सचिन तेन्दुलकरको अन्तर्राष्ट्रिय शतकहरूको सूची

स्वतन्त्र विश्वकोश, नेपाली विकिपिडियाबाट
Jump to navigation Jump to search
सचिन तेन्दुलकरको नाममा टेस्ट क्रिकेटएकदिवसीय अन्तर्राष्ट्रियमा सबैभन्दा बढी शतकको किर्तिमान रहेको छ ।

सचिन तेन्दुलकर सन्यास लिइसकेका भारतीय क्रिकेट खेलाडी तथा कप्तान हुन् । वहाँ आफ्नो पुस्ताका महान ब्याट्सम्यानको रूपमा परिचित छन् । [१][२] उनले अन्तर्राष्ट्रिय क्रिकेटमा सबैभन्दा बढि रन प्रहार गरेका छन् । [३]

वहाँले आइसीसीले आयोजना गरेका टेस्टओडिआइमा शतक (१०० वा सोभन्दा बढि रन) प्रहार गरेका छन् । वहाँको टेस्टमा ५१ र एकदिवसीयमा ४९ शतक रहेको छ, जुन सर्वाधिक शतकको किर्तिमानको रूपमा रहेको छ । [४][५] सन् २०१२ को मार्चमा बङ्गलादेश विरुद्ध ११४ रन बनाउने क्रममा वहाँ १०० शतक प्रहार गर्ने पहिलो र एकमात्र क्रिकेट खेलाडी बनेका थिए । [३]

सन् १९८९ मा टेस्ट खेल्न थालेपछि, तेन्दुल्करले आफ्नो पहिलो शतक इङ्गल्यान्ड विरुद्ध ओल्ड ट्राफोर्ड, म्यानचेस्टरमा १९९० मा हासिल गरे; त्यसबेला वहाँ ११९ रनमा अविजित रहे । टेस्ट खेलमा, तेन्दुल्करले प्रत्येक टेस्ट क्रिकेट खेल्ने राष्ट्रहरू विरुद्ध शतक प्रहार गरेका छन् र वहाँ यी प्रत्येक राष्ट्रहरू विरुद्ध १५० रन बनाउने दोस्रो खेलाडी हुन् । [lower-alpha १] [६] उनले जिम्बाब्वे बाहेक अन्य सबै टेस्ट खेल्ने राष्ट्रको मैदानमा कम्तीमा एउटा शतक प्रहार गरेका छन् । अक्टोबर २०१० मा, तेन्दुल्करले ब्रायन लाराको नाममा रहेको १९ पल्ट १५० रनको किर्तिमान तोड्दै २० पल्ट १५० रनको स्कोर अस्ट्रेलिया विरुद्ध बेङ्गलोरमा पार गर्दै यो किर्तिमान आफ्नो नाममा लेखाए ।

सङ्केत[सम्पादन गर्ने]

सङ्केत अर्थ
* अविजित रहेको
dagger प्लेयर अफ द म्याच
भारतीय टिमको कप्तान
टेस्ट त्यो सिरिजमा खेलेको टेस्टको संख्या
स्थान खेल भएको स्थान
इनिङ म्याचको इनिङ
S.R. इनिङको स्ट्राइक रेट
H/A/N देशभित्र (भारत), देशबाहिर, तटस्थ स्थान
हार यो म्याचमा भारतले हार बेहोर्यो ।
जित यो म्याच भारतले जित्यो ।
बराबरी यो म्याच बराबरीमा सकियो ।

टेस्ट शतकहरूको सूची[सम्पादन गर्ने]

