ब्राजिलका विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूची

स्वतन्त्र विश्वकोश, नेपाली विकिपिडियाबाट
Jump to navigation Jump to search

सन् २०१४ सम्ममा ब्राजिलका १९ वटा सम्पदालाई संयुक्त राष्ट्र शैक्षिक, वैज्ञानिक एवं सांस्कृतिक सङ्गठन (युनेस्को)द्वारा विश्व सम्पदा क्षेत्रमा मान्यता प्रदान गरिएको छ ।[१]

विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको स्थान[सम्पादन गर्ने]

ढाँचा:World Heritage Sites in Brazil map

विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूची[सम्पादन गर्ने]

युनेस्कोद्वारा विश्व सम्पदा क्षेत्र घोषित गरिएको ब्राजिलका सांस्‍कृतिक र प्राकृतिक स्थलहरूको सूची:

नाम: विश्व सम्पदा समितिद्वारा दिइएको नाम
क्षेत्र: राष्ट्रको इलाका तथा क्षेत्र
समय: स्थापना भएको वर्ष
युनेस्को डेटा: विश्व सम्पदा क्षेत्रमा सामेल गरिएको वर्ष तथा मापदण्ड
विवरण: सम्पदा क्षेत्रको बारेमा संक्षिप्त विवरण
  * सीमा पार क्षेत्रहरू
सम्पदा क्षेत्र चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकड)
वर्ष विवरण सन्दर्भहरू
एटलान्टिक वन दक्षिण-पूर्व निकुञ्ज Forested mountains topped by rocks. साओ पाउलो, रियो
 ब्राजिल
२४°१०′ दक्षिण ४८°०′ पश्चिम / २४.१६७° दक्षिण ४८.०००° पश्चिम / -24.167; -48.000 (Atlantic Forest South-East Reserves)}}
प्राकृतिक: vii, ix, x 7005468193000000000४,६८,१९३ (११,५६,९३०); मध्यवर्ती क्षेत्र १२,२३,५५७ (३०,२३,४८०) १९९९ [२]
ब्रसिलिया Human sculptures and a hyperbolic shaped modern building with white ribs and glass. फेडेरल जिल्ला,
 ब्राजिल
१५°४७′ दक्षिण ४७°५४′ पश्चिम / १५.७८३° दक्षिण ४७.९००° पश्चिम / -15.783; -47.900 (Brasília)
सांकृतिक: i, iv १९८७ [३]
ब्रजिलियाली एटलान्टिक टापुहरू: फर्नान्डो दे नोरोन्हाएटोल दास रोकास निकुञ्जहरू Rocky coast interspersed by sand beaches. रियो ग्रान्ड,
 ब्राजिल
३°५१′२९″ दक्षिण ३२°२५′३०″ पश्चिम / ३.८५८०६° दक्षिण ३२.४२५००° पश्चिम / -3.85806; -32.42500 (Brazilian Atlantic Islands: Fernando de Noronha and Atol das Rocas Reserves)
प्राकृतिक:vii, ix, x 7004422700000000000४२,२७० (१,०४,५००); मध्यवर्ती क्षेत्र १,४०,७१३ (३,४७,७१०) २००१ [४]
केन्द्रीय अमेजन संरक्षण परिसर Satellite image of a wide river and smaller meandering tributaries running through a light green landscape. अमेजोनास,
 ब्राजिल
२°२०′०″ दक्षिण ६२°०′३०″ पश्चिम / २.३३३३३° दक्षिण ६२.००८३३° पश्चिम / -2.33333; -62.00833 (Central Amazon Conservation Complex)
प्राकृतिक:ix, x 7006532301800000000५३,२३,०१८ (१,३१,५३,४६०) २००० [५]
[६]
केर्रादो संरक्षित क्षेत्रहरू: चपादा दोस भेदिरोस राष्ट्रिय निकुञ्जइमास राष्ट्रिय निकुञ्जहरू Rocky mountain landscape and valley. केन्द्रीय ब्राजिल,
 ब्राजिल
१४°०′२०″ दक्षिण ४७°४१′५″ पश्चिम / १४.००५५६° दक्षिण ४७.६८४७२° पश्चिम / -14.00556; -47.68472 (Cerrado Protected Areas: Chapada dos Veadeiros and Emas National Parks)
प्राकृतिक: ix, x 7005367356000000000३,६७,३५६ (९,०७,७६०) २००१ [७]
डिस्कभरी कोस्ट एटलान्टिक वन आरक्ष Small waterfall sided by two large rocks. बहिया,
 ब्राजिल
१६°३०′ दक्षिण ३९°१५′ पश्चिम / १६.५००° दक्षिण ३९.२५०° पश्चिम / -16.500; -39.250 (Discovery Coast Atlantic Forest Reserves)
प्राकृतिक: ix, x 7005111930000000000१,११,९३० (२,७६,६००) १९९९ [८]
साल्भाडोर दे बाहियाको एतिहासिक केन्द्र Large three-storied buildings with facades painted in bright colors: light blue and yellow. बाहिया राज्य,
 ब्राजिल
१२°५८′०″ दक्षिण ३८°३०′०″ पश्चिम / १२.९६६६७° दक्षिण ३८.५००००° पश्चिम / -12.96667; -38.50000 (Historic Centre of Salvador de Bahia)
सांस्कृतिक:iv, vi १९८५ [९]
साओ लुइसको एतिहासिक केन्द्र A cobblestone street of old single-storied brightly colored houses. मारानहाओ राज्य,
 ब्राजिल
२°३०′५१″ दक्षिण ४४°१८′९″ पश्चिम / २.५१४१७° दक्षिण ४४.३०२५०° पश्चिम / -2.51417; -44.30250 (Historic Centre of Salvador de Bahia)
सांस्कृतिक:iii, iv, v १९९७ [१०]
डायमनटिनाको एतिहासिक सहरको केन्द्र Old church, cobble stone streets and two-storied houses with white facades. मिनास गेरियास,
