इजिप्टका विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूची

स्वतन्त्र विश्वकोश, नेपाली विकिपिडियाबाट
Jump to navigation Jump to search

सन् २०१४ सम्ममा इजिप्टका ७ वटा सम्पदालाई संयुक्त राष्ट्र शैक्षिक, वैज्ञानिक एवं सांस्कृतिक सङ्गठन (युनेस्को)द्वारा विश्व सम्पदा क्षेत्रमा मान्यता प्रदान गरिएको छ ।[१]

विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको स्थान[सम्पादन गर्ने]

ढाँचा:World Heritage Sites in Egypt map

विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूची[सम्पादन गर्ने]

युनेस्कोद्वारा विश्व सम्पदा क्षेत्र घोषित गरिएको इजिप्टका सांस्‍कृतिक र प्राकृतिक स्थलहरूको सूची:

नाम: विश्व सम्पदा समितिद्वारा दिइएको नाम
क्षेत्र: राष्ट्रको इलाका तथा क्षेत्र
समय: स्थापना भएको वर्ष
युनेस्को डेटा: विश्व सम्पदा क्षेत्रमा सामेल गरिएको वर्ष तथा मापदण्ड
विवरण: सम्पदा क्षेत्रको बारेमा संक्षिप्त विवरण
सम्पदा क्षेत्र चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकड)
वर्ष विवरण सन्दर्भहरू
अबु मेनाखतरापूर्ण 150x150px Egyअबुसिर,
 इजिप्ट
सांस्कृतिक:EgyAbu
(iv)
7002182000000000000१८२ (४५०) १९७९ [२][३]
प्राचीन थेबेस सँगै उसको कब्रिस्तान A picture of a ruined temple; outer buildings to the left remain erected, but the wall in the foreground and other stone beams have crumbled. Egyकेना,
 इजिप्ट
सांस्कृतिक:EgyAnc
(i), (iii), (vi)
7003739000000000000७,३९० (१८,३००) १९७९ [४]
एतिहासिक कायरो A front view of a large, white building standing behind a thin palm tree. Egyकायरो,
 इजिप्ट
सांस्कृतिक:EgyHis
(i), (v), (vi)
7002524000000000000५२४ (१,२९०) १९७९ [५]
मेमफिस र उसको कब्रिस्तान – गिजा देखि दहशुर सम्मको पिरामिड क्षेत्र A picture of several pyramids of varying heights side-to-side. Egyगिजा,
 इजिप्ट
सांस्कृतिक:EgyMem
(i), (iii), (vi)
7004163580000000000१६,३५८ (४०,४२०) १९७९ [६]
अबु सिम्बेल देखि फिले सम्मको नुबियान धरोहर A picture of a large, trapezoidal-shaped stone monument. Egyअसवन,
 इजिप्ट
सांस्कृतिक:EgyNub
(i), (iii), (vi)
7002374000000000000३७४ (९२०) १९७९ [७]
सेन्ट क्याथरिन क्षेत्र A distant view of a very small city enclosed within stone walls. Behind it is a very rocky slope. Egyदक्षिण सिनाइ प्रसासनिक,
 इजिप्ट
सांस्कृतिक:EgySai
(i), (iii),
(iv), (vi)
7004601000000000000६०,१०० (१,४९,०००) २००२ [८]
वादी अल-हितन (ह्वेल उपत्यका) A picture of a long skeleton surrounded by a circular wire. A large rock formation is visible in the background. Egyफैयुम प्रसासनिक,
 इजिप्ट
प्राकृतिक:EgyWad
(viii)
7004200150000000000२०,०१५ (४९,४६०) २००५ [९]

सन्दर्भ सामग्रीहरू[सम्पादन गर्ने]

  1. "World Heritage Properties in Egypt", UNESCO, अन्तिम पहुँच ३१ मार्च २०१५ 
  2. "Abu Mena", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  3. "Abu Mena – Threats to the Site (2001)", UNESCO, अन्तिम पहुँच २७ अगस्ट २०१० 
  4. "Ancient Thebes with its Necropolis", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  5. "Historic Cairo", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  6. "Memphis and its Necropolis – the Pyramid Fields from Giza to Dahshur", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  7. "Nubian Monuments from Abu Simbel to Philae", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  8. "Saint Catherine Area", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  9. "Wadi Al-Hitan (Whale Valley)", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 

बाह्य लिङ्कहरू[सम्पादन गर्ने]

ढाँचा:World Heritage Sites in Egypt