क्रसं रन विरुद्ध इनिङ टेस्ट स्थान H/A मिति नतिजा
११९*dagger  इङ्गल्याण्ड संयुक्त अधिराज्य ओल्ड ट्राफोर्ड, म्यानचेस्टर बाहिर 01990-08-14 14 अगस्ट बराबरी[७]
१४८*  अस्ट्रेलिया अस्ट्रेलिया सिड्नी क्रिकेट मैदान, सिड्नी बाहिर 01992-01-06 6 जनवरी बराबरी[८]
११४  अस्ट्रेलिया अस्ट्रेलिया WACA Ground, Perth, Western Australia बाहिर 01992-02-03 3 फेब्रुअरी हार[९]
१११  दक्षिण अफ्रिका दक्षिण अफ्रिका वान्डर्रस स्टेडियम, जोहनर्सवर्ग बाहिर 01992-11-28 28 नोभेम्बर बराबरी[१०]
१६५dagger  इङ्गल्याण्ड भारत M. A. Chidambaram Stadium, चेन्नइ देशभित्र 01993-02-20 20 फेब्रुअरी जित[११]
१०४*  श्रीलङ्का श्रीलङ्का सिन्हालेसे स्पोर्टस् क्लब मैदान, कोलम्बो बाहिर 01993-07-31 31 जुलाई जित[१२]
१४२  श्रीलङ्का भारत K. D. Singh Babu Stadium, Lucknow देशभित्र 01994-01-19 19 जनवरी जित[१३]
१७९  वेस्ट इन्डिज भारत भिदार्भा क्रिकेट एसोसिएसन मैदान, नागपुर देशभित्र 01994-12-02 2 डिसेम्बर बराबरी[१४]
१२२  इङ्गल्याण्ड इङ्गल्याण्ड Edgbaston Cricket Ground बिर्मिङ्गम बाहिर 01996-06-08 8 जुन हार[१५]
१० १७७  इङ्गल्याण्ड इङ्गल्याण्ड ट्रेन्ट ब्रिज, नोट्टिङ्घाम बाहिर 01996-07-05 5 जुलाई बराबरी[१६]
११ १६९♠  दक्षिण अफ्रिका दक्षिण अफ्रिका न्युल्यान्डस् क्रिकेट मैदान, केप टाउन बाहिर 01997-01-04 4 जनवरी हार[१७]
१२ १४३♠  श्रीलङ्का श्रीलङ्का आर. प्रेमदसा स्टेडेयम, कोलम्बो बाहिर 01997-08-03 3 अगस्ट बराबरी[१८]
१३ १३९♠  श्रीलङ्का श्रीलङ्का सिन्हालेसे स्पोर्ट्स क्लब मैदान (२), कोलम्बो बाहिर 01997-08-11 11 अगस्ट बराबरी [१९]
१४ १४८♠  श्रीलङ्का भारत वानखेडे स्टेडेयम, मुम्बई देशभित्र 01997-12-04 4 डिसेम्बर बराबरी [२०]
१५ १५५*dagger  अस्ट्रेलिया भारत M. A. Chidambaram Stadium (2), Chennai देशभित्र 01998-03-09 9 मार्च जित[२१]
१६ १७७  अस्ट्रेलिया भारत एम. छिन्नास्वामी स्टेडेयम, बैङ्गलोर देशभित्र 01998-03-26 26 मार्च हार[२२]
१७ ११३  न्युजिल्यान्ड न्युजिल्यान्ड बसिन रिजर्भ, वालिङ्टन बाहिर 01998-12-29 29 डिसेम्बर हार[२३]
१८ १३६dagger  पाकिस्तान भारत एम. ए. छिडाम्बरम् स्टेडेयम, चेन्नाई देशभित्र 01999-01-31 31 जनवरी हार[२४]
१९ १२४*  श्रीलङ्का श्रीलङ्का सिन्हासेले स्पोर्ट्स क्लब मैदान, कोलम्बो बाहिर 01999-02-28 28 फेब्रुअरी बराबरी[२५]
२० १२६*♠  न्युजिल्यान्ड 2 भारत पन्जाब क्रिकेट एसोसिएसन स्टेडेयम, मोहाली देशभित्र 01999-10-13 13 अक्टोबर बराबरी[२६]
२१ २१७♠dagger  न्युजिल्यान्ड भारत सर्दार पटेल स्टेडियम, अहम्दाबाद देशभित्र 01999-10-30 30 अक्टोबर बराबरी[२७]
२२ ११६♠dagger  अस्ट्रेलिया अस्ट्रेलिया मेलबर्न क्रिकेट मैदान, मेलबर्न बाहिर 01999-12-28 28 डिसेम्बर हार[२८]
२३ १२२  जिम्बाब्वे भारत फेरोज शाह कोट्ला, नयाँ दिल्ली देशभित्र 02000-11-21 21 नोभेम्बर जित[२९]
२४ २०१*  जिम्बाब्वे भारत भिदार्भा क्रिकेट एसोसिएसन क्रिकेट मैदान (२), नागपुर देशभित्र 02000-11-26 26 नोभेम्बर बराबरी[३०]
२५ १२६  अस्ट्रेलिया भारत एम. ए छिदाम्बरम स्टेडेयम, चेन्नाई देशभित्र 02001-03-20 20 मार्च जित[३१]
२६ १५५  दक्षिण अफ्रिका दक्षिण अफ्रिका गुडएयर पार्क, Bloemfontein बाहिर 02001-11-03 3 नोभेम्बर हार[३२]
