ओसिनियाका विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूची

स्वतन्त्र विश्वकोश, नेपाली विकिपिडियाबाट
Jump to navigation Jump to search
ओशिनियाका विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूचीमा सुचिकृत प्रथम सम्पदाहरू मध्य एक: काकाडु राष्ट्रिय निकुञ्ज

सन् २०१४ सम्ममा ओशिनियाका ११ वटा देशहरूको ३२ वटा सम्पदालाई संयुक्त राष्ट्र शैक्षिक, वैज्ञानिक एवं सांस्कृतिक सङ्गठन (युनेस्को)द्वारा विश्व सम्पदा क्षेत्रमा मान्यता प्रदान गरिएको छ । [१][२] यस क्षेत्रमा रहेको अस्ट्रेलियाको सबैभन्दा बढी सम्पदा सूचीकृत गरिएको छ ।[३] यस क्षेत्रबाट सबैभन्दा पहिले ग्रेट ब्यारियर रिफ, काकाडु राष्ट्रिय निकुञ्ज तथा विलान्ड्रा ताल क्षेत्रलाई युनेस्कोले विश्व सम्पदा सूचीमा समावेस गरेको थियो ।[४]


सम्पदाहरू[सम्पादन गर्ने]

  • नोट: In danger खतरामा रहेको
सम्पदा चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हेक्टर (एकड)
वर्ष विवरण/सन्दर्भ
अस्ट्रलियाली जिवाश्म स्तनधारी सम्पदाहरू (रिभर्सलिघ / नाराकुर्टे) Upright reconstruction of a Thylacoleo skeleton inside Naracoorte Caves, its shadow cast against the cave wall Australiaक्विन्सल्याण्ड
दक्षिण अस्ट्रेलिया,
 अस्ट्रेलिया
प्राकृतिक:AustraliaAap
(viii), (ix)
7004103000000000000१०,३०० (२५,०००) १९९२ [५]
Australian Convict Sites Photo of the main penitentiary building, partially ruined and hollowed out, with thickly forested hills in background Australiaन्यू साउथ वेल्स,
नरफक टापू,
तस्मानिया
पश्चिमी अस्ट्रेलिया,
 अस्ट्रेलिया
सांस्कृतिक:AustraliaAap
(iv), (vi)
7003150300000000000१,५०३ (३,७१०) २०१० [६]
बिकिनी एटोल परमाणु परिक्षण क्षेत्र Black-and-white snapshot of a large atomic mushroom cloud rising from the ocean Marshallरालिक चेन,
 मार्शल द्वीप
सांस्कृतिक:MarshallAap
(iv), (vi)
6999970000000000000०.९७ (२.४) २०१० [७]
चिफ रोइ माटा डोमेन Covered opening to Fels Cave on Lelepa Island, where Roy Mata died in 1265 Vanuatuशेफा प्रान्त,
 भानुअटु
सांस्कृतिक:VanuatuAap
(iii), (v), (vi)
7002886000000000000८८६ (२,१९०) २००८ [८]
पूर्वी रेनलखतरापूर्ण Man paddling a wooden dugout canoe on a flat lagoon surrounded by palm trees Solomonsरेन्नेल र बेल्लोना,
 सोलोमन द्वीप
प्राकृतिक:SolomonsAap
(ix)
7004370000000000000३७,००० (९१,०००) १९९८ [९]
फ्रेजर टापू A grassy hilltop overlooking a shallow sand beach, with thick forests in the background Australiaक्विन्सल्याण्ड,
 अस्ट्रेलिया
प्राकृतिक:AustraliaAap
(vii), (viii), (ix)
7005184000000000000१,८४,००० (४,५०,०००) १९९२ [१०]
अस्ट्रेलियाको गोन्डवाना वर्षावनहरू Thick forests covering a rocky escarpment Australiaक्विन्सल्याण्ड
न्यू साउथ वेल्स,
 अस्ट्रेलिया
प्राकृतिक:AustraliaAap
(viii), (ix), (x)
7005370000000000000३,७०,००० (९,१०,०००) १९८६ [११]
ग्रेट ब्यारियर रिफ A submerged outcrop covered by a variety of corals Australiaक्विन्सल्याण्ड,
 अस्ट्रेलिया
प्राकृतिक:AustraliaAap
(vii), (viii), (ix), (x)
7007348700000000000३,४८,७०,००० (८,६२,००,०००) १९८१ [१२]
विशाल ब्लु हिमालय क्षेत्र Rugged sandstone cliff face with three large pinnacles, surrounded by a forested valley Australiaन्यू साउथ वेल्स,
 अस्ट्रेलिया
प्राकृतिक:AustraliaAap
(ix), (x)
7006103264900000000१०,३२,६४९ (२५,५१,७३०) २००० [१३]
