जिम्बाब्वेका विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूची

स्वतन्त्र विश्वकोश, नेपाली विकिपिडियाबाट
Jump to navigation Jump to search

सन् २०१४ सम्ममा जिम्बाब्वेका ५ वटा सम्पदालाई संयुक्त राष्ट्र शैक्षिक, वैज्ञानिक एवं सांस्कृतिक सङ्गठन (युनेस्को)द्वारा विश्व सम्पदा क्षेत्रमा मान्यता प्रदान गरिएको छ ।[१]

विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको स्थान[सम्पादन गर्ने]

ढाँचा:World Heritage Sites in Zimbabwe map

विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूची[सम्पादन गर्ने]

युनेस्कोद्वारा विश्व सम्पदा क्षेत्र घोषित गरिएको जिम्बाब्वेका सांस्कृतिक र प्राकृतिक स्थलहरूको सूची:

नाम: विश्व सम्पदा समितिद्वारा दिइएको नाम
क्षेत्र: राष्ट्रको इलाका तथा क्षेत्र
समय: स्थापना भएको वर्ष
युनेस्को डेटा: विश्व सम्पदा क्षेत्रमा सामेल गरिएको वर्ष तथा मापदण्ड
विवरण: सम्पदा क्षेत्रको बारेमा संक्षिप्त विवरण
सम्पदा क्षेत्र चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकड)
वर्ष विवरण सन्दर्भहरू
ग्रेट जिम्बाब्वे राष्ट्रिय धरोहर A picture of a semi-spherically shaped stone enclosure sitting in front of a larger wall. Zimमासभिङ्गो प्रान्त,
 जिम्बाब्वे
सांस्कृतिक:ZimGre
(i), (iii), (vi)
7002722000000000000७२२ (१,७८०) १९८६ [२]
खामि अवशेष राष्ट्रिय धरोहर A black and white photo of a partially ruined wall from above. Zimमताबेलेल्याण्ड,
 जिम्बाब्वे
सांस्कृतिक:ZimKha
(iii), (iv)
१९८६ [३]
माना पुल्स राष्ट्रिय निकुञ्ज, सापि र चेवोर सफारी क्षेत्रहरू A view of a vegetated plain, with a river flowing in the foreground alongside it. Zimमताबेलेल्याण्ड उत्तर,
 जिम्बाब्वे
प्राकृतिक:ZimMan
(vii), (ix), (x)
7005676600000000000६,७६,६०० (१६,७२,०००) १९८४ [४]
मतोबो पहाड A leafless tree partially obstructs a sunrise over a large field. Zimमताबेलेल्याण्ड दक्षिण,
 जिम्बाब्वे
सांस्कृतिक:ZimMat
(iii), (v), (vi)
7005205000000000000२,०५,००० (५,१०,०००) २००३ [५]
मोसी-ओ-तुन्या / भिक्टोरिया ताल A view of dozens of waterfalls side-by-side crashing into the water below. A rainbow forms at the right. Zamलिभिङ स्टोन
र मताबेलेल्याण्ड उत्तर,
 जाम्बिया*
 जिम्बाब्वे*
प्राकृतिक:ZamMos
(vii), (viii)
7003878000000000000८,७८० (२१,७००) १९८९ [६]

सन्दर्भ सामग्रीहरू[सम्पादन गर्ने]

  1. "World Heritage Properties in Zimbabwe", UNESCO, अभिगमन मिति ३१ मार्च २०१५ 
  2. "Great Zimbabwe National Monument", UNESCO, अभिगमन मिति २८ मे २०१० 
  3. "Khami Ruins National Monument", UNESCO, अभिगमन मिति २८ मे २०१० 
  4. "Mana Pools National Park, Sapi and Chewore Safari Areas", UNESCO, अभिगमन मिति २८ मे २०१० 
  5. "Matobo Hills", UNESCO, अभिगमन मिति २८ मे २०१० 
  6. "Mosi-oa-Tunya / Victoria Falls", UNESCO, अभिगमन मिति २८ मे २०१० 

बाह्य लिङ्कहरू[सम्पादन गर्ने]

ढाँचा:World Heritage Sites in Zimbabwe