फ्रान्सको राष्ट्रपति

विकिपिडिया, एक स्वतन्त्र विश्वकोशबाट
Jump to navigation Jump to search
  • फ्रान्सको राष्ट्रपति, आधिकारिक रूपमा फ्रान्सेली गणतन्त्रको राष्ट्रपति (फ्रान्सेली: Président de la République française गणतन्त्रका ), फ्रान्सको राष्ट्रप्रमुख, कार्यकारी प्रमुख, साथै फ्रान्सेली सशस्त्र बलको कमाण्डर-इन-चीफ हुन्।राष्ट्रपति पद देशको सर्वोच्च पद हो। राष्ट्रपति कार्यालयहरूको काम कर्तव्य र अधिकार को अतिरिक्त प्रधानमन्त्री र फ्रान्स सरकारसँगको सम्बन्ध दोस्रो गणतन्त्रदेखि समय समयमा विभिन्न संवैधानिक कागजातहरूसँगै भिन्न हुँदै गएका छन्।

फ्रान्सेली गणतन्त्रका राष्ट्रपति एन्डोराका पदेन सह-राजकुमार, लिजन अफ अनर र नेशनल अर्डर अफ मेरिटका ग्रान्ड मास्टर हुन्। फ्रान्सको राष्ट्रपति रोममा सेन्ट जोन लेटरनको आर्कबासिलिकाको मानार्थ प्रोटो-क्यानन पनि हुन्, यद्यपि केहीले विगतमा यो उपाधी अस्वीकार गरेका छन्। फ्रान्सेली गणतन्त्रका वर्तमान राष्ट्रपति इमानुएल म्याक्रोन हुन्, जो १४ मे २०१७ मा फ्रँस्वा ओलँदको उत्तराधिकारी बने।

अवधि सीमा[सम्पादन गर्ने]

सन् १९६२ को राष्ट्रपति जनमत संग्रह पछि, राष्ट्रपति प्रत्यक्ष रूपमा बालिग मताधिकार द्वारा चुनिन्छ; पहिले उनीहरू इलेक्टोरल कलेजबाट निर्वाचित भएका थिए। सन् २००० को जनमत संग्रहपछि राष्ट्रपतिको कार्यकाल सात वर्षबाट घटाएर पाँच वर्षमा पुर्याइयो ; छोटो अवधिको लागि पहिलो राष्ट्रपति चुनाव २००२ मा भएको थियो।

शक्ति[सम्पादन गर्ने]