हवाई ज्वालामुखी राष्ट्रिय निकुञ्ज Aerial photograph of volcanic rock, with black cold lava split by a bright river of red lava United Statesहवाई,
 संयुक्त राज्य अमेरिका
प्राकृतिक:AustraliaAap
(viii)
7004929340000000000९२,९३४ (२,२९,६४०) १९८७ [१४]
हर्ड टापू र म्याकडोनल्ड टापूहरू Satellite image of a snow-covered volcanic peak, with a glacier running straight into the ocean Australiaम्याकडोनाल्ड टापु,
 अस्ट्रेलिया
प्राकृतिक:AustraliaAap
(viii), (ix)
7004372000000000000३७,२०० (९२,०००) १९९७ [१५]
हेन्डरसन टापु Parallel view down a sandy beach backed by shrub-covered cliffs, with a large shrub in the foreground and the ocean to the right UnitedKingdomपिटकेर्न टापुहरू,
 संयुक्त अधिराज्य
प्राकृतिक:UnitedKingdomAap
(vii), (x)
7003370000000000000३,७०० (९,१००) १९८८ [१६]
काकाडु राष्ट्रिय निकुञ्ज Overhead view of grassy wetlands, with a river cutting through and a forested escarpment to the right Australiaउत्तरी भूभाग,
 अस्ट्रेलिया
मिश्रित:AustraliaAap
(i), (vi), (vii), (ix), (x)
7006197976600000000१९,७९,७६६ (४८,९२,११०) १९८१ [१७] [१८]
कुक प्रारम्भिक कृषि सम्पदा Satellite image of a green valley dominated by farming and agriculture PapuaNewGuineaपश्चिमी हाइल्याण्ड,
 पपुवा न्युगिनी
सांस्कृतिक:PapuaNewGuineaAap
(iii), (iv)
7002116000000000000११६ (२९०) २००८ [१९]
न्यु क्यालेडोनियाको खाडी Satellite image of the tip of a large island fringed by barrier reefs, with different hues of blue showing the immediate difference in water depth created by the reefs NewCaledoniaन्यु क्यालेडोनिया,
 फ्रान्स
प्राकृतिक:NewCaledoniaAap
(vii), (ix), (x)
7006157430000000000१५,७४,३०० (३८,९०,०००) २००८ [२०]
लेभुका एतिहासिक बन्दरगाह सहर Fijiपूर्वी क्षेत्र,
 फिजी
सांस्कृतिक:FijLev
(ii), (iv)
7001700000000000000७० (१७०) २०१३ [२१]
लर्ड होवे द्विप समूह View overlooking a sheltered shallow bay, with a reef extending out to two bald peaks in the background Australiaन्यू साउथ वेल्स,
 अस्ट्रेलिया
प्राकृतिक:AustraliaAap
(vii), (x)
7003154000000000000१,५४० (३,८००) १९८२ [२२] [२३]
मक्वारी टापू Large rookery of king penguins, both adult and young, on a pebbled beach, with grassy hills in background Australiaतस्मानिया,
 अस्ट्रेलिया
प्राकृतिक:AustraliaAap
(vii), (viii)
7005540000000000000५,४०,००० (१३,००,०००) १९९७ [२४]
न्यु जिल्याण्ड अन्टार्कटिक उपमहादेशीय टापुहरू An albatross, white with grey wings and long yellow beak, nesting amid grass NewZealandआउट टापु
 न्युजिल्यान्ड
प्राकृतिक:NewZealandAap
(ix), (x)
7004764580000000000७६,४५८ (१,८८,९३०) १९९८ [२५]
निङालु तट Side-on view of a spotted whale shark in cloudy blue water Australiaपश्चिमी अस्ट्रेलिया,
 अस्ट्रेलिया
प्राकृतिक:AustraliaAap
(vii), (x)
7005705015000000000७,०५,०१५ (१७,४२,१३०) २०११ [२६]
पापाहानामोकुके Red pencil urchin submerged in shallow, glassy water, on a bed of coral United Statesहवाई,
 संयुक्त राज्य अमेरिका
२५°२१′ उत्तर १७०°९′ पश्चिम / २५.३५०° उत्तर १७०.१५०° पश्चिम / 25.350; -170.150 (Papahānaumokuākea)
मिश्रित:
(iii), (vi) (viii), (ix), (x)
7007362074990000000३,६२,०७,४९९ (८,९४,७०,६८०) २०१० [२७]
