संयुक्त राज्य अमेरिकाका विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूची

स्वतन्त्र विश्वकोश, नेपाली विकिपिडियाबाट
Jump to navigation Jump to search

सन् २०१५ सम्ममा संयुक्त राज्य अमेरिकाकाका २३ वटा सम्पदालाई संयुक्त राष्ट्र शैक्षिक, वैज्ञानिक एवं सांस्कृतिक सङ्गठन (युनेस्को)द्वारा विश्व सम्पदा क्षेत्रमा मान्यता प्रदान गरिएको छ ।[१]

विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको स्थान[सम्पादन गर्ने]

ढाँचा:World Heritage Sites in United States map

विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूची[सम्पादन गर्ने]

युनेस्कोद्वारा विश्व सम्पदा क्षेत्र घोषित गरिएको संयुक्त राज्य अमेरिकाका सांस्कृनतिक र प्राकृतिक स्थलहरूको सूची:

नाम: विश्व सम्पदा समितिद्वारा दिइएको नाम
क्षेत्र: राष्ट्रको इलाका तथा क्षेत्र
समय: स्थापना भएको वर्ष
युनेस्को डेटा: विश्व सम्पदा क्षेत्रमा सामेल गरिएको वर्ष तथा मापदण्ड
विवरण: सम्पदा क्षेत्रको बारेमा संक्षिप्त विवरण
  * सीमा पार क्षेत्रहरू
  † खतरापूर्ण
सम्पदा क्षेत्र चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकड)
वर्ष विवरण सन्दर्भहरू
क्याहोकिया स्तूप राज्य एतिहासिक सम्पदा Large grassy mound. A flight of steps leads to the top of the mound. United Statesइल्लिनोइस
 संयुक्त राज्य अमेरिका
३८°३९′३१″ उत्तर ९०°३′४१″ पश्चिम / ३८.६५८६१° उत्तर ९०.०६१३९° पश्चिम / 38.65861; -90.06139 (Cahokia Mounds State Historic Site)
सांस्कृतिक:
(iii), (iv)
१९८२ [२]
कार्ल्सबाद क्याभर्न्स राष्ट्रिय निकुञ्ज Column and array of stalactites in a cave. United Statesन्यू मेक्सिको,
 संयुक्त राज्य अमेरिका
३२°१०′०″ उत्तर १०४°२३′०″ पश्चिम / ३२.१६६६७° उत्तर १०४.३८३३३° पश्चिम / 32.16667; -104.38333 (Carlsbad Caverns National Park)
प्राकृतिक:
(vii), (viii)
7004189260000000000१८,९२६ (४६,७७०) १९९५ [३]
चाको संस्कृति Ruins of a circular and rectangular buildings made of stones. United Statesन्यू मेक्सिको,
 संयुक्त राज्य अमेरिका
३६°३′५०″ उत्तर १०७°५८′१५″ पश्चिम / ३६.०६३८९° उत्तर १०७.९७०८३° पश्चिम / 36.06389; -107.97083 (Chaco Culture)
सांस्कृतिक:
(iii)
१९८७ [४]
एभरग्लेड्स राष्ट्रिय निकुञ्ज A large white bird with black wingtips and a long slightly curved beak is perched on a branch above grassland. United Statesफ्लोरिडा,
 संयुक्त राज्य अमेरिका
२५°१९′ उत्तर ८०°५६′ पश्चिम / २५.३१७° उत्तर ८०.९३३° पश्चिम / 25.317; -80.933 (Everglades National Park)
प्राकृतिक:
(viii), (ix), (x)
7005592920000000000५,९२,९२० (१४,६५,१००) १९७९ [५]
[६]
[७]
ग्रयाण्ड क्यानन राष्ट्रिय निकुञ्ज Very wide and deep canyon with some vegetation. United Statesएरिजोना,
 संयुक्त राज्य अमेरिका
३६°६′३″ उत्तर ११२°५′२६″ पश्चिम / ३६.१००८३° उत्तर ११२.०९०५६° पश्चिम / 36.10083; -112.09056 (Grand Canyon National Park)
प्राकृतिक:
(vii), (viii), (ix), (x)
7005493077000000000४,९३,०७७ (१२,१८,४२०) १९७९ [८]
ग्रेट स्मोकी हिमालय राष्ट्रिय निकुञ्ज Densely forested mountains. United Statesउत्तर क्यारिलोना,
 संयुक्त राज्य अमेरिका
३५°३६′ उत्तर ८३°२६′ पश्चिम / ३५.६००° उत्तर ८३.४३३° पश्चिम / 35.600; -83.433 (Great Smoky Mountains National Park)
सांस्कृतिक:
(vii), (viii), (ix), (x)
7005209000000000000२,०९,००० (५,२०,०००) १९८३ [९]
इन्डिपेन्डेन्स हल Two-storied red brick building and behind it a clock tower. United Statesफिलाडेल्फिया, पेन्सिलभेनिया,
 संयुक्त राज्य अमेरिका
३९°५६′५५″ उत्तर ७५°९′०″ पश्चिम / ३९.९४८६१° उत्तर ७५.१५०००° पश्चिम / 39.94861; -75.15000 (Independence Hall)
सांस्कृतिक:
(vi)
१९७९ [१०]
क्लाउने / रेङ्गेल – सेन्ट इलियास / ग्ल्यासियर खाडी / टाशेनसिनी-अलसेक A glacier, mountains of black gravel and snowcovered mountains. Canadaब्रिटिस कोलम्बिया,  क्यानडा*;
अलास्का,  संयुक्त राज्य अमेरिका*
६१°१२′ उत्तर १४१°०′ पश्चिम / ६१.२००° उत्तर १४१.०००° पश्चिम / 61.200; -141.000 (Kluane / Wrangell-St Elias / Glacier Bay / Tatshenshini-Alsek)
प्राकृतिक:
(vii), (viii), (ix), (x)
7006983912100000000९८,३९,१२१ (२,४३,१३,०००) १९७९ [११]
[१२]
[१३]
पोर्टो रिकोको ला फोर्टालेजास्यान जुआन राष्ट्रिय एतिहासिक धरोहर Blue building on top of an old wall near water. United Statesपोर्टो रिको,
 संयुक्त राज्य अमेरिका
१८°२८′०″ उत्तर ६६°७′३०″ पश्चिम / १८.४६६६७° उत्तर ६६.१२५००° पश्चिम / 18.46667; -66.12500 (La Fortaleza and San Juan National Historic Site in Puerto Rico)
सांस्कृतिक:
(vi)
१९८३ [१४]
म्यामोथ गुफा राष्ट्रिय निकुञ्ज A cave with layered rocks. At the end of the cave there is a light. United Statesकेन्टकी,
 संयुक्त राज्य अमेरिका
३७°११′१४″ उत्तर ८६°६′११″ पश्चिम / ३७.१८७२२° उत्तर ८६.१०३०६° पश्चिम / 37.18722; -86.10306 (Mammoth Cave National Park)
प्राकृतिक:
(vii), (viii), (x)
7004211910000000000२१,१९१ (५२,३६०) 1981 [१५]
मेसा भर्ड राष्ट्रिय निकुञ्ज Ruins of circular and rectangular buildings under an overhanging cliff. United Statesकोलोराडो,
 संयुक्त राज्य अमेरिका
३७°१५′४२″ उत्तर १०८°२९′८″ पश्चिम / ३७.२६१६७° उत्तर १०८.४८५५६° पश्चिम / 37.26167; -108.48556 (Mesa Verde National Park)
सांस्कृतिक:
(iii)
१९७८ [१६]
कार्लोटटेसभिल्लेको मोन्टिसेल्लो र द भर्जिनिया विश्वविद्यालय Red brick building with a white classicist columned entrance. United Statesभर्जिनिया,
 संयुक्त राज्य अमेरिका
३८°१′५८″ उत्तर ७८°३०′१४″ पश्चिम / ३८.०३२७८° उत्तर ७८.५०३८९° पश्चिम / 38.03278; -78.50389 (Monticello and the University of Virginia in Charlottesville)
सांस्कृतिक:
(i), (iv), (vi)
१९८७ [१७]
पोभर्टी पोइन्टको भूकार्य धरोहर Mound & Mound at Poverty Point.jpg United Statesल्युजिआनिया,
 संयुक्त राज्य अमेरिका

