सगरमाथा चढ्ने क्रममा मृत्यु भएका मानिसहरूको सूची

स्वतन्त्र विश्वकोश, नेपाली विकिपिडियाबाट
Jump to navigation Jump to search
A color photo of a mountain covered in snow
सगरमाथाको उत्तरी भाग

सगरमाथा, ८,८४८ मिटर (२,९०९ फिट) मा अवस्थित विश्वको सबैभन्दा अग्लो हिमाल हो र पर्वतारोहीको लागि विशेष मनमोहक शिखर पनि हो। २९६ भन्दा बढी व्यक्तिहरू यो शिखर चढ्ने प्रयास गर्दा मृत्यु भएको छ। सन् १९७७ मा, यस शिखर चढ्ने क्रममा कसैको पनि मृत्यु भएको पुष्टि भएको थिएन र उक्त वर्ष जम्मा दुई जनाले मात्रै शिखरमा पुगेका थिए।[१]

हिम पहिरो, गिरावटका कारण लागेको चोट, ठूलो बरफ थुप्रो भासिएर भएको दुर्घटना, जाडो, तुशारोपण, वा पर्वतमा भएका स्वास्थ्य समस्याहरू प्रमुख अधिकांश मृत्युका कारण हुन्। शवहरूको अवस्थिति पत्ता लगाउन गार्‍हो हुने हुँदा, ती मृत्युहरूमा विवरण उपलब्ध छैनन्।

यस शिखरको माथिल्लो क्षेत्र मृत्यु क्षेत्रमा अवस्थित छ। "मृत्यु क्षेत्र" एक पर्वतारोहण शब्द हो जुन निश्चित बिन्दु - ८,००० मीटर (२६,००० फिट), वा वायुमण्डीय चापको ३५६ मिलिबार (५.१६ पीसी) भन्दा कम जहाँ अक्सिजन स्तर मानव जीवनलाई बचाइराख्नको लागि पर्याप्त हुदैन। उच्च हिमाली क्षेत्रमा धेरै मृत्युहरू प्रत्यक्ष रूपमा (शरिरले महत्त्वपूर्ण काम गर्न छोडेकाले) वा अप्रत्यक्ष रूपमा (तनावहरूको बिच विभिन्न गलत निर्णय लिएर वा शारीरिक अशक्तताको कारण दुर्घटनामा परेर) प्राय: मृत्यु क्षेत्रको प्रभावका कारण भएको हुन्छ। मृत्यु क्षेत्रमा, मानव शरिरले नयाँ वातावरण अनुसार चल्न वा अक्सिजनको परिपुर्तिका लागि धेरै भन्दा छिटोछिटो गर्न थाल्छ। अक्सिजनको सिलिण्डर विनानै कोही व्यक्ति उक्त क्षेत्रमा गयो भने उसको शरिरले महत्त्वपूर्ण काम गर्न छोड्छ र चेतना गुमाउन पनि सक्छ जसले गर्दा उसको अकालमै मृत्यु पनि हुन सक्छ।[२][३][४]

पृष्ठभूमि[सम्पादन गर्ने]

Satellite view with lines showing routes to Everest Summit
सगरमाथाको चुचुरो सम्म पुग्नको लागि बाटाहरू उत्तर (पहेँलो) र दक्षिण (सुन्तला)

सगरमाथा आरोहणको लागि सबैभन्दा बढी लोकप्रिय बाटो भनेको दक्षिण र उत्तरको बाटो हो। दक्षिण जुन चाहिँ नेपालबाट हुँदै सगरमाथा सम्म पुग्छ भने उत्तरबाट चीनको तिब्बत सगरमाथा सम्म पुग्दछ।

हिमालमा पहिलो पटक रेकर्ड गरिएको मृत्युुमा ७ जना भरिया परेका थिए जसमा उनीहरू हिम पहिरोमा परि भयानक मृत्युको सिकार भएका थिए।[५] तिनिहरू १९९२ बेलायती सगरमाथा अभियानमा समावेश थिए। सन् १९२१ को सामारिक पर्यवेक्षणको सुरू तिर सगरमाथा चढ्ने बाटोमा दुईजनाको मृत्यु भएको थियो जसमा एक अज्ञात भरिया र हृदयघात पिडित डाक्टर एएम केलास रहेका थिए।[५][६]

सगरमाथा आरोहण गर्नु भनेको सिकारु पर्वतारोहीहरूका लागि खतरनाक मानिन्छ तर यसमा केही चढेका अनुभव पर्वतारोहीहरू पनि मृत्यु भएको तथ्याङ्क रहेको छ। बाबु छिरी शेर्पाले दश पटक सगरमाथा चढिसकेका छन्, र सन् १९९९ मा सगरमाथाको शिखरमा २० घण्टा बिताएर त्यतिबेलाको नयाँ किर्तीमानी पनि कायम गरेका थिए।[७] उनले एक हप्तामै दुई पटक सगरमाथा आरोहण गरि किर्तीमानी कायम गरेका थिए जसमा उनले सगरमाथाको आधार शिविरबाट १६ घण्टा ५६ मिनेटमै शिखरमा पुग्न सफल भएका थिए। [७] उनको सन् २००१ मा नजिकैको दोस्रो शिविरबाट खसेर मृत्यु भएको थियो। सन् १९९६ मा अनुभवी सहयोगी रब हलले पनि खसेकै कारण ज्यान गुमाएका थिए। उनी ५ पटक सगरमाथा सफल आरोहण गर्ने पहिलो गैर-शेर्पा थिए।

हरियो जुत्ताका साथ, सेवाङ्ग पारिजरको मृत शरिर [८]

११ मे १९९६ मा सगरमाथामा घटेको प्रकोप प्रख्यात धटना मध्ये एक थियो जसमा उक्त हिमालको आरोहण गर्ने क्रममा ८ जनाले ज्यान गुमाउनु परेको थियो। उक्त वर्ष भरी सगरमाथा चढ्ने क्रममा १५ जनाले ज्यान गुमाएमा थिए जसले गर्दा उक्त वर्ष घातक सावित भएको थियो। उक्त प्रकोपले व्यापक चर्चा पाएको थियो र त्यसको बारेमा धेरै पटक लेखिएको थियो। उक्त घटनाको बारेमा जोन क्राकउरले इण्टु थिन एयर र एनाटोली बौक्रिभले द क्लाइम्ब नामक बेग्लाबेग्लै पुस्तक लेखेका थिए। उनीहरू दुई जनानै सो घटना घटेको बेलामा सगरमाथामै थिए र उक्त पुस्तक मार्फत ती दुई जना पर्वतारोहीहरूले सम्पूर्ण प्रकोपको जानकारी सार्वजनिक गरेका थिए। कौतूहलपुर्वक, सन् १९९६ तथ्याङ्किय रूपमा सगरमाथा आरोहीहरूका लागि सुरक्षित वर्ष मानिएको थियो। सन् १९९६ भन्दा अघि, ४ जना आरोहीहरू मध्ये एक जनाको सगरमाथा चढ्ने क्रममा मृत्यु भएको थियो। सन् १९९६ मा धेरै जनाले सगरमाथा चढ्न प्रयास गरेको एक तथ्याङ्कले देखाएको छ र सन् १९९६ को तथ्याङ्कले ७ जना मध्ये एक जनाको मृत्यु भएको देखाएको छ।[९]

सन् २०१४ र २०१५ मा, सगरमाथामा घटेको घटनामा परि एक दर्जन भन्दा बढिले ज्यान गुमाएका थिए। परिणामस्वरूप, दक्षिण वा नेपालको बाटो हुँदै सगरमाथा चढ्नेको सङ्ख्या एकदमै कम थियो र सन् २०१५ मा एकजानले पनि सगरमाथा आरोहण गरेका थिएनन्। १८ अप्रिल २०१४ मा, सगरमाथाको आधार शिविरमा आएको हिम पहिरोमा परि १६ जना शेर्पाहरूको मृत्यु भएको थियो।[१०][११][१२] ठ्याक्कै एक वर्ष पछि, १२ वैशाख २०७२ मा, सगरमाथाको आधार शिविरमा आएको हिम पहिरोमा परि १९ जनाको मृत्यु भएको थियो। लगत्तै आएको ७.८ रेक्टर स्केलको महाभूकम्पमा परि नेपाल ९,००० जनाको मृत्यु भएको थियो भने २३,००० जना घाइते भएका थिए।[१३][१४][१५] यो सगरमाथाकै इतिहासमा एक दुखद क्षण थियो र खराब दिन पनि मानिएको छ।

पीडितहरू (मृत्यु भएका मानिसहरू)[सम्पादन गर्ने]