  • राष्ट्रपतिले कानुन जारी गर्छन् ।
    • राष्ट्रपतिसँग कानुन निलम्बन गर्ने भिटो हुन्छ: जब कानूनको साथ प्रस्तुत गरिन्छ, उनीहरूले संसदद्वारा यसलाई अर्को पढ्न अनुरोध गर्न सक्छन्, तर कानून प्रति एक पटक मात्र।
    • राष्ट्रपतिले संविधान जारी हुनु अघि संशोधनको लागि संवैधानिक परिषदमा पठाउन सक्नेछन्।
  • राष्ट्रपतिले फ्रान्सेली राष्ट्रिय सभा भंग गर्न सक्छन्।
  • राष्ट्रपतिले निश्चित शर्तहरूमा (ती मध्ये प्रधानमन्त्री वा संसदको सहमति) सन्धि वा केही प्रकारका कानूनहरूको लागि जनमत संग्रहको घोषणा गर्न सक्छन्, ।
  • राष्ट्रपति सशस्त्र बलका प्रमुख हुन् ।
  • राष्ट्रपतिले आणविक हतियार प्रयोग गर्न आदेश दिन सक्छन्।
  • राष्ट्रपतिले प्रधानमन्त्रीको नियुक्ति गर्छन्। सैद्धान्तिक रूपमा, राष्ट्रपतिले प्रधानमन्त्रीलाई प्रत्यक्ष रूपमा बर्खास्त गर्न सक्दैनन्, तर कम्तिमा केही भर्खरका प्रधानमन्त्रीहरूले पदभार ग्रहण गरेपछि राष्ट्रपतिलाई मिति उल्लेख नभएको आफ्नो राजीनामाको पत्र दिएका छन् र राष्ट्रपतिको सामान्यतया प्रधानमन्त्रीमा केही प्रभाव हुन्छ भन्ने सार्वजनिक भएको छ। राष्ट्रपतिले प्रधानमन्त्रीको सल्लाहमा अन्य मन्त्रीहरूको नियुक्त र बर्खास्त पनि गर्छन्।
  • राष्ट्रपतिले अधिकांश अधिकारीहरूको नियक्त गर्छन् (मन्त्रिपरिषद्को स्वीकृतिको साथ)।
  • राष्ट्रपतिले संवैधानिक परिषद्का केही सदस्यको नियुक्त गर्छन्। (पूर्व राष्ट्रपतिहरू पनि यस परिषद्का सदस्य हुन्छन्)
  • राष्ट्रपतिले विदेशी राजदूतको ओहोदाको प्रमाणपत्र ग्रहण गर्छन् ।
  • राष्ट्रपतिले सजाय पाएका अपराधीहरूलाई क्षमा (तर आममाफी होइन) प्रदान गर्न सक्नुहुन्छ; राष्ट्रपतिले आपराधिक सजाय घटाउन वा दबाउन पनि सक्छ। फ्रान्सले अझै पनि मृत्युदण्डको सजाय सञ्चालन गर्दा यो महत्त्वपूर्ण महत्वको थियो: मृत्युदण्डको सजाय पाएका अपराधीहरूले सामान्यतया राष्ट्रपतिलाई आफ्नो सजायलाई आजीवन कारावासमा परिवर्तन गर्न अनुरोध गर्ने गर्दछन्।

उत्तराधिकार र असक्षमता[सम्पादन गर्ने]

राष्ट्रपतिको पदमा मृत्यु, बर्खास्त हुँदा वा राजीनामा गरेपछि रिक्त हुन्छ। राष्ट्रपतिको पद रिक्त हुँदा सिनेटको अध्यक्षले कार्यवाहक अध्यक्षको रूपमा कार्यभार ग्रहण गर्दछ। [१] एलेन पोहर ले दुई पटक यस कार्यवाहक राष्ट्रपति पदमा ग्रहण गरेका छन् र सेवा गर्ने एक मात्र व्यक्ति हुन्,: पहिलो पटक १९६९ मा चार्ल्स डे गाउलको राजीनामा पछि र दोस्रो पटक १९७४ मा जर्जस पोम्पिडाउको मृत्यु हुँदा।

यस अवस्थामा, सिनेटको अध्यक्ष गणतन्त्रको कार्यवाहक राष्ट्रपति बन्छ; तिनीहरू निर्वाचित राष्ट्रपति जस्तो गणतन्त्रको नयाँ राष्ट्रपति बन्न सक्दैनन् र त्यसैले सिनेटको अध्यक्षको रूपमा आफ्नो पदबाट राजीनामा दिनु पर्दैन।

सूची[सम्पादन गर्ने]

दोस्रो गणतन्त्र[सम्पादन गर्ने]

चित्र नाम

(जन्म - मृत्यु)

कार्यकाल

Electoral mandates

राजनैतिक दल सन्दर्भ
Portrait de Louis-Napoléon Bonaparte.jpg लूई नेपोलियन बोनापार्ट

Louis-Napoléon Bonaparte (१८०८–१८७३)

२० डिसेम्बर १८४८ २ डिसेम्बर १८५२ Bonapartist [२]
१८४८
  • नेपोलियन बोनापार्टको भतिजा
  • पहिलो राष्ट्रपति
  • उनले १८५१ मा कु गरे र १८५२ मा आफैँलाई सम्राट घोषित गरे
  • हेनरी जर्ज बुले से ला मेर्थी, नेपोलियनका उप-राष्ट्रपति, फ्रान्सका एक मात्र उप-राष्ट्रपति हुन्।

