क्यानाडाका विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूची

स्वतन्त्र विश्वकोश, नेपाली विकिपिडियाबाट
Jump to navigation Jump to search

सन् २०१४ सम्ममा क्यानाडाका १७ वटा सम्पदालाई संयुक्त राष्ट्र शैक्षिक, वैज्ञानिक एवं सांस्कृतिक सङ्गठन (युनेस्को)द्वारा विश्व सम्पदा क्षेत्रमा मान्यता प्रदान गरिएको छ ।[१]

विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको स्थान[सम्पादन गर्ने]

ढाँचा:World Heritage Sites in Cananda map

विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूची[सम्पादन गर्ने]

युनेस्कोद्वारा विश्व सम्पदा क्षेत्र घोषित गरिएको क्यानाडाका सांस्‍कृतिक र प्राकृतिक स्थलहरूको सूची:

नाम: विश्व सम्पदा समितिद्वारा दिइएको नाम
क्षेत्र: राष्ट्रको इलाका तथा क्षेत्र
समय: स्थापना भएको वर्ष
युनेस्को डेटा: विश्व सम्पदा क्षेत्रमा सामेल गरिएको वर्ष तथा मापदण्ड
विवरण: सम्पदा क्षेत्रको बारेमा संक्षिप्त विवरण
  † खतरापूर्ण
  * सीमा पार क्षेत्रहरू