२७ १०३  इङ्गल्याण्ड भारत सर्दार पटेल स्टेडेयम (२), मोटेरा, अहम्दाबाद देशभित्र 02001-12-13 13 डिसेम्बर बराबरी[३३]
२८ १७६  जिम्बाब्वे भारत भिदार्भा क्रिकेट एसोसिएसन मैदान, नागपुर देशभित्र 02002-02-24 24 फेब्रुअरी जित[३४]
२९ ११७  वेस्ट इन्डिज ट्रिनिडाड र टोबागो Queen's Park Oval, पोर्ट अफ स्प्यान बाहिर 02002-04-20 20 अप्रिल जित[३५]
३० १९३  इङ्गल्याण्ड इङ्गल्याण्ड हेढिङ्लेइ स्टेडेयम, लीड्स बाहिर 02002-08-23 23 अगस्ट जित[३६]
३१ १७६dagger  वेस्ट इन्डिज भारत एडेन गार्डेन, कोलकाता देशभित्र 02002-11-03 3 नोभेम्बर बराबरी[३७]
३२ २४१*dagger  अस्ट्रेलिया अस्ट्रेलिया सिड्नी क्रिकेट मैदान, सिड्नी बाहिर 02004-01-04 4 जनवरी बराबरी[३८]
३३ १९४*  पाकिस्तान पाकिस्तान मुल्तन क्रिकेट स्टेडेयम, मुल्तन बाहिर 02004-03-29 29 मार्च जित[३९]
३४ २४८*  बङ्गलादेश बङ्गलादेश Bangabandhu National Stadium, ढाका बाहिर 02004-12-12 12 डिसेम्बर जित[४०]
३५ १००  श्रीलङ्का भारत फेरोज शाह कोट्ला (२), नयाँ दिल्ली देशभित्र 02005-12-22 22 डिसेम्बर जित[४१]
३६ १०१  बङ्गलादेश बङ्गलादेश Chittagong Divisional Stadium|Bir Shrestha Shahid Ruhul Amin Stadium]], Chittagong बाहिर 02007-05-19 19 मे बराबरी[४२][४३]
३७ १२२*  बङ्गलादेश बङ्गलादेश Sher-e-Bangla National Stadium, Mirpur]] बाहिर 02007-05-26 26 मे जित[४४]
३८ १५४*  अस्ट्रेलिया अस्ट्रेलिया सिड्नी क्रिकेट मैदान, सिड्नी बाहिर 02008-01-04 4 जनवरी हार[४५]
३९ १५३dagger  अस्ट्रेलिया अस्ट्रेलिया एडिलेइड ओभल, एडिलेइड बाहिर 02008-01-25 25 जनवरी बराबरी[४६][४७]
४० १०९  अस्ट्रेलिया भारत भिदार्भा क्रिकेट एसोसिएसन स्टेडेयम, नागपुर देशभित्र 02008-11-06 6 नोभेम्बर जित[४८]
४१ १०३*  इङ्गल्याण्ड भारत एम. ए. छिदाम्बरम स्टेडेयम, चेन्नाई देशभित्र 02008-12-15 15 डिसेम्बर जित[४९]
४२ १६०dagger  न्युजिल्यान्ड न्युजिल्यान्ड सेद्दोन पार्क, Hamilton]] बाहिर 02009-03-20 20 मार्च जित[५०]
४३ १००*  श्रीलङ्का भारत सर्दार पटेल स्टेडेयम, मोटेरा, अहम्दाबाद देशभित्र 02009-11-20 20 नोभेम्बर बराबरी[५१]
४४ १०५*dagger  बङ्गलादेश बङ्गलादेश Zohur Ahmed Chowdhury Stadium, Chittagong]] बाहिर 02010-01-18 18 जनवरी जित[५२][५३]
४५ १४३  बङ्गलादेश बङ्गलादेश Sher-e-Bangla National Stadium (2), Mirpur बाहिर 02010-01-25 25 जनवरी जित[५४]
४६ १००  दक्षिण अफ्रिका भारत क्रिकेट एसोसिएसन स्टेडेयम (२), नागपुर देशभित्र 02010-02-09 9 फेब्रुअरी हार[५५]
४७ १०६  दक्षिण अफ्रिका भारत एनेड गार्डेन, कोलकाता देशभित्र 02010-02-15 15 फेब्रुअरी जित[५६]
४८ २०३  श्रीलङ्का श्रीलङ्का सिन्हासेले स्पोर्ट्स क्लब मैदान, कोलम्बो बाहिर 02010-07-28 28 जुलाई बराबरी[५७]
४९ २१४dagger  अस्ट्रेलिया भारत एम. छिन्नास्वामी स्टेडेयम (२), बैङ्गलोर देशभित्र 02010-10-11 11 अक्टोबर जित[५८]
५० १११*  दक्षिण अफ्रिका दक्षिण अफ्रिका सुपरस्पोर्ट पार्क, Centurion बाहिर 02010-12-19 19 डिसेम्बर हार[५९]
५१ १४६  दक्षिण अफ्रिका दक्षिण अफ्रिका न्युल्यान्डस् क्रिकेट मैदान (२), केप टाउन बाहिर 02011-01-04 4 जनवरी बराबरी[६०]

