नेपालमा भएका सडकहरूको सूची

विकिपिडिया, एक स्वतन्त्र विश्वकोशबाट
नेपालका राजमार्गहरूको नक्सा

अर्थ मन्त्रालयले सार्वजनिक गरेको आर्थिक सर्वेक्षण २०७१–७२ मा मुलुकको कुल ८०,०७८ किमी सडक सञ्जाल रहेको देखाएको छ जसमा २६,९३५ किमी सडक निर्माण भएको र त्यसलाई सडक विभाग र सरकारी स्थानीय निकायले निर्माण गरेको र ५३,१४३ किमी सडकको मर्मत सम्भार गरिएको छ। यसमा राष्ट्रिय राजमार्ग प्रणाली, सहायक सडक, जिल्ला सडक र सहरी सडकहरू समावेश छन्। [१]

झापामा महेन्द्र राजमार्ग

राष्ट्रिय राजमार्गहरू[सम्पादन गर्नुहोस्]

यो नेपालमा रहेका राजमार्गहरूको सूची हो।[२][३][४]

नेपालका राष्ट्रिय राजमार्गहरू
# नाम राष्ट्रिय सङ्केत एसियाली सङ्केत लम्बाई प्रारम्भिक बिन्दु समाप्ति बिन्दु
महेन्द्र राजमार्ग NPL H01.svg AH2 १०२७.६७ किमी मेची पुल, झापा सीमा गड्डाचौकी सीमा, कञ्चनपुर
त्रिभुवन राजमार्ग NPL H02.svg AH42 १५९.६६ किमी त्रिभुवन मूर्ती, त्रिपुरेश्वर सिर्सिया पुल, वीरगंज सीमा
अरनिको राजमार्ग NPL H03.svg AH42 ११२.८३ किमी माईतीघर, काठमाडौँ मितेरी पुल, कोदारी सीमा
चीनKokudou 318(China).svg G३१८ मार्ग
पृथ्वी राजमार्ग NPL H04.svg १७३.४३ किमी नौबिसे पृथ्वी चौक, पोखरा
नारायणगढ मुग्लिन राजमार्ग NPL H05.svg ३६.१६ किमी पुलचौक, नारायणघाट मुगलिंग
धुलिखेल सिन्धुली भित्तामोड राजमार्ग NPL H06.svg १९८ किमी भित्तामोड सीमा, जलेश्वर धुलिखेल
मेची राजमार्ग NPL H07.svg २६८.०६ किमी केचना सीमा, भद्रपुर ताप्लेजुङ
कोशी राजमार्ग NPL H08.svg १५८.४६ किमी रानी सीमा, बिराटनगर म्यांगलुंग
सगरमाथा राजमार्ग NPL H09.svg २६५ किमी कदमाहा, सप्तरी सोलुसल्लेरी सोलुखुम्बु
१० सिद्धार्थ राजमार्ग NPL H10.svg १८१.२२ किमी सुनौली सीमा पृथ्वीचौक, पोखरा
११ राप्ती राजमार्ग NPL H11.svg १९६ किमी अमेलिया, दांग मुसिकोट, रुकुम
१२ रत्न राजमार्ग NPL H12.svg ११३.०८८ किमी जमुनिया सीमा, नेपालगन्ज बाङ्गेसिमल, सुर्खेत
१३ कर्णाली राजमार्ग NPL H13.svg २२० किमी सुर्खेत, बाङ्गेसिमल जुम्ला, कालीकोट
१४ महाकाली राजमार्ग NPL H14.svg ३२० किमी मोहाना पुल, धनगढी सीमा दार्चुला
१५ सेती राजमार्ग NPL H15.svg ६५.९६ किमी स्याउले, डडेलधुरा समुवागद

अन्य सडकहरू[सम्पादन गर्नुहोस्]

Nepal highways map.png

यो नेपालका सहायक सडकहरूको सूची हो।[५]