क्रम सङ्ख्या नाम मिति उमेर अभियान राष्ट्रियता मृत्युको कारण स्थान स्रोतहरू
दोर्जे जुन ७, १९२२ सन् १९२२ को बेलायती सगरमाथा अभियान Flag of Nepal.svg नेपाल हिम पहिरो उत्तरी कोलभन्दा तल [५]
लाक्पा जुन ७, १९२२ Flag of Nepal.svg नेपाल हिम पहिरो उत्तरी कोलभन्दा तल [५]
नोर्बु जुन ७, १९२२ Flag of Nepal.svg नेपाल हिम पहिरो उत्तरी कोलभन्दा तल [५]
पासाङ जुन ७, १९२२ Flag of Nepal.svg नेपाल हिम पहिरो उत्तरी कोलभन्दा तल [५]
पेमा जुन ७, १९२२ Flag of Nepal.svg नेपाल हिम पहिरो उत्तरी कोलभन्दा तल [५]
सङ्गे जुन ७, १९२२ Flag of Nepal.svg नेपाल हिम पहिरो उत्तरी कोलभन्दा तल [५]
टेम्बा जुन ७, १९२२ Flag of Nepal.svg नेपाल हिम पहिरो उत्तरी कोलभन्दा तल [५]
बहादुर, मानमान बहादुर मे १३, १९२४ सन् १९२४ को बेलायती सगरमाथा अभियान Flag of Nepal.svg नेपाल निमोनिया Above Rongbuk B.C. [५][१६]
Shamsherpun, Lance-NaikLance-Naik Shamsherpun मे १७, १९२४ Flag of Nepal.svg नेपाल Brain hemorrhage Above Rongbuk B.C. [५][१६]
१० Irvine, AndrewAndrew Irvine जुन ९, १९२४ २२ Flag of the United Kingdom.svg संयुक्त अधिराज्य Disappeared; body never found; cause of death unknown N.E. Ridge [५]
११ Mallory, GeorgeGeorge Mallory जुन ९, १९२४ ३७ Flag of the United Kingdom.svg संयुक्त अधिराज्य Disappeared; body found in १९९९; evidence suggests Mallory died from being accidentally struck by his ice axe following a fall. N.E. Ridge [५]
१२ Wilson, MauriceMaurice Wilson मे ३१, १९३४ ३६ Solo Expedition Flag of the United Kingdom.svg संयुक्त अधिराज्य Body found १९३५; cause of death possibly exhaustion, exposure or starvation. East Rongbuk Glacier [१७]
१३ Mingma, DorjeDorje Mingma अक्टोबर ३१, १९५२ Swiss Expedition  नेपाल हिम पहिरो Lhotse Face [१८]
१४ Ji, WangWang Ji अप्रिल ११, १९६० Chinese Expedition Northern Slope  चीन Mountain sickness [१९][२०]
१५ Shi-Ching, ShaoShao Shi-Ching २९ अप्रिल १९६०  चीन N.E. Ridge [१९][२०]
१६ Tshering, NawangNawang Tshering २८ अप्रिल १९६२  नेपाल ल्होत्से मुख [२१]
१७ Breitenbach, JakeJake Breitenbach २३ मार्च १९६३ २७ Norman Dyhrenfurth's American Mount Everest Expedition  संयुक्त राज्य Crushed under serac हिम पहिरो [२२][२३][२४]
१८ Gao-shu, MaMa Gao-shu १ मे १९६६ Chinese Everest Expedition  चीन झर्नु हिम पहिरो [२०][२५]
१९ Dorje, PhuPhu Dorje १८ अक्टोबर १९६९ Japanese Everest Expedition  नेपाल झर्नु into a crevasse हिम पहिरो [२६]
२० Dorje, NimaNima Dorje ५ अप्रिल १९७० Japanese Skiing Expedition  नेपाल हिम पहिरो हिम पहिरो [२७]
२१ Norbu, KungaKunga Norbu ५ अप्रिल १९७०  नेपाल हिम पहिरो [२७]
२२ Norbu, MimaMima Norbu ५ अप्रिल १९७०  नेपाल हिम पहिरो हिम पहिरो [२७]
२३ Pasang, Pasang ५ अप्रिल १९७०  नेपाल हिम पहिरो हिम पहिरो [२७]
२४ Tshering, KamiKami Tshering ५ अप्रिल १९७०  नेपाल हिम पहिरो हिम पहिरो [२७]
२५ Tsering, KyakKyak Tsering ९ अप्रिल १९७० ३६  नेपाल "by fall of seracs" ५५२५ m [२८]
२६ Narita, KiyoshiKiyoshi Narita २१ अप्रिल १९७०  जापान हृदयघात ६१५०m [२९]
२७ Vardhan, HarshHarsh Vardhan १८ अप्रिल १९७१ International Expedition of १९७१  भारत Succumbed after falling and being suspended above a crevasse during a blizzard ६९००m [२५]
२८ Tighe, TonyTony Tighe १६ नोभेम्बर १९७२ Mt. Qomolangma expedition  अस्ट्रेलिया Crushed under serac हिम पहिरो [३०][३१]
२९ , JangbuJangbu १२ अक्टोबर १९७३  नेपाल हिम पहिरो S.W. Face [३२]
३० Devouassoux, GérardGérard Devouassoux सेप्टेम्बर ९, १९७४ फ्रान्सेली West Ridge Direct expedition  फ्रान्स हिम पहिरो ६४००m [३३]
३१ Dorje, PembaPemba Dorje सेप्टेम्बर ९, १९७४  नेपाल हिम पहिरो ६४००m [३३]
३२ , LhakpaLhakpa सेप्टेम्बर ९, १९७४  नेपाल हिम पहिरो ६४००m [३३]
३३ Lutuk, NawangNawang Lutuk सेप्टेम्बर ९, १९७४  नेपाल हिम पहिरो ६४००m [३३]
३४ Wangchu, NimaNima Wangchu सेप्टेम्बर ९, १९७४  नेपाल हिम पहिरो ६४००m [३३]
३५ Wongal, SanuSanu Wongal सेप्टेम्बर ९, १९७४  नेपाल हिम पहिरो ६४००m [३३]
३६ Zhuong Yue, WuWu Zhuong Yue मे ४, १९७५  चीन Exhaustion, fall ८५००m [३४]
३७ Burke, MickMick Burke सेप्टेम्बर २६, १९७५ ३४ Bonington's १९७५ Everest expedition  संयुक्त अधिराज्य Disappearance (likely accidental death during climb) शिखर नजिक [३५][३६]
३८ Thompson, TerryTerry Thompson अप्रिल १०, १९७६ British-Nepal Army Everest Expedition  संयुक्त अधिराज्य हिमनदीको ठुलो चिरोभित्र झर्नु दोस्रो आधार शिविर [२५]
३९ Nuru, DawaDawa Nuru अप्रिल १८, १९७८  नेपाल हिमनदीको ठुलो चिरोभित्र झर्नु हिम पहिरो [२५]
४० Ming-ji, ShiShi Ming-ji अप्रिल १८, १९७८ Chinese Iranian Expedition  चीन हिमनदीको ठुलो चिरोभित्र झर्नु हिम पहिरो [२५]
४१ Phu, AngAng Phu मे १६, १९७९ Yugoslavian Expedition  नेपाल झर्नु हिम पहिरो [२५]
४२ Genet, RayRay Genet अक्टोबर २, १९७९ ४८ Gerhard Schmatz German Expedition  संयुक्त राज्य अनावृति, थकाई ८४००m S.E. Ridge [३७]
४३ Schmatz, HanneloreHannelore Schmatz अक्टोबर २, १९७९ ३९  West Germany अनावृति, थकाई ८४००m S.E. Ridge [३७]
४४ Hong-bao, WangWang Hong-bao अक्टोबर १२, १९७९ Japanese Alpine Club reconnaissance expedition  चीन हिम पहिरो उत्तरी कोलको मुनी [३८]
४५ Lan, LouLou Lan अक्टोबर १२, १९७९  चीन हिम पहिरो उत्तरी कोलको मुनी [३८]
४६ Thaxi, NimaNima Thaxi अक्टोबर १२, १९७९  चीन हिम पहिरो उत्तरी कोलको मुनी [३८]
४७ Ube, AkiraAkira Ube मे २, १९८० ३१ Japanese Alpine Society Expedition  जापान हिम पहिरो ७९००m North Face (Hornbein Couloir) [३९]
४८ Kersang, NawangNawang Kersang सेप्टेम्बर ६, १९८० Italian Expedition  नेपाल झर्नु हिम पहिरो [४०]
४९ Piana, MarioMario Piana सेप्टेम्बर २२, १९८०  इताली Crushed under serac Lhotse Face [४१]
५० Takenaka, NoboruNoboru Takenaka जनवरी १२, १९८१ २८ Japanese Winter Expedition  जापान झर्नु ६९००m W. Cwm [४२]
५१ Hoey, MartyMarty Hoey मे १५, १९८२ ३० Whittaker American Expedition  संयुक्त राज्य झर्नु ८०००m [४३]
५२ Boardman, PeterPeter Boardman मे १७, १९८२ ३१ British Mount Everest Expedition  संयुक्त अधिराज्य Disappearance (likely accidental death during climb) North-East Ridge (approx. ८२००m) [२६][४४]
५३ Tasker, JoeJoe Tasker मे १७, १९८२ ३३  संयुक्त अधिराज्य Disappearance (likely accidental death during climb) North-East Ridge (approx. ८२००m) [४४][४५]
५४ Chuldim, AngAng Chuldim अगष्ट ३१, १९८२ २० Bill मार्च Canadian Expedition  नेपाल हिम पहिरो हिम पहिरो [४६]
५५ Dorje, DawaDawa Dorje अगष्ट ३१, १९८२ ४२  नेपाल हिम पहिरो हिम पहिरो [४६]
५६ Sona, PasangPasang Sona अगष्ट ३१, १९८२ ३८  नेपाल हिम पहिरो हिम पहिरो [४६]
५७ Griffiths, BlairBlair Griffiths सेप्टेम्बर २, १९८२ ३३  क्यानडा Crushed under serac हिम पहिरो [४७]
५८ Tshering, LhakpaLhakpa Tshering सेप्टेम्बर २७, १९८२ Spanish Expedition  नेपाल Internal hemorrhage ६७७०m [३४]
५९ Dorje, NimaNima Dorje अक्टोबर १४, १९८२  नेपाल झर्नु ८३००m W ridge [४८]
६० Kato, YasuoYasuo Kato डिसेम्बर २८, १९८२ ३३ Japanese Expedition  जापान Disappearance (likely accidental death during climb) शिखर नजिक [२६][४५]
६१ Kobayashi, ToshiakiToshiaki Kobayashi डिसेम्बर २८, १९८२  जापान शिखर नजिक [४५]
६२ Kamuro, HironobuHironobu Kamuro अक्टोबर ८, १९८३ Japanese Expedition  जापान झर्नु शिखर नजिक [२६]