तेस्रो गणतन्त्र[सम्पादन गर्ने]

चित्र नाम

(जन्म - मृत्यु)

कार्यकाल राजनैतिक दल सन्दर्भ
Portrait officiel d'Adolphe Thiers (cropped).jpg एडल्फ थियर्स

Adolphe Thiers(१७९७–१८७७)

३१ अगस्ट १८७१ २४ मे १८७३ Moderate Monarchist (Orléanist);

Opportunist Republican

[३]
Initially a moderate monarchist, named President of France following the adoption of the Rivet law, establishing provisional republican institutions. He became a supporter of the Third Republic during his term. He resigned in the face of hostility from the National Assembly, largely in favour of a return to the monarchy.
Patrice de MacMahon crop.jpg पेट्रिस दे म्याकमोहन

Patrice de MacMahon,Duke of Magenta(१८०८–१८९३)

२४ मे १८७३ ३० जनवरी १८७९ Monarchist (Legitimist) [४]
A Marshal of France, he was the only monarchist (and only Duke) to serve as President of the Third Republic. He resigned shortly after the republican victory in the जनवरी १८७९ legislative election, following a previous republican victory in १८७७, after his decision to dissolve the Chamber of Deputies. During his term, the Constitutional Laws of १८७५ that served as the Constitution of the Third Republic were passed; he therefore became the first President under the constitutional settlement that would last until १९४०.
The Government of Jules Armand Dufaure deputises during the interim (३० जनवरी १८७९).
Portrait Jules Grévy (cropped 2).jpg जुलिस ग्रेभी

Jules Grévy(१८०७–१८९१)

३० जनवरी १८७९ २ डिसेम्बर १८८७ Opportunist Republican [५]
The first President of France to complete a full term, he was easily reelected in डिसेम्बर १८८५. He was nonetheless forced to resign, following an honours scandal in which his son-in-law was implicated.
The Government of Maurice Rouvier deputises during the interim (२–३ डिसेम्बर १८८७).
Portrait officiel de Sadi Carnot.jpg सादी कार्नोट

Sadi Carnot(१८३७–१८९४)

३ डिसेम्बर १८८७ २५ जुन १८९४ Opportunist Republican [६]
His term was marked by Boulangist unrest and the Panama scandals, as well as by diplomacy with Russia. †Assassinated (stabbed) by Sante Geronimo Caserio a few months before the end of his term, he is interred at the Panthéon.
The Government of Charles Dupuy deputises during the interim (२५–२७ जुन १८९४).
Jean Casimir-Perier.jpg जिन कासिमिर परिएर

Jean Casimir-Perier(१८४७–१९०७)

२७ जुन १८९४ १६ जनवरी १८९५ Opportunist Republican [७]
Casimir-Perier's was the shortest presidential term: he resigned after six months and २० days.
The Government of Charles Dupuy deputises during the interim (१६–१७ जनवरी १८९५).
Felix Faure.jpg फेलिक्स फुरे

Félix Faure(१८४१–१८९९)

१७ जनवरी १८९५ १६ फेब्रुअरी १८९९ Opportunist Republican;

Progressive Republican

[८]
Pursued colonial expansion and ties with Russia. President during the Dreyfus affair. †Four years into his term he died of apoplexy at the Élysée Palace, allegedly during fellatio.
The Government of Charles Dupuy deputises during the interim (१६–१८ फेब्रुअरी १८९९).
Emile Loubet.jpg एमिली लुबेट

Émile Loubet(१८३८–१९२९)

१८ फेब्रुअरी १८९९ १८ फेब्रुअरी १९०६ Democratic Republican Alliance [९]
During his seven-year term, the १९०५ law on the Separation of the Churches and the State was adopted; only four Presidents of the Council succeeded to the Hôtel Matignon. He did not seek reelection at the end of his term.
Armand Fallieres.jpg अरमंड फेलिरेस

