पुरानो सहर र उसको पर्खालहरू
Temple Mount.JPG
इजरायल / प्यालेस्टाइन,
३१°४६′३६.१२″ उत्तर ३५°१४′३.१२″ पूर्व / ३१.७७६७०००° उत्तर ३५.२३४२०००° पूर्व / 31.7767000; 35.2342000 (Old City of Jerusalem and its Walls)
सांस्कृतिक:JerOld
(ii)(iii)(vi)
१९८५ [६७]

साउदी अरबका विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूची[सम्पादन गर्ने]

सम्पदा क्षेत्र चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकड)
वर्ष विवरण सन्दर्भहरू
अल-हिज्र पुरातात्विक क्षेत्र (मदाइन सलेह) अल मदाइन प्रान्त,  साउदी अरब
२६°४७′१″ उत्तर ३७°५७′१८″ पूर्व / २६.७८३६१° उत्तर ३७.९५५००° पूर्व / 26.78361; 37.95500 (Al-Hijr Archaeological Site (Madâin Sâlih))
सांस्कृतिक:
(ii)(iii)
7003162100000000000१,६२१ (४,०१०); मध्यवर्ती क्षेत्र १,६५९ (४,१००) २००८ [६८]
अद-दिरियाहको एत-तुरैफ जिल्ला Earthen colored building with small windows. रियाध प्रान्त,  साउदी अरब
२४°४४′३″ उत्तर ४६°३४′२१″ पूर्व / २४.७३४१७° उत्तर ४६.५७२५०° पूर्व / 24.73417; 46.57250 (At-Turaif District in ad-Dir'iyah)
सांस्कृतिक:
(ii)(iii)
7001290000000000000२९ (७२) २००८ [६९]
एतिहासिक जेद्दा, मक्काको प्रवेशद्वार Traditional house in Al Balad.JPG जेद्दा,  साउदी अरब
२१°२९′२″ उत्तर ३९°११′१५″ पूर्व / २१.४८३८९° उत्तर ३९.१८७५०° पूर्व / 21.48389; 39.18750 (Jeddah)
सांस्कृतिक:
(ii)(iv)(vi)
7001180000000000000१८ (४४) ; मध्यवर्ती क्षेत्र 7002114000000000000११४ (२८०) २०१४ [७०]

सीरियाका विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूची[सम्पादन गर्ने]

सम्पदा क्षेत्र चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकड)
वर्ष विवरण सन्दर्भहरू
एलेपोको पुरानो सहर City view with a wall and a mosque. एलेपो प्रसासनिक,  सीरिया
३६°१४′०″ उत्तर ३७°१०′०″ पूर्व / ३६.२३३३३° उत्तर ३७.१६६६७° पूर्व / 36.23333; 37.16667 (Ancient City of Aleppo)
सांस्कृतिक:
(iii)(iv)
7002350000000000000३५० (८६०) १९८६ [७१]
बोस्राको पुरानो सहर An old amphitheatre. डरा प्रसासनिक,  सीरिया
३२°३१′५″ उत्तर ३६°२८′५४″ पूर्व / ३२.५१८०६° उत्तर ३६.४८१६७° पूर्व / 32.51806; 36.48167 (Ancient City of Bosra)
सांस्कृतिक:
(i)(iii)(vi)
१९८० [७२]
दमास्कसको पुरानो सहर Ruins of a stone building with columns and without roof. दमास्कस प्रसासनिक,  सीरिया
३३°३०′४१″ उत्तर ३६°१८′२३″ पूर्व / ३३.५११३९° उत्तर ३६.३०६३९° पूर्व / 33.51139; 36.30639 (Ancient City of Damascus)
सांस्कृतिक:
(i)(ii)(iii)(iv)(vi)
7001860000000000000८६ (२१०) १९७९ [७३]
उत्तरी सिरियाको पौराणिक गाउँहरू Ruins of a stone church without roof.  सीरिया
३६°२०′३″ उत्तर ३६°५०′३९″ पूर्व / ३६.३३४१७° उत्तर ३६.८४४१७° पूर्व / 36.33417; 36.84417 (Ancient Villages of Northern Syria)
सांस्कृतिक:
(iii)(iv)(v)
7004122900000000000१२,२९० (३०,४००) २०११ [७४]
क्रक देस महलकलात सलाह एल-दिन A fortress of grey stone. होम्सलताकिया प्रसासनिक,  सीरिया
३४°४६′५४″ उत्तर ३६°१५′४७″ पूर्व / ३४.७८१६७° उत्तर ३६.२६३०६° पूर्व / 34.78167; 36.26306 (Crac des Chevaliers and Qal’at Salah El-Din)
सांस्कृतिक:
(ii)(iv)
7000900000000000000९ (२२) २००६ [७५]
पलमेराको क्षेत्र Ruins of stone buildigns with columns. होम्स प्रसासनिक,  सीरिया
३४°३३′१५″ उत्तर ३८°१६′०″ पूर्व / ३४.५५४१७° उत्तर ३८.२६६६७° पूर्व / 34.55417; 38.26667 (Site of Palmyra)
सांस्कृतिक:
(i)(ii)(iv)
6999360000000000000०.३६ (०.८९) १९८० [७६]

