भारतका सर्वाधिक जनसङ्ख्या भएका शहरहरूको सूची

स्वतन्त्र विश्वकोश, नेपाली विकिपिडियाबाट
Jump to navigation Jump to search

यो सूचीमा भारतका सबै भन्दा ठुला शहरहरू पर्दछन्।

सूची[सम्पादन गर्ने]

१ देखी १००[सम्पादन गर्ने]

क्रम शहर उचित शहर
को जनसङ्ख्या[१]
(२०११)
महानगर
को जनसङ्ख्या[१]
(२०११)
राज्य वा
केन्द्र-शासित प्रदेश
मुम्बई १,२४,४२,३७३ १,८४,१४,२८८ महाराष्ट्र
दिल्ली १,१०,३४,५५५ १,६३,१४,८३८ दिल्ली राष्ट्रीय राजधानी प्रदेश
बेंगलुरु ८४,४३,६७५ ८४,९९,३९९ कर्नाटक
हैदराबाद ६७,३१,७९० ७७,४९,३३४ तेलङ्गाना
अहमदाबाद ५५,७७,९४० ६३,५२,२५४ गुजरात
चेन्नई ४६,४६,७३२ ८६,९६,०१० तमिलनाडु
कोलकाता ४४,९६,६९४ १,४१,१२,५३६ पश्चिम बङ्गाल
सूरत ४४,६७,७९७ ४५,८५,३६७ गुजरात
पुणे ३१,२४,४५८ ५०,४९,९६८ महाराष्ट्र
१० जयपुर ३०,४६,१६३ ३०,४६,१६३ राजस्थान
११ लखनऊ २८,१७,१०५ २९,०१,४७४ उत्तर प्रदेश
१२ कानपुर २७,६५,३४८ २९,२०,०६७ उत्तर प्रदेश
१३ नागपुर २४,०५,६६५ २४,९७,७७७ महाराष्ट्र
१४ इन्दौर १९,६४,०८६ २१,६७,४४७ मध्य प्रदेश
१५ ठाणे १८,४१,४८८ १८,४१,४८८ महाराष्ट्र
१६ भोपाल १७,९८,२१८ १८,८३,३८१ मध्य प्रदेश
१७ विशाखापट्नम १७,२८,१२८ १७,२८,१२८ आन्ध्र प्रदेश
१८ पिम्परी-चिन्चवाड १७,२७,६९२ १७,२७,६९२ महाराष्ट्र
१९ पटना १६,८४,२२२ २०,४६,६५२ बिहार
२० बडोदरा १६,७०,८०६ १८,१७,१९१ गुजरात
२१ गाजियाबाद १,६४८,६४३ २,३५८,५२५ उत्तर प्रदेश
२२ लुधियाना १६,१८,८७९ १६,१८,८७९ पंजाब
२३ आगरा १५,८५,७४० १७,४६,४६७ उत्तर प्रदेश
२४ नासिक १४,८६,०५३ १५,६२,७६९ महाराष्ट्र
२५ फरीदाबाद १४,१४,०५० १४,१४,०५० हरियाणा
२६ मेरठ १३,०५,४२९ १४,२४,९०८ उत्तर प्रदेश
२७ राजकोट १२,८६,६७८ १३,९०,९३३ गुजरात
२८ कल्याण-डोम्बिवली १२,४७,३२७ १२,४७,३२७ महाराष्ट्र
