कोलम्बियाका विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूची

स्वतन्त्र विश्वकोश, नेपाली विकिपिडियाबाट
Jump to navigation Jump to search

सन् २०१४ सम्ममा कोलम्बियाका ७ वटा सम्पदालाई संयुक्त राष्ट्र शैक्षिक, वैज्ञानिक एवं सांस्कृतिक सङ्गठन (युनेस्को)द्वारा विश्व सम्पदा क्षेत्रमा मान्यता प्रदान गरिएको छ ।[१]

विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको स्थान[सम्पादन गर्ने]

ढाँचा:World Heritage Sites in Colombia map

विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूची[सम्पादन गर्ने]

युनेस्कोद्वारा विश्व सम्पदा क्षेत्र घोषित गरिएको कोलम्बियाका सांस्‍कृतिक र प्राकृतिक स्थलहरूको सूची:

नाम: विश्व सम्पदा समितिद्वारा दिइएको नाम
क्षेत्र: राष्ट्रको इलाका तथा क्षेत्र
समय: स्थापना भएको वर्ष
युनेस्को डेटा: विश्व सम्पदा क्षेत्रमा सामेल गरिएको वर्ष तथा मापदण्ड
विवरण: सम्पदा क्षेत्रको बारेमा संक्षिप्त विवरण
  * सीमा पार क्षेत्रहरू
सम्पदा क्षेत्र चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकड)
वर्ष विवरण सन्दर्भहरू
कोलम्बियाको कफी सांस्कृतिक परिदृश्य Coffee plantations in Quinchía. Colombia कोलम्बिया
५°२८′ उत्तर ७५°४१′ पश्चिम / ५.४६७° उत्तर ७५.६८३° पश्चिम / 5.467; -75.683 (Coffee Cultural Landscape of Colombia)
सांस्कृतिक:
(v), (vi)
7005141120000000000१,४१,१२० (३,४८,७००); मध्यवर्ती क्षेत्र २,०७,००० (५,१०,०००) २०११ [२]
सान्ता क्रुज दे मोमपोक्सको एतिहासिक केन्द्र Facade of a stone church with tower painted in white and yellow. Colombiaबोलिभर,
 कोलम्बिया
९°१४′०″ उत्तर ७४°२६′०″ पश्चिम / ९.२३३३३° उत्तर ७४.४३३३३° पश्चिम / 9.23333; -74.43333 (Historic Centre of Santa Cruz de Mompox)
सांस्कृतिक:
(iv), (v)
7002458000000000000४५८ (१,१३०); मध्यवर्ती क्षेत्र ६३२ (१,५६०) १९९५ [३]
लोस कातिओस राष्ट्रिय निकुञ्ज
Colombiaचोको,
 कोलम्बिया
७°४०′ उत्तर ७७°०′ पश्चिम / ७.६६७° उत्तर ७७.०००° पश्चिम / 7.667; -77.000 (Los Katíos National Park)
प्राकृतिक:
(ix), (x)
7004720000000000000७२,००० (१,८०,०००) १९९४ [४][५]
मालपेलो जीव-जन्तु र वनस्पति अभयारण्य Irregularly shaped rock with smooth surfaces in the sea. Colombiaकाउका,
 कोलम्बिया
३°५८′ उत्तर ८१°३७′ पश्चिम / ३.९६७° उत्तर ८१.६१७° पश्चिम / 3.967; -81.617 (Malpelo Fauna and Flora Sanctuary)
प्राकृतिक:
(vii), (ix)
7005857500000000000८,५७,५०० (२१,१९,०००) २००६ [६]
टिएर्रादेन्त्रोको राष्ट्रिय पुरातात्विक निकुञ्ज Interior of a cave with wall paintings of geometrical figures in red, black and white. Colombiaइन्जा,
 कोलम्बिया
२°३५′०″ उत्तर ७६°२′०″ पश्चिम / २.५८३३३° उत्तर ७६.०३३३३° पश्चिम / 2.58333; -76.03333 (National Archeological Park of Tierradentro)
सांस्कृतिक:
(iii)
१९९५ [७]
कार्टागेना बन्दरगाह, गढीहरू र धरोहरहरूको समूह Facade of a yellow stone church with two towers. Above the main entrance there is a human sculpture and higher up a clock. Colombiaबोलिभर,
 कोलम्बिया
१०°२५′०″ उत्तर ७५°३२′०″ पश्चिम / १०.४१६६७° उत्तर ७५.५३३३३° पश्चिम / 10.41667; -75.53333 (Port, Fortresses and Group of Monuments, Cartagena)
सांस्कृतिक:
(iv), (vi)
१९८४ [८]
खापाक नान, एनडिन सडक प्रणाली Inca road system near Macchu Picchu, Peru. Argentina अर्जेन्टिना
Bolivia बोलिभिया
Chile चिली
Colombia कोलम्बिया
Ecuador इक्वेडर
Peru पेरु
सांस्कृतिक:
(ii), (iii), (iv), (vi)
7008300000000000000३०,००,००,००० (७४,००,००,०००) २०१४ [९]
सान अगस्टिन पुरातात्विक निकुञ्ज Several stone figures carrying a large flat stone on their heads. Colombiaहुइला,
 कोलम्बिया
१°५५′०″ उत्तर ७६°१४′०″ पश्चिम / १.९१६६७° उत्तर ७६.२३३३३° पश्चिम / 1.91667; -76.23333 (San Agustín Archaeological Park)
सांस्कृतिक:
(iii)
१९९५ [१०]

सन्दर्भ सामग्रीहरू[सम्पादन गर्ने]

  1. "World Heritage Properties in Colombia", UNESCO, अन्तिम पहुँच ३१ मार्च २०१५ 
  2. "Coffee Cultural Landscape of Colombia", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  3. "Historic Centre of Santa Cruz de Mompox", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  4. "Los Katíos National Park", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  5. 33rd session 2009, p. 83
  6. "Malpelo Fauna and Flora Sanctuary", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  7. "National Archeological Park of Tierradentro", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  8. "Port, Fortresses and Group of Monuments, Cartagena", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  9. "Qhapaq Ñan, Andean Road System", UNESCO, अन्तिम पहुँच २ अगस्ट २०१४ 
  10. "San Agustín Archaeological Park", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 

बाह्य लिङ्कहरू[सम्पादन गर्ने]

ढाँचा:World Heritage Sites in Colombia