टर्कीका विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूची[सम्पादन गर्ने]

सम्पदा क्षेत्र चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकड)
वर्ष विवरण सन्दर्भहरू
ट्रोयको पुरातात्विक क्षेत्र Ruined walls. क्यानेककले प्रान्त,  टर्की
३९°५७′२३″ उत्तर २६°१४′२०″ पूर्व / ३९.९५६३९° उत्तर २६.२३८८९° पूर्व / 39.95639; 26.23889 (Archaeological Site of Troy)
सांस्कृतिक:
(ii)(iii)(vi)
7002158000000000000१५८ (३९०) १९९८ [७७]
बुर्साकुमालीकिजिक: ओट्टोमन साम्राज्यको जन्मथलो 71 Bursa la Grande Moschea.jpg बुर्सा प्रान्त,  टर्की
४०°११′५″ उत्तर २९°३′४४″ पूर्व / ४०.१८४७२° उत्तर २९.०६२२२° पूर्व / 40.18472; 29.06222 (City of Bursa)
सांस्कृतिक:
(i)(ii)(iii)(iv)(vi)
7002193000000000000१९३ (४८०) २०१४ [७८]
सफरानबोलुको सहर White houses with red tile roofs on a hillside. कराबुक प्रान्त,  टर्की
४१°१५′३६″ उत्तर ३२°४१′२३″ पूर्व / ४१.२६०००° उत्तर ३२.६८९७२° पूर्व / 41.26000; 32.68972 (City of Safranbolu)
सांस्कृतिक:
(ii)(iv)(v)
7002193000000000000१९३ (४८०) १९९४ [७९]
डिभरिगिको महान मस्जिद र अस्पताल Low building of reddish stone with a prominent decorated entrance. सिभास प्रान्त,  टर्की
३९°२२′२५″ उत्तर ३८°७′२५″ पूर्व / ३९.३७३६१° उत्तर ३८.१२३६१° पूर्व / 39.37361; 38.12361 (Great Mosque and Hospital of Divriği)
सांस्कृतिक:
(i)(iv)
7003201600000000000२,०१६ (४,९८०) १९८५ [८०]
गोरेमे राष्ट्रिय निकुञ्जकेपाडोकियाको चट्टान क्षेत्रहरू White stone pinnacle rocks topped by a dark colored rock. नेभसेहिर प्रान्त  टर्की
३८°४०′०″ उत्तर ३४°५१′०″ पूर्व / ३८.६६६६७° उत्तर ३४.८५०००° पूर्व / 38.66667; 34.85000 (Göreme National Park and the Rock Sites of Cappadocia)
मिश्रित:
(i)(iii)(v)(vii)
7003957600000000000९,५७६ (२३,६६०) १९८५ [८१]
हट्टुशा: हिट्टिटेको राजधानी Stone gate with sculpted lions. कोरम प्रान्त,  टर्की
४०°०′५०″ उत्तर ३४°३७′१४″ पूर्व / ४०.०१३८९° उत्तर ३४.६२०५६° पूर्व / 40.01389; 34.62056 (Hattusha: the Hittite Capital)
सांस्कृतिक:
(i)(ii)(iii)(iv)
7002268000000000000२६८ (६६०) १९८६ [८२]
हेरापोलिस-पामुककले Hanging white limestone wall. डेनिज्ली प्रान्त,  टर्की