फोएनिक्स टापु संरक्षित क्षेत्र Bed of colourful assorted corals, with view looking up to the surface scattered with fish Kiribatiफोएनिक्स टापु,
 किरिबाटी
प्राकृतिक:KiribatiAap
(vii), (ix)
7007408250000000000४,०८,२५,००० (१०,०८,८०,०००) २०१० [२८]
पर्नुलुलु राष्ट्रिय निकुञ्ज Large red sandstone rock formation surrounded by shrubbery and open plains Australiaपश्चिमी अस्ट्रेलिया,
 अस्ट्रेलिया
प्राकृतिक:AustraliaAap
(vii), (viii)
7005239723000000000२,३९,७२३ (५,९२,३७०) २००३ [२९]
रापा नुई राष्ट्रिय निकुञ्ज ‎ Row of six large stone statues with elongated heads on a grassy slope Chileइस्ला डे पास्कुवा,
 चिली
सांस्कृतिक:ChileAap
(i), (iii), (v)
7003713000000000000७,१३० (१७,६००) १९९५ [३०]
रक टापू दक्षिणी दह Aerial view of Jellyfish Lake Palauकोरोर,
 पलाउ
मिश्रित:PalauAap
(iii), (v), (vii), (ix), (x)
7005100200000000000१,००,२०० (२,४८,०००) २०१२ [३१]
राजकिय प्रदर्शनी भवनकार्लटन बगैंचा Large cream-coloured building with central dome and grand arched entrance, fronted by flowered gardens and a tiered fountain Australiaभिक्टोरिया,
 अस्ट्रेलिया
सांस्कृतिक:AustraliaAap
(ii)
7001260000000000000२६ (६४) २००४ [३२]
सार्क बे Scattered small black mounds growing in an area of shallows by the sea Australiaपश्चिमी अस्ट्रेलिया,
 अस्ट्रेलिया
प्राकृतिक:AustraliaAap
(vii), (viii), (ix), (x)
7006219730000000000२१,९७,३०० (५४,३०,०००) १९९१ [३३][३४][३५]
सिड्नी ओपेरा हाउस Beige and white building with seven peaked rooves, sitting on a promontory surrounded by water Australiaन्यू साउथ वेल्स,
 अस्ट्रेलिया
सांस्कृतिक:AustraliaAap
(i)
7000580000000000000५.८० (१४.३) २००७ [३६]
तस्मानियन बञ्जरभूमि Scruffy, rocky ridge overlooking a hill covered in golden-coloured grass and shrubbery Australiaतस्मानिया,
 अस्ट्रेलिया
मिश्रित:AustraliaAap
(iii), (iv), (vi), (vii), (viii), (ix), (x)
7006140751300000000१४,०७,५१३ (३४,७८,०४०) १९८२ [३७]
टे वाहिपौनाममु Rocky mountain covered in forest, with part of a tree in the foreground infringing the view NewZealandदक्षिण टापु,
 न्युजिल्यान्ड
प्राकृतिक:NewZealandAap
(vii), (viii), (ix), (x)
7006260000000000000२६,००,००० (६४,००,०००) १९९० [३८]
टोङ्गारिरो राष्ट्रिय निकुञ्ज Frozen lake in the cradle of a snow-capped mountain with jagged rocky peaks NewZealandरुआपहु जिल्ला,
 न्युजिल्यान्ड
मिश्रित:NewZealandAap
(vi), (vii), (viii)
7004795960000000000७९,५९६ (१,९६,६९०) १९९० [३९]
उलुरू-काता जुता राष्ट्रिय निकुञ्ज View of a large red sandstone monolith against a sunset sky and flanked by two silhouetted trees Australiaउत्तरी भूभाग,
 अस्ट्रेलिया
मिश्रित:AustraliaAap
(v), (vi), (vii), (viii)
7005132566000000000१,३२,५६६ (३,२७,५८०) १९८७ [४०]
क्विन्सल्याण्ड सिमसार उष्णकटिबंधीय Dense rainforest scene, with a small pool surrounded by ferns and moss-laden rocks Australiaक्विन्सल्याण्ड,
 अस्ट्रेलिया
प्राकृतिक:AustraliaAap
(vii), (viii), (ix), (x)
7005894420000000000८,९४,४२० (२२,१०,२००) १९८८ [४१][४२]
विलान्ड्रा ताल क्षेत्र Sandy ground fronting a strip of blue water on the horizon, with a piece of dead wood in foreground Australiaन्यू साउथ वेल्स,
 अस्ट्रेलिया
मिश्रित:AustraliaAap
(iii), (viii)
7005240000000000000२,४०,००० (५,९०,०००) १९८१ [४३]

