सार्वभौम सम्पन्न राष्ट्रहरूको सूची

स्वतन्त्र विश्वकोश, नेपाली विकिपिडियाबाट
यसमा जानुहोस्: परिचालन, खोज्नुहोस्
"विश्वका राष्ट्रहरूको सूची" र "देशहरूको सूची" यहाँ पुननिर्देशित हुन्छ । अन्य देशहरूको सूचीको लागि, हेर्नुहोस देश तथा क्षेत्रहरूको सूची.

यो सार्वभौम सम्पन्न राष्ट्रहरूको सुची ले सार्वभौम सम्पन्न राष्ट्रहरूको विश्व मानचित्रमा स्थिति तथा तिनीहरूको अवस्थाको बारेमा जानकारी प्रदान गर्दछ । तल दिइएको २०६ राष्ट्रहरुको सुची दुईभागमा विभाजित छ :-

  1. तलको श्रेणी संयुक्त राष्ट्र संघको सदस्य प्रणालीअनुसार ३ भागमा बाँडिएको छ जसमा: १९३ संयुक्त राष्ट्र सदस्य, [१]पर्यवेक्षक राष्ट्र, तथा ११ अन्य सदस्य राष्ट्रहरू रहेका छन् ।
  2. सीमाक्षेत्र बिबाद श्रेणीले जुन राष्ट्रको सीमा बिबाद (१९० राष्ट्र) छैन र सीमा बिबाद रहेको (१६ राष्ट्र)हरुलाई अंकित गर्दछ ।

यस किसिमको सूचीलाई निर्धारण गर्दा केही कठिनाई तथा बिबादास्पद प्रक्रिया हुन सक्छ किन भने राष्ट्रको दर्जाको लागि कुनै मापदण्ड निर्धारण नगरिएको हुँदा समुदायमा रहेको सम्पूर्ण सदस्य राष्ट्र बाध्य छ । यस सूचीको सामाग्रीलाई निर्धारण गर्ने मापदण्ड माथि विशेष जानकारीको लागि तल दिइएको समावेशीको लागी मापदण्ड हेर्नुहोला । सार्वभौम सम्पन्न राष्ट्रको सुची वास्तविक स्थितिलाई दर्साउछ जसको पहिचान भइसकेको छ ।

राष्ट्रहरुको नाम[सम्पादन गर्ने]

बास्तविक र औपचारिक नाम संयुक्त राष्ट्र संघको सदस्यता सार्वभौमिकता बिबाद अवस्था र सार्वभौमिकताको सम्मान थप जानकारी
A AAA A AAA A AAA
ZZZसंयुक्त राष्ट्र सदस्य तथा पर्यवेक्षक राष्ट्र A AAA ZZZ
ZZZअबखाजिया → अबखाजिया A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A None
 अफगानिस्तान – इस्लामिक गणतन्त्र अफगानिस्तान A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 अल्बानिया – गणतन्त्र अल्बानिया A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 अल्जेरिया – प्रजातान्त्रिक गणतन्त्र अल्जेरिया A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 एण्डोरा – एण्डोराको रियासत A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन एण्डोरा राज्यको प्रमुखको नियुक्ति संयुक्त रुपले फ्रान्सको राष्ट्रपति तथा रोमन क्याथोलिकको समुहले गर्दछ [२]
 अंगोला – गणतन्त्र अंगोला A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 एन्टिगुआ र बर्बुडा A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन एन्टिगुआ र बर्बुडा राष्ट्रमण्डल सीमामा पर्दछ । [Note १] जसमा एउटा स्वयात्त क्षेत्र बर्बुडा रहेको छ ।
 अर्जेन्टिना – गणतन्त्र अर्जेन्टिना A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन अर्जेन्टिना एउटा संघ हो जसमा २३ प्रान्त तथा एउटा स्वयात्त शहर रहेको छ ।
 अर्मेनिया – गणतन्त्र अर्मेनिया A संयुक्त राष्ट्र सदस्य पाकिस्तानले मान्यता नदिएको [३][४][५]
 अस्ट्रेलिया – अस्ट्रेलिया राष्ट्रमण्डल A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन अस्ट्रेलिया राष्ट्रमण्डल सीमामा पर्दछ । [Note १] र एउटा संघ हो जसमा ६ राज्य र १० इलाका रहेको छ । अस्ट्रेलियाका अन्य इलाकाहरू निम्न रहेका छन् :-
 अस्ट्रिया – गणतन्त्र अस्ट्रिया A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन युरोपियन युनियन सदस्य राष्ट्र[Note २] अस्ट्रिया एउटा संघ हो जसमा ९ राज्य निहित रहेको छ ।
 अजरबैजान – गणतन्त्र अजरबैजान A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन अजरबैजानले दुई वटा स्वयत्त क्षेत्र ओगटेको छ जो हुन् नाकचिभाननोगोर्नो-काराबख[Note ३] नोगोर्नो-काराबखमा, डी फाक्टो राज्य स्थापना गरिएको छ ।
 बहामस – बहामस राष्ट्रमण्डल A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन बहामस राष्ट्रमण्डल सीमामा पर्दछ । [Note १]
 बहराइन – बहराइन राज्य A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 बंगलादेश – गणतन्त्र बंगलादेश A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 बार्बाडोस A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन बार्बाडोस राष्ट्रमण्डल सीमामा पर्दछ । [Note १]
 बेलारूस – गणतन्त्र बेलारूस A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 बेल्जियम – बेल्जियम राज्य A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन युरोपेली सङ्घको सदस्य[Note २] बेल्जियम एउटा संघ हो जुन विभाजित छ भाषिक समुदाय र क्षेत्रमा
 बेलिज A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन बेलिज राष्ट्रमण्डल सीमामा पर्दछ ।[Note १]
 बेनिन – गणतन्त्र बेनिन[Note ४] A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 भुटान – भुटान राज्य A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 बोलिभिया – सामान्यराष्ट्र राज्य बोलिभिया A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 बोस्निया र हर्जगोभिना A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन बोस्निया र हर्जगोभिना दुई घटक एकाइहरुको एउटा संघ हो:

बर्को जिल्ला,एउटा स्वशासित प्रशासनिक एकाई हो ।

 बोत्स्वाना – गणतन्त्र बोत्स्वाना A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 ब्राजिल – ब्राजिल संघीय गणतन्त्र A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन ब्राजिल एउटा संघ हो जसमा २६ राज्य र १ संघीय जिल्ला रहेको छ ।
 ब्रुनेई – ब्रुनेइ राष्ट्र,शान्तिस्थल A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 बुल्गेरिया – गणतन्त्र बुल्गेरिया A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन युरोपियन युनियन सदस्य राष्ट्र[Note २]
 बुर्किना फासो[Note ५] A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 बर्मा – गणतन्त्र संघ म्यान्मार[Note ६][७] A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 बुरुन्डी – गणतन्त्र बुरुन्डी A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 कम्बोडिया – कम्बोडिया राज्य A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 क्यामेरून – गणतन्त्र क्यामेरून A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 क्यानडा A संयुक्त राष्ट्र सदस्य Aछैन क्यानाडा राष्ट्रमण्डल सीमामा पर्दछ । [Note १] र यो एउटा संघ हो जसमा १० प्रान्त र ३ इलाका रहेको छ ।
 केप भर्ड – गणतन्त्र केप भर्ड A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 मध्य अफ्रिकी गणतन्त्र A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 चाड – गणतन्त्र चाड A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 चिली – गणतन्त्र चाड A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन चिलीको भलपराइसो क्षेत्रमा २ वटा इस्टर द्वीपजुआन फर्नानडेज द्वीप "विशेष इलाका" रहेको छ ।
 चीन – गणतन्त्र चीन[Note ७] A संयुक्त राष्ट्र सदस्य २२ वटा राज्यले मान्यता नदिएको B जर्जियाद्वारा दावा गरिएको उत्तर कोरियाद्वारा दावा गरिएको सर्बियाद्वारा दावा गरिएको सोमालियाद्वारा दावा गरिएको जनवादी गणतन्त्र चीनद्वारा दावा गरिएको गणतन्त्र चीनद्वारा दावा गरिएको दक्षिण कोरियाद्वारा दावा गरिएको अजरबैजानद्वारा दावा गरिएको गणतन्त्र साइप्रसद्वारा दावा गरिएको इजरायलद्वारा बिबाद मोरक्कोद्वारा दावा गरिएको मोल्डोभाद्वारा दावा गरिएको Claimed by Mali जनवादी गणतन्त्र चीनले ५ वटा स्वयात्त क्षेत्रमा आफ्नो अधिकार जमाएको छ । जुन हो गुआङसी, भित्री मङ्गोलिया, निङगसिया, सिनजिआङगतिब्बत[Note ३]:

संयुक्त राष्ट्र संघको २२ सदस्य तथा होली सीले चीनलाई यसको मान्यता दिएको छैन जबकी यसको सट्टा ताइवानलाई मान्यता दिएको छ ।[Note ८]

चीनले ताइवानमाथि दाबि गरेको छ तर अहिले उसको यसमाथि नियत्रण छैन ।[Note ९]