२९ वसई विरार १२,२२,३९० १२,२२,३९० महाराष्ट्र
३० वाराणसी ११,९८,४९१ १४,३५,११३ उत्तर प्रदेश
३१ श्रीनगर ११,८०,५७० १२,७३,३१२ जम्मू कश्मीर
३२ औरंगाबाद ११,७५,११६ ११,८९,३७६ महाराष्ट्र
३३ धनबाद ११,६२,४७२ ११,९५,२९८ झारखण्ड
३४ अमृतसर ११,३२,३८३ ११,८३,७०५ पंजाब
३५ नवी मुम्बई ११,२०,५४७ ११,२०,५४७ महाराष्ट्र
३६ इलाहाबाद ११,१२,५४४ १२,१६,७१९ उत्तर प्रदेश
३७ हावडा १०,७७,०७५ १०,७७,०७५ पश्चिम बंगाल
३८ राँची १०,७३,४२७ ११,२६,७४१ झारखण्ड
३८ ग्वालियर १,०६९,२७६ १,१०१,१८१ मध्य प्रदेश
४० जबलपुर १,०५५,५२५ १२,६७,५६४ मध्य प्रदेश
४१ कोयन्बतूर १०,५०,७२१ २१,५१,४६६ तमिलनाडु
४२ विजयवाडा १०,३४,३५८ १४,९१,२०२ आन्ध्र प्रदेश
४३ जोधपुर १०,३३,७५६ ११,३७,८१५ राजस्थान
४४ मदुरई १०,१७,८६५ १४,६२,४२० तमिलनाडु
४५ रायपुर १०,१०,४३३ ११,२२,५५५ छत्तीसगढ
४६ कोटा १०,०१,६९४ १०,०१,६९४ राजस्थान
४७ चण्डीगढ ९,६१,५८७ १०;२५,६८२ चण्डीगढ
४८ गुवाहाटी ९,५७,३५२ ९,६८,५४९ असम
४९ शोलापुर ९,५१,५५८ ९,५१,५५८ महाराष्ट्र
५० हुबली-धारवाड ९,४३,७८८ ९,४३,७८८ कर्नाटक
५१ बरेली ९,०३,६६८ ९,७९,९३३ उत्तर प्रदेश
५२ मैसूर ८,९३,०६२ ९,८३,८९३ कर्नाटक
५३ मुरादाबाद ८,८७,८७१ ८,८७,८७१ उत्तर प्रदेश
५४ गुरुग्राम ८,७६,९६९ ९,०१,९६८ हरियाणा
५५ अलीगढ ८,७४,४०८ ९,०९,५५९ उत्तर प्रदेश
५६ जालन्धर ८,६२,८८६ ८,७३,७२५ पंजाब
५७ तिरुचिरापल्ली ८,४७,३८७ १०,२१,७१७ तमिलनाडु
५८ भुवनेश्वर ८,४३,४०२ ८,८१,९८८ ओडिशा
५९ सेलम ८,२९,२६७ ९,१९,१५० तमिलनाडु
६० मीरा-भायन्दर ८,०९,३७८ ८,०९,३७८ महाराष्ट्र
६१ तिरुवनन्तपुरम ७,४३,६९१ १६,८७,४०६ केरल
६२ भिवण्डी ७,०९,६६५ ७,३७,४११ महाराष्ट्र
६३ सहारनपुर ७,०५,४७८ ७,०५,४७८ उत्तर प्रदेश