३७°५५′२६″ उत्तर २९°७′२४″ पूर्व / ३७.९२३८९° उत्तर २९.१२३३३° पूर्व / 37.92389; 29.12333 (Hierapolis-Pamukkale)
मिश्रित:
(iii)(iv)(vii)
7003107700000000000१,०७७ (२,६६०) १९८८ [८३]
इस्तानबुलको एतिहासिक क्षेत्रहरू A large building with a square tower, three mosques and ten minarets near water. इस्तानबुल सिटी र इस्तानबुल प्रान्त,  टर्की
४१°०′३०″ उत्तर २८°५८′४८″ पूर्व / ४१.००८३३° उत्तर २८.९८०००° पूर्व / 41.00833; 28.98000 (Historic Areas of Istanbul)
सांस्कृतिक:
(i)(ii)(iii)(iv)
7002678000000000000६७८ (१,६८०) १९८५ [८४]
नेमरुत डग Large sculpted heads of a bird and a human lying on the ground. अदियामन प्रान्त,  टर्की
३८°२′१२″ उत्तर ३८°४५′४९″ पूर्व / ३८.०३६६७° उत्तर ३८.७६३६१° पूर्व / 38.03667; 38.76361 (Nemrut Dağ)
सांस्कृतिक:
(i)(iii)(iv)
7001110000000000000११ (२७) १९८७ [८५]
केटलहोयुकको नियोलिथिक क्षेत्र Excavations at the southern area of the site. केन्द्रीय एनाटोलिया क्षेत्र,  टर्की
३७°४०′०″ उत्तर ३२°४९′४१″ पूर्व / ३७.६६६६७° उत्तर ३२.८२८०६° पूर्व / 37.66667; 32.82806 (Neolithic Site of Çatalhöyük)
सांस्कृतिक:
(iii)(iv)
7001370000000000000३७ (९१); buffer zone १११ (२७०) २०१२ [८६]
पर्गामोन र उसको द्वि- तह सांस्कृतिक परिदृश्य Pergamon - 01.jpg बरगामा, इजमिर प्रान्त  टर्की
३९°७′३३″ उत्तर २७°१०′४८″ पूर्व / ३९.१२५८३° उत्तर २७.१८०००° पूर्व / 39.12583; 27.18000 (Pergamom)
सांस्कृतिक:
(i)(ii)(iii)(iv)(vi)
7002333000000000000३३३ (८२०); मध्यवर्ती क्षेत्र 7002477000000000000४७७ (१,१८०) २०१४ [८७]
सेलीमिए मस्जिद र उसको सामाजिक परिसर Large mosque with four minarets and a large dome of dark stone. एडिर्न, पूर्व थ्रेस,  टर्की
४१°४०′४०″ उत्तर २६°३३′३४″ पूर्व / ४१.६७७७८° उत्तर २६.५५९४४° पूर्व / 41.67778; 26.55944 (Selimiye Mosque and its Social Complex)
सांस्कृतिक:
(i)(iv)
7000250000000000000२.५० (६.२); मध्यवर्ती क्षेत्र ३८ (९४) २०११ [८८]
जान्थोस-लेटुन Ruins of buildings and of an amphitheatre. मुग्लाअन्ताल्या प्रान्त,  टर्की
३६°२०′६″ उत्तर २९°१९′१३″ पूर्व / ३६.३३५००° उत्तर २९.३२०२८° पूर्व / 36.33500; 29.32028 (Xanthos-Letoon)
सांस्कृतिक:
(ii)(iii)
7002126000000000000१२६ (३१०); मध्यवर्ती क्षेत्र ६३ (१६०) १९८८ [८९]