Armand Fallières(१८४१–१९३१)

१८ फेब्रुअरी १९०६ १८ फेब्रुअरी १९१३ Democratic Republican Alliance;

then Democratic Republican Party

[१०]
President during the Agadir Crisis, when French troops first occupied Morocco. He was a party to the Triple Entente, which he strengthened by diplomacy. Like his predecessor, he did not seek reelection.
१० Raymond Poincaré officiel (cropped).jpg रेमन्ड पोइनकेयर

Raymond Poincaré(१८६०–१९३४)

१८ फेब्रुअरी १९१३ १८ फेब्रुअरी १९२० Democratic Republican Party;

then Democratic Republican Alliance

[११]
President during World War I. He subsequently served as President of the Council, १९२२–१९२४ and १९२६–१९२९.
११ Portrait officiel P. Deschanel.jpg पल देसकेनल

Paul Deschanel(१८५५–१९२२)

१८ फेब्रुअरी १९२० २१ सेप्टेम्बर १९२० Democratic Republican Alliance;

then Democratic Republican and Social Party

[१२]
An intellectual elected to the Académie Française, he overcame the popular Georges Clemenceau, to general surprise, in the जनवरी १९२० election. He resigned after eight months due to health problems.
The Government of Alexandre Millerand deputises during the interim (२१–२३ सेप्टेम्बर १९२०).
१२ Alexandre Millerand (cropped).jpg अलेक्जेन्डर मिलेरेन्द

Alexandre Millerand(१८५९–१९४३)

२३ सेप्टेम्बर १९२० ११ जुन १९२४ स्वतन्त्र राजनीतिज्ञ [१३]
An "Independent Socialist" increasingly drawn to the right, he resigned after four years following the victory of the Cartel des Gauches in the १९२४ legislative election.
The Government of Frédéric François-Marsal deputises during the interim (११–१३ जुन १९२४).
१३ Gaston Doumergue 1924 crop.jpg ग्यास्तन दौमेर्गु

Gaston Doumergue(१८६३–१९३७)

१३ जुन १९२४ १३ जुन १९३१ Radical-Socialist and Radical Republican Party [१४]
The first Protestant President, he took a firm political stance against Germany and its resurgent nationalism. His seven-year term was marked by ministerial discontinuity.
१४ Paul-Doumer (cropped).jpg पल दौमेर

Paul Doumer(१८५७–१९३२)

१३ जुन १९३१ ७ मे १९३२ स्वतन्त्र राजनीतिज्ञ [१५]
Elected in the second round of the १९३१ election, having displaced the pacifist Aristide Briand. †Assassinated (shot) by the mentally unstable Paul Gorguloff.
The Government of André Tardieu deputises during the interim (७–१० मे १९३२).
१५ Albert Lebrun 1932 (2) (cropped 2).jpg अल्बर्ट लेब्रुन

Albert Lebrun(१८७१–१९५०)

१० मे १९३२ ११ July १९४०

(de facto)

Democratic Alliance [१६]
Reelected in १९३९, his second term was interrupted de facto by the rise to power of Marshal Philippe Pétain.

चौथो गणतन्त्र[सम्पादन गर्ने]

चित्र नाम

(जन्म - मृत्यु)

कार्यकाल राजनैतिक दल सन्दर्भ
16 Portrait officiel Vincent Auriol (cropped).jpg भिन्सेन्ट अरिओलVincent Auriol(१८८४–१९६६) १६ जनवरी १९४७ १६ जनवरी १९५४ French Section of the Workers' International [१७]
१९४७
चौथो गणतन्त्रको पहिलो राष्ट्रपति ; his term was marked by the First Indochina War.
17 René Coty - 1954.jpg रेने कोटी

René Coty(१८८२–१९६२)

१६ जनवरी १९५४ ८ जनवरी १९५९ National Centre of Independents and Peasants [१८]
१९५३
Presidency marked by the Algerian War; appealed to Charles de Gaulle to resolve the मे १९५८ crisis. Following the promulgation of the Fifth Republic, he resigned after five years as President of France, giving way to De Gaulle.