गणतन्त्र चीन → ताइवान A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A None
 कोलम्बिया – गणतन्त्र कोलम्बिया A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 कोमोरोस – कोमोरोस संघ A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन कोमोरोस एउटा संघ हो जसमा द्वीप रहेको छ । [Note १०][८]
 गणतन्त्र कङ्गो[Note ११] A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 प्रजातान्त्रिक गणतन्त्र कंगो[Note १२] A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
ZZZकुक द्वीप → कुक द्वीप A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A None
 कोस्टारिका – गणतन्त्र कोस्टारिका A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
कोटे डी आइभोरी → आइभोरी कोस्ट A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A None
ढाँचा:Country data क्रोएसिया – गणतन्त्र क्रोएसिया A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन युरोपियन युनियन सदस्य राष्ट्र[Note २]
 क्युबा – गणतन्त्र क्युबा A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 साइप्रस – गणतन्त्र साइप्रस A संयुक्त राष्ट्र सदस्य टर्कीद्वारा मान्यता नदिएको[९] युरोपियन युनियन सदस्य राष्ट्र[Note २] यस द्विपको उत्तरपूर्वी क्षेत्र उत्तरी साइप्रसको राज्यमा रहेको छ । हेर्नुहोस साइप्रसको विदेश नितीसाइप्रस बिबादटर्कीले गणतन्त्र साइप्रस सरकारलाई "दक्षिणी साइप्रसको ग्रीस साइप्रस प्रशासन" मान्दै आएको छ ।[१०]
 चेक गणतन्त्र[Note १३] A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन युरोपियन युनियन सदस्य राष्ट्र[Note २]
प्रजातान्त्रिक गणतन्त्र कोरिया → उत्तर कोरिया A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A None
प्रजातान्त्रिक गणतन्त्र कंगो → प्रजातान्त्रिक गणतन्त्र कंगो A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A None
 डेनमार्क – डेनमार्क अधिराज्य A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन युरोपियन युनियन सदस्य राष्ट्र[Note २]

डेनमार्क अधिराज्यमा दुईवटा छुट्टा-छुट्टै स्वतन्त्र सरकारी क्षेत्र रहेका छन् :-

 जिबुटी – जिबुटी गणतन्त्र A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 डोमिनिका – डोमिनिका राष्ट्रमण्डल A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 डोमिनिकन गणतन्त्र A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 पूर्वी टिमोर – प्रजातान्त्रिक गणतन्त्र टिमोर-लेस्टे [Note १४] A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 इक्वेडर – गणतन्त्र इक्वेडर A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 मिश्र – अरबी गणतन्त्र इजिप्ट A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 एल साल्भादोर – गणतन्त्र एल साल्भादोर A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 इक्वेटोरियल गिनी – गणतन्त्र इक्वेटोरियल गिनी A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 एरिट्रिया – एरिट्रिया राज्य A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 इस्टोनिया – गणतन्त्र इस्टोनिया A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन युरोपियन युनियन सदस्य राष्ट्र[Note २]
 इथियोपिया – संघीय प्रजातन्त्र इथियोपिया A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन इथियोपिया राज्य एउटा संघ हो जसमा ९ क्षेत्रहरु र २ विशेषाधिकार शहरहरु रहेका छन् ।
 फिजी – गणतन्त्र फिजी A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन फिजीले एउटा स्वायत्त क्षेत्र रोटुमामा आफ्नो अधिकार जमाएको छ । [Note ३]
 फिनल्याण्ड – गणतन्त्र फिनल्याण्ड A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन युरोपियन युनियन सदस्य राष्ट्र[Note २]
 फ्रान्स – फ्रेन्च गणतन्त्र A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन युरोपियन युनियन सदस्य राष्ट्र[Note २] फ्रान्समा ५ वटा बिदेशी क्षेत्र/बिभागहरु सामेल छन् : फ्रेन्च गुएना, गुआडेलौप, मार्टिनिक, मायोट्टे,र रियुनियन । फ्रान्समा केही बिदेशी क्षेत्रहरु पनि सामेल रहेका छन् :-
 गाबोन – गाबोनिज गणतन्त्र A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
जाम्बिया  जाम्बिया – गणतन्त्र जाम्बिया A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 जर्जिया (देश) A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन जर्जियामा २ वटा स्वायत्त क्षेत्र रहेका छन् ती हुन् :- अडजाराअबखाजिया.[Note ३] अबखाजियादक्षिण ओसेटिया भित्र,बास्तविक राज्यको गठन गरिएको छ ।
 जर्मनी – संघीय गणतन्त्र जर्मनी A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन युरोपियन युनियन सदस्य राष्ट्र[Note २] जर्मनी एउटा संघ हो जसमा १६ संघीय राज्य रहेका छन् ।
 घाना – गणतन्त्र घाना A संयुक्त राष्ट्र सदस्य Aछैन
 ग्रीस – हेलेनिक गणतन्त्र A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन युरोपियन युनियन सदस्य राष्ट्र[Note २] माउन्ट एथोस ग्रीसको एउटा स्वयात्त क्षेत्र हो जसलाई संयुक्त रूपले बहुराष्ट्रिय "पवित्र समुदाय" द्वारा पहाड शासित छ जसमा एउटा नागरिक राज्यपाल ग्रीस सरकारद्वारा नियुक्त गरिन्छ ।[११]
 ग्रिनाडा A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन ग्रिनाडा राष्ट्रमण्डल सीमामा पर्दछ ।[Note १]
 ग्वाटेमाला – गणतन्त्र ग्वाटेमाला A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 गिनी – गणतन्त्र गिनी [Note १६] A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 गिनी-बिसाउ – गणतन्त्र गिनी-बिसाउ A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 गुयना – गुयनाको सहकारी गणतन्त्र A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 हाइटी – गणतन्त्र हाइटी A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
होली सि → भ्याटिकन सिटी A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A None
 होन्डुरस – गणतन्त्र होन्डुरस A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 हंगेरी A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन युरोपियन युनियन सदस्य राष्ट्र[Note २]
 आइसल्याण्ड – गणतन्त्र आइसल्याण्ड A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 भारत – गणतन्त्र भारत A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन भारत एउटा संघ हो जसमा २९ राज्य तथा ७ वटा केन्द्रशाषित प्रदेश रहेका छन्
 इण्डोनेशिया – गणतन्त्र इण्डोनेशिया A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन इण्डोनेशियामा ५ प्रान्त रहेका जुन आधिकारिक रुपले स्वयात्ता पाईसकेका छन्: एसेच, जकार्ता, योग्यकार्ता, पपुवा, र पश्चिम पपुवा.[Note ३]
 इरान – इस्लामिक गणतन्त्र इरान A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 इराक – इराक गणतन्त्र A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन इराक एउटा संघ हो जसमा[Note १०][१२] १८ प्रशासनिक निकाय छन्, जसमध्ये ३ वटाले इराकी कुर्दिस्तान बनाउछ ।[Note ३]
 आयरल्याण्ड[Note १७] A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन युरोपियन युनियन सदस्य राष्ट्र[Note २]
 इजरायल – इजरायल राज्य A संयुक्त राष्ट्र सदस्य ३२ राज्यले मान्यता दिएको छैन प्यालेस्टाइनको क्षेत्र माथि आफ्नो बलियो नियन्त्रण बनाएको छ । पूर्वी जेरुसेलमलाई इजरायलले कब्जा गरेको छ,[१३] जसलाई अन्तर्राष्ट्रिय संगठनहरूले यस कब्जालाई अमान्य भन्दै आएको छ ।[१४] इजरायलले नियन्त्रणको बेग्लै स्तर, पश्चिम बैंकमा कायम गरेको छ, र इजरायलको स्थायी नागरिक तथा सैन्य उपस्थिति गाजा पट्टीमा छैन तै पनि एकहोरो मुक्ति योजनाको तहत अन्तर्राष्ट्रिय कानुनको आधरमा उसले आफ्नो कब्जामा राखेको छ । [१५][१६][१७][१८][१९] ३२ संयुक्त राष्ट्र संघका सदस्य राष्ट्र (बढी अरब राष्ट्रहरू) र एसएडीआर ले मान्यता दिएको छैन ।
 इटाली – इटाली गणतन्त्र A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन युरोपियन युनियन सदस्य राष्ट्र[Note २] इटालीको ५ वटा स्वायत्त क्षेत्र रहेको छ, एओस्टा उपत्यका, फ्रीउली, सरडिनिया, सिकिली तथा सुडीट्रोल.[Note ३]
 आइभोरी कोस्ट – गणतन्त्र आइभोरी कोस्ट A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 जमैका A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन जमैका राष्ट्रमण्डल सीमामा पर्दछ ।[Note १]
 जापान A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 जोर्डन – जोर्डन अधिराज्य A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 कजाख्स्तान – गणतन्त्र कजाख्स्तान A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 केन्या – गणतन्त्र केन्या A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 किरिबाटी – गणतन्त्र किरिबाटी A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 उत्तर कोरिया – जनवादी गणतन्त्र उत्तर कोरिया A संयुक्त राष्ट्र सदस्य B जर्जियाद्वारा दावा गरिएको उत्तर कोरियाद्वारा दावा गरिएको सर्बियाद्वारा दावा गरिएको सोमालियाद्वारा दावा गरिएको जनवादी गणतन्त्र चीनद्वारा दावा गरिएको गणतन्त्र चीनद्वारा दावा गरिएको दक्षिण कोरियाद्वारा दावा गरिएको अजरबैजानद्वारा दावा गरिएको गणतन्त्र साइप्रसद्वारा दावा गरिएको इजरायलद्वारा बिबाद मोरक्कोद्वारा दावा गरिएको मोल्डोभाद्वारा दावा गरिएको Claimed by Mali उत्तर कोरियालाई २ वटा संयुक्त राष्ट्र सँग सदस्य राष्ट्र: जापान र दक्षिण कोरियाले मान्यता दिएको छैन ।[Note १८][२०]
 दक्षिण कोरिया – गणतन्त्र कोरिया A संयुक्त राष्ट्र सदस्य B जर्जियाद्वारा दावा गरिएको उत्तर कोरियाद्वारा दावा गरिएको सर्बियाद्वारा दावा गरिएको सोमालियाद्वारा दावा गरिएको जनवादी गणतन्त्र चीनद्वारा दावा गरिएको गणतन्त्र चीनद्वारा दावा गरिएको दक्षिण कोरियाद्वारा दावा गरिएको अजरबैजानद्वारा दावा गरिएको गणतन्त्र साइप्रसद्वारा दावा गरिएको इजरायलद्वारा बिबाद मोरक्कोद्वारा दावा गरिएको मोल्डोभाद्वारा दावा गरिएको Claimed by Mali दक्षिण कोरियाको एउटा स्वायत्त क्षेत्र रहेको छ, जेजू-डो[Note ३][२१] संयुक्त राष्ट्र संघको सदस्य राष्ट्र उत्तर कोरियाले दक्षिण कोरियालाई मान्यता दिएको छैन । [Note १८]
ZZZकोसोभो → कोसोभो A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A None
 कुवैत – कुवैत राज्य A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 किर्गिजस्तान – गणतन्त्र किर्गिजस्तान A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 लाओस – जनवादी गणतन्त्र लाओस A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 लात्भिया – गणतन्त्र लात्भिया A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन युरोपियन युनियन सदस्य राष्ट्र[Note २]
 लेबनान – गणतन्त्र लेबनान A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 लेसोथो – लेसोथो गणराज्य A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 लाईबेरिया – गणतन्त्र लाईबेरिया A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 लिबिया – लिबिया राज्य A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन लिबियाको स्वयं घोषित एउटा स्वायत्त क्षेत्र रहेको छ :[२२]
 लिचटेन्स्टाइन – लिचटेन्स्टाइनरियासत A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 लिथुआनिया – गणतन्त्र लिथुआनिया A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन युरोपियन युनियन सदस्य राष्ट्र[Note २]
 लक्जेम्बर्ग – महान डच लक्जेम्बर्ग A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन युरोपियन युनियन सदस्य राष्ट्र[Note २]
 म्यासेडोनिया – गणतन्त्र म्यासेडोनिया A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन म्यासेडोनियाको नाममा बिबाद भएको हुनाले यो राष्ट्रलाई संयुक्त राष्ट्र तथा अन्य अन्तर्राष्ट्रिय संगठनले यसलाई "पुर्व युगोस्लाभ गणतन्त्र म्यासेडोनिया "भनेर बोलाउछन् ।
 माडागास्कर – गणतन्त्र माडागास्कर A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 मलावी – गणतन्त्र मलावी A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 मलेशिया A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन मलेशिया एउटा संघ हो जसमा १३ राज्य तथा ३ संघिय इलाका समाहित रहेका छन् ।
 माल्दिभ्स – गणतन्त्र माल्दिभ्स A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 माली – गणतन्त्र माली A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 माल्टा – गणतन्त्र माल्टा A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन युरोपियन युनियन सदस्य राष्ट्र[Note २]
 मार्शल द्वीप – गणतन्त्र मार्शल द्वीप A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन संयुक्त राज्य अमेरिकाको मातहतमा नि:शुल्क संघको रुपमा संकुचित रहेको छ ।
 मौरिसनिया – इस्लामिक गणतन्त्र मौरिसनिया A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 मौरिसस – गणतन्त्र मौरिसस A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन मौरिससको एउटा स्वायत्त द्वीप रहेको छ, रोड्रीगेज[Note ३]
 मेक्सिको – संयुक्त मेक्सिको राज्य A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन मेक्सिको एउटा संघ हो जसमा ३१ राज्य तथा १ संघीय जिल्ला रहेको छ ।
 माइक्रोनेसियाको संघीय राज्य A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन संयुक्त राज्य अमेरिकाको मातहतमा नि:शुल्क संघको रुपमा संकुचित रहेको छ । संघीय राज्य माइक्रोनेसिया एउटा संघ हो जसमा ४ वटा राज्य रहेका छन् ।
 मोल्डोभा – मोल्डोभा गणतन्त्र A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन मोल्डोभाको स्वयात्त क्षेत्रहरु गागौजियाट्रान्सनिसट्रिया रहेको छ,जसले पछिल्लो डी फ्याक्टो राज्यको रुप लिएको छ ।
 मोनाको – मोनाको रियासत A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 मङ्गोलिया A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 मोन्टेनेग्रो A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 मोरक्को – मोरक्को राज्य A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन पश्चिमी सहाराक्षेत्र माथि मोरक्कोले आफ्नो सार्वभौमिकता दावी गर्दै आएको छ । र उसको धेरै जसो क्षेत्रमा आफ्नो नियन्त्रण पनि राखेको छ । यस माथि साहरवी अरब लोकतान्त्रिक गणतन्त्रले बिबाद उठाउदै आएको छ ।
 मोजाम्बिक – गणतन्त्र मोजाम्बिक A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
म्यानमार → बर्मा A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A None
ZZZनागोर्नो-काराबाख → नागोर्नो-काराबाख A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A None
 नामिबिया – गणतन्त्र नामिबिया A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 नाउरु – गणतन्त्र नाउरु A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 नेपाल – संघीय लोकतान्त्रिक गणतन्त्र नेपाल A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन नेपालमा ५ विकास क्षेत्र तथा १४ अञ्चल रहेको छ ।
 नेदरल्याण्ड – नेदरल्याण्ड राज्य A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन युरोपियन युनियन सदस्य राष्ट्र[Note २] नेदरल्याण्ड राज्यले ४ वटा संबैधानिक राष्ट्रहरुलाई समेटेको छ जुन हुन्:

राजा र उसको मन्त्रीहरूले राज्यको सरकार संगै उसको घटक राष्ट्रको सरकार नेदरल्याण्डको रुपमा रहेको छ । सन् २०१० नेदरल्याण्डमा रहेको सामुहिक द्वीप बिघटन पश्चात कुराकाओ र सिन्ट मार्टिन छुट्टै संबैधानिक राष्ट्र बन्यो भने अरुबालाई स्वयतता प्रदान गरियो । अन्य तीन द्वीपहरु ( बोनाएर, साबा, सिन्ट इयुस्टाटियस) नेदरल्याण्डको विशेष नगरपालिकाको रुपमा राखिएको छ ।

पुरै नेदरल्याण्ड राज्य युरोपियन युनियन भित्र पर्छ ।

 न्युजिल्यान्ड A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन न्युजिल्यान्ड एउटा राष्ट्रमण्डल सीमा भित्र पर्दछ,[Note १] र यसको निर्भर इलाकाहरु रहेका छन्:

न्युजिल्यान्ड २ वटा सम्बन्धित राज्यप्रति जिम्मेवार छ (तर क्षेत्रमाथि कुनै अधिकार छैन):

कुक द्वीप तथा नियुले ३९ राष्ट्र तथा ९ संयुक्त राष्ट्र सदस्य राष्ट्रसँग कुटनीतिक सम्बन्ध रहेको छ ।[२३][२४][२५] यिनीहरु सँग सन्धी गर्ने अधिकार संयुक्त राष्ट्रबाट प्राप्त रहेको छ । [२६] तथा यिनीहरु केही संयुक्त राष्ट्र विशिष्टीकृत संस्थाको सदस्य समेत रहेका छन् ।

 निकाराग्वा – गणतन्त्र निकाराग्वा A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन निकाराग्वाको २ वटा स्वयात्त क्षेत्र रहेको छ : अटलान्टिको सुर तथा अटलान्टिको नोर्टे[Note ३]
 नाइजर – गणतन्त्र नाइजर A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 नाइजेरिया – संघीय गणतन्त्र नाइजेरिया A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन नाइजेरिया एउटा संघ हो जसमा ३६ राज्य र १ संघीय इलाका रहेको छ ।
ZZZनियु → नियु A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A None
ZZZउत्तरी साइप्रस → उत्तरी साइप्रस A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A None
उत्तर कोरिया → उत्तर कोरिया A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A None
 नर्वे – नर्वे राज्य A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन

नर्वेको निर्भर इलाकाहरु निम्न रहेका छन्:

 ओमान – ओमान सल्तनत A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 पाकिस्तान – इस्लामिक गणतन्त्र पाकिस्तान A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन पाकिस्तान एउटा संघ हो जसमा ४ प्रान्त, १ राजधानी इलाका, र जनजातीय क्षेत्रहरु रहेका छन् । पाकिस्तान र भारतीय बीच कश्मीरमाथि बिबाद रहेको छ । पाकिस्तानले केही भागमा आफ्नो नियन्त्रन राखेको छ तर स्पष्ट रुपमा कुनै अंश माथि दावी गरेको छैन, [२७][२८] किनकी यो एउटा बिबादास्पद क्षेत्रको रुपमा रहेको छ ।[२९][३०] यो नियन्त्रण २ राजनैतिक भागमा बाँडिएको छ,पाकिस्तानको उचित क्षेत्र देखि बेग्लै प्रशासित:[Note १९]
 पलाउ – गणतन्त्र पलाउ A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन संयुक्त राज्य अमेरिकाको मातहतमा नि:शुल्क संघको रुपमा संकुचित रहेको छ ।
 प्यालेस्टाइन – प्यालेस्टाइन राज्य A संयुक्त राष्ट्र पर्यवेक्षक राष्ट्र; एउटा संयुक्त राष्ट्र विशिष्टीकृत संस्थाको सदस्यता प्राप्त B जर्जियाद्वारा दावा गरिएको उत्तर कोरियाद्वारा दावा गरिएको सर्बियाद्वारा दावा गरिएको सोमालियाद्वारा दावा गरिएको जनवादी गणतन्त्र चीनद्वारा दावा गरिएको गणतन्त्र चीनद्वारा दावा गरिएको दक्षिण कोरियाद्वारा दावा गरिएको अजरबैजानद्वारा दावा गरिएको गणतन्त्र साइप्रसद्वारा दावा गरिएको इजरायलद्वारा बिबाद मोरक्कोद्वारा दावा गरिएको मोल्डोभाद्वारा दावा गरिएको Claimed by Mali प्यालेस्टाइन राज्यको घोषणा भएदेखि नै 134 राष्ट्रबाट आफ्नो कुटनैतिक मान्यता प्राप्त गरेको छ । [३१] घोषित राज्यको कुनै प्रादेशिक सिमाना रहेको छैन, वा घोषित राज्यको सिमानामा आफ्नो पूर्ण अधिकार पाउन सकेको छैन । [३२] प्यालेस्टिनी राष्ट्रिय प्राधिकरण प्यालेस्टिनी इलाका भित्र सीमित स्वायत्त क्षेत्राधिकार चलाउछ । जुन ओस्लो समझौताको परिणामको रूपमा गठन अन्तरिम प्रशासनिक निकाय हो । विदेशी निती सम्बन्धमा, प्यालेस्टाइनको प्यालेस्टाइन लिबरेशन संगठन प्रतिनिधित्व गर्दछ । [३३] प्यालेस्टाइन युनेस्कोको सदस्यता प्राप्त गरेको छ साथै [३४] संयुक्त राष्ट्र संघको पर्यवेक्षक राष्ट्रको रुपमा पनि रहेको छ ।
 पानामा – गणतन्त्र पानामा A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 पपुवा न्युगिनी – स्वतन्त्र राज्य पपुवा न्युगिनी A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन पपुवा न्युगिनी एउटा राष्ट्रमण्डल सीमा भित्र पर्दछ । [Note १] जसमा एउटा स्वयात्त क्षेत्र पर्दछ, बौगेनभिल्ले[Note ३]
 पाराग्वे – गणतन्त्र पाराग्वे A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 पेरु – गणतन्त्र पेरु A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 फिलिपिन्स – गणतन्त्र फिलिपिन्स A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन फिलिपिन्सको एउटा स्वायत्त क्षेत्र रहेको छ, मुस्लीम मिन्डानाओ[Note ३]
 पोल्याण्ड – गणतन्त्र पोल्याण्ड A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन युरोपियन युनियन सदस्य राष्ट्र[Note २]
 पोर्चुगल – गणतन्त्र पोर्चुगल A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन युरोपियन युनियन सदस्य राष्ट्र[Note २] पोर्चुगलको २ वटा स्वयात्त क्षेत्र रहेको छ, अजोरेसमडेइरा[Note ३]
प्रिडेनेस्ट्रोभी → ट्रान्सनिसट्रिया A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A None
 कतार – कतार राज्य A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
गणतन्त्र कोरिया → दक्षिण कोरिया A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A None
गणतन्त्र कङ्गो → गणतन्त्र कङ्गो A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A None
 रोमानिया A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन युरोपियन युनियन सदस्य राष्ट्र[Note २]
 रसिया – रसिया संघ A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन रसिया आधिकारिक रुपमा ८५ संघीय बिषयहरू  (गणतन्त्र, ओब्लास्टस, स्वयात्त कोर्गुस, संघीय शहर,तथा स्वयात्त ओब्लास्टस)को एउटा संघ हो । त्यस मध्ये थुप्रै संघीय विषयहरू जातीय गणतन्त्रबाट छन् । [Note ३]
 रुवाण्डा – गणतन्त्र रुवाण्डा A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
ZZZसाहरवी अरब लोकतान्त्रिक गणतन्त्र → साहरवी अरब लोकतान्त्रिक गणतन्त्र A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A None
 सेन्ट किट्स र नेभिस – सेन्ट क्रिस्टोफर र नेभिसको संघ A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन सेन्ट किट्स र नेभिस राष्ट्रमण्डल सीमा भित्र पर्दछ । [Note १][Note १०] १४ आफ्नै पादरी भएको इलाकाको एउटा संघ हो ।
 सेन्ट लुसिया A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन सेन्ट लुसिया राष्ट्रमण्डल सीमामा पर्दछ ।[Note १]
 सेन्ट भिन्सेन्ट र ग्रेनाडाइन्स A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन सेन्ट भिन्सेन्ट र ग्रेनाडाइन्स राष्ट्रमण्डल सीमामा पर्दछ ।[Note १]
 सामोआ – स्वतन्त्र सामोआ राज्य A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 सान मारिनो – गणतन्त्र सान मारिनो A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 साओ टोमे र प्रिन्सिपे – प्रजातान्त्रिक गणतन्त्र साओ टोमे र प्रिन्सिपे A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन साओ टोमे र प्रिन्सिपेको एउटा स्वायत्त क्षेत्र रहेको छ, प्रिन्सिपे[Note ३]
 साउदी अरब – साउदी अरब राज्य A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 सेनेगल – गणतन्त्र सेनेगल A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 सर्बिया – गणतन्त्र सर्बिया A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन सर्बियको २ वटा स्वायत्त क्षेत्र रहेको छ, भोजभोदिनाकोसोभो र मेतोहइजा[Note ३] यसको अधिकांश भाग गणतन्त्र कोसोभोको वास्तविक नियन्त्रणमा रहेको छ ।
 सेसेल्स – गणतन्त्र सेसेल्स A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 सेरा लियोन – गणतन्त्र सेरा लियोन A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 सिंगापुर – गणतन्त्र सिंगापुर A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 स्लोभाकिया – गणतन्त्र स्लोभाक A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन युरोपियन युनियन सदस्य राष्ट्र[Note २]
 स्लोभेनिया – गणतन्त्र स्लोभेनिया A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन युरोपियन युनियन सदस्य राष्ट्र[Note २]
 सोलोमन द्वीप A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन सोलोमन द्वीप राष्ट्रमण्डल सीमामा पर्दछ ।[Note १]
 सोमालिया – संघीय गणतन्त्र सोमालिया A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन सोमालिया हाल आधिकारिक रुपमा संघीय सोमालिया सरकार (एफजीएस)को मातहतमा एउटा राष्ट्रमा विभाजित हुनुका साथै नियन्त्रण पनि त्यस भित्रमा गर्दछ । पुटल्याण्ड तथा गाल्मडग ले आफुलाई सोमालियाको स्वयात्त क्षेत्रको रुपमा घोषणा गरेको छ । (जसलाई एफजीएसले अमान्य भन्दै अस्विकार गर्दै आएको छ),[३५] जबकी सोमालील्याण्ड एउटा अपरिचित राज्यको रुपमा आफुलाई वास्तविक राज्य भन्दै आएको छ ।
ZZZसोमालील्याण्ड → सोमालील्याण्ड A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A None
 दक्षिण अफ्रिका – गणतन्त्र दक्षिण अफ्रिका A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
दक्षिण कोरिया → दक्षिण कोरिया A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A None
ZZZदक्षिण ओसेटिया → दक्षिण ओसेटिया A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A None
 दक्षिणी सुडान – दक्षिणी सुडान A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन दक्षिणी सुडान १० राज्यको एउटा संघ हो ।
 स्पेन – स्पेन राज्य A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन युरोपियन युनियन सदस्य राष्ट्र[Note २] स्पेन १७ स्वायत्त सम्प्रदाय तथा २ विशेष स्वायत्त शहरमा विभाजित रहेको छ । [Note ३]
 श्रीलंका – लोकतान्त्रिक समाजवादी गणतन्त्र श्रीलंका A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन पहिले सलोनको रुपमा चिनिन्थ्यो ।
 सुडान – गणतन्त्र सुडान A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन सुडान १७ राज्यहरूको एउटा संघ हो । जसमध्ये एबेई तथा काफिया किङ दक्षिणी सुडानसँग बिबादित रहेको छ ।
ZZZदक्षिणी सुडान → दक्षिणी सुडान A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A None
 सुरिनेम – गणतन्त्र सुरिनेम A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 स्वाजिल्याण्ड – स्वाजिल्याण्ड राज्य A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 स्वीडेन – स्वीडेन राज्य A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन युरोपियन युनियन सदस्य राष्ट्र[Note २]
 स्विजरल्याण्ड – स्विस संघ A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन स्विजरल्याण्ड २६ क्यान्टनहरूको एउटा संघ हो ।
 सीरिया – अरब गणतन्त्र सीरिया A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन २० संयुक्त राष्ट्र सदस्यहरूले सिरियाली जनताको वैध प्रतिनिधिको रूपमा मान्यता छ जो सिरियाली राष्ट्रिय गठबन्धन, सिरियाली गृहयुद्ध समयमा विद्रोही नियन्त्रित इलाका शासन गर्न अन्तरिम सरकार स्थापित छ ।

सिरियाको एउटा आत्म-घोषित स्वायत्त क्षेत्र छ:

ZZZताइवान (गणतन्त्र चीन) → ताइवान A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A None
 ताजिकिस्तान – गणतन्त्र ताजिकिस्तान A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन ताजिकिस्तानको एउटा स्वायत्त क्षेत्र रहेको छ, गोर्नो बदाखशान[Note ३]
 तन्जानिया – संयुक्त गणतन्त्र तन्जानिया A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन तन्जानियाको एउटा स्वायत्त क्षेत्र रहेको छ, जान्जीबार[Note ३]
 थाइल्याण्ड – थाइल्याण्ड राज्य A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
टिमोर-लेस्टो → पूर्वी टिमोर A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A None
 टोगो – गणतन्त्र टोगो A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 टोंगा – टोंगा राज्य A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
ZZZट्रान्सनिसट्रिया → ट्रान्सनिसट्रिया A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A None
 ट्रिनिडाड र टोबागो – गणतन्त्र ट्रिनिडाड र टोबागो A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन ट्रिनिडाड र टोबागो को एउटा स्वयात्त क्षेत्र रहेको छ, टोबागो[Note ३]
 ट्युनिसिया – गणतन्त्र ट्युनिसिया A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 टर्की – गणतन्त्र टर्की A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 तुर्कमेनिस्तान A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 टुभालु A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन टुभालु राष्ट्रमण्डल सीमामा पर्दछ ।[Note १]
 युगान्डा – गणतन्त्र युगान्डा A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 युक्रेन A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 संयुक्त अरब इमिरेट्स A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन संयुक्त अरब इमिरेट्स ७ इमिरेट्सहरूको एउटा संघ हो ।
 संयुक्त अधिराज्य – ग्रेट ब्रिटेन तथा उत्तरद्वीपको संयुक्त अधिराज्य A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन युरोपियन युनियन सदस्य राष्ट्र[Note २] संयुक्त अधिराज्य राष्ट्रमण्डल सीमामा पर्दछ । [Note १] जसमा ४ संबैधानिक राष्ट्रहरु: इङ्गल्याण्ड, उत्तरी आयरल्याण्ड, स्कटल्याण्ड, तथा वेल्स रहेका छन् । संयुक्त अधिराज्यको निम्न बिदेशी इलाकाहरु रहेका छन्:

व्रिटिस राजसत्ताले ३ आत्म-परिचालक पूर्ण राज्यको प्रत्यक्ष सार्वभौकिता आफुमा निहित राखेको छ:

 संयुक्त राज्य अमेरिका – संयुक्त राज्य अमेरिका A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन संयुक्त राज्य अमेरिका एउटा संघ हो जसमा ५० राज्य, १ संघीय जिल्ला, पल्मीरा एटोलको इलाका सामेल रहेको छ । संयुक्त राज्य अमेरिकाको निम्न अधिकृत क्षेत्र तथा राष्ट्रमण्डलमा आफ्नो सार्वभौमिकता रहेको छ:

यसको अन्य केही निर्जन क्षेत्रमा सार्वभौमिकता छ :

३ सार्वभौम सम्पन्न राज्य संयुक्त राज्य अमेरिकाको संकुचित नि:शुल्क संघकोरुपमा सम्बद्ध राज्य रहेका छन्:

 उरुग्वे – पूर्वी गणतन्त्र उरुग्वे A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 उज्बेकिस्तान – गणतन्त्र उज्बेकिस्तान A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन उज्बेकिस्तानको एउटा स्वयात्त क्षेत्र रहेको छ, कराकलपाक्स्तान[Note ३]
 भानुअटु – गणतन्त्र भानुअटु A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 भ्याटिकन सिटी – भ्याटिकन सिटी राज्य A "होली सी"को पदनाम अन्तर्गत पर्यवेक्षक राष्ट्र; ३ संयुक्त राष्ट्र विशिष्टीकृत संस्थाको सदस्य तथा आइएइएको सदस्य A छैन होली सीद्वारा प्रशासित, यो सार्वभौम संस्थाद्वारा १८० राष्ट्रसँग कुटनीतिक सम्बन्ध रहेको छ । [३६] होली सी आईएईए, आईटीयू, यूपीयू तथा डब्ल्युआईपीओको सदस्य हुनुका साथै संयुक्त राष्ट्रको थाइ पर्यवेक्षक ("गैह्र-सदस्य राज्य"को रुपमा) पनि रहेको छ । [३३] तथा अन्य संयुक्त राष्ट्र संगठनको बहुमुखी सदस्यता रहेको छ । भ्याटिकन सिटीको सार्वभौम नियन्त्रण आधिकारिक रुपमा पदमा रहेको पोपद्वारा हुन्छ, जो रोमन सम्प्रदायको बिशोप तथा पुर्व अधिकारी हुन्छ जुन पोपद्वारा नियुक्त गरिएका हुन्छन ।
 भेनेजुएला – बोलिभारियन गणतन्त्र भेनेजुएला A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन भेनेजुएला २३ राज्य, १ राजधानी जिल्ला, र संघीय स्वतन्त्र राज्यहरूको एउटा संघ हो ।
 भियतनाम – समाजवादी गणतन्त्र भियतनाम A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 यमन – गणतन्त्र यमन A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
 जाम्बिया – गणतन्त्र जाम्बिया A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
ढाँचा:Country data जिम्बावे – गणतन्त्र जिम्बावे A संयुक्त राष्ट्र सदस्य A छैन
ZZZसंयुक्त राष्ट्र सदस्यपर्यवेक्षक राष्ट्र A ZZZ ZZZ
ZZZ AB B
ZZZ↓ अन्य राज्य ↓ D AAA ZZZ
 अबखाजिया – गणतन्त्र अबखाजिया D सदस्यता छैन B जर्जियाद्वारा दावा गरिएको उत्तर कोरियाद्वारा दावा गरिएको सर्बियाद्वारा दावा गरिएको सोमालियाद्वारा दावा गरिएको जनवादी गणतन्त्र चीनद्वारा दावा गरिएको गणतन्त्र चीनद्वारा दावा गरिएको दक्षिण कोरियाद्वारा दावा गरिएको अजरबैजानद्वारा दावा गरिएको गणतन्त्र साइप्रसद्वारा दावा गरिएको इजरायलद्वारा बिबाद मोरक्कोद्वारा दावा गरिएको मोल्डोभाद्वारा दावा गरिएको Claimed by Mali मान्यता दिइएको रसिया, नाउरु, निकाराग्वा, भेनेजुएला,[३७] नागोर्नो-काराबाख, दक्षिण ओसेटिया तथा ट्रान्सनिसट्रिया ।[३८] पुरै क्षेत्रमा दावा गरिएको जर्जिया ले स्वयात्त गणतन्त्र अबाखाजियाको पुरै क्षेत्रमा दावा गरेको
 कुक टापु Dसंयुक्त राष्ट्र विशिष्टीकृत संस्थाको सदस्य A छैन न्युजिल्यान्ड सँग एउटा संघ राज्यको रुपमा रहेको छ । नियुको ४१ अन्य राज्यसँग सम्बन्ध रहेको छ । नियु संयुक्त राष्ट्र विशिष्टीकृत संस्थाको सदस्य रहेको छ जसमा उसलाई सन्धी गर्ने विशेष अधिकार प्राप्त रहेको छ । [२६] यसले न्युजिल्यान्ड सँग राज्य प्रमुखसाझा राखेको छ भने आफ्नो नागरिकतापनि साटेको छ ।
 कोसोभो – गणतन्त्र कोसोभो Dसंयुक्त राष्ट्र विशिष्टीकृत संस्थाको सदस्य B जर्जियाद्वारा दावा गरिएको उत्तर कोरियाद्वारा दावा गरिएको सर्बियाद्वारा दावा गरिएको सोमालियाद्वारा दावा गरिएको जनवादी गणतन्त्र चीनद्वारा दावा गरिएको गणतन्त्र चीनद्वारा दावा गरिएको दक्षिण कोरियाद्वारा दावा गरिएको अजरबैजानद्वारा दावा गरिएको गणतन्त्र साइप्रसद्वारा दावा गरिएको इजरायलद्वारा बिबाद मोरक्कोद्वारा दावा गरिएको मोल्डोभाद्वारा दावा गरिएको Claimed by Mali कोसोभोले एकतर्फी रुपमा आफुलाई सन् २००८ मा स्वतन्त्रत भएको घोषणा गर्यो र यसले संयुक्त राष्ट्र सदस्य 107बाट कुटनैतिक मान्यता प्राप्त गरेको छ र ताइवान देखि विशेष मान्यता पनि प्राप्त गरेको छ । संयुक्त राष्ट्र संघ सुरक्षा परिषदको प्रस्ताव १२४४ बमोजिम, कोसोभो कोसोभोमा संयुक्त राष्ट्रको अन्तरिम प्रशासन मिशनको प्रशासन अन्तर्गत औपचारिकता प्राप्त गरेको छ । सर्भियाले कोसोभोमा आफ्नो सार्वभौमिकता दावी कायमै राखेको छ । अन्य संयुक्त राष्ट्र सदस्यहरु र गैह्र संयुक्त राष्ट्र सदस्यहरुले सर्भियाले जारी राखेको दावीलाई समर्थन जनाउदै आएको छ । कोसोभो अंतर्राष्ट्रीय मॉनीटरी फंड तथा विश्व बैंकको सदस्य रहेको छ । गणतन्त्र कोसोभोको लगभग सबै क्षेत्रमा वास्तविक अधिकार रहेको छ तर उत्तर कोसोभोमा उसको आधिपत्यता कम रहेको छ ।
 नागोर्नो-काराबाख – गणतन्त्र नागोर्नो-काराबाख D सदस्यता छैन B जर्जियाद्वारा दावा गरिएको उत्तर कोरियाद्वारा दावा गरिएको सर्बियाद्वारा दावा गरिएको सोमालियाद्वारा दावा गरिएको जनवादी गणतन्त्र चीनद्वारा दावा गरिएको गणतन्त्र चीनद्वारा दावा गरिएको दक्षिण कोरियाद्वारा दावा गरिएको अजरबैजानद्वारा दावा गरिएको गणतन्त्र साइप्रसद्वारा दावा गरिएको इजरायलद्वारा बिबाद मोरक्कोद्वारा दावा गरिएको मोल्डोभाद्वारा दावा गरिएको Claimed by Mali एउटा वास्तविक स्वतन्त्र राज्य,[३९][४०][४१] अबखाजिया,[४२] दक्षिण ओसेटिया[४२] तथा ट्रान्सनिसट्रियाबाट मान्यता प्राप्त गरेको छ ।[४२][४३] अजरबैजानद्वारा पुरै क्षेत्रमा दावा गरिएको छ ।[४४]
 नियु Dसंयुक्त राष्ट्र विशिष्टीकृत संस्थाको सदस्य A छैन न्युजिल्यान्ड सँग एउटा संघ राज्यको रुपमा रहेको छ । नियुको १० अन्य राज्यसँग सम्बन्ध रहेको छ । नियु संयुक्त राष्ट्र विशिष्टीकृत संस्थाको सदस्य रहेको छ जसमा उसलाई सन्धी गर्ने विशेष अधिकार प्राप्त रहेको छ । [२६] यसले न्युजिल्यान्ड सँग राज्य प्रमुखसाझा राखेको छ भने आफ्नो नागरिकतापनि साटेको छ ।