संयुक्त अरब इमिरेट्सका विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूची[सम्पादन गर्ने]

सम्पदा क्षेत्र चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकड)
वर्ष विवरण सन्दर्भहरू
एल एनका सांस्कृतिक क्षेत्रहरू (हफित, हिली, बिदा बिन्त सौद र ओसेस क्षेत्रहरू)
Jebel Hafeet, United Arab Emirates.
अबु धाबी, संयुक्त अरब इमिरेट्स
२४°१२′ उत्तर ५५°४४′ पूर्व / २४.२००° उत्तर ५५.७३३° पूर्व / 24.200; 55.733 (Jebel Hafeet)
सांस्कृतिक:
(iii), (iv), (v)
२०११ [९०]

कतारका विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूची[सम्पादन गर्ने]

सम्पदा क्षेत्र चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकड)
वर्ष विवरण सन्दर्भहरू
एल जुबारह पुरातात्विक क्षेत्र Zubarah Fort. मदिनत अश शमल,  कतार
२५°५८′४१″ उत्तर ५१°१′४७″ पूर्व / २५.९७८०६° उत्तर ५१.०२९७२° पूर्व / 25.97806; 51.02972 (Al Zubarah Archaeological Site)
सांस्कृतिक:
(iii)(iv)(v)
7002416000000000000४१६ (१,०३०); मध्यवर्ती क्षेत्र ७,१९६ (१७,७८०) २०१३ [९१]

यमनका विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूची[सम्पादन गर्ने]

सम्पदा क्षेत्र चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकड)
वर्ष विवरण सन्दर्भहरू
जाबिदको एतिहासिक सहर Partially ruined stone building with a decorated facade. एल हुदायदह प्रशासनिक,  यमन
१४°११′५३″ उत्तर ४३°१९′४८″ पूर्व / १४.१९८०६° उत्तर ४३.३३०००° पूर्व / 14.19806; 43.33000 (Historic Town of Zabid)
सांस्कृतिक:
(iii)
१९९३ [९२]
[९३]
सानाको पुरानो सहर Houses with beige walls and white framed windows. साना प्रसासनिक,  यमन
१५°२१′२०″ उत्तर ४४°१२′२९″ पूर्व / १५.३५५५६° उत्तर ४४.२०८०६° पूर्व / 15.35556; 44.20806 (Old City of Sana'a)
सांस्कृतिक:
(iv)(v)(vi)
१९८६ [९४]
शिबमको पुरानो घेरिएको सहर Tall and narrow white and brownish houses with small windows. हध्रामौत प्रसासनिक,  यमन
१५°५५′३७″ उत्तर ४८°३७′३६″ पूर्व / १५.९२६९४° उत्तर ४८.६२६६७° पूर्व / 15.92694; 48.62667 (Old Walled City of Shibam)
सांस्कृतिक:
(iii)(iv)(v)
१९८२ [९५]
सोकोत्रा टापुसमूह A tree over a dry, barren, rocky landscape. हध्रामौत प्रसासनिक,  यमन
१२°३०′ उत्तर ५३°५०′ पूर्व / १२.५००° उत्तर ५३.८३३° पूर्व / 12.500; 53.833 (Socotra Archipelago)
प्राकृतिक:
(x)
7005410460000000000४,१०,४६० (१०,१४,३००); प्रसासनिक क्षेत्र १७,४०,९५८ (४३,०२,०००) २००८ [९६]