६३ Temba, PasangPasang Temba अक्टोबर ८, १९८३  नेपाल झर्नु ८६००m SE Ridge [२६][३४]
६४ Yoshino, HiroshiHiroshi Yoshino अक्टोबर ९, १९८३  जापान झर्नु शिखर नजिक [२६]
६५ Rinji, AngAng Rinji मार्च २६, १९८४ भारतीय पर्वतारोहण दल  नेपाल हिम पहिरो हिम पहिरो [३४]
६६ Swierzy, TonyTony Swierzy अप्रिल ३, १९८४ २७ Micheal Lane British North Face Expedition  संयुक्त अधिराज्य हिम पहिरो ६२३८m [४९]
६७ Prodanov, Hristo IvanovHristo Ivanov Prodanov अप्रिल २१, १९८४ ४० Bulgarian West Face Expedition बुल्गेरिया Bulgaria Disappearance (likely accidental death during descent) ८५००m West Ridge [२६]
६८ From, FredFred From अक्टोबर ९, १९८४ २८ Australian-New Zealand Expedition  अस्ट्रेलिया झर्नु ८०००m [५०][५१]
६९ Nottle, CraigCraig Nottle अक्टोबर ९, १९८४ २३  अस्ट्रेलिया झर्नु ८०००मी [५०][५१]
७० Psotka, JozefJozef Psotka अक्टोबर १६, १९८४ ५०  चेकोस्लोभाकिया झर्नु शिखर नजिक [२६]
७१ Dorje, AngAng Dorje अक्टोबर २४, १९८४ ३५ Mission to recover body of Hannelore Schmatz  नेपाल झर्नु ८४००m S.E. Ridge
७२ Thapa, Yogendra BahadurYogendra Bahadur Thapa अक्टोबर २४, १९८४ ३६  नेपाल झर्नु ८४००m S.E. Ridge
७३ Navarro, JuanjoJuanjo Navarro मे १२, १९८५ Basque Expedition  स्पेन झर्नु ७३००m [५२]
७४ Ishii, ShinichiShinichi Ishii सेप्टेम्बर १९, १९८५ Japanese Expedition  जापान हिम पहिरो उत्तरी कोलको मुनी [५२]
७५ Kumar, Kiran InderKiran Inder Kumar अक्टोबर ७, १९८५ ४० भारतीय पर्वतारोहण दल  भारत झर्नु ७९८६m [५३]
७६ Bahugana, JaiJai Bahugana अक्टोबर ११, १९८५  भारत Exposure South Col [५४]
७७ Bakshi, Ranjeet SinghRanjeet Singh Bakshi अक्टोबर ११, १९८५  भारत Exposure South Col [५४]
७८ Negi, Vijay Pal SinghVijay Pal Singh Negi अक्टोबर ११, १९८५ २८  भारत Exposure South Col [५३][५४]
७९ Rao, M.U. BhaskarM.U. Bhaskar Rao अक्टोबर ११, १९८५  भारत Exposure South Col [५४]
८० Trujillo, Víctor HugoVíctor Hugo Trujillo अगष्ट १६, १९८६ २२  चिली हिम पहिरो उत्तरी कोलको मुनी [५५]
८१ Simon Burkhardt सेप्टेम्बर २८, १९८६ ५२ Eiselin Sports Expedition  स्विजरल्याण्ड हिम पहिरो ७३१५m [५६]
८२ Gyalu, Gyalu अक्टोबर ४, १९८६  नेपाल Crushed under serac हिम पहिरो [५६]
८३ Norbu, DawaDawa Norbu अक्टोबर १७, १९८६  नेपाल हिम पहिरो उत्तरी कोलको मुनी [२६]
८४ Dorje, TsuttinTsuttin Dorje जनवरी ३०, १९८७  नेपाल झर्नु ७७००m [५७]
८५ Marshall, RogerRoger Marshall मे २१, १९८७ ४५  क्यानडा Disappearance (likely accidental death during descent) Hornbein Couloir, Near Summit [५८]
८६ Yokoyama, MasaoMasao Yokoyama सेप्टेम्बर २, १९८७ ४४ Japanese Expedition  जापान Drowned East Rongbuk Glacier [५९][६०][६१]
८७ Singh, MangalMangal Singh अक्टोबर २०, १९८७ British Expedition  नेपाल हिम पहिरो आधार शिविर [३४]
८८ Mizukoshi, HidetakaHidetaka Mizukoshi अप्रिल २१, १९८८ ३५th Anniversary climb with Chinese, Japanese and Nepalese nationals  जापान हृदयघात (at Base camp) आधार शिविर [६२]
८९ Parmentier, MichelMichel Parmentier सेप्टेम्बर २०, १९८८ International  फ्रान्स Exposure ७७००m [५२]
९० Shrestha, NarayanNarayan Shrestha सेप्टेम्बर २१, १९८८  नेपाल हिम पहिरो ७२००m [६३]
९१ Sonam, LhakpaLhakpa Sonam अक्टोबर १३, १९८८  नेपाल झर्नु ८२००m [२६]
९२ Temba, PasangPasang Temba अक्टोबर १३, १९८८  नेपाल झर्नु ८२००m [२६]
९३ Becík, DušanDušan Becík अक्टोबर १७, १९८८ ३४ IAMES Bratislava Expedition  चेकोस्लोभाकिया Disappearance (likely accidental death during descent after reaching South Summit with Jozef Just rejoining group after he summited Everest solo)[६४][६५] ८०००m S.W. Ridge [६६]
९४ Božík, PeterPeter Božík अक्टोबर १७, १९८८ ३४  चेकोस्लोभाकिया ८०००m S.W. Ridge [६६]
९५ Jaško, JaroslavJaroslav Jaško अक्टोबर १७, १९८८ २६  चेकोस्लोभाकिया ८०००m S.W. Ridge [६६]
९६ Just, JozefJozef Just अक्टोबर १७, १९८८ ३३  चेकोस्लोभाकिया ८०००m S.W. Ridge [२६]
९७ Lhakpa, AngAng Lhakpa डिसेम्बर २३, १९८८  नेपाल Cerebral thrombosis South Col [२६]
९८ Ilievski-Murato, DimitarDimitar Ilievski-Murato मे १०, १९८९ ३५  युगोस्लाभिया झर्नु Descending South Col Route [२६]
९९ Dorje, PhuPhu Dorje मे १६, १९८९  नेपाल झर्नु Descending South Col Route [२६]
१०० Dąsal, MirosławMirosław Dąsal मे २७, १९८९ ३७ Polish-led expedition that included four U.S. mountaineers  पोल्याण्ड हिम पहिरो ७२००m W ridge [६७]
१०१ Gardzielewski, MirosławMirosław Gardzielewski मे २७, १९८९ ३५  पोल्याण्ड हिम पहिरो ७२००m W ridge [६७]
१०२ Heinrich, AndrzejAndrzej Heinrich मे २७, १९८९ ५१  पोल्याण्ड हिम पहिरो ७२००m W ridge [६७]
१०३ Otręba, WacławWacław Otręba मे २७, १९८९ ५०  पोल्याण्ड हिम पहिरो ७२००m W ridge [६७]
१०४ Chrobak, EugeniuszEugeniusz Chrobak मे २८, १९८९ ३०  पोल्याण्ड हिम पहिरो injuries Lhola camp [२६][६७]
१०५ Pinjo, AngAng Pinjo डिसेम्बर १२, १९८९ South Korean expedition  नेपाल Altitude sickness, heart attack [२५]
१०६ Gómez-Menor, RafaelRafael Gómez-Menor सेप्टेम्बर १४, १९९०  स्पेन हिम पहिरो [६८]
१०७ Sona, AngAng Sona सेप्टेम्बर १४, १९९०  नेपाल हिम पहिरो [६८]
१०८ Nath, BadriBadri Nath सेप्टेम्बर १४, १९९०  नेपाल हिम पहिरो [६८]
१०९ Sang-hun, HamHam Sang-hun अक्टोबर ७, १९९० Japanese Korean expedition  दक्षिण कोरिया Disappearance (likely accidental death during climb) [६९]
११० Lang, RüdigerRüdiger Lang मे ३, १९९१ Austrian solo expedition  जर्मनी Exposure ७८५०m N.E. Ridge [३४][७०]
१११ Futagami, JunichiJunichi Futagami मे २७, १९९१ Japanese solo expedition  जापान झर्नु ८७००m NE [२५]
११२ Kulkarni, DeepakDeepak Kulkarni मे २, १९९२ भारतीय पर्वतारोहण दल  भारत Exposure [२५]
११३ Jacob, RaymondRaymond Jacob मे २, १९९२  भारत Exposure [२५]
११४ Singh, SubbaSubba Singh मे ११, १९९२ ४३  नेपाल हृदयघात [७१]
११५ Singh, SherSher Singh मे २३, १९९२ भारतीय पर्वतारोहण दल  भारत झर्नु हिम पहिरो [२५]
११६ Hoshi, ManabuManabu Hoshi मे २३, १९९२ Japanese Expedition  जापान Disappearance (likely accidental death during climb) ८३५०m NE [७२]
११७ Tshering, AngAng Tshering जनवरी १५, १९९३ Spanish Expedition  नेपाल झर्नु [२५]
११८ Sherpa, Pasang LhamuPasang Lhamu Sherpa अप्रिल २३, १९९३ ३२ Nepalese Expedition  नेपाल Disappearance (likely accidental death during climb) ८७५०m S.E. Ridge [७३]
११९ Tshering, SonamSonam Tshering अप्रिल २३, १९९३  नेपाल ८७५०m S.E. Ridge [७३]
१२० Tshering Bhutia, LobsangLobsang Tshering Bhutia मे १०, १९९३ ४१ ४०th anniversary of Tenzing Norgay's climb  नेपाल झर्नु ८७५०m S.E. Ridge [७४]
१२१ Nam Won-woo मे १६, १९९३ South Korean expedition  दक्षिण कोरिया झर्नु ८४५०m S.E. Ridge [२५][७५]
१२२ A Jin-seob मे १७, १९९३  दक्षिण कोरिया झर्नु ८४५०m S.E. Ridge [२५][७५]
१२३ Henize, KarlKarl Henize अक्टोबर ५, १९९३ ६६ American expedition  संयुक्त राज्य HAPE ६४००m [७६]
१२४ Miranda, AntonioAntonio Miranda अक्टोबर ७, १९९३  स्पेन झर्नु [७७]
१२५ Thapa, PremPrem Thapa अप्रिल ६, १९९४ German Expedition  नेपाल Cerebral oedema [२५]
१२६ Fang-Fang, ShihShih Fang-Fang 'Norman' मे ९, १९९४ २७ Taiwanese  ताइवान Exhaustion and/or exposure [२५]