 उत्तरी साइप्रस – टुर्किस गणतन्त्र उत्तरी साइप्रस D सदस्यता छैन साइप्रसद्वारा दावा गरिएको टर्कीद्वारा "टर्कीश साइप्रस राज्य"को रुपमा मात्र मान्यता प्राप्त गरेको छ । यो राज्य इस्लामिक संगठन तथा आर्थिक संघको पर्यवेक्षकको रुपमा रहेको छ । गणतन्त्र साइप्रसले यसको पुरै इलाकामा आफ्नो दावा गरेको छ ।[४५]
 साहरवी अरब लोकतान्त्रिक गणतन्त्र D सदस्यता छैन B जर्जियाद्वारा दावा गरिएको उत्तर कोरियाद्वारा दावा गरिएको सर्बियाद्वारा दावा गरिएको सोमालियाद्वारा दावा गरिएको जनवादी गणतन्त्र चीनद्वारा दावा गरिएको गणतन्त्र चीनद्वारा दावा गरिएको दक्षिण कोरियाद्वारा दावा गरिएको अजरबैजानद्वारा दावा गरिएको गणतन्त्र साइप्रसद्वारा दावा गरिएको इजरायलद्वारा बिबाद मोरक्कोद्वारा दावा गरिएको मोल्डोभाद्वारा दावा गरिएको Claimed by Mali केही चरणमा मान्यता पाएको 84 संयुक्त राष्ट्र सदस्य तथा 39 राष्ट्र जसले गर्दा उसको आधिकारिक मान्यता विचाराधीन अवस्थामा रहेको छ । यो राष्ट्र सन् २००५ को एसियाली-अफ्रिकी सम्मेलनमा अफ्रिकन युनियनको गठन र एसियाली-अफ्रिकी रणनीतिक साझेदारीको संस्थापक सदस्य हो । जुन क्षेत्रमा यसको अधिकार रहेको छ त्यसलाई खुल्ला क्षेत्र भन्ने गरिन्छ, जसलाई मोरक्कोले दक्षिणी प्रान्तको रुपमा दावा गरेको छ । यसको बदलामा, सहरावी अरब लोकतान्त्रिक गणतन्त्रले मोरक्कोको नियन्त्रित मोरक्कन पर्खालको पश्चिममा रहेको पश्चिमी सहाराको अंश माथि दाबी गर्दै आएको छ । यसको सरकार टिनडफ, अल्जेरियामा निर्वासित रहेको छ ।
 सोमालील्याण्ड – गणतन्त्र सोमालील्याण्ड D सदस्यता छैन B जर्जियाद्वारा दावा गरिएको उत्तर कोरियाद्वारा दावा गरिएको सर्बियाद्वारा दावा गरिएको सोमालियाद्वारा दावा गरिएको जनवादी गणतन्त्र चीनद्वारा दावा गरिएको गणतन्त्र चीनद्वारा दावा गरिएको दक्षिण कोरियाद्वारा दावा गरिएको अजरबैजानद्वारा दावा गरिएको गणतन्त्र साइप्रसद्वारा दावा गरिएको इजरायलद्वारा बिबाद मोरक्कोद्वारा दावा गरिएको मोल्डोभाद्वारा दावा गरिएको Claimed by Mali एउटा वास्तविक स्वतन्त्र राज्य,[३९][४६][४७][४८][४९] अन्य राज्यबाट कुतिनितिक रुपमामान्यता प्राप्त गरेको छैन । पुरै क्षेत्रमा संघीय गणतन्त्र सोमालियाद्वारा दावा गरिएको छ ।[५०]
 दक्षिण ओसेटिया – गणतन्त्र दक्षिण ओसेटिया D सदस्यता छैन B जर्जियाद्वारा दावा गरिएको उत्तर कोरियाद्वारा दावा गरिएको सर्बियाद्वारा दावा गरिएको सोमालियाद्वारा दावा गरिएको जनवादी गणतन्त्र चीनद्वारा दावा गरिएको गणतन्त्र चीनद्वारा दावा गरिएको दक्षिण कोरियाद्वारा दावा गरिएको अजरबैजानद्वारा दावा गरिएको गणतन्त्र साइप्रसद्वारा दावा गरिएको इजरायलद्वारा बिबाद मोरक्कोद्वारा दावा गरिएको मोल्डोभाद्वारा दावा गरिएको Claimed by Mali एउटा वास्तविक स्वतन्त्र राज्य,[५१] मान्यता प्राप्त रसिया, निकाराग्वा, नाउरु, भेनेजुएला,[३७] अब्खाजिया, नागोर्नो-काराबाख, तथा ट्रान्सनिसट्रिया[३८] जर्जियाद्वारा दक्षिण ओसेटियाको रुपमा पुरै क्षेत्रमा दावा गरिएको छ ।[५२]
 ताइवान – गणतन्त्र चीन[Note ७] D पर्यवेक्षकको रुपमा १ संयुक्त राष्ट्र विशिष्टीकृत संस्थाको सदस्य "चाइनिज ताइपेइ"को नामले B जर्जियाद्वारा दावा गरिएको उत्तर कोरियाद्वारा दावा गरिएको सर्बियाद्वारा दावा गरिएको सोमालियाद्वारा दावा गरिएको जनवादी गणतन्त्र चीनद्वारा दावा गरिएको गणतन्त्र चीनद्वारा दावा गरिएको दक्षिण कोरियाद्वारा दावा गरिएको अजरबैजानद्वारा दावा गरिएको गणतन्त्र साइप्रसद्वारा दावा गरिएको इजरायलद्वारा बिबाद मोरक्कोद्वारा दावा गरिएको मोल्डोभाद्वारा दावा गरिएको Claimed by Mali सन् १९४९ देखि जनवादी गणतन्त्र चीन सँग आफ्नो राज्यको मान्यताको लागि ताइवान लड्दै छ । चीनले ताइवान टापु तथा उ सँग आबद्ध रहेका टापु क्युमे,मात्सु.द प्रटास तथा स्पार्टली टापु माथि नियन्त्रण राख्दै आएको छ ।[Note २०] मुख्यभुमिमा चीनले आफ्नो दावा त्याग गरेको छैन । [५३] गणतन्त्र चीन 21 संयुक्त राष्ट्र सदस्य तथा होली सी 2013द्वारा मान्यता प्राप्त गरेको छ तर गणतन्त्र चीनको पुरै इलाकामा जनवादी गणतन्त्र चीनले आफ्नो दावा गरेको छ । [Note ९] गणतन्त्र चीनले विभिन्न छद्मनामलेअन्तर्राष्ट्रिय संगठनमा भागेदारीगर्दै आएको छ । उपयुक्त रुपमा "चाइनिज ताइपेइ" तथा डब्लुटिओमा उसको पूर्ण सदस्यता रहेको छ । जनवादी गणतन्त्र चीनको संयुक्त राष्ट्रमा सन् १९४५ देखि १९७१ पूर्ण योग्यता भएकोले उसले भिटोको प्रयोग गरेर यस क्षेत्रमा आफ्नो आधिपत्य जमाउदै आएको छ । हेर्नुहोस चीन तथा संयुक्त राष्ट्र संघ
 ट्रान्सनिसट्रिया – प्रिड्नेसट्रोभियन मोल्डोभियन गणतन्त्र D सदस्यता छैन B जर्जियाद्वारा दावा गरिएको उत्तर कोरियाद्वारा दावा गरिएको सर्बियाद्वारा दावा गरिएको सोमालियाद्वारा दावा गरिएको जनवादी गणतन्त्र चीनद्वारा दावा गरिएको गणतन्त्र चीनद्वारा दावा गरिएको दक्षिण कोरियाद्वारा दावा गरिएको अजरबैजानद्वारा दावा गरिएको गणतन्त्र साइप्रसद्वारा दावा गरिएको इजरायलद्वारा बिबाद मोरक्कोद्वारा दावा गरिएको मोल्डोभाद्वारा दावा गरिएको Claimed by Mali एउटा बास्तविक स्वतन्त्र राज्य,[३९] मान्यता प्रदान गरेको अबखाजिया, नागोर्नो-काराबाख, तथा दक्षिण ओसेटिया[३८] मोल्डोभाद्वारा ट्रान्सनिसट्रिया प्रादेशिक एकाइको रुपमा पुरै क्षेत्रमा दावा गरेको छ । [५४]
ZZZ↑ अन्य राज्य ↑ D ZZZ ZZZ
ZZZZ ZZZZ ZZZZ
आदर्श "संयुक्त राष्ट्र प्राणाली भित्र सदस्यता" स्तम्भ
  संयुक्त राष्ट्र सदस्य
  संयुक्त राष्ट्र पर्यवेक्षक राष्ट्र
  संयुक्त राष्ट्र विशिष्टीकृत संस्थाको सदस्य
  संयुक्त राष्ट्र विशिष्टीकृत संस्थाको पर्यवेक्षक
  संयुक्त राष्ट्रमा सदस्यता नभएको
आदर्श "सार्वभौमिकता बिबाद"स्तम्भ
  निर्विवाद सार्वभौमिकता
  सार्वभौमिकता बिबाद

समावेशीको लागी मापदण्ड[सम्पादन गर्ने]

राज्यको प्रमुख प्रथागत अन्तर्राष्ट्रिय कानून मानक राज्यको दर्जाको कथात्मक सिद्धान्त हो । "एउटा राज्यलाई परिभाषित गर्न अन्तर्राष्ट्रिय कानुनको एक राज्यको रुपमा देहायका निम्न योग्यताको जरुरी हुन्छ : (क) स्थायी जनसंख्या; (ख) परिभाषित इलाका; (ग) सरकार; र (घ) अन्य राज्यमा प्रवेश गर्न सक्ने सम्बन्ध क्षमता" राज्यको दर्जाको मान्यता मापदण्ड रुपमा समावेश गर्न सकिन्छ जुन डिग्रीमा समावेश रहेको छ त्यसमाथि ठुलो बहस चल्दै आएको छ । उदाहरणको रुपमा हामी मोन्टेभिडियो चौतारीमा पाउन सक्छौ कि राज्यको दर्जाको कथात्मक सिद्धान्त हो र राज्यको दर्जाको लागि बिशुद्ध उद्देश्य हो ।