३२°३८′१३″ उत्तर ९१°२४′२३″ पश्चिम / ३२.६३६९४° उत्तर ९१.४०६३९° पश्चिम / 32.63694; -91.40639 (Monumental Earthworks of Poverty Point)

सांस्कृतिक:
(iii)
7002163000000000000१६३ (४००) २०१४ [१८]
ओलम्पिक राष्ट्रिय निकुञ्ज Rocky coastline with trees on the top of the rocks. United Statesवाशिङ्गटन,
 संयुक्त राज्य अमेरिका
४७°४५′ उत्तर १२३°२७′ पश्चिम / ४७.७५०° उत्तर १२३.४५०° पश्चिम / 47.750; -123.450 (Olympic National Park)
प्राकृतिक:
(vii), (ix)
7005369660000000000३,६९,६६० (९,१३,४००) १९८१ [१९]
प्युब्लो दे ताओस A cluster of reddish brown small adobe houses with blue doors and window frames. United Statesन्यू मेक्सिको,
 संयुक्त राज्य अमेरिका
३६°२६′२०″ उत्तर १०५°३२′३०″ पश्चिम / ३६.४३८८९° उत्तर १०५.५४१६७° पश्चिम / 36.43889; -105.54167 (Pueblo de Taos)
सांस्कृतिक:
(iv)
१९९२ [२०]
रेडवुड राष्ट्रिय र राज्य निकुञ्ज Forest with undergrowth. United Statesक्यालिफोर्निया,
 संयुक्त राज्य अमेरिका
४१°२२′ उत्तर १२४°०′ पश्चिम / ४१.३६७° उत्तर १२४.०००° पश्चिम / 41.367; -124.000 (Redwood National and State Parks)
प्राकृतिक:
(vii), (ix)
7004568830000000000५६,८८३ (१,४०,५६०) १९८० [२१]
स्यान एन्टोनियो मिसन्स Stone church building with a tiered belltower United Statesटेक्सस,
 संयुक्त राज्य अमेरिका
२९°१९′४१″उत्तर ९८°२७′३६″पश्चिम / २९.३२८०५६° उत्तर ९८.४६००००° पश्चिम / 29.328056; -98.460000 (San Antonio Missions)
सांस्कृतिक:
(ii)
7002301000000000000३०१ (७४०); मध्यवर्ती क्षेत्र २,०६८ (५,११०) २०१५ [२२]
स्ट्याच्यु अफ लिबर्टी Statue of a robed female figure bearing a torch in her right outstretched arm and a tablet in the other. United Statesन्यू योर्क शहर, न्यू योर्क,
 संयुक्त राज्य अमेरिका
४०°४१′२२″ उत्तर ७४°२′४१″ पश्चिम / ४०.६८९४४° उत्तर ७४.०४४७२° पश्चिम / 40.68944; -74.04472 (Statue of Liberty)
सांस्कृतिक:
(i), (vi)
१९८४ [२३]
वाटरटन ग्ल्यासियर अन्तर्राष्ट्रिय शान्ति निकुञ्ज Herbst Glacier on the US side of Waterton Glacier International Peace Park. Canadaअल्बर्टा,  क्यानडा*;
मोन्टाना,  संयुक्त राज्य अमेरिका*
४९°०′ उत्तर ११३°५४′ पश्चिम / ४९.०००° उत्तर ११३.९००° पश्चिम / 49.000; -113.900 (Waterton Glacier International Peace Park)
प्राकृतिक:
(vii), (ix)
7005457614000000000४,५७,६१४ (११,३०,७९०) १९९५ [२४]
येल्लोस्टोन राष्ट्रिय निकुञ्ज
Large waterfall in a rocky mountain landscape.
इदाहो,  संयुक्त राज्य अमेरिका
४४°३०′ उत्तर ११०°५०′ पश्चिम / ४४.५००° उत्तर ११०.८३३° पश्चिम / 44.500; -110.833 (Yellowstone National Park)
प्राकृतिक:
(vii), (viii), (ix), (x)
7005898349000000000८,९८,३४९ (२२,१९,८७०) १९७८ [२५]
योसेमिते राष्ट्रिय निकुञ्ज
Forested valley lined by large rocks.
क्यालिफोर्निया,  संयुक्त राज्य अमेरिका
३७°४५′ उत्तर ११९°३६′ पश्चिम / ३७.७५०° उत्तर ११९.६००° पश्चिम / 37.750; -119.600 (Yosemite National Park)
प्राकृतिक:
(vii), (viii)
7005308283000000000३,०८,२८३ (७,६१,७८०) १९८४ [२६]
हवाई ज्वालामुखीय राष्ट्रिय निकुञ्ज
Pāhoehoe Lava and ʻAʻā flows.
हवाई,  संयुक्त राज्य अमेरिका
१९°२३′ उत्तर १५५°१२′ पश्चिम / १९.३८३° उत्तर १५५.२००° पश्चिम / 19.383; -155.200 (Hawaiʻi Volcanoes National Park)
प्राकृतिक:
(vii), (viii)
7005130888000000000१,३०,८८८ (३,२३,४३०) १९८७ [२७]
पापाहानाउमोकुयाकिया
Red_pencil_urchin_-_Papahānaumokuākea
हवाई,  संयुक्त राज्य अमेरिका
२५°४२′ उत्तर १७१°४४′ पश्चिम / २५.७००° उत्तर १७१.७३३° पश्चिम / 25.700; -171.733 (Papahānaumokuākea)
मिश्रित:
(vii), (viii)
२०१० [२८]