१२७ Vigani, GiuseppeGiuseppe Vigani मे १८, १९९४ ४३ Italian Expedition  इताली झर्नु North Face [२५]
१२८ Rheinberger, MikeMike Rheinberger मे २७, १९९४ ५३ Australian Expedition  अस्ट्रेलिया १५०m fall. He showed signs of exhaustion, dehydration, cerebral oedema, retinal hemorrhages and possible blood clots in his upper legs. ८५००m NE [२५]
१२९ Norbu, MingmaMingma Norbu सेप्टेम्बर १२, १९९४ Norwegian Expedition  नेपाल हिम पहिरो [२५]
१३० Rita, KamiKami Rita मे ६, १९९५ American Expedition  नेपाल झर्नु [२५]
१३१ Nuru, LhakpaLhakpa Nuru सेप्टेम्बर १०, १९९५ South Korean Expedition  नेपाल ६९००m [२५]
१३२ , ZangbuZangbu अक्टोबर १४, १९९५ South Korean Expedition  नेपाल झर्नु शिखर नजिक [२५]
१३३ Yu-Nan, ChenChen Yu-Nan मे ९, १९९६ ३६ "Makalu" Gau Ming-Ho Taiwanese expedition  ताइवान Injuries from a fall [७८]
१३५ Fischer, ScottScott Fischer मे ११, १९९६ ४० Mountain Madness  संयुक्त राज्य Suspected HACE (high-altitude cerebral oddema), exhaustion, frostbite and exposure. ८३००m S.E. Ridge [५२][७९]
१३६ Hall, RobRob Hall मे ११, १९९६ ३५ Adventure Consultants  न्युजिल्यान्ड Exposure South Summit [५२][७९]
१३७ Hansen, DougDoug Hansen मे ११, १९९६ ४६  संयुक्त राज्य Exposure South Summit [५२][७९]
१३८ Harris, AndrewAndrew Harris मे ११, १९९६ ३१  न्युजिल्यान्ड Disappearance (likely accidental death during climb) ८७००m S.E. Ridge [५२][७९]
१३९ Namba, YasukoYasuko Namba मे ११, १९९६ ४७  जापान Exposure South Col [५२][७९]
१४० Morup, DorjeDorje Morup मे ११, १९९६ ४७ Indo-Tibetan Border Police  भारत Exposure ८६००m N.E. Ridge [५२][७९]
१४१ Paljor, TsewangTsewang Paljor मे ११, १९९६ २८ Indo-Tibetan Border Police  भारत Exposure ८६००m N.E. Ridge [५२][७९]
१४२ Samanla, TsewangTsewang Samanla मे ११, १९९६ ३८ Indo-Tibetan Border Police  भारत Exposure ८६००m N.E. Ridge [५२][७९]
१४३ Wlasich, ReinhardReinhard Wlasich मे १९, १९९६ Austrian  अष्ट्रिया Altitude sickness ८३००m North Face, Great Couloir [८०]
१४४ Herrod, BruceBruce Herrod मे २५, १९९६ ३७ South African/British  संयुक्त अधिराज्य Rope accident S.E. Ridge, Hillary Step [८१]
१४५ Topche, NgawangNgawang Topche जुन ६, १९९६ American  नेपाल Lapsed into coma on २३ Apr १९९६; later died in hospital Camp II [८२]
१४६ Bouchon, YvesYves Bouchon सेप्टेम्बर २५, १९९६ फ्रान्सेली/Belgian/Swiss  फ्रान्स हिम पहिरो ७४००m Lhotse Face [५२][८३]
१४७ Jangbu, LopsangLopsang Jangbu सेप्टेम्बर २५, १९९६ २३–२५ Japanese  नेपाल हिम पहिरो ७४००m Lhotse Face [५२][८३]
१४८ , DawaDawa सेप्टेम्बर २५, १९९६ South Korea  नेपाल हिम पहिरो ७४००m Lhotse Face [५२][८३]
१४९ Duff, MalcolmMalcolm Duff अप्रिल २३, १९९७ British  संयुक्त अधिराज्य हृदयघात (आधार शिविरमा) आधार शिविर [२५]
१५० Nima Rinzi मे ६, १९९७ Malaysian  संयुक्त अधिराज्य झर्नु Lhotse Face [२५]
१५१ Torochin, AleksandrAleksandr Torochin मे ७, १९९७ Russian  रसिया झर्नु ८४००m N.E. Ridge [२५][८४][८५][८६][८७]
१५२ Plotnikov, IvanIvan Plotnikov मे ७, १९९७  रसिया Exhaustion and/or exposure ८७००m N.E. Ridge [२५][८४][८५][८६][८७]
१५३ Shevtchenko, NikolaiNikolai Shevtchenko मे ७, १९९७  रसिया Exhaustion and/or exposure ८७००m N.E. Ridge [२५][८४][८५][८६][८७]
१५४ , MingmaMingma मे ७, १९९७  नेपाल झर्नु N.E. Ridge [८४]
१५५ Peter Kowalzik मे ८, १९९७ Polish  जर्मनी Disappearance (likely accidental death during climb) N.E. Ridge [८८]
१५६ Nuru, TenzingTenzing Nuru सेप्टेम्बर ८, १९९७ American  नेपाल Disappearance (likely accidental death during climb) S.E. Ridge [८९]
१५७ Byong-soo, ChoiChoi Byong-soo सेप्टेम्बर ८, १९९७ South Korean  दक्षिण कोरिया हिम पहिरो North Col Flank [२५]
१५८ Arsentiev, SergeiSergei Arsentiev मे २४, १९९८ Russian/फ्रान्सेली  संयुक्त राज्य १००m fall N.E. Ridge [९०][८५]
१५९ Arsentiev, FrancysFrancys Arsentiev मे २४, १९९८ ४०  संयुक्त राज्य Exposure and/or cerebral oedema N.E. Ridge [९०][९१][८५]
१६० Jennings, MarkMark Jennings मे २५, १९९८ British  संयुक्त अधिराज्य Exhaustion N.E. Ridge [२५]
१६१ Buick, RogerRoger Buick मे २६, १९९८ New Zealand  न्युजिल्यान्ड Exhaustion N.E. Ridge [२५]
१६२ Kopytko, VasylVasyl Kopytko मे ८, १९९९ Ukrainian  युक्रेन Unknown cause N.E. Ridge [२५][९२]
१६३ Matthews, MichaelMichael Matthews मे १३, १९९९ २३ International  संयुक्त अधिराज्य S.E. Ridge [९३]
१६४ Kudelski, TadeuszTadeusz Kudelski मे १८, १९९९ ४४ Polish International  पोल्याण्ड झर्नु N.E. Ridge [९४]
१६५ Debrouwer, PascalPascal Debrouwer मे १८, १९९९ २९ Belgian International  बेल्जियम झर्नु N.E. Ridge [९५][९६]
१६६ Stoltz, JeppeJeppe Stoltz मे २०, २००० २७  डेनमार्क झर्नु N.E. Ridge [२५]
१६७ Genghua, YanYan Genghua मे २१, २००० Chinese  चीन Disappeared after reaching the north summit; body found on मे २७, २०००; likely accidental death during descent N.E. Ridge [२५]
१६८ Chiri Sherpa, BabuBabu Chiri Sherpa अप्रिल २९, २००१ ३५ Nepalese  नेपाल झर्नु N.E. Ridge
१६९ Ganner, PeterPeter Ganner मे २३, २००१ Austrian  अष्ट्रिया झर्नु ८५००m S.E. Ridge [९७]
१७० Auricht, MarkMark Auricht मे २४, २००१ Australian  अस्ट्रेलिया Cerebral oedema N.E. Ridge [९८]
१७१ Nikiforov, AlekseiAleksei Nikiforov मे २४, २००१ Russian  रसिया Pre-existing illness exacerbated by freezing conditions, altitude ८५००m N.E. Ridge [८७][९९]
१७२ Gárdos, SándorSándor Gárdos अक्टोबर १७, २००१ Hungarian  हङ्गेरी झर्नु ७८००m N.E. Ridge [९८]
१७३ Legate, PeterPeter Legate अप्रिल ३०, २००२ ३८ British International  संयुक्त अधिराज्य हिमनदीको ठुलो चिरोभित्र झर्नु तेस्रो आधार शिविर भन्दा तल [१००]
१७४ Miletić, ZoranZoran Miletić मे १९, २००२ Russian International  Yugoslavia Exact cause and date of death unknown ७८००m N.E. Ridge [२५]
१७५ Siffredi, MarcoMarco Siffredi सेप्टेम्बर ८, २००२ २३ International  फ्रान्स Snowboarding accident Hornbein Couloir [१०१]
१७६ Bhim Bahadur Gurung मे २७, २००३ Indo-Nepal  नेपाल हिमनदीको ठुलो चिरोभित्र झर्नु ५९००m Icefall [२५]
१७७ Liszewski, Jan KrzysztofJan Krzysztof Liszewski मे २५, २००३ ५५ Independent  पोल्याण्ड झर्नु ७९००m N.E. Ridge [२५]
१७८ Saulnier, ArnaudArnaud Saulnier मे ८, २००३ फ्रान्सेली  फ्रान्स Sickness in tent ५५००m S.E. Ridge [२५]
१७९ Gyalzen Sherpa, KarmaKarma Gyalzen Sherpa मे २४, २००३ International  नेपाल Altitude sickness ६०००m S.E. Ridge [२५]
१८० Baek, Joon-hoJoon-ho Baek मे १८, २००४ ३८ South Korean  दक्षिण कोरिया Exposure ८५००m N.E. Ridge [२५][१०२][१०३]
१८१ Jang, MinMin Jang मे १८, २००४ २८ South Korean  दक्षिण कोरिया Exposure ८५००m N.E. Ridge [२५][१०२][१०३]
१८२ Park, Mu-taekMu-taek Park मे १८, २००४ ३६ South Korean  दक्षिण कोरिया Exposure ८५००m N.E. Ridge [२५][१०२][१०३]
१८३ Antezana, NilsNils Antezana मे १८, २००४ ६९ International  संयुक्त राज्य Exposure ८६००m S.E. Ridge [१०४]
१८४ Hristov, Hristo GanchevHristo Ganchev Hristov मे २०, २००४ २७ Bulgarian  बुल्गेरिया Exposure ८६००m N.E. Ridge [२५]
१८५ Ota, ShokoShoko Ota मे २०, २००४ ६३ Japanese  जापान Exposure ८६००m N.E. Ridge [१०५]