  • (क) (स्वतन्त्रता वा कुनै अन्य साधनको घोषणाको माध्यमले) आफ्नो बिचारमा सार्वभौम सम्पन्न र यसलाई प्राय: राज्यको दर्जालाई कथात्मक सिद्धान्तलाई सन्तुष्ट मानिन्छ ।

वा

  • (ख) हरु सार्वभौम सम्पन्न राष्ट्रको रुपमा थोरै भन्दा थोरै एउटा संयुक्त राष्ट्र सदस्यबाट मान्यता प्राप्त गरेको छ ।

याद राख्नुहोला केही अवस्थामा त्यहाँ पहिलो कुराको व्याख्यामा रायको बिचलन छ र एउटा एकाइ यसमै सन्तुष्ट छ कि यसमा बिबाद छ ।

माथिका आधारहरूको आधारमा, यो सूची निम्नलिखित २०६ राष्ट्रहरूलाई समावेश गरेर बनाइएको छ, जसमा

यी पनि हेर्नुहोस[सम्पादन गर्ने]

टिप्पणी(हरु)[सम्पादन गर्ने]

  1. १.०० १.०१ १.०२ १.०३ १.०४ १.०५ १.०६ १.०७ १.०८ १.०९ १.१० १.११ १.१२ १.१३ १.१४ १.१५ राष्ट्रमण्डल सीमामा पर्ने सदस्यहरुलाई राष्ट्रमण्डल देश भनिन्छ जसको प्रमुख रानी हुन्छ ।
  2. २.०० २.०१ २.०२ २.०३ २.०४ २.०५ २.०६ २.०७ २.०८ २.०९ २.१० २.११ २.१२ २.१३ २.१४ २.१५ २.१६ २.१७ २.१८ २.१९ २.२० २.२१ २.२२ २.२३ २.२४ २.२५ २.२६ २.२७ युरोपियन युनियनका सदस्य राष्ट्रहरुले आफ्नो सार्वभौम सभासद,कार्यकारी तथा न्यायिक शक्तिलाई यसमा रुपान्तरित गरेको छ । जुन आफैमा एउटा शक्तिराष्ट्र संघको उदाहरण हो । युरोपियन युनियनमा हाल २८ राष्ट्र रहेका छन् । [६]
  3. ३.०० ३.०१ ३.०२ ३.०३ ३.०४ ३.०५ ३.०६ ३.०७ ३.०८ ३.०९ ३.१० ३.११ ३.१२ ३.१३ ३.१४ ३.१५ ३.१६ ३.१७ ३.१८ ३.१९ ३.२० ३.२१ यस अतिरिक्त, यसको सार्वभौमिकता विशेष प्रशासनिक क्षेत्रमा रहेको छ
  4. सन् १९७५ सम्म दहोमेको नामले चिनिन्थ्यो ।
  5. बुर्किनाको नामले पनि जानिन्छ;सन् १९८४ सम्म अपर भोल्टाको नामले चिनिन्थ्यो ।
  6. संयुक्त राष्ट्रद्वारा बर्माको आधिकारिक छोटो नाम "म्यानमार" भनी प्रयोग गर्दछ । यहाँको सरकारले सन् २०१० अक्टोबरमा यसको अङ्ग्रेजी नामलाई परिवर्तन गरेर "म्यान्मार संघ" लाई "गणतन्त्र संघ म्यान्मार" राखेको छ ।
  7. ७.० ७.१ जनवादी गणतन्त्र चीन सामान्यत: "चीन"को नामले चिनिन्छ, जबकी गणतन्त्र चीन "ताइवान"को नामले चिनिन्छ । कुटनीतिक रुपमा यो चाइनिज ताइपेइको नामले पनि चिनिन्छ ।
  8. यी पनि हेर्नुहोस चीनको अन्य देशसँग दौत्य सम्बन्ध तथा चीनको विदेश नीति
  9. ९.० ९.१ सन् १९४९ मा गणतन्त्र चीन कोउमिनटाङग सरकारको अगुवाईमा चीन गृह युद्धमा चीन कम्युनिस्ट पार्टी (सीपीसी) सँग पराजित भयो र अस्थायी राजधानी ताइपेइमा स्थापित गर्यो । सीपीसीले पीआरसीको स्थापना गर्यो । जस्तै, आरओसीको राजनीतिक अवस्था र (आरओसी क्षेत्राधिकार अन्तर्गत इलाकाको छेउमा) ताइवानको कानुनी अवस्थामा विवाद रहेको छ । सन् १९७१ मा, संयुक्त राष्ट्रले चीन सीट पीआरसीलाई दियो र आरओसीलाई संयुक्त राष्ट्रबाट छुट्टायायो । अधिकांश राज्य पीआरसीलाई चीनको एकमात्र वैध प्रतिनिधिको रुपमा हेर्ने गर्छन । तथा संयुक्त राष्ट्रले ताइवानलाई "ताइवान, चीनको प्रान्त"भनेर व्याख्या गरेको छ । गणतन्त्र चीनको विभिन्न राष्ट्रहरु सँग वास्तविक समबन्ध रहेको छ । ताइवान भित्र एउटा महत्वपूर्ण राजनैतिक आन्दोलन ताइवानको स्वतन्त्रताको वकालत गर्दै आएको छ ।
  10. १०.० १०.१ १०.२ अन्य अधिक जानकारीका लागि संघ संरचना यहाँ हेर्न सकिन्छ संघहरूको सुची
  11. कङ्गो किन्सासा भनेर पनि चिनिन्छ । पहिला सन् १९७१ देखि १९९७ सम्म जाइरेको नामले जानिन्थ्यो ।
  12. कंगो-ब्राजाभिल्लेको नामले पनि चिनिन्छ ।
  13. चेक सरकारले यसको आधिकारिक छोटो नाम अङ्ग्रेजीमा जेचिया राखेको छ, तर चेक भाषामा यसलाई (सेसको) भन्दछ तथा अन्य भासमा यो अझै लोकप्रिय रहेको छ । हेर्नुहोस चेक रिप्बलिकको नामहरू
  14. पूर्वी टिमोर सरकारले अङ्ग्रेजीमा आफ्नो देशको नाम "टिमोर-लेस्टे" भनी उच्चारण गर्दछ ।
  15. अल्याण्ड पेरिस सन्धीद्वारा सन् १८५६ मा गैरसैनिक मुक्त क्षेत्र बनाइएको थियो । पछी यसलाई सन् १९२१ मा लीग अफ नेसनले पनि पुष्टि गरेको थियो । केही हदसम्म फेरी सन् १९९५ मा युरोपियन युनियनमा फिनल्याण्डको प्रवेश माथि सन्धीलाई पुष्टि गरिएको थियो ।
  16. गिनी –कोनाक्रीको नामले पनि चिनिन्छ ।
  17. यो आइरिस राज्यलाई गणतन्त्र आयरल्याण्ड पनि भनेर चिनिन्छ । (यो आधिकारिक विवरण मात्र हो तर नामभने हैन) ।
  18. १८.० १८.१ उत्तर कोरिया र दक्षिण कोरिया दुवै राष्ट्र एकमात्र वैध सरकार कोरिया भएको दाबी गर्दै आएको छ । अरु पनि हेर्नुहोस उत्तर कोरियाको विदेश साझेदारी तथा दक्षिण कोरियाको विदेश साझेदारी यहाँ हेर्न सकिन्छ ।
  19. कश्मीरको सार्वभौमिकता माथि भारत तथा पाकिस्तान बीच बिबाद रहेको छ । यसको केही भागमाथि जनवादी गणतन्त्र चीनगणतन्त्र चीनले दावी गरेको छ । बास्तवमा कश्मीर भारत,पाकिस्तान तथा चीनद्वारा विभाजित छ । यो हेर्नुहोस सिमा बिबाद सूची
  20. स्पार्टली टापुको सार्वाभौमिता माथि चीन,ताइवान,भियतनाम, केही भूभाग माथि ब्रुनाई, मलेशिया तथा फिलिपिन्सले बिबाद गर्दै आएको छ । ब्रुनाईलाई छोडेर यस टापु माथि सबैले केही न केही भूभाग माथि आफ्नो कब्जा राखेको छ । हेर्नुहोस (सीमा बिबाद सूची)

श्रोत सामग्री[सम्पादन गर्ने]

