क्युबाका विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूची

स्वतन्त्र विश्वकोश, नेपाली विकिपिडियाबाट
Jump to navigation Jump to search

सन् २०१४ सम्ममा क्युबाका ९ वटा सम्पदालाई संयुक्त राष्ट्र शैक्षिक, वैज्ञानिक एवं सांस्कृतिक सङ्गठन (युनेस्को)द्वारा विश्व सम्पदा क्षेत्रमा मान्यता प्रदान गरिएको छ ।[१]

विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको स्थान[सम्पादन गर्ने]

ढाँचा:World Heritage Sites in Cuba map

विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूची[सम्पादन गर्ने]

युनेस्कोद्वारा विश्व सम्पदा क्षेत्र घोषित गरिएको क्युबाका सांस्‍कृतिक र प्राकृतिक स्थलहरूको सूची:

नाम: विश्व सम्पदा समितिद्वारा दिइएको नाम
क्षेत्र: राष्ट्रको इलाका तथा क्षेत्र
समय: स्थापना भएको वर्ष
युनेस्को डेटा: विश्व सम्पदा क्षेत्रमा सामेल गरिएको वर्ष तथा मापदण्ड
विवरण: सम्पदा क्षेत्रको बारेमा संक्षिप्त विवरण
  * सीमा पार क्षेत्रहरू
  † खतरापूर्ण
सम्पदा क्षेत्र चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकड)
वर्ष विवरण सन्दर्भहरू
अलेज्यान्द्रो दे हुम्बोल्त राष्ट्रिय निकुञ्ज Tall green trees and hills are on both sides of a river in the center. Cubaगुयान्टानमो,
 क्युबा
२०°२७′ उत्तर ७५°०′ पश्चिम / २०.४५०° उत्तर ७५.०००° पश्चिम / 20.450; -75.000 (Alejandro de Humboldt National Park)
प्राकृतिक:
(ix), (x)
7004693410000000000६९,३४१ (१,७१,३५०); मध्यवर्ती क्षेत्र ३४,३३० (८४,८००) २००१ [२]
[३]
दक्षिण-पूर्व क्युबाको पहिलो कफी बगानको सांस्कृतिक परिदृश्य Old coffee plantation in the hills above Santiago, Cuba. Cubaसानटिएगो,
 क्युबा
२०°००′२१″ उत्तर ७५°३७′४″ पश्चिम / २०.००५८३° उत्तर ७५.६१७७८° पश्चिम / 20.00583; -75.61778 (Archaeological Landscape of the First Coffee Plantations in the South-East of Cuba)
सांस्कृतिक:
(iii), (iv)
7004814750000000000८१,४७५ (२,०१,३३०) २००० [४]
देसेमबार्को देल ग्रान्मा राष्ट्रिय निकुञ्ज Tourists at a tropical waterfall Cubaग्रान्मा प्रान्त,
 क्युबा
१९°५३′ उत्तर ७७°३८′ पश्चिम / १९.८८३° उत्तर ७७.६३३° पश्चिम / 19.883; -77.633 (Desembarco del Granma National Park)
प्राकृतिक:
(vii), (viii)
7004325760000000000३२,५७६ (८०,५००) १९९९ [५]
[६]
कामागुएको एतिहासिक केन्द्र There is a large stone building in the center with a tall tower. Behind are several smaller buildings with red roofs. Cubaकामागुए,
 क्युबा
२१°२२′४३″ उत्तर ७७°५५′७″ पश्चिम / २१.३७८६१° उत्तर ७७.९१८६१° पश्चिम / 21.37861; -77.91861 (Historic Centre of Camagüey)
सांस्कृतिक:
(iv), (v)
7001540000000000000५४ (१३०); मध्यवर्ती क्षेत्र २७६ (६८०) २००८ [७]
पुरानो हभाना र उसको गढीहरू A city street with a tall, old looking building in the center. It has two circular towers on either end that are taller than the rest of the building. Cubaहभाना,
 क्युबा
२३°८′०″ उत्तर ८२°२१′०″ पश्चिम / २३.१३३३३° उत्तर ८२.३५०००° पश्चिम / 23.13333; -82.35000 (Old Havana and its Fortifications)
सांस्कृतिक:
(iv), (v)
7002143000000000000१४३ (३५०) १९८२ [८]
स्यान पेद्रो दे ला रोका क्यासल, सानटिएगो दे क्युबा A series of walls made of stone sit on a hill that is above water. Cubaदे क्युबा प्रान्त,
 क्युबा
१९°५८′०″ उत्तर ७५°५२′१५″ पश्चिम / १९.९६६६७° उत्तर ७५.८७०८३° पश्चिम / 19.96667; -75.87083 (San Pedro de la Roca Castle, Santiago de Cuba)
सांस्कृतिक:
(iv), (v)
१९९७ [९]
त्रिनिदाददे लोस इङ्गेनियोस उपत्यका A group of buildings with red roofs in the middle of green trees and hills. There is a taller building with a tower in the center. Cubaस्पिरियस प्रान्त,
 क्युबा
२१°४८′११″ उत्तर ७९°५९′४″ पश्चिम / २१.८०३०६° उत्तर ७९.९८४४४° पश्चिम / 21.80306; -79.98444 (Trinidad and the Valley de los Ingenios)
सांस्कृतिक:
(iv), (v)
१९८८ [१०]
किनफुएगोसको एतिहासिक सहरी केन्द्र A building with yellow walls has two towers of different heights with round red roofs. There are bells in the tallest tower. Cubaकिनफुएगोस प्रान्त,
 क्युबा
२२°८′५०″ उत्तर ८०°२७′१०″ पश्चिम / २२.१४७२२° उत्तर ८०.४५२७८° पश्चिम / 22.14722; -80.45278 (Urban Historic Centre of Cienfuegos)
सांस्कृतिक:
(ii), (v)
२००५ [११]
भिनालेस उपत्यका There is a field with tall grass and trees and a small wooden hut in the front, and steep cliffs in the back. Cubaपिनार देल रियो प्रान्त,
 क्युबा
२२°३७′ उत्तर ८३°४३′ पश्चिम / २२.६१७° उत्तर ८३.७१७° पश्चिम / 22.617; -83.717 (Viñales Valley)
सांस्कृतिक:
(iv)
१९९९ [१२]
[१३]

सन्दर्भ सामग्रीहरू[सम्पादन गर्ने]

  1. "World Heritage Properties in Cuba", UNESCO, अन्तिम पहुँच ३१ मार्च २०१५ 
  2. "Alejandro de Humboldt National Park", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  3. "Solenodon cubanus", International Union for Conservation of Nature, अन्तिम पहुँच नोभेम्बर १२, २०१० 
  4. "Archaeological Landscape of the First Coffee Plantations in the South-East of Cuba", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  5. "Desembarco del Granma National Park", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  6. "In Depth: Dear Granma", Bayamo Travel Guide, Frommers, अन्तिम पहुँच नोभेम्बर १२, २०१० 
  7. "Historic Centre of Camagüey", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  8. "Old Havana and its Fortifications", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  9. "San Pedro de la Roca Castle, Santiago de Cuba", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  10. "Trinidad and the Valley de los Ingenios", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  11. "Urban Historic Centre of Cienfuegos", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  12. "Viñales Valley", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  13. "Viñales (Cuba)" (pdf), UNESCO, अन्तिम पहुँच अक्टोबर २२, २०१० 

बाह्य लिङ्कहरू[सम्पादन गर्ने]

ढाँचा:World Heritage Sites in Cuba