नेपालका अन्य सडकहरू
# नाम सङ्केत लम्बाई प्रारम्भिक बिन्दु समाप्ति बिन्दु
बिर्तामोड - चन्द्रगढी भद्रपुर सडक NPL F001.svg १२.५३ किमी बिर्तामोड चन्द्रगढी, भद्रपुर
पाडाजुंगी दमक - गौरीगञ्ज सडक NPL F002.svg २१.९६ किमी पाडाजुंगी गौरीगञ्ज
भारदह - हनुमाननगर - राजबिराज सडक NPL F003.svg १७.७५ किमी भारदह राजबिराज
रूपनी - राजबिराज - कुनौली सडक NPL F004.svg २३.१ किमी रूपनी कुनौली सीमाना
चुहरवा - सिराहा - माडर सडक NPL F005.svg २६.६६ किमी चुहरवा माडर सीमाना
नवलपुर - मलंगवा सडक NPL F006.svg २६.६३ किमी नवलपुर मलंगवा सीमाना
चन्द्रनिगाहपुर - गौर सडक NPL F007.svg ४४.१४ किमी चन्द्रनिगाहपुर गौर सीमाना
बर्दाघाट - प्रतापपुर - सूरजपुर सडक NPL F008.svg २३.०५ किमी बर्दाघाट हरपुर (सूरजपुर) सीमाना
सुनवल - परासी सडक NPL F009.svg ८.९५ किमी सुनवल परासी
१० जीतपुर - तौलीहवा - खुनुवा सडक NPL F010.svg ३३.३९ किमी जीतपुर खुनुवा , तौलीहवा सीमाना
११ गोरुसिंगे -सन्धिखर्क सडक NPL F011.svg ६९.१३ किमी गोरुसिंगे सन्धिखर्क सडक
१२ चन्द्रौटा – कृष्णनगर सडक NPL F012.svg २०.०६ किमी चन्द्रौटा कृष्णनगर
१३ भालूवांग - रोल्पा सडक NPL F013.svg १०७.७९ किमी भालूवांग लिवांग, रोल्पा
१४ चकचके - प्युठान सडक NPL F014.svg २५.०० किमी चकचके प्युठान
१५ लमही - घोराही - तुलसीपुर सडक NPL F015.svg ४६.६२ किमी लमही तुलसीपुर
१६ भूरीगाउँ - गुलरिया सडक NPL F016.svg ३२.३१ किमी भूरीगाउँ गुलरिया
१७ जुंगा - राजापुर सडक NPL F017.svg २८.१२ किमी जुंगा राजापुर
१८ वीरगंज - कलैया सडक NPL F018.svg ११.६६ किमी वीरगंज कलैया
१९ भईसे - भीमफेदी सडक NPL F019.svg १२.०० किमी भईसे भीमफेदी
२० पालुंग - कुलेखानी - बालाजू बाईपास सडक NPL F020.svg २०.५७ किमी पालुंग कुलेखानी
२१ काठमाण्डौं - त्रिशुली - धुन्चे सडक NPL F021.svg ११८.२६ किमी त्रिपुरेश्वर धुन्चे
२२ बल्खु - दक्षिणकाली सडक NPL F022.svg १६.३९ किमी बल्खु रिंग रोड दक्षिणकाली
२३ सातदोबाटो - टिकाभैरब सडक NPL F023.svg ११.५७ किमी सातदोबाटो, रिंग रोड टिकाभैरब
२४ सातदोबाटो - फूलचौकी सडक NPL F024.svg २३.२४ किमी सातदोबाटो, फूलचौकी
२५ महाराजगञ्ज - बुढानीलकण्ठ सडक NPL F025.svg ४.८९ किमी महाराजगञ्ज, रिंग रोड बुढानीलकण्ठ स्टेशन
२६ चाबाहिल - संखु सडक NPL F026.svg १२.७८ किमी चाबाहिल, रिंग रोड संखु
२७ जोरपाटि - सुन्दरीजाल सडक NPL F027.svg ७.१३ किमी जोरपाटि सुन्दरीजाल
२८ भक्तपुर - नगरकोट सडक NPL F028.svg २३.०० किमी तिनकुने, भक्तपुर नगरकोट
२९ बनेपा - पनौती - खोपसी सडक NPL F029.svg ९.५४ किमी बनेपा खोपसी
३० पाँचखाल - हेलम्बु सडक NPL F030.svg ६३.०० किमी लामीडाँडा हेलम्बु