१८६ Maslarova, Mariana ProdanovaMariana Prodanova Maslarova मे २३, २००४ ४३ Bulgarian  बुल्गेरिया Exposure ८७००m N.E. Ridge [२५]
१८७ Egan, SeanSean Egan अप्रिल २८, २००५ ६३ Tim Redpath Expedition  क्यानडा हृदयघात ४६००m S.E. Ridge [१०६]
१८८ O'Brien, Michael CoreyMichael Corey O'Brien[१०७] मे २, २००५ ३९ Charity run with brother  संयुक्त राज्य हिमनदीको ठुलो चिरोभित्र झर्नु ५८००m Icefall South [१०८]
१८९ Lihteneker, MarkoMarko Lihteneker मे २१, २००५ ४५  स्लोभेनिया Oxygen problems ८६००m N.E. Ridge [२५]
१९० Shankarappa Chaitanya, SirigereshivaSirigereshiva Shankarappa Chaitanya मे ३०, २००५ India  भारत Exposure ८७००m N.E. Ridge [२५]
१९१ Kramer, DieterDieter Kramer जुन ४, २००५ German  जर्मनी Exposure ८०००m N.E. [२५]
१९२ Milne, Robert WilliamRobert William Milne जुन ५, २००५ ४९  संयुक्त अधिराज्य Organ failure due to freezing conditions ८२००m S.E. Ridge [१०९]
१९३ Sherpa, Tuk Bahadur Thapa MagarTuk Bahadur Thapa Magar Sherpa अप्रिल ७, २००६ American  नेपाल Altitude ५५००m N.E. Ridge [२५]
१९४ Sherpa, Ang PhinjoAng Phinjo Sherpa अप्रिल २१, २००६ ५० American  नेपाल हिम पहिरो ५९००m Icefall [११०]
१९५ Tseri, LhakpaLhakpa Tseri अप्रिल २१, २००६ American  नेपाल हिम पहिरो ५९००m Icefall [११०]
१९६ Temba, DawaDawa Temba अप्रिल २१, २००६ American  नेपाल हिम पहिरो ५९००m Icefall [११०]
१९७ Letrange, Jacques-HuguesJacques-Hugues Letrange मे ६, २००६ American  फ्रान्स Exhaustion N.E. Ridge [२५]
१९८ Srikrishna, Srikrishna मे १४, २००६ Indian  भारत झर्नु ८६००m N.E. Ridge [२५]
१९९ Sharp, DavidDavid Sharp मे १५, २००६ ३४ Asian Trekking  संयुक्त अधिराज्य Exposure and/or exhaustion ८६००m N.E. Ridge [१११]
२०० Olsson, TomasTomas Olsson मे १६, २००६ ३० International  स्वीडेन झर्नु ८७००m Norton Couloir [२५]
२०१ Negrete, VitorVitor Negrete मे १९, २००६ ३८ International  ब्राजिल Exposure and/or exhaustion Camp III, ८२००m N.E. Ridge [११२]
२०२ Plyushkin, IgorIgor Plyushkin मे २२, २००६ International  रसिया Altitude sickness ७८००m N.E. Ridge [२५]
२०३ Weber, ThomasThomas Weber मे २५, २००६ International  जर्मनी Altitude sickness ८७००m N.E. Ridge [११३]
२०४ Dawa Sherpa अप्रिल २६, २००७  नेपाल ७२००m South Col [११४]
२०५ Shinichi Ishii मे १७, २००७  जापान ८६५०m [११४]
२०६ Libor Kozak मे १७, २००७  चेक गणतन्त्र ८३००m [११४]
२०७ Okura, YoshitomiYoshitomi Okura मे १६, २००७ ६२ Japanese  जापान N.E. Ridge [२५]
२०८ Pierangelo, MaurizioMaurizio Pierangelo मे १७, २००७ ४६ Italian  इताली N.E. Ridge [२५]
२०९ Hee-joon, OhOh Hee-joon मे १७, २००७ ३७ South Korean  दक्षिण कोरिया S.W. Face [११५]
२१० Hyun-jo, LeeLee Hyun-jo मे १७, २००७ ३४ South Korean  दक्षिण कोरिया S.W. Face [११५]
२११ Goltz, Uwe GianniUwe Gianni Goltz मे २१, २००८ ४४ Sherpas documentary team  स्विजरल्याण्ड Exhaustion ८०००m South Col [११६]
२१२ Nuru, LhakpaLhakpa Nuru मे ७, २००९ Eco Everest Expedition  नेपाल हिम पहिरो हिम पहिरो [११७]
२१३ Chrzaszcz, VeslavVeslav Chrzaszcz मे १८, २००९ ४७ Eco Everest Expedition  चेक गणतन्त्र हृदयघात [२५]
२१४ Wu, WenhongWenhong Wu मे १९, २००९ ४१  चीन Altitude sickness ८७५०m [२५]
२१५ Ziebarth, FrankFrank Ziebarth मे २१, २००९ २९  क्यानडा Hypothermia and lack of oxygen ८७००m North Summit [२५]
२१६ Várkonyi, LászlóLászló Várkonyi अप्रिल २६, २०१० ५४  हङ्गेरी हिम पहिरो crevasse fall North Col [११८]
२१७ Jørgensen, TomTom Jørgensen मे १९, २०१० ५६  डेनमार्क HACE [२५]
२१८ Kinloch, PeterPeter Kinloch मे २६, २०१० २८ International  संयुक्त अधिराज्य Exhaustion ८६००m [११९]
२१९ Hitch, RickRick Hitch मे १, २०११ ५५ International  संयुक्त राज्य हृदयघात ७०१०m [१२०]
२२० Upadhyaya, Shailendra KumarShailendra Kumar Upadhyaya मे ९, २०११ ८२ Nepal  नेपाल Altitude sickness आधार शिविर [१२१]
२२१ Ozaki, TakashiTakashi Ozaki मे १२, २०११ ५८ International  जापान Altitude sickness ८४००m बार्दली [१२२]
२२२ Delaney, JohnJohn Delaney मे २१, २०११ ४२ International  आयरल्यान्ड Altitude sickness ८४००m बार्दली [१२३]
२२३ Kino, HiroakiHiroaki Kino सेप्टेम्बर १५, २०११ ४८  जापान Cerebral apoplexy Lower Icefall [१२४][१२५]
२२४ Tenzing, DawaDawa Tenzing अप्रिल ५, २०१२ Himex  नेपाल Stroke (CVA) हिम पहिरो [१२६][१२७]
२२५ Namgyal Sherpa, KarsangKarsang Namgyal Sherpa अप्रिल १९, २०१२ Prestige Adventures  नेपाल Altitude sickness आधार शिविर [१२७][१२८]
२२६ Gulve, RameshRamesh Gulve अप्रिल २०, २०१२ ३३ Pune team  भारत Stroke आधार शिविर [१२७][१२९]
२२७ Tshering Sherpa, NamgyalNamgyal Tshering Sherpa अप्रिल २१, २०१२ २८  नेपाल हिमनदीको ठुलो चिरोभित्र झर्नु Camp १ [१२७][१३०]
२२८ Shah-Klorfine, ShriyaShriya Shah-Klorfine मे १९, २०१२ ३३ Utmost Adventures  क्यानडा Exhaustion Below Balcony ८३००m [१२७][१३१]
२२९ Schaaf, EberhardEberhard Schaaf मे १९, २०१२ ६१ Asian Trekking  जर्मनी Cerebral oedema Hillary Step [१२७][१३१]
२३० Won-bin, SongSong Won-bin मे १९, २०१२ ४४ Korean Everest & Lhotse Expedition  दक्षिण कोरिया झर्नु Balcony [१२७][१३१]
२३१ Wenyi, HaHa Wenyi मे २०, २०१२ ५५ Mountain Experience  चीन Suspected altitude sickness Balcony [१२७][१३२]
२३२ José Polo Carbayo, JuanJuan José Polo Carbayo मे २०, २०१२ ४३ Himalayan Guides  स्पेन Exhaustion ८३००m N.E. Ridge [१२७][१३३]
२३३ Arnold, Ralf D.Ralf D. Arnold मे २०, २०१२ ४३ Monterosa  जर्मनी Exhaustion and related complications after breaking leg at Second Step ८३००m N.E. Ridge [१२७][१३३]
२३४ Lim, PisethPiseth Lim अक्टोबर १९, २०१२ २७ International  कम्बोडिया Encountered inclement weather Around ४,००० meter high point [१३४]
२३५ Sherpa, MingmaMingma Sherpa अप्रिल ७, २०१३ ४५ Destination Himalaya  नेपाल झर्नु into a crevasse Between Camps १ and २ in the Western Cwm [१३५]
२३६ Sherpa, DaRitaDaRita Sherpa मे ५, २०१३ ३७ International Mountain Guides  नेपाल Suspected cardiac arrest Camp ३ on south side [१३६]
२३७ Ponomarev, SergeySergey Ponomarev मे ५, २०१३ ७ Summits Club Everest expedition  रसिया Suspected cardiac arrest At १००m above ABC on north side (at about ६५००m) [१३७]
२३८ Sherpa, LobsangLobsang Sherpa मे ७, २०१३ २२ Chinese expedition team  नेपाल झर्नु Between Camp २ and Camp ३ on descent from Camp ४ (on south side) [१३८]
२३९ Bolotov, AlexeyAlexey Bolotov मे १५, २०१३ ५० Russian South-West Face expedition  रसिया झर्नु ५६००m Icefall [१३९][१४०]
२४० Sherpa, NamgyalNamgyal Sherpa मे १७, २०१३ ३५  नेपाल ८३००m N.E. Ridge [१४१]
२४१ Sung-ho, SeoSeo Sung-ho मे २१, २०१३ ३३ Zero to ८८४८ expedition  दक्षिण कोरिया Suspected altitude sickness On descent (south side) [१४२]
२४२ Khaled (Mohammed Khaled Hossain), SajalSajal Khaled (Mohammed Khaled Hossain) मे २१, २०१३ ३५  बङ्गलादेश Suspected altitude sickness South Col Camp [१४२]
२४३ climber, UnknownUnknown climber मे २२, २०१३  नेपाल Suspected altitude sickness Camp ४ (south side) in tent [१४३]
२४४ Sherpa, Mingma TenzingMingma Tenzing Sherpa अप्रिल २, २०१४ Peak Freaks Expedition  नेपाल HAPE Everest Base Camp [१४४]