सम्पदाहरू चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हेक्टर (एकर)
वर्ष विवरण सन्दर्भ
क्यानेडियन रकी हिमालय निकुञ्ज Lake and forest in front of high rocky mountains with snow. Canadaअल्बर्टा र ब्रिटिस कोलम्बिया
५१°२५′ उत्तर ११६°२९′ पश्चिम / ५१.४१७° उत्तर ११६.४८३° पश्चिम / 51.417; -116.483 (Canadian Rocky Mountain Parks)
प्राकृतिक:
(vii), (viii)
7006230688400000000२३,०६,८८४ (५७,००,४३०) १९८४ [२]
[३]
डायनोसर प्रान्तीय निकुञ्ज A skeleton of a dinosaur. Canadaअल्बर्टा
५०°४६′४″ उत्तर १११°२९′३२″ पश्चिम / ५०.७६७७८° उत्तर १११.४९२२२° पश्चिम / 50.76778; -111.49222 (Dinosaur Provincial Park)
प्राकृतिक:
(vii), (viii)
7003749300000000000७,४९३ (१८,५२०) १९७९ [४]
ग्रोस मोर्ने राष्ट्रिय निकुञ्ज Mountain landscape with little vegetation and ocher stones. Canadaन्यूफाउन्डल्याण्ड
४९°३७′ उत्तर ५७°३२′ पश्चिम / ४९.६१७° उत्तर ५७.५३३° पश्चिम / 49.617; -57.533 (Gros Morne National Park)
प्राकृतिक:
(vii), (viii)
7005180500000000000१,८०,५०० (४,४६,०००) १९८७ [५]
Head-Smashed-In Buffalo Jump A line of rocks overlooking a plain. Canadaअल्बर्टा
४९°४४′५८″ उत्तर ११३°३७′२६″ पश्चिम / ४९.७४९४४° उत्तर ११३.६२३८९° पश्चिम / 49.74944; -113.62389 (Head-Smashed-In Buffalo Jump)
सांस्कृतिक:
(vi)
१९८१ [६]
पुरानो क्युबेकको एतिहासिक जिल्ला Relatively tall and narrow five storied building of grey stone with a dark roof and an attached clock tower. Canadaक्युबेक सिटी
४६°४८′३४″ उत्तर ७१°१२′३८″ पश्चिम / ४६.८०९४४° उत्तर ७१.२१०५६° पश्चिम / 46.80944; -71.21056 (Historic District of Old Québec)
सांस्कृतिक:
(iv), (vi)
१९८५ [७]
जोगिन्स जिवाश्म चट्टानहरू Fossilized tree trunk in a rock face. Canadaनोभा स्कोटिया
४५°४२′३५″ उत्तर ६४°२६′९″ पश्चिम / ४५.७०९७२° उत्तर ६४.४३५८३° पश्चिम / 45.70972; -64.43583 (Joggins Fossil Cliffs)
प्राकृतिक:
(viii)
7002689000000000000६८९ (१,७००); मध्यवर्ती क्षेत्र २९ (७२) २००८ [८]
क्लाउने / रेङ्गेल – सेन्ट इलियास / ग्ल्यासियर खाडी / टाशेनसिनी-अलसेक A glacier, mountains of black gravel and snowcovered mountains. Canadaब्रिटिस कोलम्बिया र याकुन*;
अलास्का, संयुक्त राज्य*
६१°१२′ उत्तर १४१°०′ पश्चिम / ६१.२००° उत्तर १४१.०००° पश्चिम / 61.200; -141.000 (Kluane / Wrangell-St Elias / Glacier Bay / Tatshenshini-Alsek)
प्राकृतिक:
(vii), (viii), (ix), (x)
7006983912100000000९८,३९,१२१ (२,४३,१३,०००) १९७९ [९]
[१०]
[११]
ग्रयाण्ड-प्रेको परिदृश्य Grand Pré memorial church and statue of Évangeline. Canadaनोभा स्कोटिया
५०°४६′४″ उत्तर १११°२९′३२″ पश्चिम / ५०.७६७७८° उत्तर १११.४९२२२° पश्चिम / 50.76778; -111.49222 (Landscape of Grand-Pré)
सांस्कृतिक:
(v), (vi)
7003132300000000000१,३२३ (३,२७०) २०१२ [१२]
लानसे अक्स घाँसे मैदान राष्ट्रिय एतिहासिक सम्पदा Grass-covered house with wooden chimneys. Canadaन्यूफाउन्डल्याण्ड
५१°२८′०″ उत्तर ५५°३७′०″ पश्चिम / ५१.४६६६७° उत्तर ५५.६१६६७° पश्चिम / 51.46667; -55.61667 (L’Anse aux Meadows National Historic Site)
सांस्कृतिक:
(vi)
१९७८ [१३]
मिगुआशा राष्ट्रिय निकुञ्ज Forested mountains with rocks and pebble beach. Canadaक्युबेक
४८°६′१८″ उत्तर ६६°२१′११″ पश्चिम / ४८.१०५००° उत्तर ६६.३५३०६° पश्चिम / 48.10500; -66.35306 (Miguasha National Park)
प्राकृतिक:
(viii)
7001870000000000000८७ (२१०) १९९९ [१४]
नहानी राष्ट्रिय निकुञ्ज Large but relatively low waterfall through rocks. Canadaनर्थवेस्ट इलाका
६१°३३′ उत्तर १२५°३५′ पश्चिम / ६१.५५०° उत्तर १२५.५८३° पश्चिम / 61.550; -125.583 (Nahanni National Park)
प्राकृतिक:
(vii), (viii)
7005476560000000000४,७६,५६० (११,७७,६००) १९७८ [१५]
पुरानो सहर ल्युनेनबर्ग Churches and brightly colored houses near the water. Canadaनोभा स्कोटिया
४४°२२′३४″ उत्तर ६४°१८′३३″ पश्चिम / ४४.३७६११° उत्तर ६४.३०९१७° पश्चिम / 44.37611; -64.30917 (Old Town Lunenburg)
सांस्कृतिक:
(iv), (v)
१९९५ [१६]
रेड बे बासक व्हेलिङ स्टेसन Red Bay seen from the harbour. Canadaरेड बे
५१°४३′५५″ उत्तर ५६°२५′३२″ पश्चिम / ५१.७३१९४° उत्तर ५६.४२५५६° पश्चिम / 51.73194; -56.42556 (Red Bay Basque Whaling Station)
सांस्कृतिक:
(iii), (iv)
7002313000000000000३१३ (७७०) २०१३ [१७]
रिडेयु नहर A small canal with a set of locks leading from a river near a large city. Canadaओन्टेरियो
४५°०′ उत्तर ७५°४६′ पश्चिम / ४५.०००° उत्तर ७५.७६७° पश्चिम / 45.000; -75.767 (Rideau Canal)
सांस्कृतिक:
(i), (iv)
7004214550000000000२१,४५५ (५३,०२०); मध्यवर्ती क्षेत्र २,३६३ (५,८४०) २००७ [१८]
ग्याङ ग्वे Clearance in a forest. Canadaब्रिटिस कोलम्बिया
५२°५′४२″ उत्तर १३१°१३′१३″ पश्चिम / ५२.०९५००° उत्तर १३१.२२०२८° पश्चिम / 52.09500; -131.22028 (SGang Gwaay)
सांस्कृतिक:
(iii)
१९८१ [१९]
वाटरटन ग्ल्यासियर अन्तर्राष्ट्रिय शान्ति निकुञ्ज Herbst Glacier on the US side of Waterton Glacier International Peace Park. Canadaअल्बर्टा*;
मोन्टाना, संयुक्त राज्य अमेरिका*
४९°०′ उत्तर ११३°५४′ पश्चिम / ४९.०००° उत्तर ११३.९००° पश्चिम / 49.000; -113.900 (Waterton Glacier International Peace Park)
प्राकृतिक:
(vii), (ix)
7005457614000000000४,५७,६१४ (११,३०,७९०) १९९५ [२०]
वुड बुफ्यालो राष्ट्रिय निकुञ्ज Frontal view of a buffalo. Canadaअल्बर्टा
५९°२२′ उत्तर ११२°१८′ पश्चिम / ५९.३६७° उत्तर ११२.३००° पश्चिम / 59.367; -112.300 (Wood Buffalo National Park)
प्राकृतिक:
(vii), (ix), (x)
7006448000000000000४४,८०,००० (१,११,००,०००) १९८३ [२१]