३१ दोलालघाट - चौतारा सडक NPL F031.svg २५.११ किमी बनदेव चौतारा
३२ लामोसंगु - तामाकोशी - रामेछाप सडक NPL F032.svg १२४.९२ किमी सुनकोशी पुल रामेछाप
३३ तामाकोशी (बस्ती) - जिरी सडक NPL F033.svg ३८.०३ किमी तामाकोशी बस्ती जिरी
३४ मलेखु - धादिंग सडक NPL F034.svg १७.५० किमी त्रिशुली पुल, मलेखु धादिंग
३५ आंबुखैरेनी - गोर्खा सडक NPL F035.svg २४.६९ किमी आंबुखैरेनी गोर्खा
३६ डुम्रे - बेसीसहर सडक NPL F036.svg ४३.४३ किमी डुम्रे बेसीसहर
३७ भरतपुर बाई - पास सडक NPL F037.svg ४.४९ किमी दियालो बंगलो भरतपुर एमआरएम
३८ फिक्कल - पशुपतिनगर सडक NPL F038.svg १०.७५ किमी फिक्कल पशुपतिनगर
भारतWB SH12-IND.png WB SH 12
३९ बिराटनगर - रंगेली सडक NPL F039.svg २३.८८ किमी महेंद्र चोक, बिराटनगर रंगेली
४० हिले - बसंतपुर - तेह्रथुम सडक NPL F040.svg ४८.०० किमी हिले तेह्रथुम
४१ पोखरा - बागलुङ्ग - सारंगकोट सडक NPL F041.svg ४.८० किमी पोखरा सारंगकोट
४२ पोखरा - बागलुङ्ग - बेनी सडक NPL F042.svg ९०.०० किमी पृथ्वी चोक, पोखरा बेनी, म्याग्दी
४३ बारतुंग - तानसेन - रिदी - तमघास सडक NPL F043.svg ८०.२० किमी बारतुंग तमघास
४४ भैरहवा - लुम्बिनी सडक NPL F044.svg २२.७८ किमी भैरहवा पडरिया चौराहा, लुम्बिनी
४५ लुम्बिनी - तौलिहवा सडक NPL F045.svg २४.५५ किमी लुम्बिनी तौलिहवा
४६ नेपालगञ्ज - गुलरिया सडक NPL F046.svg ३५.२२ किमी बिरेन्द्रचोक गुलरिया
४७ छिंचु - जाजरकोट सडक NPL F047.svg १०७.०० किमी छिंचु जाजरकोट
४८ वीरेन्द्रनगर (सुर्खेत) - दैलेख सडक NPL F048.svg ६७.०० किमी वीरेन्द्रनगर दैलेख
४९ खोड्पे - बाझांग सडक NPL F049.svg १०८.२६ किमी खोड्पे चैनपुर, बझांग
५० सतबांझ - बैतडी - झूलाघाट सडक NPL F050.svg ३७.१८ किमी सतबांझ झूलाघाट बैतडी
५१ सिलगढ़ी - साँफेबगर सडक NPL F051.svg ६७.०० किमी सिलगढ़ी साँफेबगर
# नाम सङ्केत लम्बाई प्रारम्भिक बिन्दु समाप्ति बिन्दु

यो पनि हेर्नुहोस्[सम्पादन गर्नुहोस्]

सन्दर्भ सामग्रीहरू[सम्पादन गर्नुहोस्]

  1. "Total road length crosses 80,000km", १३ जुलाई २०१५। 
  2. "List of Strategic Road Network - National Highway Roads", मूलबाट २०१६-०७-०९-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच २०१६-०६-२५ 
  3. "Asian Highway Route Map", मूलबाट २०१३-१०-०४-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच २०१३-१०-०४ 
  4. "Asian Highway Routes in Nepal", मूलबाट २००५-१०-२७-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच २०१३-१०-०२ 
  5. http://www.dor.gov.np/feeder_roads.php

बाह्य कडीहरू[सम्पादन गर्नुहोस्]