२४५ Sherpa, Mingma NuruMingma Nuru Sherpa अप्रिल १८, २०१४ ४६ NBC Everest Expedition  नेपाल Avalanche हिम पहिरो [१४५][१४६]
२४६ Sherpa, DorjiDorji Sherpa अप्रिल १८, २०१४ NBC Everest Expedition २०१४  नेपाल Avalanche हिम पहिरो [१४५][१४६]
२४७ Sherpa, Ang TshiriAng Tshiri Sherpa अप्रिल १८, २०१४ AAI Everest Expedition २०१४  नेपाल Avalanche हिम पहिरो [१४५][१४६]
२४८ Sherpa, NimaNima Sherpa अप्रिल १८, २०१४ AAI Everest Expedition २०१४  नेपाल Avalanche हिम पहिरो [१४५][१४६]
२४९ Sherpa, Phurba OngyalPhurba Ongyal Sherpa अप्रिल १८, २०१४ Adventure Consultants  नेपाल Avalanche हिम पहिरो [१४५][१४६]
२५० Sherpa, Lapka TenjingLapka Tenjing Sherpa अप्रिल १८, २०१४ Adventure Consultants  नेपाल Avalanche हिम पहिरो [१४५][१४६]
२५१ Sherpa, Chhiring OngchuChhiring Ongchu Sherpa अप्रिल १८, २०१४ Adventure Consultants  नेपाल Avalanche हिम पहिरो [१४५][१४६]
२५२ Khatri, DorjeeDorjee Khatri अप्रिल १८, २०१४ Adventurist Everest Expedition २०१४  नेपाल Avalanche हिम पहिरो [१४५][१४६]
२५३ Sherpa, Then DorjeeThen Dorjee Sherpa अप्रिल १८, २०१४ Adventurist Everest Expedition २०१४  नेपाल Avalanche हिम पहिरो [१४५][१४६]
२५४ Sherpa, Phur TembaPhur Temba Sherpa अप्रिल १८, २०१४ Adventurist Everest Expedition २०१४  नेपाल Avalanche हिम पहिरो [१४५][१४६]
२५५ Sherpa, Pasang KarmaPasang Karma Sherpa अप्रिल १८, २०१४ Jagged Globe Everest Expedition २०१४  नेपाल Avalanche हिम पहिरो [१४५][१४६]
२५६ Tamang, AsmanAsman Tamang अप्रिल १८, २०१४ Himalayan Ecstasy Lhotse Expedition २०१४  नेपाल Avalanche हिम पहिरो [१४५][१४६]
२५७ Sherpa, Tenzing ChottarTenzing Chottar Sherpa अप्रिल १८, २०१४ AAI Everest Expedition २०१४  नेपाल Avalanche (missing) हिम पहिरो [१४५][१४६]
२५८ Sherpa, AnkajiAnkaji Sherpa अप्रिल १८, २०१४ Everest Chinese Dream Expedition २०१४  नेपाल Avalanche हिम पहिरो [१४५][१४६]
२५९ Sherpa, PemTenjiPemTenji Sherpa अप्रिल १८, २०१४ Everest Chinese Dream Expedition २०१४  नेपाल Avalanche (missing) हिम पहिरो [१४५][१४६]
२६० Gurung, Aash BahadurAash Bahadur Gurung अप्रिल १८, २०१४ Everest Chinese Dream Expedition २०१४  नेपाल Avalanche (missing) हिम पहिरो [१४५][१४६]
२६१ Fredinburg, Daniel PaulDaniel Paul Fredinburg अप्रिल २५, २०१५ ३३ २०१५ Jagged Globe Everest Expedition  संयुक्त राज्य आधार शिविर avalanche following the अप्रिल २०१५ Nepal earthquake आधार शिविर [१४७][१४८][१४९][१५०][१५१]
२६२ Girawong, Marisa EveMarisa Eve Girawong अप्रिल २५, २०१५ २८ H.G. Nuptse Expedition २०१५  संयुक्त राज्य आधार शिविर [१४८][१४९][१५०][१५१]
२६३ Taplin, Thomas ElyThomas Ely Taplin अप्रिल २५, २०१५ ६१ TET Films & Photography  संयुक्त राज्य आधार शिविर [१४९][१५२]
२६४ Sherpa, PembaPemba Sherpa अप्रिल २५, २०१५ १९ Adventure Consultants  नेपाल आधार शिविर [१५०][१५३][१५४]
२६५ Sherpa, Dawa TseringDawa Tsering Sherpa अप्रिल २५, २०१५ ३३ Adventure Consultants  नेपाल आधार शिविर [१५०][१५४]
२६६ Rai, MilaMaila (Milan) Rai अप्रिल २५, २०१५ ४१ Adventure Consultants  नेपाल आधार शिविर [१५०][१५१][१५३]
२६७ Sherpa, Chhimi DawaChhimi Dawa Sherpa अप्रिल २५, २०१५ २७ Adventure Consultants  नेपाल आधार शिविर [१५०][१५१][१५४]
२६८ Sherpa, Pema HissiPema Yishi (Hissi) Sherpa अप्रिल २५, २०१५ Adventure Consultants  नेपाल आधार शिविर [१५०][१५१][१५३][१५४]
२६९ Sherpa, Pasang TembaPasang Temba Sherpa अप्रिल २५, २०१५ Tim Mosedale Everest Expedition (or H.G. Everest Expedition २०१५)  नेपाल आधार शिविर [१५०][१५१][१५५]
२७० Rai, Krishna KumarKrishna Kumar Rai अप्रिल २५, २०१५ Tim Mosedale Everest Expedition (or H.G. Everest Expedition २०१५)  नेपाल आधार शिविर [१५०][१५१][१५५]
२७१ Ge, ZhenfangZhenfang Ge अप्रिल २५, २०१५ ४३ Dreamers Destination Track Lhotse Expedition २०१५  चीन आधार शिविर [१५०][१५१][१५५]
२७२ Fotedar, RenuRenu Fotedar अप्रिल २५, २०१५ ४९ First Chinese Women Everest Expedition  अस्ट्रेलिया
 भारत
आधार शिविर [१५०][१५१][१५५]
२७३ Bhote, TenTenzing (Tengien) Bhote अप्रिल २५, २०१५ Tim Mosedale Everest Expedition (or H.G. Everest Expedition २०१५)  नेपाल आधार शिविर [१५०][१५१][१५६]
२७४ Truong, Vinh BVinh B Truong अप्रिल २५, २०१५ ४८ Trekker  संयुक्त राज्य
 भियतनाम
आधार शिविर [१४९][१५०]
२७५ Sherpa, Lhakpa ChhiringLhakpa Chhiring Sherpa अप्रिल २५, २०१५ ३३ First Chinese Women Everest Expedition  नेपाल आधार शिविर [१५०][१५१]
२७६ Shrestha, Shiva KumarShiva Kumar Shrestha अप्रिल २५, २०१५ २५ Step Up Campaign Everest  नेपाल आधार शिविर [१५०][१५१]
२७७ climber, UnknownUnknown climber अप्रिल २५, २०१५ ? ? ? आधार शिविर [१५६][१५०]
२७८ Yamagata, HiroshiHiroshi Yamagata अप्रिल २७, २०१५ ५६ Dreamers Destination Lhotse Expedition  जापान Died in Kathmandu due to injuries sustained in the आधार शिविर avalanche following the अप्रिल २०१५ Nepal earthquake आधार शिविर [१५०][१५१]
२७९ Sherpa, JangbuJangbu Sherpa मे १, २०१५ Adventure Consultants  नेपाल आधार शिविर [१५०][१५३][१५४]
२८० Charles MacAdams मे ११, २०१६ ६२  क्यानडा Cardiac event आधार शिविर North Side [१५७][१५८][१५९]
२८१ Phurba Sherpa मे १९, २०१६ २५  नेपाल झर्नु शिखर नजिक [१६०]
२८२ Arnold, EricEric Arnold मे २१, २०१६ ३५ Arnold Coster Expeditions  नेदरलन्द Altitude sickness South Col / Camp ४ [१६०][१६१][१६२][१६३]
२८३ Maria Elizabeth Strydom मे २२, २०१६ ३४ Arnold Coster Expeditions  अस्ट्रेलिया Snow blindness, stroke Near Camp IV [१६०][१६३][१६४]
२८४ Subhash Pal मे २२, २०१६ ४४ Trekking Camp Nepal  भारत Altitude sickness Around Camp ३ [१६५][१६६]
२८५ Paresh Chandra Nath मे २२, २०१६ ५८ Trekking Camp Nepal भारत Exposure बार्दली [१६७]
२८६ Goutam Ghosh मे २२, २०१७ ५० Trekking Camp Nepal भारत Exposure बार्दली [१६७]
२८७ मिन बहादुर शेरचन मे ५, २०१७ ८५ ? नेपाल ह्रिदय घाच आधार शिविर [१६८]
२८८ Roland Yearwood मे २१, २०१७ ५१ Everest Parivar Treks ढाँचा:झण्डन चिन्ह Altitude sickness Balcony [१६९][१७०]
२८९ Vladimír Štrba मे २१, २०१७ ४८ Everest Hard Way Slovak Expedition २०१७ स्लोभाकिया Altitude sickness Camp ४, in the tent [१७१][१७२]
२९० Francesco Enrico मार्चetti मे २१, २०१७ ५४ Expedition Himalaya अस्ट्रेलिया Altitude sickness Camp ४ [१७३][१७४]
२९१ रभी कुमार मे २१, २०१७ २७ Arun Treks and Expedition भारत Fall into a २००m crevasse Balcony [१७५][१७६]
२९२ लाम बाबु शेर्पा मे १४, २०१८ ४५ Seven Summit Treks नेपाल Disappearance (reportedly suffered from snow blindness) Above South Col [१७७][१७८]
२९३ पासाङ नोर्बु शेर्पा मे १८, २०१८ ४१ ७ Summits Club Expedition नेपाल Stroke ८५५०m N.E. Ridge [१७८]
२९४ Gjeorgi Petkov मे २०, २०१८ ६३ Tim Mosedale Everest Expedition Spring २०१८ म्यासेडोनिया Cardiac arrest Above Camp III [१७९]
२९५ Nobukazu Kuriki मे २१, २०१८ ३६ Solo जापान Hypothermia, had previously reported "persistent cough and pain" during attempt Camp २ [१८०][१८१]
२९६ दमाई सार्की शेर्पा मे २१, २०१८ ३७ Himalayan Ascent, Seven Summit Treks नेपाल Fall into a crevasse Camp २ [१८२]
२९७ Chris Daly अप्रिल २०, २०१९ ३५ Solo संयुक्त राज्य Died after a fall while trekking down from base camp आधार शिविर [१८३]