नक्सामा सम्पदाहरू[सम्पादन गर्ने]

Map of Pacific Ocean showing the locations of current World Heritage Sites


सन्दर्भ सामग्रीहरू[सम्पादन गर्ने]

  1. "Number of World Heritage Properties by region", UNESCO, अन्तिम पहुँच १० सेप्टेम्बर २०११ 
  2. "Composition of macro geographical (continental) regions, geographical sub-regions, and selected economic and other groupings", Geographical region and composition of each region, United Nations Statistics Division, २०१०, अन्तिम पहुँच २० अक्टोबर २०११ 
  3. "World Heritage List", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  4. "Number of World Heritage properties inscribed each Year", UNESCO, अन्तिम पहुँच ८ सेप्टेम्बर २०११ 
  5. World Heritage Committee, "Australian Fossil Mammal Sites (Riversleigh / Naracoorte)", United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, अन्तिम पहुँच २०११-०७-१० 
  6. World Heritage Committee, "Australian Convict Sites", United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, अन्तिम पहुँच २०११-०७-१० 
  7. World Heritage Committee, "Bikini Atoll Nuclear Test Site", United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, अन्तिम पहुँच २०११-०७-१० 
  8. World Heritage Committee, "Chief Roi Mata's Domain", United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, अन्तिम पहुँच २०११-०७-१० 
  9. World Heritage Committee, "East Rennell", United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, अन्तिम पहुँच २०११-०७-१० 
  10. World Heritage Committee, "Fraser Island", United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, अन्तिम पहुँच २०११-०७-१० 
  11. World Heritage Committee, "Gondwana Rainforests of Australia", United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, अन्तिम पहुँच २०११-०७-१० 
  12. World Heritage Committee, "Great Barrier Reef", United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, अन्तिम पहुँच २०११-०७-१० 
  13. World Heritage Committee, "Greater Blue Mountains Area", United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, अन्तिम पहुँच २०११-०७-१० 
  14. World Heritage Committee, "Hawaiʻi Volcanoes National Park", United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, अन्तिम पहुँच २०११-०७-१० 
  15. World Heritage Committee, "Heard and McDonald Islands", United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, अन्तिम पहुँच २०११-०७-१० 
  16. World Heritage Committee, "Henderson Island", United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, अन्तिम पहुँच २०११-०७-१० 
  17. Government of Australia, "Convention on wetlands of international importance", Department of Sustainability, Environment, Water, Population and Communities, अन्तिम पहुँच १० फेब्रुअरी २०१२ 
  18. World Heritage Committee, "Kakadu National Park", United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, अन्तिम पहुँच २०११-०७-१० 
  19. World Heritage Committee, "Kuk Early Agricultural Site", United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, अन्तिम पहुँच २०११-०७-१० 
  20. World Heritage Committee, "Lagoons of New Caledonia", United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, अन्तिम पहुँच २०११-०७-१० 
  21. World Heritage Committee, "Levuka Historical Port Town", United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, अन्तिम पहुँच २०१३-०८-०४ 