नोटहरू[सम्पादन गर्ने]

  1. पहिलो बन्न सफल खेलाडी स्टिभ वा हुन् ।

सन्दर्भ सामग्री[सम्पादन गर्ने]

  1. Majumdar, Boria (१९ अक्टोबर २०१३), "Sachin's the greatest batsman of modern era: Clarke", The Times of India, अन्तिम पहुँच १६ नोभेम्बर २०१३ 
  2. Brown, Alex (११ अक्टोबर २०१३), "Cricket's greatest batsmen: Sachin Tendulkar v Don Bradman", News Corp Australia, अन्तिम पहुँच १६ नोभेम्बर २०१३ 
  3. ३.० ३.१ "Sachin Tendulkar finally hits 100th international century", The Times of India, १६ मार्च २०१२, अन्तिम पहुँच १६ नोभेम्बर २०१३ 
  4. "Records / Test matches / Batting records / Most hundreds in a career", ESPNcricinfo, अन्तिम पहुँच १६ नोभेम्बर २०१३ 
  5. "\Records / One-Day Internationals / Batting records / Most hundreds in a career", ESPNcricinfo, अन्तिम पहुँच १६ नोभेम्बर २०१३ 
  6. "Tendulkar's 100th test match", Rediff, अन्तिम पहुँच १५ सेप्टेम्बर २००२ 
  7. "India vs. England, Old Trafford Cricket Ground, Manchester, August 9–14, 1990", ESPNcricinfo, अन्तिम पहुँच २००८-०२-१९ 
  8. "India vs. Australia, Sydney Cricket Ground, Sydney, January 2–6, 1992", ESPNcricinfo, अन्तिम पहुँच २००८-०२-१९ 
  9. "India vs. Australia, WACA Ground, Perth, February 1–5, 1992", ESPNcricinfo, अन्तिम पहुँच २००८-०२-१९ 
  10. "India vs. South Africa, Wanderers Stadium, Johannesburg, November 26–30, 1992", ESPNcricinfo, अन्तिम पहुँच २००८-०२-१९ 
  11. "India vs. England, M. A. Chidambaram Stadium, Chennai, February 11–15, 1993", ESPNcricinfo, अन्तिम पहुँच २००८-०२-१९ 
  12. "India vs. Sri Lanka, Sinhalese Sports Club, Colombo, July 27 – August 1, 1993", ESPNcricinfo, अन्तिम पहुँच २००८-०२-१९ 
  13. "India vs. Sri Lanka, K. D. Singh Babu Stadium, Lucknow, January 18–22, 1993", ESPNcricinfo, अन्तिम पहुँच २००८-०२-१९ 
  14. "India vs. West Indies, Vidarbha Cricket Association Ground, Nagpur, December 1–5, 1994", ESPNcricinfo, अन्तिम पहुँच २००८-०२-१९ 
  15. "India vs. England, Edgbaston Cricket Ground, Birmingham, June 6–9, 1996", ESPNcricinfo, अन्तिम पहुँच २००८-०२-१९ 
  16. "India vs. England, Trent Bridge, Nottingham, July 4–9, 1996", ESPNcricinfo, अन्तिम पहुँच २००८-०२-१९ 
  17. "India vs. South Africa, Newlands Cricket Ground, Cape Town, January 2–6, 1997", ESPNcricinfo, अन्तिम पहुँच २००८-०२-१९ 
  18. "India vs. Sri Lanka, R. Premadasa Stadium, Colombo, August 2–6, 1997", ESPNcricinfo, अन्तिम पहुँच २००८-०२-१९ 
  19. "India vs. Sri Lanka, Sinhalese Sports Club, Colombo, August 9–13, 1997", ESPNcricinfo, अन्तिम पहुँच २००८-०२-१९ 