६४ गोरखपुर ६,७३,४४६ ६,९२,५१९ उत्तर प्रदेश
६५ गुन्टूर ६,४७,५०८ ६,७३,९५२ आन्ध्र प्रदेश
६६ अमरावती ६,४७,०५७ ६,४७,०५७ महाराष्ट्र
६७ बीकानेर ६,४४,४०६ ६४४,४०६ राजस्थान
६८ नोएडा ६,३७,२७२ ६,३७,२७२ उत्तर प्रदेश
६९ जमशेदपुर ६,८३,३६४ १३,३७,१३१ झारखण्ड
७० भिलाईनगर ६,२५,७०० ६,२५,७०० छत्तीसगढ
७१ वारंगल ६,१५,९९८ ७,५९,५९४ तेलंगाना
७२ कटक ६,१०,१८९ ६,५८,९८६ ओडिशा
७३ फिरोजाबाद ६,०४,२१४ ६,०४,२१४ उत्तर प्रदेश
७५ कोच्चि ६,०२,०४६ २१,१७,९९० केरल
७५ भावनगर ५,९३,३३८ ६,०६,२२० गुजरात
७६ देहरादून ५,६९,५७८ ७,१४,२२३ उत्तराखण्ड
७७ दुर्गापुर ५,६६,५१७ ५,८१,४०९ पश्चिम बङ्गाल
७८ आसनसोल ५,६३,९१७ १२,४३,००८ पश्चिम बङ्गाल
७९ नान्देड-वाघेला ५,५०,४३९ ५,५०,४३९ महाराष्ट्र
८० कोल्हापुर ५,४९,२३६ ५४९,२३ महाराष्ट्र
८१ अजमेर ५,४२,३२१ ५,५१,३६० राजस्थान
८२ गुलबर्ग ५,३३,५८७ ५,४१,६१७ कर्नाटक
८३ लोनी ५,१६,०८२ ५,१६,०८२ उत्तर प्रदेश
८४ उज्जैन ५,१५,२१५ ५,१५,२१५ मध्य प्रदेश
८५ सिलीगुडी ५,१३,२६४ ७,०१,४८९ पश्चिम बङ्गाल
८६ उल्हासनगर ५,०६,०८९ ५'०६,०८९ महाराष्ट्र
८७ झाँसी ५,०५,६९३ ५,४९,३९१ उत्तर प्रदेश
८८ साङ्गली-मिराज कुपवाड ५,०२,७९३ ५,०२,७९३ महाराष्ट्र
८९ जम्मू ५,०२,१९७ ६,५१,८२६ जम्मू कश्मीर
९० नेल्लौर ४,९९,५७५ ५,६४,१४८ आन्ध्र प्रदेश
९१ मैंगलुरु ४,८८,९६८ ६,१९,६६४ कर्नाटक
९२ बेलगम ४,८८,१५७ ६,१०,१८९ कर्नाटक
९३ जामनगर ४,७९,९२० ६,००,४११ गुजरात
९४ तिरूनेलवेली ४,७३,६३७ ४,९८,९८४ तमिलनाडु
९५ मालेगाउँ ४,७१,३१२ ४,७१,३१२ महाराष्ट्र
९६ गया ४,६८,६१४ ४,७०,८३९ बिहार
९७ अम्बत्तूर ४,६६,२०५ ४,६६,२०५ तमिलनाडु
९८ जलगाउँ ४,६०,२२८ ४,६०,२२८ महाराष्ट्र
९९ उदयपुर ४,५१,१०० ४,७५,१५० राजस्थान
१०० महेशतला ४,४८,३१७ ४,४८,३१७ पश्चिम बङ्गाल