सन्दर्भ सामग्रीहरू[सम्पादन गर्ने]

  1. "World Heritage Properties in Cananda", UNESCO, अन्तिम पहुँच ३१ मार्च २०१५ 
  2. "Canadian Rocky Mountain Parks", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  3. "Decision - 14COM VII.E - Boundary Modifications: Canadian Rocky Mountains Parks (Canada)", UNESCO, अन्तिम पहुँच २६ सेप्टेम्बर २०११ 
  4. "Dinosaur Provincial Park", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  5. "Gros Morne National Park", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  6. "Head-Smashed-In Buffalo Jump", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  7. "Historic District of Old Québec", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  8. "Joggins Fossil Cliffs", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  9. "Kluane / Wrangell-St Elias / Glacier Bay / Tatshenshini-Alsek", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  10. "Decision - 16COM X.C - Extension: Glacier Bay National Park - extension of the Wrangell/St.Elias/Kluane site of Canada-USA (United States of America)", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  11. "Decision - 18COM XI - Extension: Tatshenshini-Alsek Provincial Wilderness Park (extension of the Glacier Bay/Wrangell/St. Elias/Kluane site) (Canada/USA)", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  12. "Landscape of Grand Pré", UNESCO, अन्तिम पहुँच ११ अक्टोबर २०१३ 
  13. "L’Anse aux Meadows National Historic Site", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  14. "Miguasha National Park", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  15. "Nahanni National Park", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  16. "Old Town Lunenburg", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  17. "Red Bay Basque Whaling Station", UNESCO, अन्तिम पहुँच २२ जुन २०१३ 
  18. "Rideau Canal", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  19. "SGang Gwaay", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  20. "Waterton Glacier International Peace Park", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  21. "Wood Buffalo National Park", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 

बाह्य लिङ्कहरू[सम्पादन गर्ने]

ढाँचा:World Heritage Sites in Cananda