सन्दर्भ सामग्रीहरू[सम्पादन गर्ने]

  1. "Number of World Heritage Properties by region", UNESCO, अभिगमन मिति १० सेप्टेम्बर २०११ 
  2. "Composition of macro geographical (continental) regions, geographical sub-regions, and selected economic and other groupings", Geographical region and composition of each region, United Nations Statistics Division, २०१०, अभिगमन मिति २० अक्टोबर २०११ 
  3. "World Heritage List", UNESCO, अभिगमन मिति २८ मे २०१० 
  4. "Monasteries of Haghpat and Sanahin", UNESCO, अभिगमन मिति १७ Aug २०११ 
  5. "Monastery of Geghard and the Upper Azat Valley", UNESCO, अभिगमन मिति १७ Aug २०११ 
  6. "Cathedral and Churches of Echmiatsin and the Archaeological Site of Zvartnots", UNESCO, अभिगमन मिति १७ Aug २०११ 
  7. "Gobustan Rock Art Cultural Landscape", UNESCO, अभिगमन मिति १० Dec २०११ 
  8. "Walled City of Baku with the Shirvanshah's Palace and Maiden Tower", UNESCO, अभिगमन मिति १० Dec २०११ 
  9. "Qal'at al-Bahrain – Ancient Harbour and Capital of Dilmun", UNESCO, अभिगमन मिति १७ अगस्ट २०११ 
  10. "Pearl Diving in Bahrain", USAToday, अभिगमन मिति १ जुलाई २०१२ 
  11. "UNESCO World Heritage Site Profile", UNESCO, अभिगमन मिति १ जुलाई २०१२ 
  12. "Choirokoitia", UNESCO, अभिगमन मिति १७ Aug २०११ 
  13. "Painted Churches in the Troodos Region", UNESCO, अभिगमन मिति १७ Aug २०११ 
  14. "Decision - 25COM X.B - Painted Churches in the Troodos Region [Extension to include the Church of Ayia Sotira, Palaichori] (Cyprus)", UNESCO, अभिगमन मिति १७ Aug २०११ 
  15. "Paphos", UNESCO, अभिगमन मिति १७ Aug २०११ 
  16. "Armenian Monastic Ensembles of Iran", UNESCO, अभिगमन मिति ३ डिसेम्बर २०१० 
  17. "Bam and its Cultural Landscape", UNESCO, अभिगमन मिति ३ डिसेम्बर २०१० 
  18. "Bisotun", UNESCO, अभिगमन मिति ३ डिसेम्बर २०१० 
  19. "Golestan Palace", UNESCO, अभिगमन मिति ८ जुलाई २०१३ 
  20. "Gonbad-e Qabus", UNESCO, अभिगमन मिति ८ जुलाई २०१३ 
  21. "Masjed-e Jāmé of Isfahan", UNESCO, अभिगमन मिति ८ जुलाई २०१३ 
  22. "Meidan Emam, Esfahan", UNESCO, अभिगमन मिति ३ डिसेम्बर २०१० 
  23. "Pasargadae", UNESCO, अभिगमन मिति ३ डिसेम्बर २०१० 
  24. "Persepolis", UNESCO, अभिगमन मिति ३ डिसेम्बर २०१० 
  25. "Shahr-e Sūkhté", UNESCO, अभिगमन मिति २२ जुन २०१४ 
  26. "Sheikh Safi al-din Khānegāh and Shrine Ensemble in Ardabil", UNESCO, अभिगमन मिति ३ डिसेम्बर २०१० 
  27. "Shushtar Historical Hydraulic System", UNESCO, अभिगमन मिति ३ डिसेम्बर २०१० 
  28. "Soltaniyeh", UNESCO, अभिगमन मिति ३ डिसेम्बर २०१० 