सन्दर्भ सामग्रीहरू[सम्पादन गर्ने]

  1. "World Heritage Properties in United States", UNESCO, अन्तिम पहुँच ३१ मार्च २०१५ 
  2. "Cahokia Mounds State Historic Site", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  3. "Carlsbad Caverns National Park", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  4. "Chaco Culture", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  5. "Everglades National Park", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  6. "World Heritage Committee: Seventeenth session", UNESCO, पृ: 20–21, अन्तिम पहुँच २६ जुन २०११ 
  7. 34th session 2010, pp. 82–83
  8. "Grand Canyon National Park", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  9. "Great Smoky Mountains National Park", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  10. "Independence Hall", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  11. "Kluane / Wrangell-St Elias / Glacier Bay / Tatshenshini-Alsek", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  12. "Decision - 16COM X.C - Extension: Glacier Bay National Park - extension of the Wrangell/St.Elias/Kluane site of Canada-USA (United States of America)", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  13. "Decision - 18COM XI - Extension: Tatshenshini-Alsek Provincial Wilderness Park (extension of the Glacier Bay/Wrangell/St. Elias/Kluane site) (Canada/USA)", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  14. "La Fortaleza and San Juan National Historic Site in Puerto Rico", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  15. "Mammoth Cave National Park", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  16. "Mesa Verde National Park", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  17. "Monticello and the University of Virginia in Charlottesville", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  18. "Monumental Earthworks of Poverty Point", UNESCO, अन्तिम पहुँच जुन २३, २०१४ 
  19. "Olympic National Park", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  20. "Pueblo de Taos", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  21. "Redwood National and State Parks", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  22. "San Antonio Missions", UNESCO, अन्तिम पहुँच ६ जुलाई २०१५ 
  23. "Statue of Liberty", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  24. "Waterton Glacier International Peace Park", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  25. "Yellowstone National Park", UNESCO, अन्तिम पहुँच २६ जुन २०११ 
  26. "Yosemite National Park", UNESCO, अन्तिम पहुँच २६ जुन २०११ 
  27. "Hawaii Volcanoes National Park", UNESCO, अन्तिम पहुँच २६ जुन २०११ 
  28. "Papahānaumokuākea", UNESCO, अन्तिम पहुँच २६ जुन २०११ 

बाह्य लिङ्कहरू[सम्पादन गर्ने]

ढाँचा:World Heritage Sites in United States