पाँचौ गणतन्त्र[सम्पादन गर्ने]

चित्र नाम

(जन्म - मृत्यु)

कार्यकाल राजनैतिक दल सन्दर्भ
1
(18)
Bundesarchiv B 145 Bild-F015892-0010, Charles de Gaulle (cropped 2).jpg चार्ल्स दे गुली

Charles de Gaulle(१८९०–१९७०)

८ जनवरी १९५९ २८ April १९६९ Union for the New Republic

(renamed Union of Democrats for the Fifth Republic in १९६७)

[१९]
१९५८, १९६५
Leader of the Free French Forces, १९४०–१९४४. President of the Provisional Government, १९४४–१९४६. Appointed President of the Council by René Coty in मे १९५८, to resolve the crisis of the Algerian War. Supported by referendum, he adopted a new Constitution of France, thus founding the Fifth Republic. Easily elected to the presidency in the १९५८ election by electoral college, he took office the following month; having modified the presidential election procedure in the १९६२ referendum, he was reelected by universal suffrage in the १९६५ election. Launched the Force de dissuasion in १९६१. He signed the Élysée Treaty in १९६३, building Franco-German cooperation, a key to European integration. In १९६६, he withdrew France from NATO integrated military command and had American military personnel stationed on French soil sent home. Supported Quebec sovereignty. Faced the मे ६८ civil unrest. Resigned following the failure of the १९६९ referendum on regionalisation.
23.04.1969. A Poher. (1969) - 53Fi3443 (cropped).jpg अलेन पोहर

Alain PoherActing(१९०९–१९९६)

२८ April १९६९ २० जुन १९६९ Democratic Centre [२०]
Interim President of France, as President of the Senate. Stood in the १९६९ election but was defeated in the second round by Georges Pompidou.
2
(19)
Georges Pompidou 1969 (cropped).jpg जर्जस पोम्पिदोउ

Georges Pompidou(१९११–१९७४)

२० जुन १९६९ २ April १९७४ Union of Democrats for the Republic [२१]
१९६९
  • चार्ल्स दे गुलीको प्रधानमन्त्री, १९६२-१९६८
  • सन् १९६९ मा मध्यमार्गी एलन पोहर पराजित गर्दै राष्ट्रपति निर्वाचित
  • युरोपेली एकताको पक्षधर; आर्थिक आधुनिकीकरण र औद्योगिकीकरणको समर्थक
  • टिजीभी उच्च गतिको रेल परियोजनाको कारणले परिचित; सन् १९७३ तेल सङ्कट भोगेको
  • कार्यकाल सकिन २ वर्ष बाँकी छँदा पदमा रहँदा नै मृत्यु
23.04.1969. A Poher. (1969) - 53Fi3443 (cropped).jpg अलेन पोहर

Alain PoherActing(१९०९–१९९६)

२ April १९७४ २७ मे १९७४ Democratic Centre [२०]
Interim President of France again, as President of the Senate. Did not stand in the १९७४ election.
3
(20)
Valéry Giscard d'Estaing (1975).jpg Valéry Giscard d'Estaing(१९२६–२०२०) २७ मे १९७४ २१ मे १९८१ Independent Republicans (renamed Republican Party in १९७७)

(within the Union for French Democracy from १९७८)

