एसियाली देशहरूको सूची

स्वतन्त्र विश्वकोश, नेपाली विकिपिडियाबाट
यसमा जानुहोस्: परिचालन, खोज्नुहोस्
Asia (orthographic projection).svg

यस सूचीमा एसियाका सार्वभौम सम्पन्न देश र निर्भर प्रदेशहरू अनि यी देशहरूका राजधानी, भाषा, मुद्रा, जनसंख्या, क्षेत्रफलप्रति व्यक्ति सकल घरेलू उत्पाद दिइएको छ।

इटलीस्पेनका केही भागहरू र माल्टा अफ्रीकी महाद्वीपीय प्लेटमा अवस्थित छन्, तर यी देशहरू यूरोपीय महाद्वीपमा छन्। सोकोट्रा द्वीप पनि महाद्वीपीय प्लेटमा छ, तर यो एसियायी देश यमनको भाग हो। मिश्र एसियासम्म फैलिएता पनि यो अफ्रिकाको देश मानिन्छ।

सार्वभौम सम्पन्न राज्य (देश)[सम्पादन गर्ने]

मान्यता प्राप्त देशहरू[सम्पादन गर्ने]

निम्नलिखित देशहरू संयुक्त राष्ट्रका सदस्य हुन्।

झण्डा नाम अधिकारिक नाम घरेलु नाम राजधानी मानचित्रा
Flag of Afghanistan.svg
अफ्गानिस्तान इस्लामी गणराज्य अफगानिस्तान काबुल LocationAfghanistan.svg
Flag of Armenia.svg
आर्मेनिया गणतान्त्रिक अर्मेनिया येरेभान LocationArmenia.svg
Flag of Azerbaijan.svg
अजरबैजान गणतान्त्रिक अजरबैजान अजेरी: Azərbaycan Respublikası बाकु LocationAzerbaijan.svg
Flag of Bahrain.svg
बहराइन बहराइन अधिराज्य अरबी: مملكة البحرين
Mamlakat al-Baḥrayn
मानामा Map of Bahrain.svg
Flag of Bangladesh.svg
बंगलादेश गणतान्त्रिक बंगलादेश बङ्गाली: গণপ্রজাতন্ত্রী বাংলাদেশ ढाका LocationBangladesh.svg
Flag of Bhutan.svg
भूटान भुटान अधिराज्य जोङ्खा: Brug rGyal-Khab.svg
Brug rGyal-Khab
थिम्पू LocationBhutan.svg
Flag of Brunei.svg
ब्रुनाई ब्रुनाईको राज्य, शान्तिको वास मले: بروني دارالسلام
Negara Brunei Darussalam
बन्दर सेरी बेगवान LocationBrunei.png
Flag of Cambodia.svg
कम्बोडिया कम्बोडिया अधिराज्य खमेर: KingdomofCambodia.svg
Preăh Réachéa Nachâk Kâmpŭchéa
न्होम्पेन LocationCambodia.svg
Flag of the People's Republic of China.svg
चीन[१] जनबादी गणतन्त्र चीन सरलीकृत चीनी: 中华人民共和国
Da Afġānistān Islāmī Jomhoriyat

परम्परागत चीनी: 中華人民共和國

Zhōnghuá Rénmín Gònghéguó
बेइजिङ LocationPRChina.svg
Flag of Cyprus.svg
साइप्रस गणतान्त्रिक साइप्रस ग्रीक: Κυπριακή Δημοκρατία
Kypriakí Dimokratía

तुर्की: Kıbrıs Cumhuriyeti

निकोसिया LocationCyprus.svg
Flag of Georgia.svg
जर्जिया गणतान्त्रिक जर्जिया जर्जियन: საქართველო
Sakartvelo
बिलिसी LocationGeorgia.svg
Flag of India.svg
भारत भारत गणराज्य हिन्दी: भारत गणराज्य नयाँ दिल्ली LocationIndia.svg
Flag of Indonesia.svg
इण्डोनेशिया[२] गणतान्त्रिक इण्डोनेशिया इण्डोनेशियन: Republik Indonesia जाकार्ता LocationIndonesia.svg
Flag of Iran.svg
इरान इस्लामिक गणतन्त्र इरान फारसी: جمهوری اسلامی ايران
Jomhuri-ye Eslāmi-ye Irān
तेहरान LocationIran.svg
Flag of Iraq.svg
ईराक इराक गणतन्त्र अरबी: جمهورية العراق
Jumhūriyat Al-Irāq