सन्दर्भ सामग्रीहरू[सम्पादन गर्ने]

  1. "वर्षको तथ्याङ्क", एभरेस्ट हिष्ट्रि डटकम, अन्तिम पहुँच २०१५-०७-१० 
  2. Darack 2002, p. 153
  3. Huey २००१, pp. ३११५–९
  4. Grocott २००९
  5. ५.०० ५.०१ ५.०२ ५.०३ ५.०४ ५.०५ ५.०६ ५.०७ ५.०८ ५.०९ ५.१० ५.११ ५.१२ Ortner 2001, p. ४९
  6. Ortner 2001, p. ३१
  7. ७.० ७.१ Handwerk 2002
  8. "सगरमाथामा प्रख्यात मृत शरिर", बिबिसी, अन्तिम पहुँच २०१९-०३-२६ 
  9. Krakauer 1997, p. 274
  10. "Everest avalanche kills at least 12 Sherpa guides", बीबीसी समाचार, अप्रिल १८, २०१४, अन्तिम पहुँच अप्रिल १८, २०१४ 
  11. एलेन ब्यारी; ग्राम बोउलेट (अप्रिल १८, २०१४), "Deadliest Day: Sherpas Bear Everest's Risks", द न्यू योर्क टाइम्स, अन्तिम पहुँच अप्रिल १८, २०१४ 
  12. "Everest avalanche: Search mission called off citing 'too much risk'", कान्तिपुर प्रकाशन, अप्रिल २०, २०१४, अन्तिम पहुँच अप्रिफ २०, २०१४ 
  13. "Quake triggers Everest avalanche, reports say 18 killed", रोयटर्स, रोयटर्स, अप्रिल २५, २०१५, अन्तिम पहुँच मे ६, २०१५ 
  14. "Mount Everest casualties reach 17 with unknown number still missing after devastating Nepal earthquake", द इण्डिपेण्डेण्ड, अन्तिम पहुँच मे ६, २०१५ 
  15. विनाज गुरुवाचार्य (अप्रिल २६, २०१५), "Avalanche Survivors Recount Terror On Mount Everest After Earthquake Struck", अन्तिम पहुँच अप्रिल २६, २०१५ 
  16. १६.० १६.१ Unsworth २०००, p. ५८६
  17. Unsworth २०००, p. २४४
  18. Unsworth २०००, p. २९३
  19. १९.० १९.१ Clyde २००८
  20. २०.० २०.१ २०.२ everestnews२००४ २००४
  21. Kohli २०००, p. xvi
  22. Hornbein १९९८, p. 1२
  23. Fisher १९९०, p. 2६
  24. Potterfield & Hornbein २००३, p. 1४९
  25. २५.०० २५.०१ २५.०२ २५.०३ २५.०४ २५.०५ २५.०६ २५.०७ २५.०८ २५.०९ २५.१० २५.११ २५.१२ २५.१३ २५.१४ २५.१५ २५.१६ २५.१७ २५.१८ २५.१९ २५.२० २५.२१ २५.२२ २५.२३ २५.२४ २५.२५ २५.२६ २५.२७ २५.२८ २५.२९ २५.३० २५.३१ २५.३२ २५.३३ २५.३४ २५.३५ २५.३६ २५.३७ २५.३८ २५.३९ २५.४० २५.४१ २५.४२ २५.४३ २५.४४ २५.४५ २५.४६ २५.४७ २५.४८ २५.४९ २५.५० २५.५१ २५.५२ २५.५३ २५.५४ २५.५५ २५.५६ adventurestats.com २०११
  26. २६.०० २६.०१ २६.०२ २६.०३ २६.०४ २६.०५ २६.०६ २६.०७ २६.०८ २६.०९ २६.१० २६.११ २६.१२ २६.१३ २६.१४ २६.१५ Unsworth २०००, p. ७०१
  27. २७.० २७.१ २७.२ २७.३ २७.४ Unsworth २०००, p. ३९८
  28. Himalayan Club १९७०, p. 1०४
  29. Chopra १९८८, p. १२४
  30. Yang २००९
  31. McDonald २००५, p. ११८
  32. Summit १९७३
  33. ३३.० ३३.१ ३३.२ ३३.३ ३३.४ ३३.५ everesthistory.com २०११
  34. ३४.० ३४.१ ३४.२ ३४.३ ३४.४ ३४.५ Unsworth १९८९, pp. 6१४–६१५
  35. New York Times १९७५, p. 2६
  36. "Mountain Heritage Trust", अन्तिम पहुँच मे ६, २०१५ 
  37. ३७.० ३७.१ Wilson १९७९, p. 1
  38. ३८.० ३८.१ ३८.२ Unsworth १९९१, p. Snippet
  39. Associated Press १९८०, p. २१
  40. Unsworth २०००, p. ६०७
  41. Reuter १९८०, p. ३
  42. Wire Service Reports १९८१, p. २
  43. TIME १९८२
  44. ४४.० ४४.१ Associated Press १९८२ जुन, p. २
  45. ४५.० ४५.१ ४५.२ Associated Press १९८२, p. ५
  46. ४६.० ४६.१ ४६.२ Reuter १९८२, p. ३
  47. Patterson २००६, p. ९४
  48. Youth Hostels Association १९८३, p. ii
  49. Associated Press १९८४, p. 4२
  50. ५०.० ५०.१ Sydney Morning Herald १९८४, p. 1
  51. ५१.० ५१.१ Hillary, Peter; Elder, John (२००३), In the Ghost Country: A Lifetime Spent on the Edge, Simon and Schuster, पृ: ३७–३९, आइएसबिएन 9780743243698, अन्तिम पहुँच मे १, २०१५ – Google Booksद्वारा। 
  52. ५२.०० ५२.०१ ५२.०२ ५२.०३ ५२.०४ ५२.०५ ५२.०६ ५२.०७ ५२.०८ ५२.०९ ५२.१० ५२.११ ५२.१२ ५२.१३ Unsworth २०००, p. ६९९
  53. ५३.० ५३.१ Thomson Living Media १९८५, p. 7४
  54. ५४.० ५४.१ ५४.२ ५४.३ Unsworth २०००, p. ६२२
  55. Bell १९८६
  56. ५६.० ५६.१ The Spokesman-Review १९८६, p. ३७
  57. Unsworth २०००, p. ६२७
  58. Davies १९९६, p. २६४
  59. Gillman २०००, p. २३२
  60. Unsworth २०००, p. ५९६
  61. Evening Times १९८७, p. 1३
  62. Associated Press १९८८, p. ३
  63. Reuters १९८८
  64. "Alpine Journal १९८९ - Nepal १९८८ - Lhotse and Everest - Success and Tragedy", अन्तिम पहुँच मे २९, २०१७ 
  65. "EverestHistory.com: Everest Summits १९८८", अन्तिम पहुँच मे २९, २०१७ 
  66. ६६.० ६६.१ ६६.२ Child २०००, p. १७६
  67. ६७.० ६७.१ ६७.२ ६७.३ ६७.४ Times Wire Services १९८९
  68. ६८.० ६८.१ ६८.२ American Alpine Club १९९१, p. २८७
  69. American Alpine Club १९९१, p. २२८
  70. American Alpine Club १९९१, p. २६३
  71. American Alpine Club १९९७, p. २१५
  72. American Alpine Club १९९७, pp. १७–१८
  73. ७३.० ७३.१ Adams १९९६, pp. ३–४
  74. Higbee १९९३
  75. ७५.० ७५.१ American Alpine Club १९९४, p. २०८
  76. NASA २००७
  77. Unsworth २०००, p. ६५२
  78. Bromet २०११
  79. ७९.० ७९.१ ७९.२ ७९.३ ७९.४ ७९.५ ७९.६ ७९.७ PBS २०१२
  80. Krakauer १९९७, p. २७६
  81. Krakauer १९९७, p. २७८
  82. Krakauer १९९७, pp. १०८–११४
  83. ८३.० ८३.१ ८३.२ Mountainzone १९९६
  84. ८४.० ८४.१ ८४.२ ८४.३ Clark १९९७
  85. ८५.० ८५.१ ८५.२ ८५.३ ८५.४ "Fatalities – Everest", अन्तिम पहुँच मार्च २६, २०१३ 
  86. ८६.० ८६.१ ८६.२ "Risk Online: Results of the season 1997. Himalayan expeditions. Plans for 1997 season" 
  87. ८७.० ८७.१ ८७.२ ८७.३ "Climbers from Russia and SIC did not return from the Hymalayas", Risk online, अन्तिम पहुँच सेप्टेम्बर २७, २०१५ 
  88. Unsworth २०००, p. ६६८
  89. Unsworth २०००, p. ६६७
  90. ९०.० ९०.१ Tweedie २००७
  91. Wostear २००७
  92. Unsworth २०००, p. ६९६
  93. Douglas २००१
  94. Associated Press १९९९
  95. Sabbe, Hilde (मे २२, १९९९), "Everest-beklimmer Pascal Debrouwer stort naar beneden" [Everest climber Pascal Debrouwer plunges down] (डचमा), De Morgen, "Pascal Debrouwer, een २९-jarige beroepsmilitair uit het Waalse Hognes" 
  96. Borloo, Jean-Pierre (जुलाई ७, १९९९), "Alain Hubert raconte la mort de l'alpiniste Pascal Debrouwer sur les pentes du toit du monde" [Alain Hubert recounts the death of climber Pascal Debrouwer on the slopes of the roof of the world], Le Soir (फ्रान्सेलीमा)। 
  97. Alexander २०१०, p. 1६९
  98. ९८.० ९८.१ Steffen २०१०, p. ५२३
  99. Warner & Schmincke २००८
  100. Starmer-Smith & Payne २००२
  101. Smith २००२
  102. १०२.० १०२.१ १०२.२ India Blitz २००५
  103. १०३.० १०३.१ १०३.२ "Mountaineers' Friendship Lasts Beyond Death", donga.com, अन्तिम पहुँच मार्च २, २०१७ 
  104. Leahy २००४
  105. Associated Press २००४
  106. CBC News २००५
  107. Green, Sara Jean (२००५-०५-०३), "Seattle climber dies from fall on Mount Everest", The Seattle Times (अङ्ग्रेजीमा), अन्तिम पहुँच २०१७-१०-२२ 
  108. Olsen २००५
  109. Sky News २००५
  110. ११०.० ११०.१ ११०.२ Hahn २००६
  111. Breed, Gurubacharya & Associated Press २००६
  112. Staeudtner २०१०
  113. Lauer २००८
  114. ११४.० ११४.१ ११४.२ "Himalayan Database - Deaths Spring २००७" 
  115. ११५.० ११५.१ Philippine Daily Inquirer २००७, p. 1५
  116. SRG SSR २०१०
  117. Prettyman २००९
  118. Klein २०१०
  119. Davies २०१०
  120. Associated Press २०११
  121. Koirala २०११
