नेपालका राज्य प्रमुखहरूको सूची

विकिपिडिया, एक स्वतन्त्र विश्वकोशबाट
Jump to navigation Jump to search

यसमा नेपालको एकीकरणनेपाल अधिराज्यको स्थापना काल देखि हालसम्मका राज्य प्रमुखहरूको सूची समावेश छ।

नेपाल अधिराज्य (वि.सं १८२५–२०६५)[सम्पादन गर्ने]

क्र.सं चित्र राजा
(जन्म–मृत्यु)
कार्यकाल वंश विवरण
शासनको सुरुवात शासनको अन्त्य अवधि
Prithvi Narayan Shah.jpg पृथ्वीनारायण शाह
(१७७९ – १८३१)
१८२५ असोज १३ १८३१ माघ १ ६ वर्ष, १०८ दिन शाह गोरखा राज्यका राजा
Pratap Singh Shah.jpg प्रतापसिंह शाह
(१८०८–१९३४)
१८३१ माघ १ १८३४ मंसिर ६ २ वर्ष, ३१० दिन शाह पृथ्वीनारायण शाहका छोरा
Rana Bahadur Shah.jpg रणबहादुर शाह
(१८३२–१८६३)
१८३४ मंसिर ६ १८५५ फागुन २८
(पदत्याग)
२१ वर्ष, १११ दिन शाह प्रतापसिंह शाहका छोरा
गीर्वाणयुद्ध विक्रम शाह
(१८५४–१८७३)
१८५५ फागुन २८ १८७३ मंसिर ७ १७ वर्ष, २५७ दिन शाह रणबहादुर शाहका छोरा
King Rajendra Bikram Shah Deva.jpg राजेन्द्र विक्रम शाह
(१८७०–१९३८)
१८७३ मंसिर ७ १९०४ बैशाख ३१
(पदत्याग)
३० वर्ष, १७३ दिन शाह गीर्वाणयुद्ध विक्रम शाहका छोरा
Surendra Bikram Shah.jpg सुरेन्द्र विक्रम शाह
(१८८६–१९३८)
१९०४ बैशाख ३१ १९३८ जेष्ठ ६ ३४ वर्ष, ५ दिन शाह राजेन्द्र वीर विक्रम शाहका छोरा
Prithvi Bir Bikram Shah.jpg पृथ्वी वीर विक्रम शाह
(१९३२–१९६८)
१९३८ जेष्ठ ६ १९६८ मङ्सिर २६ ३० वर्ष, २०८ दिन शाह सुरेन्द्र वीर विक्रम शाहका नाति
Tribhuvan Bir Bikram Shah.jpg त्रिभुवन वीर विक्रम शाह
(१९६३–२०११)
१९६८ मंसिर २६ २००७ कार्तिक २२
(निर्वासन)
३८ वर्ष, ३३१ दिन शाह पृथ्वी वीर विक्रम शाहका छोरा
Gyanendra 01.jpg ज्ञानेन्द्र वीर विक्रम शाह
(२००४–)
२००७ कार्तिक २२ २००७ पुष २३
(बर्खास्त)
६१ दिन शाह त्रिभुवन वीर विक्रम शाहका नाति
(८) Tribhuvan Bir Bikram Shah.jpg त्रिभुवन वीर विक्रम शाह
(१९६३–२०११)
२००७ पुष २३ २०११ फागुन ३० ४ वर्ष, ६५ दिन शाह पृथ्वी वीर विक्रम शाहका छोरा
१० Mahendra Bir Bikram Shah.jpg महेन्द्र वीर विक्रम शाह
(१९७७–२०२८)
२०११ चैत १ २०२८ माघ १७ १६ वर्ष, ३२३ दिन शाह त्रिभुवन वीर विक्रम शाहका छोरा
११ Birendra Bir Bikram Shah.jpg वीरेन्द्र शाह
(२००२–२०५८)
२०२८ माघ १७ २०५८ जेठ १९
(हत्या)
२९ वर्ष, १२१ दिन शाह महेन्द्र वीर विक्रम शाहका छोरा
१२ Crown Prince Dependra Bikram Shah Dev.jpg दीपेन्द्र वीर विक्रम शाह
(२०२८–२०५८)[क]
२०५८ जेठ १९ २०५८ जेठ २२
(आत्महत्या)
३ दिन शाह वीरेन्द्र वीर विक्रम शाहका छोरा
(९) Gyanendra 01.jpg ज्ञानेन्द्र वीर विक्रम शाह
(२००४–)[ख]
२०५८ जेठ २२ २०६५ जेठ १५
(हटाइएको)
६ वर्ष, ३५९ दिन शाह महेन्द्र वीर विक्रम शाहका छोरा

कार्यकारी अवधि (नेपाल, २०६३–२०६५)[सम्पादन गर्ने]

स्थिति
  रङ्गले कार्यकारी राज्य प्रमुखलाई चिन्हित गर्दछ
क्र.सं चित्र नाम
(जन्म–मृत्यु)
कार्यकाल राजनीतिक दल
सुरुवात समाप्त समय
गिरिजाप्रसाद कोइराला
गिरिजाप्रसाद कोइराला
(१९८१–२०६६)
अस्थायी
[ग]
२०६३ वैशाख १२२०६५ भदौ २१ वर्ष, १९० दिनकाङ्ग्रेस

सङ्घीय लोकतान्त्रिक गणतन्त्र नेपाल (२०६५–हाल)[सम्पादन गर्ने]

क्र.सं चित्र राष्ट्रपति
(जन्म–मृत्यु)
कार्यकाल राजनीतिक दल
निर्वाचित सुरुवात समाप्त अवधि
रामवरण यादव
रामवरण यादव
(जन्म २००४)
२०६५२०६५ साउन ८२०७२ कार्तिक १२७ वर्ष, ९८ दिनकाङ्ग्रेस
विद्यादेवी भण्डारी
विद्यादेवी भण्डारी
(जन्म २०१८)
२०७२
२०७४
२०७२ कार्तिक १२बहालवाला५ वर्ष, ३२७ दिननेकपा एमाले

यो पनि हेर्नुहोस्[सम्पादन गर्ने]

टिप्पणी[सम्पादन गर्ने]

  1. दरबार हत्याकाण्ड पश्चात्, कोमामा रहँदा राजा घोषित गरिएको
  2. जेठ१ ९ देखि जेठ २२ सम्म दीपेन्द्र वीर विक्रम शाहका राज प्रतिनिधिको रूपमा सेवा गरेका
  3. २०६३ वैशाख १२ – २०६५ भदौ २ सम्म नेपालको प्रधानमन्त्रीको रूपमा पनि सेवा गरेका।

बाह्य कडीहरू[सम्पादन गर्ने]