इक्वेडरका विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूची

स्वतन्त्र विश्वकोश, नेपाली विकिपिडियाबाट
Jump to navigation Jump to search

सन् २०१४ सम्ममा इक्वेडरका ५ वटा सम्पदालाई संयुक्त राष्ट्र शैक्षिक, वैज्ञानिक एवं सांस्कृतिक सङ्गठन (युनेस्को)द्वारा विश्व सम्पदा क्षेत्रमा मान्यता प्रदान गरिएको छ ।[१]

विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको स्थान[सम्पादन गर्ने]

ढाँचा:World Heritage Sites in Bolivia map

विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूची[सम्पादन गर्ने]

युनेस्कोद्वारा विश्व सम्पदा क्षेत्र घोषित गरिएको इक्वेडरका सांस्‍कृतिक र प्राकृतिक स्थलहरूको सूची:

नाम: विश्व सम्पदा समितिद्वारा दिइएको नाम
क्षेत्र: राष्ट्रको इलाका तथा क्षेत्र
समय: स्थापना भएको वर्ष
युनेस्को डेटा: विश्व सम्पदा क्षेत्रमा सामेल गरिएको वर्ष तथा मापदण्ड
विवरण: सम्पदा क्षेत्रको बारेमा संक्षिप्त विवरण
  * सीमा पार क्षेत्रहरू
सम्पदा क्षेत्र चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकड)
वर्ष विवरण सन्दर्भहरू
क्विटोको सहर A square with a large white church with one tower and several cuppolas. Ecuadorक्विटो,
 इक्वेडर
०°०′१४″ उत्तर ७८°३०′०″ पश्चिम / ०.००३८९° उत्तर ७८.५००००° पश्चिम / 0.00389; -78.50000 (City of Quito)
सांस्कृतिक:
(ii), (iv)
7002320000000000000३२० (७९०) १९७८ [२]
गालापागोस टापु Landscape with little vegetation, rocks and an isthmus. गालापागोस प्रान्त,  इक्वेडर
०°४०′ दक्षिण ९०°३०′ पश्चिम / ०.६६७° दक्षिण ९०.५००° पश्चिम / -0.667; -90.500 (Galápagos Islands)
प्राकृतिक:
(vii), (viii), (ix), (x)
7007140665140000000१,४०,६६,५१४ (३,४७,५९,११०) १९७८ [३]
[४]
[५]
[६]
सान्ता दे लोस रियोस दे कुएङ्काको एतिहासिक केन्द्र Roofs and towers of a small white church and a larger brown brick church with three large white-blue cuppolas. Ecuadorअजुए प्रान्त,
 इक्वेडर
२°५३′०″ दक्षिण ७८°५९′०″ पश्चिम / २.८८३३३° दक्षिण ७८.९८३३३° पश्चिम / -2.88333; -78.98333 (Historic Centre of Santa Ana de los Ríos de Cuenca)
सांस्कृतिक:
(ii), (iv), (v)
7002200000000000000२०० (४९०) १९९९ [७]
खापाक नान, एनडिन सडक प्रणाली Inca road system near Macchu Picchu, Peru. Argentina अर्जेन्टिना
Bolivia बोलिभिया
Chile चिली
Colombia कोलम्बिया
Ecuador इक्वेडर
Peru पेरु
सांस्कृतिक:
(ii), (iii), (iv), (vi)
7008300000000000000३०,००,००,००० (७४,००,००,०००) २०१४ [८]
सङ्गय राष्ट्रिय निकुञ्ज Forested mountain landscape. Ecuadorमोरोनो प्रान्त,
 इक्वेडर
१°५०′ दक्षिण ७८°२०′ पश्चिम / १.८३३° दक्षिण ७८.३३३° पश्चिम / -1.833; -78.333 (Sangay National Park)
प्राकृतिक:
(vii), (viii), (ix), (x)
7005271925000000000२,७१,९२५ (६,७१,९४०) १९८३ [९]

सन्दर्भ सामग्रीहरू[सम्पादन गर्ने]

  1. "World Heritage Properties in Ecuador", UNESCO, अन्तिम पहुँच ३१ मार्च २०१५ 
  2. "City of Quito", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  3. "Galápagos Islands", UNESCO, अन्तिम पहुँच २६ जुन २०११ 
  4. 30th session 2006, pp. 70–71
  5. 31st session 2007, pp. 68–69
  6. 34th session 2010, pp. 34–35
  7. "Historic Centre of Santa Ana de los Ríos de Cuenca", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  8. "Qhapaq Ñan, Andean Road System", UNESCO, अन्तिम पहुँच २ अगस्ट २०१४ 
  9. "Sangay National Park", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 

बाह्य लिङ्कहरू[सम्पादन गर्ने]

ढाँचा:World Heritage Sites in Ecuador