 ब्राजिल
१८°४०′०″ दक्षिण ४३°३६′०″ पश्चिम / १८.६६६६७° दक्षिण ४३.६००००° पश्चिम / -18.66667; -43.60000 (Historic Centre of the Town of Diamantina)
सांस्कृतिक: ii, iv 7001290000000000000२९ (७२) १९९९ [११]
गोइसको एतिहासिक सहरको केन्द्र Facade of a two-storied stone church, largely painted white/beige with red/brownish window frames. गोइस,
 ब्राजिल
१५°५६′०″ दक्षिण ५०°८′०″ पश्चिम / १५.९३३३३° दक्षिण ५०.१३३३३° पश्चिम / -15.93333; -50.13333 (Historic Centre of the Town of Goiás)
सांस्कृतिक: ii, iv 7001400000000000000४० (९९); मध्यवर्ती क्षेत्र ४४ (११०) २००१ [१२]
ओलिन्डाको एतिहासिक सहरको केन्द्र White stone church with red tile roof near the sea. पर्नामबुओ,
 ब्राजिल
८°०′४८″ दक्षिण ३४°५०′४२″ पश्चिम / ८.०१३३३° दक्षिण ३४.८४५००° पश्चिम / -8.01333; -34.84500 (Historic Centre of the Town of Olinda)
सांस्कृतिक: ii, iv 7002120000000000000१२० (३००); buffer zone ९२० (२,३००) १९८२ [१३]
अउरो प्रेटोको एतिहासिक सहर Two-storied white buildings with red roof tiles lining a square. At the end of the square there is a prominent building with a clock tower. मिनास गेरियास,
 ब्राजिल
२०°२३′२०″ दक्षिण ४३°३०′२०″ पश्चिम / २०.३८८८९° दक्षिण ४३.५०५५६° पश्चिम / -20.38889; -43.50556 (Historic Town of Ouro Preto)
सांस्कृतिक: i, iii १९८० [१४]
इगुआकु राष्ट्रिय निकुञ्ज A large horseshoe shaped waterfall. पराना,
 ब्राजिल
२५°४१′ दक्षिण ५४°२६′ पश्चिम / २५.६८३° दक्षिण ५४.४३३° पश्चिम / -25.683; -54.433 (Iguaçu National Park)
सांस्कृतिक:vii, x 7005170086000000000१,७०,०८६ (४,२०,२९०) १९८६ [१५]
गुवारानिसको हेसुइट मिसनहरू: सान इग्नासियो मिनी, सान्ता आना, नुयेस्त्रा सेन्योरा दे लोरेटोसान्ता मारिया मायोर (अर्जेन्टिना), साओ मिगुएल दास मिस्सोएस (ब्राजिल) Ruins of a stone church facade and tower. मिसन प्रान्त,  अर्जेन्टिना* र रियो ग्राण्ड,  ब्राजिल*
२८°३२′३६″ दक्षिण ५४°१५′५७″ पश्चिम / २८.५४३३३° दक्षिण ५४.२६५८३° पश्चिम / -28.54333; -54.26583 (Jesuit Missions of the Guaranis: San Ignacio Mini, Santa Ana, Nuestra Señora de Loreto and Santa Maria Mayor (Argentina), Ruins of Sao Miguel das Missoes (Brazil))
सांस्कृतिक:iv १९८३ [१६]
[१७]
पान्टाना संरक्षित क्षेत्र Plain with forests, grassland, rivers and many lakes. माटो ग्रोसो,
 ब्राजिल
१७°४३′ दक्षिण ५७°२३′ पश्चिम / १७.७१७° दक्षिण ५७.३८३° पश्चिम / -17.717; -57.383 (Pantanal Conservation Area)
सांस्कृतिक: vii, ix, x 7005187818000000000१,८७,८१८ (४,६४,११०) २००० [१८]
रियो दी जेनेरियो: हिमालय र समुद्रको बिचमा कारिओका परिदृश्य Human sculptures and a hyperbolic shaped modern building with white ribs and glass. रियो दी जेनेरियो,
 ब्राजिल
२२°५६′५२″ दक्षिण ४३°१७′२९″ पश्चिम / २२.९४७७८° दक्षिण ४३.२९१३९° पश्चिम / -22.94778; -43.29139 (Rio de Janeiro)
सांस्कृतिक: vi 7003724900000000000७,२४९ (१७,९१०); मध्यवर्ती क्षेत्र ८,६२१ (२१,३००) २०१२ [१९]
बोम जिसस दो कोङ्गोनहासको तिर्थस्थल Stairs leading to a white stone church with two towers. Sculptures are placed on walls in front of the church. कोङ्गोनहास,
 ब्राजिल
२०°२९′५९″ दक्षिण ४३°५१′२८″ पश्चिम / २०.४९९७२° दक्षिण ४३.८५७७८° पश्चिम / -20.49972; -43.85778 (Sanctuary of Bom Jesus do Congonhas)
प्राकृतिक: i, iv १९८५ [२०]
साओ क्रिस्टोभाओमा रहेको साओ फ्रान्सिस्को स्क्वायर Square of São Francisco सेरगिप,
 ब्राजिल
११°०′५८″ दक्षिण ३७°१२′३६″ पश्चिम / ११.०१६११° दक्षिण ३७.२१०००° पश्चिम / -11.01611; -37.21000 (São Francisco Square in the Town of São Cristóvão)
सांस्कृतिक:ii, iv 7000300000000000000३.०० (७.४); मध्यवर्ती क्षेत्र २,५०० (६,२००) २०१० [२१]
सेर्रा दा क्यापिभारा राष्ट्रिय निकुञ्ज Rock painting in red of a four legged animal, a smaller four legged animal and a human figure. पियाउ,
 ब्राजिल
८°२५′०″ दक्षिण ४२°२०′०″ पश्चिम / ८.४१६६७° दक्षिण ४२.३३३३३° पश्चिम / -8.41667; -42.33333 (Serra da Capivara National Park)
सांस्कृतिक:iii १९९१ [२२]