[२२]
१९७४
Founder of the Independent Republicans and later the Union for French Democracy in his efforts to unify the centre-right, he served in several Gaullist governments. Narrowly elected in the १९७४ election, he instigated numerous reforms, including the lowering of the age of civil majority from २१ to १८ and legalisation of abortion. He soon faced a global economic crisis and rising unemployment. Although the polls initially gave him a lead, he was defeated in the १९८१ election by François Mitterrand, partly due to disunion within the right.
4
(21)
President François Mitterrand in 1983.jpg François Mitterrand(१९१६–१९९६) २१ मे १९८१ १७ मे १९९५ Socialist Party [२३]
१९८१, १९८८
Candidate of a united left-wing ticket in the १९६५ election, he founded the Socialist Party in १९७१. Having narrowly lost in १९७४, he was finally elected in १९८१. Mitterrand supervised a series of Great Works, the best known of which is the Louvre Pyramid. He instigated the abolition of the death penalty. After the right-wing victory in the १९८६ legislative election, he named Jacques Chirac as Prime Minister, thus beginning the first cohabitation. Reelected in the १९८८ election against Chirac, he was again forced to cohabit with Édouard Balladur following the १९९३ legislative election. He retired in १९९५ after the conclusion of his second term. He was the first left-wing President of the Fifth Republic; his presidential tenure was the longest of any French Republic.
5
(22)
Jacques Chirac (1997) (cropped).jpg ज्याक्स सिराकJacques Chirac(१९३२–२०१९) १७ मे १९९५ १६ मे २००७ Rally for the Republic (until २००२)

Union for a Popular Movement (from २००२)

[२४]
१९९५, २००२
6
(23)
Flickr - europeanpeoplesparty - EPP Summit October 2010 (105).jpg निकोलस सारकोजीNicolas Sarkozy(born १९५५) १६ मे २००७ १५ मे २०१२ Union for a Popular Movement [२५]
२००७
7
(24)
François Hollande - 2017 (27869823159) (cropped 2).jpg फ्रँस्वा ओलँदFrançois Hollande(born १९५४) १५ मे २०१२ १४ मे २०१७ Socialist Party [२६]
२०१२
Served as First Secretary of the Socialist Party, १९९७–२००८ and President of the General Council of Corrèze, २००८–२०१२. Elected in २०१२, defeating Nicolas Sarkozy. Legalised same-sex marriage and restricted dual mandates. Militarily intervened in Mali (Operation Serval), in the Central African Republic (Operation Sangaris) and in Iraq and Syria (Operation Chammal). Paris suffered Islamic terrorist attacks in जनवरी २०१५ and November २०१५, as well as Nice in July २०१६. Hosted the २०१५ UN Climate Change Conference. Did not seek reelection in the २०१७ election, for which polls suggested his defeat in the first round.
8
(25)
Emmanuel Macron (cropped).jpg इमानुएल म्याक्रोनEmmanuel Macron(born १९७७) १४ मे २०१७ Incumbent (term expires मे २०२२) La République En Marche!
२०१७
  • २०१२-१४ मा राष्ट्रपति कार्यालयको उप-महासचिव र २०१४-१६ मा अर्थमन्त्री
  • सन् २०१७ को निर्वाचनमा मरिन ले पेनलाई पराजित गरेर राष्ट्रपति निर्वाचित
  • फ्रान्सको इतिहासको युवा राष्ट्रपति , मध्यमार्गी राष्ट्रपति
  • २०१८ मा उनको नीति र शासनको विरुद्ध ठूलो स्तरको बिरोध प्रदर्शन (yellow vests protests)

सन्दर्भ सामग्रीहरू[सम्पादन गर्ने]

