दक्षिण अफ्रिकाका विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूची

स्वतन्त्र विश्वकोश, नेपाली विकिपिडियाबाट
Jump to navigation Jump to search

सन् २०१४ सम्ममा दक्षिण अफ्रिकाका ८ वटा सम्पदालाई संयुक्त राष्ट्र शैक्षिक, वैज्ञानिक एवं सांस्कृतिक संगठन (युनेस्को)द्वारा विश्व सम्पदा क्षेत्रमा मान्यता प्रदान गरिएको छ।[१][२]

विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको स्थान[सम्पादन गर्ने]

ढाँचा:World Heritage Sites in South Africa map

विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूची[सम्पादन गर्ने]

युनेस्कोद्वारा विश्व सम्पदा क्षेत्र घोषित गरिएको दक्षिण अफ्रिकाका सांस्‍कृतिक र प्राकृतिक स्थलहरूको सूची :-

नाम: विश्व सम्पदा समितिद्वारा दिइएको नाम
चित्र: ठाऊँको तस्वीर
क्षेत्र: दक्षिण अफ्रिकाको इलाका तथा क्षेत्र
युनेस्को डेटा: विश्व सम्पदा क्षेत्रमा सामेल गरिएको वर्ष तथा मापदण्ड
विवरण: सम्पदा क्षेत्रको बारेमा संक्षिप्त विवरण
  † खतरापूर्ण सम्पदा
नाम चित्र क्षेत्र समय अवधि युनेस्को डेटा विवरण सन्दर्भ सामग्रीहरु
जिवाश्म होमिनिड क्षेत्रहरूको स्टर्कफोन्टेइन, स्वार्टक्रन्स, क्रोमद्राइ, र इन्भिरोन्स SterkfonteinCave.jpg स्टर्कफोंटेइन प्लिओसीनप्लेइस्तोसने युग ९१५; १९९९, २००५ (विस्तार); iii, vi मिलियन वर्ष; क्षेत्र केही ३.३ र nbsp फिर्ता डेटिंग मानव पेशागत र विकास को निशान युक्त विभिन्न जीवाश्म साइटहरु समावेश छन्। [३]
मपुङ्गुब्वे सांस्कृतिक परिदृश्य MapungubweHill.jpg लिम्पोपो प्रान्त १४ औं शताब्दीपछि गर्न ११ १०९९; २००३; ii, iii, iv, v [४]
रेक्टरवेल्ड सांस्कृतिक र वनस्पति परिदृश्य Tylecodon paniculatus-PICT2534.jpg उत्तरी केप १९ औं सताब्दी प्रस्तुत गर्न १२६५; २००७; iv, v यो हिमाली मरूभूमि सांप्रदायिक स्वामित्व र व्यवस्थित छ। [५]
रोब्बेन टापु SafrikaIMG 8414.JPG तालिका खाडी २० औं शताब्दीपछि गर्न १७ ९१६; १९९९; iii, iv [६]
केप पुष्प क्षेत्र संरक्षित क्षेत्रहरू Fynbos-landscape-2.jpg पश्चिमी केप, पूर्वी केप १००७; २००४; ix, x [७]
इसिमङ्गालिसो सिमसार क्षेत्र निकुञ्ज GreaterStLucia.jpg क्वाज़ुलु-नेटल ९१४; १९९९; vii, ix, x [८]
व्रेडेफोर्ट गजुर Vredefort Dome STS51I-33-56AA.jpg व्रेडफोर्ट पलोप्रोटेरोज़ोइक युग ११६२; २००५; viii [९]
मालोटी-ड्रेकेन्बसर्ग निकुञ्ज Maluti.jpg क्वाजुलु-नेटल, लेसोथो २००० ईसा पूर्व ९८५; २०००; i, iii, vii, x [१०]

सन्दर्भ सामग्रीहरू[सम्पादन गर्ने]

  1. "Properties inscribed on the World Heritage List", UNESCO, अभिगमन मिति ३० मार्च २०११ 
  2. "States Parties: Ratification Status", UNESCO, अभिगमन मिति २ जुन २०११ 
  3. "Fossil Hominid Sites of Sterkfontein, Swartkrans, Kromdraai, and Environs", UNESCO, अभिगमन मिति २ जुन २०११ 
  4. "Mapungubwe Cultural Landscape", UNESCO, अभिगमन मिति २ जुन २०११ 
  5. "Richtersveld Cultural and Botanical Landscape", UNESCO, अभिगमन मिति २ जुन २०११ 
  6. "Robben Island", UNESCO, अभिगमन मिति २ जुन २०११ 
  7. "Cape Floral Region Protected Areas", UNESCO, अभिगमन मिति २ जुन २०११ 
  8. "iSimangaliso Wetland Park", UNESCO, अभिगमन मिति २ जुन २०११ 
  9. "Vredefort Dome", UNESCO, अभिगमन मिति २ जुन २०११ 
  10. "Maloti-Drakensberg Park", UNESCO, अभिगमन मिति ४ Aug २०१३ 

बाह्य लिङ्कहरू[सम्पादन गर्ने]