  20. "India vs. Sri Lanka, Wankhede Stadium, Mumbai, December 3–7, 1997", ESPNcricinfo, अन्तिम पहुँच २००८-०२-१९ 
  21. "India vs. Australia, M. A. Chidambaram Stadium, Chennai, March 6–10, 1998", ESPNcricinfo, अन्तिम पहुँच २००८-०२-१९ 
  22. "India vs. Australia, M. Chinnaswamy Stadium, Bangalore, March 25–28, 1998", ESPNcricinfo, अन्तिम पहुँच २००८-०२-१९ 
  23. "India vs. New Zealand, Basin Reserve, Wellington, December 26–30, 1998", ESPNcricinfo, अन्तिम पहुँच २००८-०२-१९ 
  24. "India vs. Pakistan, M. A. Chidambaram Stadium, Chennai, January 28–31, 1999", ESPNcricinfo, अन्तिम पहुँच २००८-०२-१९ 
  25. "India vs. Sri Lanka, Sinhalese Sports Club, Colombo, February 24–28, 1999", ESPNcricinfo, अन्तिम पहुँच २००८-०२-१९ 
  26. "India vs. New Zealand, Punjab Cricket Association Stadium, Mohali, October 10–14, 1999", ESPNcricinfo, अन्तिम पहुँच २००८-०२-१९ 
  27. "India vs. New Zealand, Sardar Patel Stadium, Motera, October 29 – November 2, 1999", ESPNcricinfo, अन्तिम पहुँच २००८-०२-१९ 
  28. "India vs. Australia, Melbourne Cricket Ground, Melbourne, December 26–30, 1999", ESPNcricinfo, अन्तिम पहुँच २००८-०२-१९ 
  29. "India vs. Zimbabwe, Feroz Shah Kotla, New Delhi, November 18–22, 2000", ESPNcricinfo, अन्तिम पहुँच २००८-०२-१९ 
  30. "India vs. Zimbabwe, Vidarbha Cricket Association Ground, Nagpur, November 25–29, 2000", ESPNcricinfo, अन्तिम पहुँच २००८-०२-१९ 
  31. "India vs. Australia, M. A. Chidambaram Stadium, Chennai, November 18–22, 2001", ESPNcricinfo, अन्तिम पहुँच २००८-०२-१९ 
  32. "India vs. South Africa, Goodyear Park, Bloemfontein, November 3–6, 2001", ESPNcricinfo, अन्तिम पहुँच २००८-०२-१९ 
  33. "India vs. England, Sardar Patel Stadium, Motera, December 11–15, 2001", ESPNcricinfo, अन्तिम पहुँच २००८-०२-१९ 
  34. "India vs. Zimbabwe, Vidarbha Cricket Association Ground, Nagpur, February 21–25, 2002", ESPNcricinfo, अन्तिम पहुँच २००८-०२-१९ 
  35. "India vs. West Indies, Queen's Park Oval, Port of Spain, April 19–23, 2002", ESPNcricinfo, अन्तिम पहुँच २००८-०२-१९ 
  36. "India vs. England, Headingley, Leeds, August 22–26, 2002", ESPNcricinfo, अन्तिम पहुँच २००८-०२-१९ 
  37. "India vs. West Indies, Eden Gardens, Kolkata, October 30 – November 3, 2002", ESPNcricinfo, अन्तिम पहुँच २००८-०२-१९ 
  38. "India vs. Australia, Sydney Cricket Ground, Sydney, January 2–6, 2004", ESPNcricinfo, अन्तिम पहुँच २००८-०२-१९ 
  39. "India vs. Pakistan, Multan Cricket Stadium, Multan, March 28 – April 1, 2004", ESPNcricinfo, अन्तिम पहुँच २००८-०२-१९ 