  1. The exact title is "President of the Senate, exercising provisionally the functions of the President of the Republic"; see how Alain Poher is referred to on signing statutes into law, e.g. law 69-412 वेब्याक मेसिन अभिलेखिकरण २८ जुलाई २०२० मिति
  2. "Louis-Napoléon Bonaparte (1808–1873)" (फ्रान्सेलीमा), Official website of the French Presidency, अन्तिम पहुँच २ अगस्ट २०१० 
  3. "Adolphe Thiers (1797–1877)" (फ्रान्सेलीमा), Official website of the French Presidency, अन्तिम पहुँच २ अगस्ट २०१० 
  4. "Patrice de Mac-Mahon (1808–1893)" (फ्रान्सेलीमा), Official website of the French Presidency, अन्तिम पहुँच २ अगस्ट २०१० 
  5. "Jules Grévy (1807–1891)" (फ्रान्सेलीमा), Official website of the French Presidency, अन्तिम पहुँच २ अगस्ट २०१० 
  6. "Marie-François-Sadi Carnot (1837–1894)" (फ्रान्सेलीमा), Official website of the French Presidency, अन्तिम पहुँच २ अगस्ट २०१० 
  7. "Jean Casimir-Perier (1847–1907)" (फ्रान्सेलीमा), Official website of the French Presidency, अन्तिम पहुँच २ अगस्ट २०१० 
  8. "Félix Faure (1841–1899)" (फ्रान्सेलीमा), Official website of the French Presidency, अन्तिम पहुँच २ अगस्ट २०१० 
  9. "Emile Loubet (1836–1929)" (फ्रान्सेलीमा), Official website of the French Presidency, अन्तिम पहुँच २ अगस्ट २०१० 
  10. "Armand Fallières (1841–1931)" (फ्रान्सेलीमा), Official website of the French Presidency, अन्तिम पहुँच २ अगस्ट २०१० 
  11. "Raymond Poincaré (1860–1934)" (फ्रान्सेलीमा), Official website of the French Presidency, अन्तिम पहुँच २ अगस्ट २०१० 
  12. "Paul Deschanel (1855–1922)" (फ्रान्सेलीमा), Official website of the French Presidency, अन्तिम पहुँच २ अगस्ट २०१० 
  13. "Alexandre Millerand (1859–1943)" (फ्रान्सेलीमा), Official website of the French Presidency, अन्तिम पहुँच २ अगस्ट २०१० 
  14. "Gaston Doumergue (1863–1937)" (फ्रान्सेलीमा), Official website of the French Presidency, अन्तिम पहुँच २ अगस्ट २०१० 
  15. "Paul Doumer (1857–1932)" (फ्रान्सेलीमा), Official website of the French Presidency, अन्तिम पहुँच २ अगस्ट २०१० 
  16. "Albert Lebrun (1871–1950)" (फ्रान्सेलीमा), Official website of the French Presidency, अन्तिम पहुँच २ अगस्ट २०१० 
  17. "Vincent Auriol (1884–1966)" (फ्रान्सेलीमा), Official website of the French Presidency, अन्तिम पहुँच २ अगस्ट २०१० 
  18. "René Coty (1882–1962)" (फ्रान्सेलीमा), Official website of the French Presidency, अन्तिम पहुँच २ अगस्ट २०१० 
  19. "Charles de Gaulle (1890–1970)" (फ्रान्सेलीमा), Official website of the French Presidency, अन्तिम पहुँच २ अगस्ट २०१० 
  20. २०.० २०.१ "Alain Poher (1909–1996)" (फ्रान्सेलीमा), Official website of the French Presidency, अन्तिम पहुँच २ अगस्ट २०१० 
  21. "Georges Pompidou (1911–1974)" (फ्रान्सेलीमा), Official website of the French Presidency, अन्तिम पहुँच २ अगस्ट २०१० 
  22. "Valéry Giscard d'Estaing (1926)" (फ्रान्सेलीमा), Official website of the French Presidency, अन्तिम पहुँच २ अगस्ट २०१० 
  23. "François Mitterrand (1916–1996)" (फ्रान्सेलीमा), Official website of the French Presidency, अन्तिम पहुँच २ अगस्ट २०१० 
  24. "Jacques Chirac (1932)" (फ्रान्सेलीमा), Official website of the French Presidency, अन्तिम पहुँच २ अगस्ट २०१० 
  25. "Nicolas Sarkozy (1955)" (फ्रान्सेलीमा), Official website of the French Presidency, अन्तिम पहुँच १५ मे २०१२ 
  26. "Biographie officielle de François Hollande" [Official biography of François Hollande] (फ्रान्सेलीमा), Official website of the French Presidency, अन्तिम पहुँच १५ मे २०१२ 

बाह्य कडीहरू[सम्पादन गर्ने]