  29. "Tabriz Historic Bazaar Complex", UNESCO, अभिगमन मिति ३ डिसेम्बर २०१० 
  30. "Takht-e Soleyman", UNESCO, अभिगमन मिति ३ डिसेम्बर २०१० 
  31. "Tchogha Zanbil", UNESCO, अभिगमन मिति ३ डिसेम्बर २०१० 
  32. "The Persian Garden", UNESCO, अभिगमन मिति ३ डिसेम्बर २०११ 
  33. "Ashur (Qal'at Sherqat)", UNESCO, अभिगमन मिति १७ Aug २०११ 
  34. 27th session 2003, pp. 123–124
  35. "Erbil Citadel", UNESCO, अभिगमन मिति ४ Aug २०१४ 
  36. "Hatra", UNESCO, अभिगमन मिति १७ Aug २०११ 
  37. "Samarra Archaeological City", UNESCO, अभिगमन मिति १७ Aug २०११ 
  38. 31st session 2007, pp. 152–153
  39. "Bahá’i Holy Places in Haifa and the Western Galilee", UNESCO, अभिगमन मिति १७ Aug २०११ 
  40. "Biblical Tels - Megiddo, Hazor, Beer Sheba", UNESCO, अभिगमन मिति १७ Aug २०११ 
  41. "Byblos", UNESCO, अभिगमन मिति १७ Aug २०११ 
  42. "Incense Route – Desert Cities in the Negev", UNESCO, अभिगमन मिति १७ Aug २०११ 
  43. "Masada", UNESCO, अभिगमन मिति १७ Aug २०११ 
  44. "Old City of Acre", UNESCO, अभिगमन मिति १७ Aug २०११ 
  45. "Old City of Jerusalem and its Walls", UNESCO, अभिगमन मिति १७ अगस्ट २०११ 
  46. "Sites of Human Evolution at Mount Carmel: The Nahal Me’arot / Wadi el-Mughara Caves", UNESCO, अभिगमन मिति १६ Jul २०१२ 
  47. "Old City of Jerusalem and its Walls", UNESCO, अभिगमन मिति १७ Aug २०११ 
  48. "World Heritage Committee: Sixth session" (PDF), UNESCO, पृ: 10–12, अभिगमन मिति २६ जुन २०११ 
  49. "UNESCO replies to allegations", UNESCO, १५ जुलाई २०११, अभिगमन मिति २० अक्टोबर २०११ 
  50. "White City of Tel-Aviv -- the Modern Movement", UNESCO, अभिगमन मिति १७ Aug २०११ 
  51. "Petra", UNESCO, अभिगमन मिति १७ Aug २०११ 
  52. "Quseir Amra", UNESCO, अभिगमन मिति १७ Aug २०११ 
  53. "Um er-Rasas (Kastrom Mefa'a)", UNESCO, अभिगमन मिति १७ Aug २०११ 
  54. "Wadi Rum Protected Area", UNESCO, अभिगमन मिति १७ Aug २०११ 
  55. "Anjar", UNESCO, अभिगमन मिति १७ Aug २०११ 
  56. "Baalbek", UNESCO, अभिगमन मिति १७ Aug २०११ 
  57. "Byblos", UNESCO, अभिगमन मिति १७ Aug २०११ 
  58. "Ouadi Qadisha (the Holy Valley) and the Forest of the Cedars of God (Horsh Arz el-Rab)", UNESCO, अभिगमन मिति १७ Aug २०११ 
  59. "Tyre", UNESCO, अभिगमन मिति १७ Aug २०११ 
  60. "Aflaj Irrigation Systems of Oman", UNESCO, अभिगमन मिति १७ अगस्ट २०११ 
  61. "Archaeological Sites of Bat, Al-Khutm and Al-Ayn", UNESCO, अभिगमन मिति १७ अगस्ट २०११ 
  62. "Bahla Fort", UNESCO, अभिगमन मिति १७ अगस्ट २०११ 
  63. "Land of Frankincense", UNESCO, अभिगमन मिति १७ अगस्ट २०११ 