  1. Press Release ORG/1469 (३ जुलाई २००६), "United Nations Member States", United Nations, अभिगमन मिति २८ फेब्रुअरी २०११ 
  2. "Andorra country profile", BBC News. अन्तिम पहुँच मिति:8 November 2011.
  3. Pakistan Worldview – Report 21 – Visit to Azerbaijan Senate of Pakistan — Senate foreign relations committee, 2008
  4. Nilufer Bakhtiyar: "For Azerbaijan Pakistan does not recognise Armenia as a country" 13 September 2006 [14:03] – Today.Az
  5. "Pakistan the only country not recognizing Armenia – envoy", News.Az, February 5, 2014. अन्तिम पहुँच मिति:February 17, 2014. “We are the only country not recognizing Armenia as a state.”
  6. Europa, retrieved 28 February 2011
  7. "Myanmar gets new flag, official name, anthem", Reuters, 21 October 2010. अन्तिम पहुँच मिति:22 October 2010.
  8. कोमोरोसको संबिधान, धारा १
  9. Andreas S. Kakouris. "Cyprus is not at peace with Turkey", CNN, July 9, 2010. अन्तिम पहुँच मिति:May 17, 2014. “Turkey stands alone in violation of the will of the international community. It is the only country to recognize the "TRNC" and is the only country that does not recognize the Republic of Cyprus and its government.”
  10. See Republic of Turkey Ministry for European Union Affairs Retrieved June 12, 2012.
  11. ग्रीसको संबिधान, धारा १०५
  12. Source: Iraqi constitution
  13. Knesset website, Basic Law: Jerusalem, Capital of Israel
  14. "Disputes – International", CIA World Factbook, अभिगमन मिति ८ नोभेम्बर २०११ 
  15. Gold, Dore; Institute for Contemporary Affairs (२६ अगस्ट २००५), "Legal Acrobatics: The Palestinian Claim that Gaza is Still "Occupied" Even After Israel Withdraws", Jerusalem Issue Brief, Vol. 5, No. 3, Jerusalem Center for Public Affairs, अभिगमन मिति २०१०-०७-१६ 
  16. Bell, Abraham (२८ जनवरी २००८), "International Law and Gaza: The Assault on Israel's Right to Self-Defense", Jerusalem Issue Brief, Vol. 7, No. 29, Jerusalem Center for Public Affairs, अभिगमन मिति २०१०-०७-१६ 
  17. Ministry of Foreign Affairs of Israel (22 January 2008). Address by Foreign Minister Livni to the 8th Herzliya Conference. प्रेस रिलीज़. http://www.mfa.gov.il/MFA/Government/Speeches+by+Israeli+leaders/2008/Address+by+FM+Livni+to+the+8th+Herzliya+Conference+22-Jan-2008.htm?DisplayMode=print. अन्तिम पहुँच मिति: 2010-07-16. 
  18. Salih, Zak M. (१७ नोभेम्बर २००५), "Panelists Disagree Over Gaza's Occupation Status", University of Virginia School of Law, अभिगमन मिति २०१०-०७-१६ 
  19. "Israel: 'Disengagement' Will Not End Gaza Occupation", Human Rights Watch, २९ अक्टोबर २००४, अभिगमन मिति २०१०-०७-१६ 
  20. "Treaty on Basic Relations between Japan and the Republic of Korea", अभिगमन मिति २००८-१०-२७ 
  21. Keun Min, "Greetings", Jeju Special Self-Governing Province, अभिगमन मिति २०१०-११-१० 
  22. "East Libya declares self-government", Al Jazeera, November 3, 2013. अन्तिम पहुँच मिति:November 5, 2013.
  23. Federal Foreign Office of Germany (नोभेम्बर २००९), "Beziehungen zu Deutschland", Government of Germany, अभिगमन मिति २०१०-०७-१६  For more information, see Foreign relations of the Cook Islands.
  24. China Internet Information Centre (१३ डिसेम्बर २००७), "Full text of joint communique on the establishment of diplomatic relations between China and Niue", Xinhua News Agency, अभिगमन मिति २०१०-०७-१६ 
  25. Republic of Nauru Permanent Mission to the United Nations, "Foreign Affairs", United Nations, अभिगमन मिति २०१०-०७-१६ 
  26. २६.० २६.१ २६.२ http://untreaty.un.org/cod/repertory/art102/english/rep_supp8_vol6-art102_e_advance.pdf
  27. Constitution of Pakistan, Art. 1.
  28. Aslam, Tasnim. "'Pakistan Does Not Claim Kashmir As An Integral Part...'", The Outlook Group, 11 December 2006.
  29. Williams, Kristen P. (2001). Despite nationalist conflicts: theory and practice of maintaining world peace. Greenwood Publishing Group. pp. 154–155. ISBN 978-0-275-96934-9 . http://books.google.com/?id=OYmurpH3ahsC. 
  30. Pruthi, R.K. (2001). An Encyclopaedic Survey Of Global Terrorism In 21St Century. Anmol Publications Pvt. Ltd.. pp. 120–121. ISBN 978-81-261-1091-9 . http://books.google.com/?id=C3yDkKDbZ3YC. 
  31. Palestine Liberation Organization, "Road For Palestinian Statehood: Recognition and Admission", Negotiations Affairs Department, अभिगमन मिति २०११-०७-२८ 
  32. See the following on statehood criteria:
    • Mendes, Errol (३० मार्च २०१०), Statehood and Palestine for the purposes of Article 12 (3) of the ICC Statute, 30 March 2010, पृ: 28, 33, अभिगमन मिति २०११-०४-१७:  "...the Palestinian State also meets the traditional criteria under the Montevideo Convention..."; "...the fact that a majority of states have recognised Palestine as a State should easily fulfill the requisite state practice".
    • McKinney, Kathryn M. (१९९४), "The Legal Effects of the Israeli-PLO Declaration ofPrinciples: Steps Toward Statehood for Palestine", Seattle University Law Review (Seattle University) 18 (93): ९७, अभिगमन मिति २०११-०४-१७:  "It is possible, however, to argue for Palestinian statehood based on the constitutive theory".
    • McDonald, Avril (Spring २००९), "Operation Cast Lead: Drawing the Battle Lines of the Legal Dispute", Human Rights Brief (Washington College of Law, Center for Human Rights and Humanitarian Law) 25, अभिगमन मिति २०११-०४-१७:  "Whether one applies the criteria of statehood set out in the Montevideo Convention or the more widely accepted constitutive theory of statehood, Palestine might be considered a state."
  33. ३३.० ३३.१ "Non-member States and Entities", United Nations, २९ फेब्रुअरी २००८, अभिगमन मिति ३० अगस्ट २०१० 
  34. United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, "Arab States: Palestine", United Nations, अभिगमन मिति ३ डिसेम्बर २०११ 
  35. Weller, Marc; Nobbs, Katherine (2010). Asymmetric Autonomy and the Settlement of Ethnic Conflicts. Philadelphia, United States: University of Pennsylvania Press. ISBN 978-0-8122-4230-0 . http://books.google.com/?id=ru-DIWuuObEC. 
  36. "Bilateral relations of the Holy See", Holy See website, अभिगमन मिति २०१२-०६-०५ 
  37. ३७.० ३७.१ "Chavez Backs Abkhazia, South Ossetia", 27 July 2010. अन्तिम पहुँच मिति:5 June 2011.
  38. ३८.० ३८.१ ३८.२ "Абхазия, Южная Осетия и Приднестровье признали независимость друг друга и призвали всех к этому же" (Russianमा), newsru.com, २००६-११-१७, अभिगमन मिति २०११-०६-०५ 
  39. ३९.० ३९.१ ३९.२ Ker-Lindsay, James (2012). The Foreign Policy of Counter Secession: Preventing the Recognition of Contested States. Oxford University Press. pp. 53. http://books.google.com/books?id=4PwmeRG9QsUC. "...there are three other territories that have unilaterally declared independence and are generally regarded as having met the Montevideo criteria for statehood but have not been recognized by any states: Transnistria, Nagorny Karabakh, and Somaliland." 
  40. Krüger, Heiko (2010). The Nagorno-Karabakh Conflict: A Legal Analysis. Springer. प॰ 55. ISBN 978-3-642-11787-9 . http://books.google.com/books?id=7JDCQu-Us8sC&lpg=PP1&pg=PA55#v=onepage&q&f=false. 
  41. Nikoghosyan, Hovhannes. "Kosovo ruling implications for Armenia and Azerbaijan", Hareyan Publishing, LLC, August 2010. अन्तिम पहुँच मिति:2011-04-17.
  42. ४२.० ४२.१ ४२.२ Вице-спикер парламента Абхазии: Выборы в НКР соответствуют всем международным стандартам: "Абхазия, Южная Осетия, НКР и Приднестровье уже давно признали независимость друг друга и очень тесно сотрудничают между собой", – сказал вице-спикер парламента Абхазии. ... "...Абхазия признала независимость Нагорно-Карабахской Республики..." – сказал он."
  43. "In detail: The foreign policy of Pridnestrovie", Pridnestrovie, २०१०-०५-२६, अभिगमन मिति २०१०-०६-२९ 
  44. See Regions and territories: Nagorno-Karabakh (17 January 2006). BBC News. Retrieved January 17, 2006.
  45. See The World Factbook|Cyprus (10 January 2006). Central Intelligence Agency. Retrieved January 17, 2006.
  46. "Self-Determination, Sovereignty, and the Failure of States: Somaliland and the Case for Justified Secession", Minnesota Journal of International Law 19:2: 380–381, २०१०, "Considering each of these factors, Somaliland has a colorable argument that it meets the theoretical requirements of statehood. ... On these bases, Somaliland appears to have a strong claim to statehood." 
  47. International Crisis Group (२३ मे २००६), "Somaliland: Time for African Union leadership", Africa Report (110): 10–13, अभिगमन मिति २०११-०४-१९ढाँचा:Inconsistent citations 
  48. Mesfin, Berouk (सेप्टेम्बर २००९), "The political development of Somaliland and its conflict with Puntland", ISS Paper (Institute for Security Studies) (200): ८, अभिगमन मिति २०११-०४-१९ढाँचा:Inconsistent citations 
  49. Arieff, Alexis, "De Facto Statehood? The Strange Case of Somaliland", Yale Journal of International Affairs (Spring/Summer 2008), अभिगमन मिति २०११-०४-१७ढाँचा:Inconsistent citations 
  50. See Regions and territories: Somaliland (30 December 2005). BBC News. Retrieved January 17, 2006.
  51. Jansen, Dinah (२००९), "The Conflict between Self-Determination and Territorial Integrity: the South Ossetian Paradigm", Geopolitics vs. Global Governance: Reinterpreting International Security (Centre for Foreign Policy Studies, University of Dalhousie): 222–242, आइएसबिएन 978-1-896440-61-3ढाँचा:Inconsistent citations 
  52. "Russia condemned for recognizing rebel regions", Cable News Network, 2008-08-26. अन्तिम पहुँच मिति:2008-08-26.
  53. "Ma refers to China as ROC territory in magazine interview", Taipei Times, 2008-10-08.
  54. 'See Regions and territories: Trans-Dniester (13 December 2005). BBC News. Retrieved January 17, 2006.

ग्रन्थ सूची[सम्पादन गर्ने]

      . OCLC 476299738
      . 
      . OCLC 51992589
      . http://books.google.com/?id=NYszJtC66FAC&pg=PA161&dq=%22official+name%22+palestine&q=%22official%20name%22%20palestine.