  122. Richards २०११
  123. Creswell २०११
  124. "登山家・栗城史多氏が活動再開 同行カメラマン死因は「くも膜下出血」", ORICON STYLE, अन्तिम पहुँच डिसेम्बर २०, २०१४ 
  125. /dst11091623140031-n1.htm "カメラマン、エベレストで死亡 登山家・栗城史多さんに同行", MSN産経ニュース, मूलबाट सेप्टेम्बर १७, २०१४-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच डिसेम्बर २०, २०१४ 
  126. Bierling २०१२
  127. १२७.० १२७.१ १२७.२ १२७.३ १२७.४ १२७.५ १२७.६ १२७.७ १२७.८ १२७.९ Arnette २०१२
  128. Schaffer २०१२
  129. Express news service २०१२
  130. Nepal News २०१२
  131. १३१.० १३१.१ १३१.२ Sky News २०१२
  132. Gurubacharya २०१२
  133. १३३.० १३३.१ EFE २०१२
  134. "Khmer Man Dies Trying to Conquer Mount Everest", अन्तिम पहुँच मे ६, २०१५ 
  135. THT ONLINE २०१३
  136. Hansman २०१३
  137. "Sergey Ponomarev, member of the expedition of ७ Summits Club, died near the camp ABC", अन्तिम पहुँच डिसेम्बर २०, २०१४ 
  138. Young Sherpa plunges to his death on Everest वेब्याक मेसिनमा अभिलेखिकरण जुन १५, २०१३ मिति
  139. "Russian climber Alex Bolotov dies on Mount Everest", अन्तिम पहुँच डिसेम्बर २०, २०१४ 
  140. "Alexey Bolotov died in Khumbu Icefall", अन्तिम पहुँच मे १५, २०१३ 
  141. "४th Sherpa Death on Everest in २०१३", मे १७, २०१३, अन्तिम पहुँच मे १७, २०१३ 
  142. १४२.० १४२.१ "Situation Critical on Kangchenjunga, Bad News from Everest", अन्तिम पहुँच मे २१, २०१३ 
  143. "Risiko Mount Everest", ZDF Mediathek, ZDF, अन्तिम पहुँच फेब्रुअरी २९, २०१६ 
  144. "Everest २०१४ Coverage Archives -", The Blog on alanarnette.com, अन्तिम पहुँच डिसेम्बर २०, २०१४ 
  145. १४५.०० १४५.०१ १४५.०२ १४५.०३ १४५.०४ १४५.०५ १४५.०६ १४५.०७ १४५.०८ १४५.०९ १४५.१० १४५.११ १४५.१२ १४५.१३ १४५.१४ १४५.१५ Payne & Shrestha २०१४
  146. १४६.०० १४६.०१ १४६.०२ १४६.०३ १४६.०४ १४६.०५ १४६.०६ १४६.०७ १४६.०८ १४६.०९ १४६.१० १४६.११ १४६.१२ १४६.१३ १४६.१४ १४६.१५ "Mount Everest avalanche death toll rises in mountain's worst-ever tragedy", Daily Mail, अन्तिम पहुँच डिसेम्बर २०, २०१४ 
  147. "JG News :: Everest", अन्तिम पहुँच मे ६, २०१५ 
  148. १४८.० १४८.१ Greg Botelho, CNN (अप्रिल २५, २०१५), "Mount Everest avalanches threaten hikers - CNN.com", CNN, अन्तिम पहुँच मे ६, २०१५ 
  149. १४९.० १४९.१ १४९.२ १४९.३ Peter Holley (अप्रिल २८, २०१५), "Before the Everest avalanche, four Americans were exactly where they wanted to be", The Washington Post, अन्तिम पहुँच अप्रिल २९, २०१५ 
  150. १५०.०० १५०.०१ १५०.०२ १५०.०३ १५०.०४ १५०.०५ १५०.०६ १५०.०७ १५०.०८ १५०.०९ १५०.१० १५०.११ १५०.१२ १५०.१३ १५०.१४ १५०.१५ १५०.१६ १५०.१७ "Everest K२ News ExplorersWeb - Everest: List of Avalanche Victims", अन्तिम पहुँच मे ६, २०१५ 
  151. १५१.०० १५१.०१ १५१.०२ १५१.०३ १५१.०४ १५१.०५ १५१.०६ १५१.०७ १५१.०८ १५१.०९ १५१.१० १५१.११ १५१.१२ "Name List of १५ identified dead body among १९ dead body found at Mt. Everest", Nepal Mountaineering Association, अप्रिल २८, २०१५, अन्तिम पहुँच मे ३, २०१५ 
  152. "Nepal Earthquake: Three Americans Killed on Mount Everest", NBC News, अन्तिम पहुँच मे ६, २०१५ 
  153. १५३.० १५३.१ १५३.२ १५३.३ "Adventure Consultants Everest २०१५ Expedition Dispatches", adventureconsultants.com, अन्तिम पहुँच मार्च २, २०१७ 
  154. १५४.० १५४.१ १५४.२ १५४.३ १५४.४ Human Edge Tech, Explorersweb, "Adventure Consultants Everest २०१५ - Dispatches - By CONTACT५.०", अन्तिम पहुँच मे ६, २०१५ 
  155. १५५.० १५५.१ १५५.२ १५५.३ "Mount Everest climbers among dead in Nepal earthquake", ESPN.com, अप्रिल २५, २०१५, अन्तिम पहुँच मे ६, २०१५ 
  156. १५६.० १५६.१ "EarthquakeNepal-MoHA on", Twitter, अन्तिम पहुँच मे ६, २०१५ 
  157. "Calgary doctor dies at Everest base camp", जुन ३, २०१६, अन्तिम पहुँच २०१६-०६-०४ 
  158. "Charles MacADAMS Obituary", अन्तिम पहुँच २०१६-०६-०४ 
  159. "Abenteuer Outdoor - Blog", अन्तिम पहुँच २०१६-०६-०४ 
  160. १६०.० १६०.१ १६०.२ Phurba Sherpa and Madison Park, "4 climbers die in ४ days on Mount Everest", CNN, अन्तिम पहुँच २०१६-०५-२३ 
  161. "Foreign climber who perished on Mt Everest is डच", The Himalayan Times (अङ्ग्रेजीमा), २०१६-०५-२१, अन्तिम पहुँच २०१६-०५-२३ 
  162. "Australian climbers die after reaching Everest summit", The Big Story (अङ्ग्रेजीमा), अन्तिम पहुँच २०१६-०५-२३ 
  163. १६३.० १६३.१ "Arnold Coster Expeditions", www.arnoldcosterexpeditions.com, अन्तिम पहुँच २०१६-०६-०२ 
  164. "Another death on Mt Everest, Australian lecturer dies near Camp IV - The Himalayan Times", The Himalayan Times (अङ्ग्रेजीमा), २०१६-०५-२१, अन्तिम पहुँच २०१६-०५-२३ 
  165. "Indian Mountaineer Subhash Pal Dies, २ Others Missing On Mount Everest", NDTV.com, अन्तिम पहुँच २०१६-०५-२३ 
  166. CNN, Phurba Sherpa and Madison Park, "4 climbers die in ४ days on Mount Everest", CNN, अन्तिम पहुँच २०१६-०५-२३ 
  167. १६७.० १६७.१ "Mount Everest climbers: Death toll rises to five", telegraph.co.uk, अन्तिम पहुँच २०१६-०५-२५ 
  168. "Octogenarian mountaineer Sherchan dies on Everest", अन्तिम पहुँच २०१७-०५-०६ 
  169. "२०१५ Nepal quake survivor US medic dies on Everest", अन्तिम पहुँच २०१७-०५-२१ 
  170. "Mt Everest claims ४th victim this year - The Nation", The Nation (अङ्ग्रेजीमा), अन्तिम पहुँच २०१७-०५-२२ 
  171. "Expedition Facebook post", अन्तिम पहुँच २०१७-०५-२१ 
  172. a.s., Petit Press, "Na Evereste zahynul horolezec Vladimír Štrba", svet.sme.sk (स्लोभाकियालीमा), अन्तिम पहुँच २०१७-०५-२२ 
  173. "Australian climber dies descending Mt Everest", अन्तिम पहुँच २०१७-०५-२१ 
  174. "Aussie climber dies on Mt Everest", न्युज कम एयु (अङ्ग्रेजीमा), अन्तिम पहुँच २०१७-०५-२२ 
  175. "Indian climber goes missing in Everest", हिन्दुस्तान टाइम्स डटकम (अङ्ग्रेजीमा), २०१७-०५-२१, अन्तिम पहुँच २०१७-०५-२१ 
  176. "Missing Indian climber Ravi Kumar’s body spotted on Mount Everest", हिन्दुस्तान टाइम्स (अङ्ग्रेजीमा), २०१७-००५-२२, अन्तिम पहुँच २०१७-०५-२२ 
  177. "Everest २०१८: Summit Wave ३ Recap – Sherpa Death on Everest", alanarnette.com (अङ्ग्रेजीमा), २०१८-०५-१६, अन्तिम पहुँच २०१८-०५-१८ 
  178. १७८.० १७८.१ "Sherpa climber dies while ascending Mt Everest from North Col", द हिमालयन टाइम्स (अङ्ग्रेजीमा), २०१८-०५-२२, अन्तिम पहुँच २०१८-०५-२२ 
  179. https://thehimalayantimes.com/nepal/macedonian-climber-dies-on-mt-everest-sherpa-climber-evacuated/
  180. "Japanese alpinist Kuriki dies while descending from Camp III to Camp II", द हिमालयन टाइम्स (अङ्ग्रेजीमा), २०१८-०५-२१, अन्तिम पहुँच २०१८-०५-२१ 
  181. "Climber Nobukazu Kuriki dies on Mt. Everest", NHK World - Japan (अङ्ग्रेजीमा), २०१८-०५-२१, अन्तिम पहुँच २०१८-०५-२१ 
  182. "IFMGA guide Damai Sarki Sherpa dies; Everest death toll reaches five", The Himalayan Times (अङ्ग्रेजीमा), २०१८-०५-२२, अन्तिम पहुँच २०१८-०५-२२ 
  183. "Chesterfield man killed on Mount Everest: ‘We miss him terribly’", CBS ६, WTVR-TV (अङ्ग्रेजीमा), २०१९-०४-२५, अन्तिम पहुँच २०१९-०४-२५