१०१ देखि २००[सम्पादन गर्ने]

क्रम शहर उचित शहर
को जनसङ्ख्या[१]
(२०११)
महानगर
को जनसङ्ख्या[१]
(२०११)
राज्य वा
केन्द्र-शासित प्रदेश
१०१ तिरूपुर ४,४४,३५२ ९,६२,९८२ तमिलनाडु
१०२ दावणगेरे ४,३४,९७१ ४,३४,९७१ कर्नाटक
१०३ कोझिकोड ४,३१,५६० २०,३०,५१९ केरल
१०४ कर्नूल ४,३०,२१४ ४,७८,१२४ आन्ध्र प्रदेश
१०५ अकोला ४,२५,८१७ ४,२५,८१७ महाराष्ट्र
१०६ राजपुर सोनारपुर ४,२४,३६८ ४,२४,३६८ पश्चिम बङ्गाल
१०७ बोकारो ४,१४,८२० ५,६३,४१७ झारखण्ड
१०८ बेल्लारी ४,१०,४४५ ४,१०,४४५ कर्नाटक
१०९ पटियाला ४,०६,१९२ ४,४५,१९६ पञ्जाब
११० दक्षिण दमदम ४,०३,३१६ ४,०३,३१६ पश्चिम बंगाल
१११ राजारहाट ४,०२,८४४ ४,०२,८४४ पश्चिम बंगाल
११२ भागलपुर ४,००,१४६ ४,१०,२१० बिहार
११३ अगरतला ४,००,००४ ४,००,००४ त्रिपुरा
११४ मुजफ्फरनगर ३,९२,७६८ ४,९४,७९२ उत्तर प्रदेश
११५ भाटपार ३,८३,७६२ ३,८३,७६२ पश्चिम बंगाल
११६ लातूर ३,८२,९४० ३,८२,९४० महाराष्ट्र
११७ पनिहाटी ३,७७,३४७ ३,७७,३४७ पश्चिम बंगाल
११८ धुले ३,७५,५५९ ३,७५,५५९ महाराष्ट्र
११९ रोहतक ३,७४,२९२ ३,७४,२९२ हरियाणा
१२० कोरबा ३,६३,३९० ३,६५,०७३ छत्तीसगढ
१२१ भीलवाडा ३,५९,४८३ ३,५९,४८३ राजस्थान
१२२ ब्रह्मपुर ३,५६,५९८ ३,५६,५९८ ओडिशा
१२३ मुजफ्फरपुर ३,५४,४६२ ३,९३,७२४ बिहार
१२४ अहमदनगर ३,५०,८५९ ३,७९,८६७ महाराष्ट्र
१२५ मथुरा ३,४९,९०९ ४,५४,९३७ उत्तर प्रदेश
१२६ कोल्लम ३,४८,६५७ ११,१०,००५ केरल
१२७ अवादी ३,४५,९९६ ३,४५,९९६ तमिलनाडु
१२८ कडपा ३,४३,०५४ ३,४४,०७८ आन्ध्र प्रदेश
१२९ राजमुन्दरी ३,४१,८३१ ४,७८,१९९ आन्ध्र प्रदेश
१३० बिलासपुर ३,३१,०३० ४,५२,८५१ छत्तीसगढ
१३१ कमरहाटी ३,३०,२११ ३,३०,२११ पश्चिम बंगाल
१३२ शाहजहाँपुर ३,२९,७३६ ३,४६,१०३ उत्तर प्रदेश
१३३ बीजापुर ३,२७,४२७ ३,२७,४२७ कर्नाटक
१३४ रामपुर ३,२५,३१३ ३,४९,०६२ उत्तर प्रदेश
१३५ शिमोगा ३,२२,६५० ३,२२,६५० कर्नाटक
१३६ चन्द्रपुर ३,२०,३७९ ३,२०,२७९ महाराष्ट्र
१३७ जूनागढ ३,१९,४६२ ३,१९,४६२ गुजरात
१३८ तृश्शूर ३,१५,९५७ १८,५४,७८३ केरल
१३९ अलवर ३,१५,३७९ ३,४१,३८३ राजस्थान
१४० बर्धमान ३,१४,२६५ ३,४७,०१६ पश्चिम बङ्गाल
१४१ कुल्टी ३,१३,८०९ ३,१३,८०९ पश्चिम बङ्गाल
१४२ काकीनाडा ३,१२,५३८ ४,४२,९३६ आन्ध्र प्रदेश
१४३ निजामाबाद ३,११,१५२ ३,११,१५२ तेलङ्गाना
१४४ परभानी ३,०७,१७० ३,०७,१७० महाराष्ट्र
१४५ तुमकुर ३,०२,१४३ ३,०२,१४३ कर्नाटक
१४६ हिसार ३,०१,३८३ ३,०६,८९३ हरियाणा
१४७ ओझुकरै ३,००,१०४ ३,००,१०४ पुदुच्चेरी
१४८ बिहारशरीफ २,९७,२६८ २,९७,२६८ बिहार
१४९ दरभङ्गा २,९६,०३९ ३,०६,०८९ बिहार
१५० पानीपत २,९४,२९२ ४,४२,२७७ हरियाणा
१५१ आइजोल २,९३,४१६ २,९३,४१६ मिजोरम