कुर्दिश: كۆماری عێراق

Komarî Êraq
बगदाद LocationIraq.svg
Flag of Israel.svg
इजरायल इजरायल राज्य यहूदी: יִשְרָאֵל
Medīnat Yisrā'el

अरबी: إسرائيل

Dawlat Isrā'īl
जेरुसेलम[३] LocationIsrael.svg
Flag of Japan.svg
जापान जापान जापानी: 日本国
Nippon-koku/Nihon-koku
टोक्यो LocationJapan.png
Flag of Jordan.svg
जोर्डन जोर्डन हासेमिट अधिराज्य अरबी: المملكة الأردنية الهاشميه
al-'Urdunn
अम्मान LocationJordan.svg
Flag of Kazakhstan.svg
कजाख्स्तान कजाख्स्तान गणतन्त्र कजाख: Қазақстан Республикасы
Qazaqstan Respublïkası

रूसी: Республика Казахстан

Respublika Kazakhstan
अस्टाना LocationKazakhstan.png
Flag of North Korea.svg
उत्तर कोरिया कोरिया प्रजातान्त्रिक जन गणतन्त्र कोरियन: 조선민주주의인민공화국
Chosŏn Minjujuŭi Inmin Konghwaguk
प्योङयाङ Locator map of North Korea.svg
Flag of South Korea.svg
दक्षिण कोरिया कोरिया गणतन्त्र कोरियन: 대한민국
Daehan-minguk
सियोल Locator map of South Korea.svg
Flag of Kuwait.svg
कुवेत कुवेत राज्य अरबी: دولة الكويت
Dawlat al-Kuwait
कुवेत सिटी LocationKuwait.png
Flag of Kyrgyzstan.svg
किर्गिजस्तान किर्गिजस्तान गणतन्त्र किर्गिज: Кыргыз Республикасы
Kırgız Respublikası

रूसी: Кыргызская Республика

Kyrgyzskaya Respublika
बिस्केक LocationKyrgyzstan.svg
Flag of Laos.svg
लाओस लाओ जनवादी लोकतांत्रिक गणराज्य लाओ: ສາທາລະນະລັດ ປະຊາທິປະໄຕ ປະຊາຊົນລາວ{rom|Sathalanalat Paxathipatai Paxaxon Lao}} वियनतियाने LocationLaos.svg
Flag of Lebanon.svg
लेबनान लेबनान गणतन्त्र अरबी: الجمهورية اللبنانية
al-Jumhūrīyah al-Lubnānīyah

फ्रान्सेली: République libanaise

बेरूत LocationLebanon.svg
Flag of Malaysia.svg
मलेशिया मलेशिया मले: مليسيا

सरलीकृत चीनी: 马来西亚 परम्परागत चीनी: 馬來西亞

क्वालालम्पुर LocationMalaysia.png
Flag of Maldives.svg
मालदिभ्स मालदिभ्स गणराज्य महल्: ދިވެހިރާއްޖޭގެ ޖުމުހޫރިއްޔާ
Divehi Rājjey ge Jumhuriyyā
माले LocationMaldives.png
Flag of Mongolia.svg
मङ्गोलिया मंगोलिया मंगोल: Монгол улс, Monggol ulus.svg
Mongol uls
उलान बाटोर LocationMongolia.png
Flag of Myanmar.svg
म्यानमार म्यानमार संघ बर्मेली: Pyi-daung-zu Myan-ma Naing-ngan-daw नेपीडह LocationMyanmar.svg
Flag of Nepal.svg
नेपाल संघीय लोकतान्त्रिक गणतन्त्र नेपाल नेपाली: संघीय लोकतान्त्रिक गणतन्त्र नेपाल काठमाडौं LocationNepal.svg
Flag of Oman.svg
ओमान ओमान सल्तनत अरबी: سلطنة عُمان
Salṭanat ʻUmān
मस्कट LocationOman.png
Flag of Pakistan.svg
पाकिस्तान इस्लामी गणतन्त्र पाकिस्तान उर्दू: اسلامی جمہوریہ پاکستان{rom|Islāmī Jumhūrī-ye Pākistān}} इस्लामाबाद LocationPakistan.svg
Flag of the Philippines.svg
फिलिपिन्स फिलिपिन्स गणतन्त्र फिलिपीनो: Republika ng Pilipinas मनिला LocationPhilippines.png
Flag of Qatar.svg
कतार कतार राज्य अरबी: دولة قطر
Dawlat Qaṭar
दोहा LocationQatar.png
Flag of Russia.svg
रुस Russian Federation रूसी: Российская Федерация
Rossiyskaya Federatsiya
मस्को LocationRussia.svg
Flag of Saudi Arabia.svg
साउदी अरब साउदी अरब राज्य अरबी: المملكة العربية السعودية
al-Mamlaka al-ʻArabiyya as-Suʻūdiyya
रियाद LocationSaudiArabia.svg
Flag of Singapore.svg
सिंगापुर सिंगापुर गणतन्त्र सरलीकृत चीनी: 新加坡共和国