  40. "India vs. Bangladesh, Bangabandhu National Stadium, Dhaka, December 10–13, 2004", ESPNcricinfo, अन्तिम पहुँच २००८-०२-१९ 
  41. "India vs. Sri Lanka, Feroz Shah Kotla, New Delhi, December 10–14, 2005", ESPNcricinfo, अन्तिम पहुँच २००८-०२-१९ 
  42. "India vs. Bangladesh, Bir Shrestha Shahid Ruhul Amin Stadium, Chittagong, May 18–22, 2007", ESPNcricinfo, अन्तिम पहुँच २००८-०२-१९ 
  43. http://www.tribuneindia.com/2007/20070520/sports.htm#1
  44. "India vs. Bangladesh, Sher-e-Bangla National Stadium, Mirpur, May 25–27, 2007", ESPNcricinfo, अन्तिम पहुँच २००८-०२-१९ 
  45. "India vs. Australia, Sydney Cricket Ground, Sydney, January 2–6, 2008", ESPNcricinfo, अन्तिम पहुँच २००८-०२-१९ 
  46. "India vs. Australia, Adelaide Oval, Adelaide, January 24–28, 2008", ESPNcricinfo, अन्तिम पहुँच २००८-०२-१९ 
  47. http://www.indiaexpress.com/news/sports/cricket/20080126-0.html
  48. "India vs. Australia, Vidarbha Cricket Association Stadium, Nagpur, November 6–11, 2008", ESPNcricinfo, अन्तिम पहुँच २०११-०८-०२ 
  49. "India vs. England, M. A. Chidambaram Stadium, Chennai, December 15, 2008", ESPNcricinfo, अन्तिम पहुँच २०११-०८-०२ 
  50. "India vs. New Zealand, Seddon Park, Hamilton, March 20, 2009", ESPNcricinfo, अन्तिम पहुँच २०११-०८-०२ 
  51. "India vs. Sri Lanka, Sardar Patel Stadium, Motera, Ahmedabad, November 20, 2009", ESPNcricinfo, अन्तिम पहुँच २०११-०८-०२ 
  52. "India vs. Bangladesh, Bir Shrestha Shahid Ruhul Amin Stadium, Chittagong, jan 17–21, 2010", ESPNcricinfo, अन्तिम पहुँच २०११-०८-०२ 
  53. "Sachin Tendulkar cracks 45th Test hundred", The Times Of India, २५ जनवरी २०१०। 
  54. "India vs. Bangladesh, Shere Bangla National Stadium, Mirpur, jan 24–28, 2010", ESPNcricinfo, अन्तिम पहुँच २०११-०८-०८ 
  55. "India vs. South Africa, Vidarbha Cricket Association Stadium, Nagpur, Feb 06–10, 2010", ESPNcricinfo, अन्तिम पहुँच २०११-०८-०२ 
  56. "India vs. South Africa, Eden Gardens, Kolkata, Feb 14–18, 2010", ESPNcricinfo, अन्तिम पहुँच २०११-०८-०२ 
  57. "India vs. Sri Lanka, Sinhalese Sports Club, Colombo, Jul 26–30, 2010", ESPNcricinfo, अन्तिम पहुँच २०११-०८-०२ 
  58. "India vs. Australia, M Chinnaswamy Stadium, Bangalore, Oct 9–13, 2010", ESPNcricinfo, अन्तिम पहुँच २०१०-१०-१४ 
  59. "India vs. South Africa, Centurion, Dec 19–13, 2010", ESPNcricinfo, अन्तिम पहुँच २०१०-१२-१९ 
  60. "India vs. South Africa, Cape Town, Jan 2–6, 2011", ESPNcricinfo, अन्तिम पहुँच २०११-०१-०७