बोलिभियाका विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूची

स्वतन्त्र विश्वकोश, नेपाली विकिपिडियाबाट
Jump to navigation Jump to search

सन् २०१४ सम्ममा बोलिभियाका ७ वटा सम्पदालाई संयुक्त राष्ट्र शैक्षिक, वैज्ञानिक एवं सांस्कृतिक सङ्गठन (युनेस्को)द्वारा विश्व सम्पदा क्षेत्रमा मान्यता प्रदान गरिएको छ ।[१]

विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको स्थान[सम्पादन गर्ने]

ढाँचा:World Heritage Sites in Bolivia map

विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूची[सम्पादन गर्ने]

युनेस्कोद्वारा विश्व सम्पदा क्षेत्र घोषित गरिएको बोलिभियाका सांस्‍कृतिक र प्राकृतिक स्थलहरूको सूची:

नाम: विश्व सम्पदा समितिद्वारा दिइएको नाम
क्षेत्र: राष्ट्रको इलाका तथा क्षेत्र
समय: स्थापना भएको वर्ष
युनेस्को डेटा: विश्व सम्पदा क्षेत्रमा सामेल गरिएको वर्ष तथा मापदण्ड
विवरण: सम्पदा क्षेत्रको बारेमा संक्षिप्त विवरण
  * सीमा पार क्षेत्रहरू
सम्पदा क्षेत्र चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकड)
वर्ष विवरण सन्दर्भहरू
पोतोसीको सहर City of small simple houses in front of a large conical red mountain. Boliviaपोतोसी,
 बोलिभिया
१९°३५′१″ दक्षिण ६५°४५′११″ पश्चिम / १९.५८३६१° दक्षिण ६५.७५३०६° पश्चिम / -19.58361; -65.75306 (City of Potosí)
सांस्कृतिक:
(ii), (iv), (vi)
7002130000000000000१३० (३२०) १९८७ [२]
फुएर्ते दे समाइपाता Large rock with symbols cut into it and foundations of buildings. Boliviaफ्लोरिडा प्रान्त,
 बोलिभिया
१८°१०′ दक्षिण ६३°४९′ पश्चिम / १८.१६७° दक्षिण ६३.८१७° पश्चिम / -18.167; -63.817 (Fuerte de Samaipata)
सांस्कृतिक:
(ii), (iii)
१९९८ [३]
सुक्रेको एतिहासिक सहर Sucre capital de Bolivia. Boliviaओरोपेजा प्रान्त,
 बोलिभिया
१९°२′३५″ दक्षिण ६५°१५′३३″ पश्चिम / १९.०४३०६° दक्षिण ६५.२५९१७° पश्चिम / -19.04306; -65.25917 (Historic City of Sucre)
सांस्कृतिक:
(iv)
7002114000000000000११४ (२८०) १९९१ [४]
चिक्वीटोसको हेसुइट मिसनहरू A wooden bell-tower and a church in three-quarter view. The bell-tower consists of a roof-covered platform supported by four columns with twisted fluting. Clocks are attached to the platform and a spiral staircase leads to it. The facade of the church is white and decorated with orange paintings. The church roof is rather large. Boliviaसान्ता क्रुज,
 बोलिभिया
१६°०′ दक्षिण ६०°३०′ पश्चिम / १६.०००° दक्षिण ६०.५००° पश्चिम / -16.000; -60.500 (Jesuit Missions of Chiquitos)
सांस्कृतिक:
(iv), (v)
१९९० [५]
नोएल केम्पफ मेर्कादो राष्ट्रिय निकुञ्ज Large waterfall among rocks covered with vegetation. Boliviaसान्ता क्रुज,
 बोलिभिया
१४°१६′ दक्षिण ६०°५२′ पश्चिम / १४.२६७° दक्षिण ६०.८६७° पश्चिम / -14.267; -60.867 (Noel Kempff Mercado National Park)
प्राकृतिक:
(ix), (x)
7006152344600000000१५,२३,४४६ (३७,६४,५२०) २००० [६]
खापाक नान, एनडिन सडक प्रणाली Inca road system near Macchu Picchu, Peru. Argentina अर्जेन्टिना
Bolivia बोलिभिया
Chile चिली
Colombia कोलम्बिया
Ecuador इक्वेडर
Peru पेरु
सांस्कृतिक:
(ii), (iii), (iv), (vi)
7008300000000000000३०,००,००,००० (७४,००,००,०००) २०१४ [७]
तिवानाकु: तिवानाकु संस्कृतिको अध्यात्मिक र राजनीतिक केन्द्र Simple stone gate decorated with a flat repeating checkered pattern of small figures and a larger figure in relief at the center top. Boliviaला पाज,
 बोलिभिया
१६°३३′३०″ दक्षिण ६८°४०′४०″ पश्चिम / १६.५५८३३° दक्षिण ६८.६७७७८° पश्चिम / -16.55833; -68.67778 (Tiwanaku: Spiritual and Political Centre of the Tiwanaku Culture)
Cultural:
(iii), (iv)
२००० [८]

सन्दर्भ सामग्रीहरू[सम्पादन गर्ने]

  1. "World Heritage Properties in Bolivia", UNESCO, अन्तिम पहुँच ३१ मार्च २०१५ 
  2. "City of Potosí", UNESCO, अन्तिम पहुँच ८ सेप्टेम्बर २०११ 
  3. "Fuerte de Samaipata", UNESCO, अन्तिम पहुँच ८ सेप्टेम्बर २०११ 
  4. "Historic City of Sucre", UNESCO, अन्तिम पहुँच ८ सेप्टेम्बर २०११ 
  5. "Jesuit Missions of the Chiquitos", UNESCO, अन्तिम पहुँच ८ सेप्टेम्बर २०११ 
  6. "Noel Kempff Mercado National Park", UNESCO, अन्तिम पहुँच ८ सेप्टेम्बर २०११ 
  7. "Qhapaq Ñan, Andean Road System", UNESCO, अन्तिम पहुँच २ अगस्ट २०१४ 
  8. "Tiwanaku: Spiritual and Political Centre of the Tiwanaku Culture", UNESCO, अन्तिम पहुँच ८ सेप्टेम्बर २०११ 

बाह्य लिङ्कहरू[सम्पादन गर्ने]