  64. Nativity Church: 1st World Heritage Site under 'Palestine
  65. Birthplace of Jesus: Church of the Nativity and the Pilgrimage Route, Bethlehem
  66. Land of Olives and Vines
  67. "Old City of Jerusalem and its Walls", UNESCO, अभिगमन मिति १७ अगस्ट २०११ 
  68. "Al-Hijr Archaeological Site (Madâin Sâlih)", UNESCO, अभिगमन मिति १७ Aug २०११ 
  69. "At-Turaif District in ad-Dir'iyah", UNESCO, अभिगमन मिति १७ Aug २०११ 
  70. "Historic Jeddah, the Gate to Makkah", UNESCO, अभिगमन मिति ४ Aug २०१४ 
  71. "Ancient City of Aleppo", UNESCO, अभिगमन मिति १७ Aug २०११ 
  72. "Ancient City of Bosra", UNESCO, अभिगमन मिति १७ Aug २०११ 
  73. "Ancient City of Damascus", UNESCO, अभिगमन मिति १७ Aug २०११ 
  74. "Ancient Villages of Northern Syria", UNESCO, अभिगमन मिति १७ Aug २०११ 
  75. "Crac des Chevaliers and Qal’at Salah El-Din", UNESCO, अभिगमन मिति १७ Aug २०११ 
  76. "Site of Palmyra", UNESCO, अभिगमन मिति १७ Aug २०११ 
  77. "Archaeological Site of Troy", UNESCO, अभिगमन मिति ७ Dec २०११ 
  78. "Bursa and Cumalıkızık: the Birth of the Ottoman Empire", UNESCO, अभिगमन मिति ४ Aug २०१४ 
  79. "City of Safranbolu", UNESCO, अभिगमन मिति ७ Dec २०११ 
  80. "Great Mosque and Hospital of Divriği", UNESCO, अभिगमन मिति ७ Dec २०११ 
  81. "Göreme National Park and the Rock Sites of Cappadocia", UNESCO, अभिगमन मिति ७ Dec २०११ 
  82. "Hattusha: the Hittite Capital", UNESCO, अभिगमन मिति ७ Dec २०११ 
  83. "Hierapolis-Pamukkale", UNESCO, अभिगमन मिति ७ Dec २०११ 
  84. "Historic Areas of Istanbul", UNESCO, अभिगमन मिति ७ Dec २०११ 
  85. "Nemrut Dağ", UNESCO, अभिगमन मिति ७ Dec २०११ 
  86. "Neolithic Site of Çatalhöyük", UNESCO, अभिगमन मिति ४ Aug २०१३ 
  87. "Pergamon and its Multi-Layered Cultural Landscape", UNESCO, अभिगमन मिति ४ Aug २०१४ 
  88. "Selimiye Mosque and its Social Complex", UNESCO, अभिगमन मिति ७ Dec २०११ 
  89. "Xanthos-Letoon", UNESCO, अभिगमन मिति ७ Dec २०११ 
  90. "Cultural Sites of Al Ain (Hafit, Hili, Bidaa Bint Saud and Oases Areas)", UNESCO, अभिगमन मिति २८ मे २०१० 
  91. "Al Zubarah Archaeological Site", UNESCO, अभिगमन मिति ४ Aug २०१३ 
  92. "Historic Town of Zabid", UNESCO, अभिगमन मिति १७ Aug २०११ 
  93. 24th session 2000, pp. 26–27
  94. "Old City of Sana'a", UNESCO, अभिगमन मिति १७ Aug २०११ 
  95. "Old Walled City of Shibam", UNESCO, अभिगमन मिति १७ Aug २०११ 
  96. "Socotra Archipelago", UNESCO, अभिगमन मिति १७ Aug २०११ 

बाह्य लिङ्कहरू[सम्पादन गर्ने]