मले: Republik Singapura तमिल: சிங்கப்பூர் குடியரசு

सिंगापुर शहर LocationSingapore.png
Flag of Sri Lanka.svg
श्रीलङ्का Democratic Socialist Republic of Sri Lanka सिन्हाला: ශ්‍රි ලංකා ප්‍රජාතාන්ත්‍රික සමාජවාදී ජනරජය

तमिल: இலங்கை ஜனநாயக சமத்துவ குடியரசு

श्री जयवर्दनेपुरा कोटे LocationSriLanka.png
Flag of Syria.svg
सीरिया Syrian Arab Republic अरबी: جمهورية سوريا العربية
Al-Jumhūriyyah al-ʿArabiyyah as-Sūriyyah
दमासकस LocationSyria.svg
Flag of Tajikistan.svg
ताजिकिस्तान ताजिकिस्तान गणतन्त्र ताजिक: Ҷумҳурии Тоҷикистон
Jumhurii Tojikiston
दुसान्बे LocationTajikistan.svg
Flag of Thailand.svg
थाइल्याण्ड थाइल्याण्ड राज्य थाई: ราชอาณาจักรไทย
Ratcha Anachak Thai
बैङ्कक LocationThailand.svg
Flag of East Timor.svg
पूर्वी टिमोर[२][४] लोकतान्त्रिक गणतन्त्र पूर्वी टिमोर तेटुम: Repúblika Demokrátika Timór Lorosa'e

पोर्चुगिज: República Democrática de Timor-Leste

दिली LocationEastTimor.svg
Flag of Turkey.svg
टर्की गणतान्त्रिक टर्की तुर्की: Türkiye Cumhuriyeti अङ्कारा LocationTurkey.svg
Flag of Turkmenistan.svg
तुर्कमेनिस्तान तुर्केमेनिस्तान तुर्कमेन: Türkmenistan अस्गाबत LocationTurkmenistan.svg
Flag of the United Arab Emirates.svg
संयुक्त अरब इमिरेट्स संयुक्त अरब इमिरेट्स अरबी: دولة الإمارات العربية المتحدة
Dawlat al-Imārāt al-‘Arabīyah al-Muttaḥidah
अबु धाबी LocationUnitedArabEmirates.png
Flag of Uzbekistan.svg
उज्बेकिस्तान गणतान्त्रिक उज्बेकिस्तान उज्बेक: O‘zbekiston Respublikasi तासकेन्ट LocationUzbekistan.png
Flag of Vietnam.svg
भियतनाम सामाजिक गणतन्त्र भियतनाम भियतनामी: Cộng hòa xã hội chủ nghĩa Việt Nam हनोइ LocationVietnam.png
Flag of Yemen.svg
यमन गणतन्त्र यमन अरबी: الجمهورية اليمنية
Al-Jumhūriyyah al-Yamaniyyah
साना LocationYemen.png

टिप्पणीहरू[सम्पादन गर्ने]

  1. China is the short form name used internationally.
  2. २.० २.१ Some territory could be argued to be a part of Asia or Oceania.
  3. Jerusalem Law states that "Jerusalem, complete and united, is the capital of Israel", and the city serves as the seat of the government, home to the President's residence, government offices, supreme court, and parliament. United Nations Security Council Resolution 478 declared the Jerusalem Law "null and void" and called on member states to withdraw their diplomatic missions from Jerusalem. The United Nations and all member nations maintain their embassies in other cities such as Tel Aviv, Ramat Gan, and Herzliya (see the CIA Factbook and Map of Israel). The Palestinian Authority sees East Jerusalem as the capital of a future Palestinian state.
  4. Also known as East Timor.

हेर्नुहोस्[सम्पादन गर्ने]