१५२ बाली, हावडा २,९३,३७३ २,९३,३७३ पश्चिम बङ्गाल
१५३ देवास २,८९,५५० २,८९,५५० मध्य प्रदेश
१५४ तिरुपति २,८७,४८२ ४,५९,९८५ आन्ध्र प्रदेश
१५५ इचलकरन्जी २,८७,३५३ ३,२५,७०९ महाराष्ट्र
१५६ करनाल २,८६,८२७ ३,०३,४२५ हरियाणा
१५७ बठिण्डा २,८५,७८८ २,८५,७८८ पञ्जाब
१५८ जलना २,८५,५७७ २,८५,५७७ महाराष्ट्र
१५९ किरारी सुलेमान नगर २,८३,२११ २,८७,२११ दिल्ली राष्ट्रीय राजधानी प्रदेश
१६० पूर्णिया २,८२,२४८ ३,१०,८१७ बिहार
१६१ सतना २,८०,२२२ २,८३,००४ मध्य प्रदेश
१६२ मऊ २,७८,७४५ २,७८,७४५ उत्तर प्रदेश
१६३ बारसात २,७८,४३५ २,७८,४३५ पश्चिम बङ्गाल
१६४ सोनीपत २,७८,१४९ २,९२,३३९ हरियाणा
१६५ फर्रुखाबाद-फतेहगढ २,७६,५८१ २,९०,५४० उत्तर प्रदेश
१६६ सागर २,७३,२९६ ३,७०,२९६ मध्य प्रदेश
१६७ राउरकेला २,७२,७२१ ५,५२,९७० ओडिशा
१६८ दुर्ग २,६८,८०६ २,६८,८०६ छत्तीसगढ
१६९ इम्फाल २,६८,२४३ ४,१४,२८८ मणिपुर
१७० रतलाम २,६४,९१४ २,७३,८९२ मध्य प्रदेश
१७१ हापुड २,६२,९८३ २,६२,९८३ उत्तर प्रदेश
१७२ आरा २,६१,४३० २,६१,४३० बिहार
१७३ करीमनगर २,६१,१८५ २,९९,६६० तेलङ्गाना
१७४ अनन्तपुर २,६१,००४ ३,४१,८९५ आन्ध्र प्रदेश
१७५ नयाँ दिल्ली २,५७,८०३ २,५७,८०३ दिल्ली राष्ट्रीय राजधानी प्रदेश
१७६ इटावा २,५६,८३८ २,५६,८३८ उत्तर प्रदेश
१७७ अम्बरनाथ २,५३,४७५ २,५३,४७५ महाराष्ट्र
१७८ भरतपुर २।५२,३४२ २,५२,६०६ राजस्थान
१७९ बेगूसराय २,५२,००८ २,५२,००८ बिहार
१८० तिरुवोट्टियुरु २,४९,४४६ २,४९,४४६ तमिलनाडु
१८१ उत्तर दमदम २,४९,१४२ २,४९,१४२ पश्चिम बङ्गाल
१८२ गान्धीधाम २,४७,९९२ २,४७,९९२ गुजरात
१८३ बडानगर २,४५,२१३ २,४५,२१३ पश्चिम बङ्गाल
१८४ पुदुच्चेरी २,४४,३७७ ६,५४,३९२ पुदुच्चेरी
१८५ तूतुकुडी २,३७,८३० ४,१०,७६० तमिलनाडु
१८६ सीकर २,३७,५३२ २,४४,५६३ राजस्थान
१८७ रीवा २,३५,६५४ २,३५,६५४ मध्य प्रदेश
१८८ मिर्जापुर-विञ्ध्याचल २,३४,८७१ २,४५,८१७ उत्तर प्रदेश
१८९ रायचूर २,३४,०७३ २,३४,०७३ कर्नाटक
१९० पाली २,३०,०७५ २,३०,०७५ राजस्थान
१९१ रामागुण्डम २,२९,६४४ २,५२,२६१ तेलङ्गाना
१९२ हरिद्वार २,२८,८३२ ३,१०,५६२ उत्तराखण्ड
१९३ विजयनगरम २,२८,०२५ २,३९,३७४ आन्ध्र प्रदेश
१९४ कटिहार २,२६,२६१ २,४०,५६५ बिहार
१९५ नागरकोइल २,२४,८४९ २,२४,८४९ तमिलनाडु
१९६ श्रीगङ्गानगर २,२४,५३२ २,५०,०४१ राजस्थान
१९७ करावल नगर २,२४,२८१ २,२४,२८१ दिल्ली राष्ट्रीय राजधानी प्रदेश
१९८ माँगो २,२३,८०५ २,२३,८०५ झारखण्ड
१९९ तन्जावुर २,२२,९४३ २,९०,७२४ तमिलनाडु
२०० बुलन्दशहर २,२२,५१९ २,३५,३१० उत्तर प्रदेश

सन्दर्भ सामग्रीहरू[सम्पादन गर्ने]

बाह्य लिङ्कहरू[सम्पादन गर्ने]