सन्दर्भ सामग्रीहरू[सम्पादन गर्ने]

  1. "World Heritage Properties in Brazil", UNESCO, अन्तिम पहुँच ३१ मार्च २०१५ 
  2. "Atlantic Forest South-East Reserves", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  3. "Brasília", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  4. "Brazilian Atlantic Islands: Fernando de Noronha and Atol das Rocas Reserves", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  5. "Central Amazon Conservation Complex", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  6. "Decision - 27COM 8C.10 - Central Amazon Conservation Complex (Brazil)", UNESCO, अन्तिम पहुँच २६ सेप्टेम्बर २०११ 
  7. "Cerrado Protected Areas: Chapada dos Veadeiros and Emas National Parks", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  8. "Discovery Coast Atlantic Forest Reserves", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  9. "Historic Centre of Salvador de Bahia", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  10. "Historic Centre of São Luís", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  11. "Historic Centre of the Town of Diamantina", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  12. "Historic Centre of the Town of Goiás", UNESCO, अन्तिम पहुँच १० सेप्टेम्बर २०११ 
  13. "Historic Centre of the Town of Olinda", UNESCO, अन्तिम पहुँच १० सेप्टेम्बर २०११ 
  14. "Historic Town of Ouro Preto", UNESCO, अन्तिम पहुँच १० सेप्टेम्बर २०११ 
  15. "Iguaçu National Park", UNESCO, अन्तिम पहुँच १० सेप्टेम्बर २०११ 
  16. "Jesuit Missions of the Guaranis: San Ignacio Mini, Santa Ana, Nuestra Señora de Loreto and Santa Maria Mayor (Argentina), Ruins of Sao Miguel das Missoes (Brazil)", UNESCO, अन्तिम पहुँच ८ सेप्टेम्बर २०११ 
  17. "Jesuit Missions of the Guaranis", UNESCO, अन्तिम पहुँच ८ सेप्टेम्बर २०११ 
  18. "Pantanal Conservation Area", UNESCO, अन्तिम पहुँच १० सेप्टेम्बर २०११ 
  19. "Rio de Janeiro: Carioca Landscapes between the Mountain and the Sea", UNESCO, अन्तिम पहुँच जुलाई २, २०११ 
  20. "Sanctuary of Bom Jesus do Congonhas", UNESCO, अन्तिम पहुँच १० सेप्टेम्बर २०११ 
  21. "São Francisco Square in the Town of São Cristóvão", UNESCO, अन्तिम पहुँच १० सेप्टेम्बर २०११ 
  22. "Serra da Capivara National Park", UNESCO, अन्तिम पहुँच १० सेप्टेम्बर २०११ 

बाह्य लिङ्कहरू[सम्पादन गर्ने]

ढाँचा:World Heritage Sites in Brazil