  22. World Heritage Committee, "Lord Howe Island Group", United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, अन्तिम पहुँच २०११-०७-१० 
  23. Hutton, Ian (1986). Lord Howe Island: Discovering Australia's World Heritage. Canberra: Conservation Press. pp. 5–6. . 
  24. World Heritage Committee, "Macquarie Island", United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, अन्तिम पहुँच २०११-०७-१० 
  25. World Heritage Committee, "New Zealand Sub-Antarctic Islands", United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, अन्तिम पहुँच २०११-०७-१० 
  26. World Heritage Committee, "Ningaloo Coast", United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, अन्तिम पहुँच २०११-०७-१० 
  27. World Heritage Committee, "Papahānaumokuākea", United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, अन्तिम पहुँच २०११-०७-१० 
  28. World Heritage Committee, "Phoenix Islands Protected Area", United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, अन्तिम पहुँच २०११-०७-१० 
  29. World Heritage Committee, "Purnululu National Park", United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, अन्तिम पहुँच २०११-०७-१० 
  30. World Heritage Committee, "Rapa Nui National Park", United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, अन्तिम पहुँच २०११-०७-१० 
  31. World Heritage Committee, "Rock Islands Southern Lagoon", अन्तिम पहुँच २०१२-०७-०४ 
  32. World Heritage Committee, "Royal Exhibition Building and Carlton Gardens", United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, अन्तिम पहुँच २०११-०७-१० 
  33. World Heritage Committee, "Shark Bay, Western Australia", United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, अन्तिम पहुँच २०११-०७-१० 
  34. Riley, Laura and William (2005). Nature's Strongholds: The World's Great Wildlife Reserves. Princeton, New Jersey: Princeton University Press. pp. 595–596. . http://books.google.com/books?id=icMuBQhW4vgC. अन्तिम पहुँच मिति: 12 July 2011. 
  35. Government of Australia (३ सेप्टेम्बर २००८), "Shark Bay, Western Australia", Department of Sustainability, Environment, Water, Population and Communities, अन्तिम पहुँच ९ फेब्रुअरी २०१२ 
  36. World Heritage Committee, "Sydney Opera House", United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, अन्तिम पहुँच २०११-०७-१० 
  37. World Heritage Committee, "Tasmanian Wilderness", United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, अन्तिम पहुँच २०११-०७-१० 
  38. World Heritage Committee, "Te Wahipounamu – South West New Zealand", United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, अन्तिम पहुँच २०११-०७-१० 
  39. World Heritage Committee, "Tongariro National Park", United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, अन्तिम पहुँच २०११-०७-१० 
  40. World Heritage Committee, "Uluṟu-Kata Tjuṯa National Park", United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, अन्तिम पहुँच २०११-०७-१० 
  41. Reid, Greg (2004). Australia's National and Marine Parks: Queensland. South Yarra, Victoria: Macmillan Education Australia. प॰ 13. . 
  42. World Heritage Committee, "Wet Tropics of Queensland", United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, अन्तिम पहुँच २०११-०७-१० 
  43. World Heritage Committee, "Willandra Lakes Region", United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, अन्तिम पहुँच २०११-०७-१० 

बाह्य लिङ्कहरू[सम्पादन गर्ने]